U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Veiligheidsbeambte

Veiligheidsbeambte worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een veiligheidsbeambte? Lees de functieomschrijving.

In Nederland zijn diverse wegtunnels. Elke wegtunnel die langer is dan 250 meter heeft een tunnelbeheerder en een Veiligheidsbeambte. Omdat het beheer van de tunnels in handen is van Rijkswaterstaat, is de Veiligheidsbeambte in dienst van Rijkswaterstaat. De Veiligheidsbeambte is onafhankelijk en rapporteert aan de tunnelbeheerder en de directeur-generaal van Rijkswaterstaat. De Veiligheidsbeambte wordt ondersteund door het Bureau Veiligheidsbeambte. Deze aparte afdeling helpt de Veiligheidsbeambte bij de uitvoering van de taken en waarborgt de onafhankelijkheid.

De Veiligheidsbeambte heeft uiteenlopende taken die wettelijk bepaald zijn. De taken zijn onder te verdelen in coördinerende taken, adviserende taken, controlerende taken, rapporterende taken en het meewerken aan evaluaties van incidenten en oefeningen. De Veiligheidsbeambte heeft in alles fasen van de tunnel (de planfase, de ontwerpfase, de bouwfase en de gebruiksfase) deze wettelijke taken.

Zo coördineert de Veiligheidsbeambte alle preventieve en veiligheidsmaatregelen om de veiligheid van de tunnelgebruikers en het tunnelpersoneel te garanderen. Tevens geeft de Veiligheidsbeambte gevraagd en ongevraagd advies en controleert de Veiligheidsbeambte de tunnelconstructie en tunnelvoorzieningen regelmatig. Ook moet de Veiligheidsbeambte  elke twee jaar een rapportage aan de Europese commissie voorbereiden. Daarnaast moet de Veiligheidsbeambte  jaarlijks een rapportage maken voor het bevoegd college van burgemeester en wethouders en de Minister van Infrastructuur en Milieu. De werkzaamheden van de Veiligheidsbeambte zijn dus zeer uiteenlopend.

Mensen vonden ons op: Job Veiligheidsbeambte, Baan Veiligheidsbeambte, Veiligheidsbeambte Worden, Functie-eisen Veiligheidsbeambte, Verantwoordelijkheden Veiligheidsbeambte, Functieprofiel Veiligheidsbeambte, Wat doet een Veiligheidsbeambte, Werken als Veiligheidsbeambte.

Veiligheidsbeambte worden: Opleiding tot veiligheidsbeambte

Om aan de slag te kunnen als Veiligheidsbeambte moet een gerichte opleiding gevolgd zijn. Een basisopleiding gericht op infrastructuur is zeker aan te raden. Daarnaast biedt Rijkswaterstaat ook een eigen lesprogramma gericht op tunnelbeheer.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Veiligheidsbeambte, Veiligheidsbeambte Worden, Opleidingsniveau Veiligheidsbeambte, Scholing Veiligheidsbeambte, Studie Veiligheidsbeambte, Bijscholing Veiligheidsbeambte, Omscholing Veiligheidsbeambte.

Organisaties waar een veiligheidsbeambte doorgaans werkzaam is

De Veiligheidsbeambte is werkzaam voor Rijkswaterstaat. Rijkswaterstaat is in Nederland de beheerder van alle wegtunnels.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Veiligheidsbeambte, Veiligheidsbeambte Worden, Opleidingsniveau Veiligheidsbeambte, Scholing Veiligheidsbeambte, Studie Veiligheidsbeambte, Bijscholing Veiligheidsbeambte, Omscholing Veiligheidsbeambte.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden veiligheidsbeambte

Over het salaris en de overige arbeidsvoorwaarden van de Veiligheidsbeambte is weinig bekend.

Mensen vonden ons op: Salaris Veiligheidsbeambte, Loon Veiligheidsbeambte, Wat verdien je als Veiligheidsbeambte, Salarisschaal Veiligheidsbeambte, Salarisindicatie Veiligheidsbeambte, Bonus Veiligheidsbeambte, CAO Veiligheidsbeambte, Brutoloon Veiligheidsbeambte, Nettoloon Veiligheidsbeambte, Vakantiedagen Veiligheidsbeambte, Pensioen Veiligheidsbeambte.

Competenties, skills & vaardigheden veiligheidsbeambte

 • Uitdrukkingsvaardigheid
 • Analytisch
 • Leiderschap
 • Onafhankelijkheid
 • Besluitvaardigheid
Mensen vonden ons op: Kennis Veiligheidsbeambte, Vaardigheden Veiligheidsbeambte, Attitude Veiligheidsbeambte, Kwalificaties Veiligheidsbeambte, Competentieprofiel Veiligheidsbeambte.

Boeken voor het beroep veiligheidsbeambte

Wil je meer weten over het beroep veiligheidsbeambte? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je veiligheidsbeambte bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken veiligheidsbeambte te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Veiligheidsbeambte, Veiligheidsbeambte ebooks, boek Veiligheidsbeambte.

Persoonstypen veiligheidsbeambte

De Veiligheidsbeambte heeft veel verantwoordelijkheid en belangrijke (wettelijk vastgelegde) taken uit te voeren. De Veiligheidsbeambte moet dan ook zelfverzekerd en doelgericht te werk gaan (Succesvolle werker). Ook moet de Veiligheidsbeambte krachtig en onafhankelijk te werk kunnen gaan (Baas).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Veiligheidsbeambte, Karakter Veiligheidsbeambte.

Netwerk veiligheidsbeambte

De Veiligheidsbeambte werkt samen met de tunnelbeheerder. De Veiligheidsbeambte is onafhankelijk en rapporteert aan de tunnelbeheerder en de directeur-generaal van Rijkswaterstaat. De Veiligheidsbeambte wordt ondersteund door het Bureau Veiligheidsbeambte.

Mensen vonden ons op: Collega’s Veiligheidsbeambte, Medewerkers Veiligheidsbeambte.

Is het beroep veiligheidsbeambte iets voor jou?

Zou je graag veiligheidsbeambte willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als veiligheidsbeambte bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Veiligheidsbeambte, beroepskeuzetest Veiligheidsbeambte, beroep Veiligheidsbeambte kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden veiligheidsbeambte

In Nederland heeft elke wegtunnel een tunnelbeheerder en een Veiligheidsbeambte. Er zijn niet veel openstaan de vacatures voor de functie van Veiligheidsbeambte. Doorgroeimogelijkheid zijn er soms. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een andere functie binnen Rijkswaterstaat of bij een hoger orgaan.

Arbeidsmarktperspectief score veiligheidsbeambte

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep veiligheidsbeambte. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Veiligheidsbeambte, Promotie mogelijkheden Veiligheidsbeambte, Carriere Veiligheidsbeambte.

Solliciteren op de functie veiligheidsbeambte

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als veiligheidsbeambte dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor veiligheidsbeambte belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als veiligheidsbeambte. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Veiligheidsbeambte, CV Veiligheidsbeambte, sollicitatie Veiligheidsbeambte.

Interviews met veiligheidsbeambte

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen veiligheidsbeambte

Vacatures veiligheidsbeambte

Op zoek naar een nieuwe baan als Veiligheidsbeambte? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Veiligheidsbeambte. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. In Nederland zijn diverse wegtunnels. Elke wegtunnel die langer is dan 250 meter heeft een tunnelbeheerder en een Veiligheidsbeambte. Omdat het beheer van de tunnels in handen is van Rijkswaterstaat, is de Veiligheidsbeambte in dienst van Rijkswaterstaat.

Beoordeling Veiligheidsbeambte

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Veiligheidsbeambte' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Veiligheidsbeambte

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep