U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Verbrandingsmotortechnicus

Verbrandingsmotortechnicus worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een verbrandingsmotortechnicus? Lees de functieomschrijving.

De Verbrandingsmotortechnicus onderhoudt, repareert en installeert verbrandingsmotoren. Bij een verbrandingsmotor wordt een brandstof verbrand waardoor energie in de vorm van temperatuur en hoge druk vrijkomt. Deze veroorzaken een uitzetting van gas die door een opening of een bewegend onderdeel mogelijk worden gemaakt.

 

Verschillende verbrandingsmotoren

Er zijn verschillende soorten verbrandingsmotoren die allemaal hun eigen werking hebben. Zo zorgt bij een straalmotor de drukopbouw voor de uitstroom van gassen en bij een meer conventionele verbrandingsmotor gebeurt dat door het uitoefenen van druk op schoepen of een zuiger.

Inspecties

Naast het installeren en onderhouden van verbrandingsmotoren, voert de Verbrandingsmotortechnicus ook controles en inspecties uit. Zo kunnen problemen vroegtijdig opgespoord worden en blijven de motoren van bijvoorbeeld schepen, heftrucks en treinen goed functioneren. De Verbrandingsmotortechnicus werkt vaak op een scheepswerf, bij een revisiebedrijf, in de industrie of op een onderhoudswerkplaats. De Verbrandingsmotortechnicus werkt bij het bedrijf of bij de klant op locatie.

Diverse taken

Naast de reparaties en installaties kan de Verbrandingsmotortechnicus ook stagiairs en nieuwe werknemers aansturen, de klussen zelf begroten en de details met de klant bespreken. Het is daarom belangrijk dat de Verbrandingsmotortechnicus zelfstandig kan werken en alle aspecten van het werk beheerst.

Mensen vonden ons op: Job Verbrandingsmotortechnicus, Baan Verbrandingsmotortechnicus, Verbrandingsmotortechnicus Worden, Functie-eisen Verbrandingsmotortechnicus, Verantwoordelijkheden Verbrandingsmotortechnicus, Functieprofiel Verbrandingsmotortechnicus, Wat doet een Verbrandingsmotortechnicus, Werken als Verbrandingsmotortechnicus.

Verbrandingsmotortechnicus worden: Opleiding tot verbrandingsmotortechnicus

Om aan de slag te kunnen als Verbrandingsmotortechnicus moet de opleiding Verbrandingsmotortechnicus gevolgd worden. Dit is een MBO niveau 2 opleiding en betreft een leren en werken traject. Hierbij ga je tijdens de opleiding al bij een bedrijf aan de slag en daarnaast een dag in de week naar school. Je leert het vak dan in de praktijk. Hierna kan nog de MBO niveau 3 opleiding tot eerste Verbrandingsmotortechnicus gevolg worden om je verder in het vak te kunnen verdiepen.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Verbrandingsmotortechnicus, Verbrandingsmotortechnicus Worden, Opleidingsniveau Verbrandingsmotortechnicus, Scholing Verbrandingsmotortechnicus, Studie Verbrandingsmotortechnicus, Bijscholing Verbrandingsmotortechnicus, Omscholing Verbrandingsmotortechnicus.

Organisaties waar een verbrandingsmotortechnicus doorgaans werkzaam is

De Verbrandingsmotortechnicus werkt vaak in de industrie, op een scheepswerf, op een onderhoudswerkplaats of bij een revisiebedrijf. De technicus werkt bij het bedrijf zelf op locatie bij de klant. De Verbrandingsmotortechnicus is werkzaam in de profit sector.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Verbrandingsmotortechnicus, Verbrandingsmotortechnicus Worden, Opleidingsniveau Verbrandingsmotortechnicus, Scholing Verbrandingsmotortechnicus, Studie Verbrandingsmotortechnicus, Bijscholing Verbrandingsmotortechnicus, Omscholing Verbrandingsmotortechnicus.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden verbrandingsmotortechnicus

Over het exacte salaris en de arbeidsvoorwaarden van de Verbrandingsmotortechnicus is maar weinig informatie bekend.

Mensen vonden ons op: Salaris Verbrandingsmotortechnicus, Loon Verbrandingsmotortechnicus, Wat verdien je als Verbrandingsmotortechnicus, Salarisschaal Verbrandingsmotortechnicus, Salarisindicatie Verbrandingsmotortechnicus, Bonus Verbrandingsmotortechnicus, CAO Verbrandingsmotortechnicus, Brutoloon Verbrandingsmotortechnicus, Nettoloon Verbrandingsmotortechnicus, Vakantiedagen Verbrandingsmotortechnicus, Pensioen Verbrandingsmotortechnicus.

Competenties, skills & vaardigheden verbrandingsmotortechnicus

 • Energie
 • Klantgerichtheid
 • Analytisch
 • Resultaatgerichtheid
Mensen vonden ons op: Kennis Verbrandingsmotortechnicus, Vaardigheden Verbrandingsmotortechnicus, Attitude Verbrandingsmotortechnicus, Kwalificaties Verbrandingsmotortechnicus, Competentieprofiel Verbrandingsmotortechnicus.

Boeken voor het beroep verbrandingsmotortechnicus

Wil je meer weten over het beroep verbrandingsmotortechnicus? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je verbrandingsmotortechnicus bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken verbrandingsmotortechnicus te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Verbrandingsmotortechnicus, Verbrandingsmotortechnicus ebooks, boek Verbrandingsmotortechnicus.

Persoonstypen verbrandingsmotortechnicus

De Verbrandingsmotortechnicus moet goed verbrandingsmotoren kunnen analyseren en eventuele problemen kunnen oplossen (Waarnemer). De Verbrandingsmotortechnicus moet zelfstandig kunnen werken en goed het overzicht kunnen bewaren. De Verbrandingsmotortechnicus is een harde werker en is energiek (Succesvolle werker).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Verbrandingsmotortechnicus, Karakter Verbrandingsmotortechnicus.

Netwerk verbrandingsmotortechnicus

De Verbrandingsmotortechnicus werkt voornamelijk zelfstandig. Soms stuurt de Verbrandingsmotortechnicus nieuwe werknemers of stagiairs aan. Daarnaast werkt de technicus soms op locatie bij de klant.

Mensen vonden ons op: Collega’s Verbrandingsmotortechnicus, Medewerkers Verbrandingsmotortechnicus.

Is het beroep verbrandingsmotortechnicus iets voor jou?

Zou je graag verbrandingsmotortechnicus willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als verbrandingsmotortechnicus bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Verbrandingsmotortechnicus, beroepskeuzetest Verbrandingsmotortechnicus, beroep Verbrandingsmotortechnicus kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden verbrandingsmotortechnicus

Er is voldoende vraag naar Verbrandingsmotortechnici. Door verder te leren en de opleiding tot eerste Verbrandingsmotortechnicus kan de technicus doorgroeien. Hierna kan de technicus zelfs nog doorleren en de MBO opleiding niveau 4 tot Technisch specialist verbrandingsmotoren volgen.

Arbeidsmarktperspectief score verbrandingsmotortechnicus

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep verbrandingsmotortechnicus. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Verbrandingsmotortechnicus, Promotie mogelijkheden Verbrandingsmotortechnicus, Carriere Verbrandingsmotortechnicus.

Solliciteren op de functie verbrandingsmotortechnicus

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als verbrandingsmotortechnicus dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor verbrandingsmotortechnicus belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als verbrandingsmotortechnicus. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Verbrandingsmotortechnicus, CV Verbrandingsmotortechnicus, sollicitatie Verbrandingsmotortechnicus.

Interviews met verbrandingsmotortechnicus

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen verbrandingsmotortechnicus

Vacatures verbrandingsmotortechnicus

Op zoek naar een nieuwe baan als Verbrandingsmotortechnicus? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Verbrandingsmotortechnicus. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Verbrandingsmotortechnicus onderhoudt, repareert en installeert verbrandingsmotoren. Bij een verbrandingsmotor wordt een brandstof verbrand waardoor energie in de vorm van temperatuur en hoge druk vrijkomt. Deze veroorzaken een uitzetting van gas die door een opening of een bewegend onderdeel mogelijk worden gemaakt.

Beoordeling Verbrandingsmotortechnicus

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Verbrandingsmotortechnicus' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Verbrandingsmotortechnicus

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep