U bevindt zich hier: Home » UWV Scholingsvoucher

UWV Scholingsvoucher

Opleidingen en cursussen

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest

Boeken

Advertenties

De UWV Scholingsvoucher was een tijdelijke subsidieregeling voor scholing tot de krapteberoepen en kansberoepen die het UWV heeft opgesteld. Dit zijn de beroepen waar een groot tekort aan geschikt personeel is. Werkgevers staan hier te springen op mensen, dus de baankansen zijn hier uitstekend!

Voor wie was de scholingsvoucher

De scholingsvoucher was er voor werkzoekenden met een WW-uitkering, voor werkzoekenden in loondienst of werkend als zelfstandige. De voucher kon worden benut voor een opleiding richting een kansberoep of voor het behalen van een ervaringscertificaat. Van de vouchers die zijn toegekend, ging ongeveer 75% naar mensen met een WW-uitkering. 20% van de vouchers werden aangevraagd door werkzoekenden in loondienst en 5% door werkzoekenden die als zelfstandige werken. Ongeveer de helft van de vouchers ging naar mensen met een laag opleidingsniveau (basisonderwijs, vmbo, mbo-1) Een kwart ging naar havo-vwo- en hbo-opgeleiden. Populaire ‘kanssectoren’ waarvoor werd gekozen zijn de ICT, transport en logistiek, economisch-financieel-commercieel en de zorg. 

Budget UWV Scholingsvoucher na 8 maanden al op

Deze regeling was erg populair, dus het budget voor de scholingsvoucher was na 8 maanden al op.Sinds de openstelling van de tijdelijke subsidieregeling voor scholing, in mei 2016, heeft UWV ruim 12.000 scholingsvouchers toegekend. De laatste weken is het aantal aanvragen sterk toegenomen, waardoor het beschikbare budget sneller is benut dan verwacht. De grote interesse voor de regeling, die UWV uitvoert in opdracht van het ministerie van SZW, geeft aan dat er een duidelijke behoefte is aan financiële ondersteuning voor scholing.  

We hopen dus dat het UWV hier snel nieuwe budget voor kan vrijmaken, want het is een zeer effectief middel om de gat tussen werkzoekenden en openstaande vacatures te dichten.