U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Veehouder

Veehouder worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een veehouder? Lees de functieomschrijving.

Als Veehouder moet je veel kennis hebben over het dier wat je houdt. Of dat nu schapen, koeien, kippen of varkens zijn. Het grootste gedeelte van de taken en werkzaamheden zijn dierafhankelijk. Niet alleen de opbouw van het bedrijf, het land en de stallen hangen daarmee samen, maar ook het op peil houden van de veestapel; de voortplanting, voeding, verzorging, gezondheidsproblemen en verkoop.

Maar behalve dat je een hoop expertise in huis moet hebben moet je weten hoe je een bedrijf runt. Ook het beheer van het land en de natuur, machinegebruik, onderhoud en moderne bedrijfsvoering met administratie en financiële berekeningen zijn niet weg te denken.

Een Veehouder brengt veel tijd door op het eigen bedrijf, maar ook contacten buiten. Te denken valt aan collega's die je treft bij veekeuringen waar je heen gaat met eigen vee of in sommige gevallen shows.

Mensen vonden ons op: Job Veehouder, Baan Veehouder, Veehouder Worden, Functie-eisen Veehouder, Verantwoordelijkheden Veehouder, Functieprofiel Veehouder, Wat doet een Veehouder, Werken als Veehouder.

Veehouder worden: Opleiding tot veehouder

Er zijn voor de functie van Veehouder opleidingsmogelijkheden op MBO en op HBO niveau.

Een MBO opleiding Veehouderij is te volgen op niveau 2, 3 en 4 en zowel in BOL als BBL. De duur van een MBO opleiding richting Veehouder ligt tussen de twee en de vier jaar. Onderdeel van de opleidingen is een stage op een veehoudersbedrijf.

Op HBO niveau kun je de opleiding Dier- en Veehouderij volgen. Deze opleiding duurt vier jaar en focust meer op commercieel gebied en leidt ook op tot salesmanager binnen een groot agrarisch bedrijf of adviseur in de branche of bij de overheid.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Veehouder, Veehouder Worden, Opleidingsniveau Veehouder, Scholing Veehouder, Studie Veehouder, Bijscholing Veehouder, Omscholing Veehouder.

Organisaties waar een veehouder doorgaans werkzaam is

Een Veehouder heeft zijn dieren in principe alleen met het doel om winst te maken uit de producten. De verkoop van vlees, eieren of melk en de productie hiervan valt dan ook onder de profit sector. Ondanks dat is het geen vetpot en zijn de winsten dus niet zo groot.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Veehouder, Veehouder Worden, Opleidingsniveau Veehouder, Scholing Veehouder, Studie Veehouder, Bijscholing Veehouder, Omscholing Veehouder.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden veehouder

Als Veehouder zul je uiteindelijk ergens tussen de €1500 en €2500 bruto per maand verdienen. Dit is natuurlijk afhankelijk van leeftijd en ervaring, maar zeker ook van de sector waarin je werkt, de markt en je eventuele werkgever.

Secundaire arbeidsvoorwaarden als dertiende maand of reiskostenvergoeding zijn niet gebruikelijk in de sector.

Mensen vonden ons op: Salaris Veehouder, Loon Veehouder, Wat verdien je als Veehouder, Salarisschaal Veehouder, Salarisindicatie Veehouder, Bonus Veehouder, CAO Veehouder, Brutoloon Veehouder, Nettoloon Veehouder, Vakantiedagen Veehouder, Pensioen Veehouder.

Competenties, skills & vaardigheden veehouder

 • Resultaatgerichtheid
 • Ondernemerschap
 • Financieel bewustzijn
 • Plannen en organiseren
 • Besluitvaardigheid
 • Kennis van de gehouden diersoort
Mensen vonden ons op: Kennis Veehouder, Vaardigheden Veehouder, Attitude Veehouder, Kwalificaties Veehouder, Competentieprofiel Veehouder.

Boeken voor het beroep veehouder

Wil je meer weten over het beroep veehouder? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je veehouder bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken veehouder te komen.

Dochter van de veehouder |

Nederlands | Bindwijze overig | 9789055517435

Elizabeth Wallbridge (1770-1801) leefde, toen zij nog jong was, voor de wereld, voor kleding en vrienden. Na het horen van een preek van een vlootpredikant veranderde haar leven totaal. Ds. Richmond maakte kennis met haar toen hij haar op haar uitnodiging...

Mensen vonden ons op: boeken voor Veehouder, Veehouder ebooks, boek Veehouder.

Persoonstypen veehouder

Wie werkt als Veehouder heeft ook te maken met afnemers van een product. Belangrijk is dat die afnemers van je op aan kunnen en dat je betrouwbaar levert. Als je niet betrouwbaar blijkt te zijn schaadt dat je naam en dus je verkopen. Verantwoordelijkheidsgevoel is dus wel een passende eigenschap (Loyalist).

Een zelfverzekerde en onafhankelijke instelling is voor een Veehouder belangrijk omdat je toch veelal voor jezelf werkt (Baas).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Veehouder, Karakter Veehouder.

Netwerk veehouder

Als Veehouder zul je soms een meerdere hebben waaraan je verantwoording aflegt. Dat is vaak zo bij hele grote veehouderijbedrijven. Vaak ook ben je zelfstandige en dus eigen baas. Je geeft zelf leiding aan de medewerkers die werkzaam zijn op het houderijbedrijf, zoals dierverzorgers.

Daarnaast onderhoud je, vooral wanneer je eigen baas bent, contacten met afnemers van je product en toeleveranciers van grondstoffen en materialen. Te denken valt aan bijvoorbeeld veefokkers of producenten van voer en bodembedekkers.

Mensen vonden ons op: Collega’s Veehouder, Medewerkers Veehouder.

Is het beroep veehouder iets voor jou?

Zou je graag veehouder willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als veehouder bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Veehouder, beroepskeuzetest Veehouder, beroep Veehouder kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden veehouder

Wanneer je niet direct aan de slag kunt als Veehouder zul je eerst in een lagere functie beginnen en later doorstromen. Dat geldt vooral binnen grotere veehouderijen. Als je voor jezelf begint dan sta je al bovenaan de ladder en is er niet heel veel groei meer mogelijk.

Functies lager op de ladder zijn voldoende te vinden op de vacaturesites, maar daadwerkelijk vacatures voor Veehouder zijn moeilijker te vinden. Uit onderzoek in 2007 is gebleken dat (pluim)Veehouders een gemiddelde leeftijd hebben van 46 jaar. Dus ondanks dat het een fysiek belastend beroep is valt het met de doorloop vanwege leeftijd wel mee.

Arbeidsmarktperspectief score veehouder

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep veehouder. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Veehouder, Promotie mogelijkheden Veehouder, Carriere Veehouder.

Solliciteren op de functie veehouder

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als veehouder dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor veehouder belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als veehouder. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Veehouder, CV Veehouder, sollicitatie Veehouder.

Interviews met veehouder

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen veehouder

Vacatures veehouder

Op zoek naar een nieuwe baan als Veehouder? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Veehouder. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Als Veehouder moet je veel kennis hebben over het dier wat je houdt. Of dat nu schapen, koeien, kippen of varkens zijn. Het grootste gedeelte van de taken en werkzaamheden zijn dierafhankelijk.

Beoordeling Veehouder

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Veehouder' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Veehouder

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Als bouwkundige de stap maken naar landbouwer / veehouder en ben hier heel seriues in. wie kan me hiermee helpen of adviseren?

Door: ik wil...

die kan me bellen via 0618965041 of mailen naar appie_c@hotmail.com

Door: ik wil...

Reageer op dit beroep