U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Veiligheidsdeskundige

Veiligheidsdeskundige worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een veiligheidsdeskundige? Lees de functieomschrijving.

De Veiligheidsdeskundige heeft een grote kennis van de Nederlandse veiligheidswetgeving en gebruikt die kennis om bedrijven advies te geven op het gebied van hun veiligheidsbeleid. Naast de adviezen van een Veiligheidsdeskundige op het gebied van de veiligheidswetgeving, de Arbowet, inventariseert hij ook risico’s en beoordeelt hij hoe veilig de werkomgeving voor werknemers is. Als blijkt dat er maatregelen genomen moeten worden om de veiligheid binnen een bedrijf verder te verbeteren, zorgt de Veiligheidsdeskundige ervoor dat die maatregelen doorgevoerd worden. Ten slotte organiseert de Veiligheidsdeskundige trainingen en cursussen voor de werknemers van een bedrijf, zoals de cursus BedrijfsHulpVerlening (BHV).

De meeste Veiligheidsdeskundigen zijn in vaste dienst bij grote en middelgrote bedrijven. Zij krijgen tijdens hun dienstverband opdrachten mee om zich nadrukkelijk mee bezig te houden. Deze opdrachten zijn net zo veelzijdig als de werkzaamheden die de Veiligheidsdeskundige moet uitvoeren. Omdat de Nederlandse wet- en regelgeving vaak veranderingen ondergaat, wordt er van de Veiligheidsdeskundige verwacht dat hij deze wijzigingen in de gaten houdt en zo nodig het Veiligheidsbeleid in een bedrijf aanpast aan de nieuwe regels.

Iedere Veiligheidsdeskundige heeft een persoonlijke deskundigheid en zal voornamelijk advies geven aan ondernemingen die bij zijn kennis aansluiten. Er zijn allerlei verschillende soorten deskundigen; sommigen zijn gespecialiseerd in het adviseren van jongerenverenigingen, anderen in bedrijven met veel lopende band werk, en weer anderen weten precies hoe het veiligheidsbeleid bij chemische bedrijven in elkaar zou moeten zitten.

Mensen vonden ons op: Job Veiligheidsdeskundige, Baan Veiligheidsdeskundige, Veiligheidsdeskundige Worden, Functie-eisen Veiligheidsdeskundige, Verantwoordelijkheden Veiligheidsdeskundige, Functieprofiel Veiligheidsdeskundige, Wat doet een Veiligheidsdeskundige, Werken als Veiligheidsdeskundige.

Veiligheidsdeskundige worden: Opleiding tot veiligheidsdeskundige

Om als Veiligheidskundige aan de slag te kunnen moet men een opleiding Veiligheidskunde met succes afgerond hebben. Dit is een opleiding op HBO niveau.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Veiligheidsdeskundige, Veiligheidsdeskundige Worden, Opleidingsniveau Veiligheidsdeskundige, Scholing Veiligheidsdeskundige, Studie Veiligheidsdeskundige, Bijscholing Veiligheidsdeskundige, Omscholing Veiligheidsdeskundige.

Organisaties waar een veiligheidsdeskundige doorgaans werkzaam is

Veiligheidsdeskundigen komen bij zowel profit als non-profit organisaties en bedrijven terecht. Veel grote en middelgrote bedrijven hebben een eigen veiligheidsdeskundige in dienst. Maar ook bij veel ziekenhuizen en overheidsinstanties zijn Veiligheidsdeskundigen aan de slag gegaan.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Veiligheidsdeskundige, Veiligheidsdeskundige Worden, Opleidingsniveau Veiligheidsdeskundige, Scholing Veiligheidsdeskundige, Studie Veiligheidsdeskundige, Bijscholing Veiligheidsdeskundige, Omscholing Veiligheidsdeskundige.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden veiligheidsdeskundige

De salarissen van Veiligheidsdeskundigen zijn de afgelopen jaren flink gestegen. Waar Veiligheidsdeskundigen een decennium geleden nog een relatief laag salaris kregen, kunnen zij nu rekenen op een startsalaris van ongeveer € 2300. Dit kan oplopen tot € 4750. Daarnaast zijn er een aantal secundaire arbeidsvoorwaarden zoals een leaseauto en een dertiende maand.

Mensen vonden ons op: Salaris Veiligheidsdeskundige, Loon Veiligheidsdeskundige, Wat verdien je als Veiligheidsdeskundige, Salarisschaal Veiligheidsdeskundige, Salarisindicatie Veiligheidsdeskundige, Bonus Veiligheidsdeskundige, CAO Veiligheidsdeskundige, Brutoloon Veiligheidsdeskundige, Nettoloon Veiligheidsdeskundige, Vakantiedagen Veiligheidsdeskundige, Pensioen Veiligheidsdeskundige.

Competenties, skills & vaardigheden veiligheidsdeskundige

 • Analytisch
 • Ondernemerschap
 • Flexibiliteit
 • Oordeelsvorming
 • Inzicht in omgeving
Mensen vonden ons op: Kennis Veiligheidsdeskundige, Vaardigheden Veiligheidsdeskundige, Attitude Veiligheidsdeskundige, Kwalificaties Veiligheidsdeskundige, Competentieprofiel Veiligheidsdeskundige.

Boeken voor het beroep veiligheidsdeskundige

Wil je meer weten over het beroep veiligheidsdeskundige? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je veiligheidsdeskundige bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken veiligheidsdeskundige te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Veiligheidsdeskundige, Veiligheidsdeskundige ebooks, boek Veiligheidsdeskundige.

Persoonstypen veiligheidsdeskundige

De Veiligheidsdeskundige houdt zich niet alleen bezig met de wet- en regelgeving, maar kijkt ook naar de risico’s die werknemers op de werkvloer (denken te) lopen. Hiervoor voert hij gesprekken met die werknemers. Hij kan zich goed inleven in het werk dat anderen doen, en de risico’s die dat werk met zich meebrengt (Gever). Daarnaast is de Veiligheidsdeskundige specialist op het veiligheidsgebied en kan hij goed de veiligheid en eventuele risico’s analyseren (Waarnemer).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Veiligheidsdeskundige, Karakter Veiligheidsdeskundige.

Netwerk veiligheidsdeskundige

De Veiligheidsdeskundige heeft een uitgebreid netwerk. Hij moet op de hoogte zijn van alle eventuele gevaren binnen een bedrijf. Hiervoor moet hij regelmatig het gehele bedrijf doorlopen en bereikbaar zijn voor alle werknemers. Hij brengt adviezen uit aan het management en de ondernemingsraad. Daarnaast geeft hij zelf cursussen aan werknemers, of heeft hij contact met een extern bedrijf die bepaalde cursussen, zoals de Bedrijfshulpverlening-cursus, aanbied.

Mensen vonden ons op: Collega’s Veiligheidsdeskundige, Medewerkers Veiligheidsdeskundige.

Is het beroep veiligheidsdeskundige iets voor jou?

Zou je graag veiligheidsdeskundige willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als veiligheidsdeskundige bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Veiligheidsdeskundige, beroepskeuzetest Veiligheidsdeskundige, beroep Veiligheidsdeskundige kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden veiligheidsdeskundige

Hoewel er veel bedrijven zijn die een eigen Veiligheidsdeskundige in dienst hebben, zijn de baankansen voor nieuw afgestudeerd Veiligheidsdeskundigen niet heel groot. Er zijn simpelweg niet zo heel veel Veiligheidsdeskundigen nodig. Ook de doorgroeimogelijkheden zijn gering. Bij bedrijven die meerdere Veiligheidsdeskundigen in dienst hebben, kan men doorgroeien tot de functie van Hogere Veiligheidsdeskundige. Dit is de eindverantwoordelijke en het hoofd van de afdeling.

Arbeidsmarktperspectief score veiligheidsdeskundige

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep veiligheidsdeskundige. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Veiligheidsdeskundige, Promotie mogelijkheden Veiligheidsdeskundige, Carriere Veiligheidsdeskundige.

Solliciteren op de functie veiligheidsdeskundige

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als veiligheidsdeskundige dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor veiligheidsdeskundige belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als veiligheidsdeskundige. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Veiligheidsdeskundige, CV Veiligheidsdeskundige, sollicitatie Veiligheidsdeskundige.

Interviews met veiligheidsdeskundige

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen veiligheidsdeskundige

 • Hogere Veiligheidsdeskundige

Vacatures veiligheidsdeskundige

Op zoek naar een nieuwe baan als Veiligheidsdeskundige? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Veiligheidsdeskundige. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Veiligheidsdeskundige heeft een grote kennis van de Nederlandse veiligheidswetgeving en gebruikt die kennis om bedrijven advies te geven op het gebied van hun veiligheidsbeleid. Naast de adviezen van een Veiligheidsdeskundige op het gebied van de veiligheidswetgeving, de Arbowet, inventariseert hij ook risico’s en beoordeelt hij hoe veilig de werkomgeving voor werknemers is. Als blijkt dat er maatregelen genomen moeten worden om de veiligheid binnen een bedrijf verder te verbeteren, zorgt de Veiligheidsdeskundige ervoor dat die maatregelen doorgevoerd worden.

Beoordeling Veiligheidsdeskundige

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Veiligheidsdeskundige' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Veiligheidsdeskundige

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Momenteel zit ik in het laatste jaar van mijn opleiding Bouwkunde (HBO). 

Hierna zou ik werkzaam willen zijn als veiligheidsdeskundige op bouwplaatsen. Is het mogelijk om na mijn studie een duale opleiding te volgen voor hogere veiligheidskunde??

Door: Ebru

Kan zeker,zo is mijn loopbaan begonnen.Klik naar Springest,die bieden verschillende opl.aan.Sucses.

Door: Edo

Hierboven staat dat het perspectief van veiligheidskundigen (dat is de gebruikelijke term, niet veiligheidsdeskundige) beperkt is. Momenteel is dat niet het geval; dat is ook te zien aan het aantal vacatures. Ik weet niet of er een duale opleiding bestaat, maar het is vrij goed te doen om in de avonduren een MVK of HVK-diploma te halen. Wil je meer de kant op van adviseren over gevaarlijke stoffen, geluid en andere gezondheidsbelastende factoren, dan valt een cursus arbeidshygiëne te overwegen. PHOV is een goede opleidingsinstantie. Het is even een behoorlijke investering, maar dat verdien je dubbel en dwars terug.

Door: Gus

In grote lijnen klopt  de geschreven tekst met de werkelijkheid.Een beetjje vreemde naam"" ïkke"voor een veiligheidskundige..En Gus over de naam is men al jaren lang niet eens.Groeten,Simon,een veiligheids(des)kundige.

Door: Simon

Reageer op dit beroep