U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Verkeersleider

Verkeersleider worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een verkeersleider? Lees de functieomschrijving.

De Verkeersleider geeft leiding aan het verkeer. De Verkeersleider zorgt er hiermee voor dat het verkeer op een veilige en efficiënte wijze kan plaatsvinden. Met de term verkeer wordt de verplaatsing van mensen en objecten verstaan. Dit kunnen fietsen, auto’s, vliegtuigen, treinen en schepen zijn. De Verkeersleider, of verkeersleiding, is dan ook werkzaam in de luchtvaart, de scheepvaart, bij de spoorwegen, het openbaar vervoer en ook op de autosnelwegen.

De Verkeersleider zorgt ervoor dat het verkeer op een veilige manier kan verplaatsen en dat er geen ongelukken komen. De Verkeersleider doet dit door de routes, vertrektijden, snelheden en dergelijke te controleren en waar nodig aan te laten passen. De Verkeersleider heeft dan ook contact met de bestuurders van het verkeer, zoals piloten en machinisten. De Verkeersleider heeft een grote verantwoordelijkheid en moet het verkeer dan ook altijd goed in de gaten houden. Ook heeft de Verkeersleider altijd een goed overzicht van het verkeer in zijn of haar werkgebied.

Het werk kan soms stressvol zijn en het is dan ook belangrijk dat de Verkeersleider stressbestendig is en in alle situaties het hoofd koel weet te houden. Ook in moeilijke situaties moet de Verkeersleider snel een goede beslissing weten te maken en dus snel kunnen schakelen.

Mensen vonden ons op: Job Verkeersleider, Baan Verkeersleider, Verkeersleider Worden, Functie-eisen Verkeersleider, Verantwoordelijkheden Verkeersleider, Functieprofiel Verkeersleider, Wat doet een Verkeersleider, Werken als Verkeersleider.

Verkeersleider worden: Opleiding tot verkeersleider

Om Verkeersleider te kunnen worden, moet minimaal een HAVO of MBO-opleiding afgerond zijn. Daarnaast moet de Verkeersleider eerst werkervaring opdoen in een logistieke omgeving. Vaak wordt er een interne opleiding tot Verkeersleider aangeboden waar naar gesolliciteerd kan worden. Vanuit daar kan de Verkeersleider ook daadwerkelijk aan de slag.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Verkeersleider, Verkeersleider Worden, Opleidingsniveau Verkeersleider, Scholing Verkeersleider, Studie Verkeersleider, Bijscholing Verkeersleider, Omscholing Verkeersleider.

Organisaties waar een verkeersleider doorgaans werkzaam is

De Verkeersleider kan bij diverse organisaties aan de slag waar het verkeer geregeld wordt. De Verkeersleider kan aan de slag in de luchtvaart, de scheepvaart, bij de spoorwegen of het openbaar vervoer.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Verkeersleider, Verkeersleider Worden, Opleidingsniveau Verkeersleider, Scholing Verkeersleider, Studie Verkeersleider, Bijscholing Verkeersleider, Omscholing Verkeersleider.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden verkeersleider

Omdat de Verkeersleider bij meerdere organisaties en voor meerdere soorten verkeer kan werken, is het lastig om een goede salarisindicatie te geven. Dit is afhankelijk van het type verkeer en de organisatie waar de Verkeersleider werkzaam is.

Mensen vonden ons op: Salaris Verkeersleider, Loon Verkeersleider, Wat verdien je als Verkeersleider, Salarisschaal Verkeersleider, Salarisindicatie Verkeersleider, Bonus Verkeersleider, CAO Verkeersleider, Brutoloon Verkeersleider, Nettoloon Verkeersleider, Vakantiedagen Verkeersleider, Pensioen Verkeersleider.

Competenties, skills & vaardigheden verkeersleider

 • Analytisch
 • Stressbestendigheid
 • Plannen en organiseren
 • Onafhankelijkheid
 • Besluitvaardigheid
Mensen vonden ons op: Kennis Verkeersleider, Vaardigheden Verkeersleider, Attitude Verkeersleider, Kwalificaties Verkeersleider, Competentieprofiel Verkeersleider.

Boeken voor het beroep verkeersleider

Wil je meer weten over het beroep verkeersleider? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je verkeersleider bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken verkeersleider te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Verkeersleider, Verkeersleider ebooks, boek Verkeersleider.

Persoonstypen verkeersleider

De Verkeersleider moet een goed inzicht hebben, analytisch ingesteld zijn en altijd het overzicht weten te behouden (Waarnemer). Het werk kan soms zeer stressvol zijn en de Verkeersleider moet altijd het hoofd koel weten te houden en ook onder druk snel een goede en veilig beslissing kunnen maken. De Verkeersleider heeft veel verantwoordelijkheid en moet zelfstandig keuzes durven maken (Baas).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Verkeersleider, Karakter Verkeersleider.

Netwerk verkeersleider

De Verkeersleider heeft veel contact met andere Verkeersleiders om zo al het verkeer goed op elkaar aan te laten sluiten. Daarnaast heeft de Verkeersleider ook veel contact met bestuurders van het verkeer, zoals piloten en machinisten. De Verkeersleider stuurt hen en moet hen aanwijzingen geven.

Mensen vonden ons op: Collega’s Verkeersleider, Medewerkers Verkeersleider.

Is het beroep verkeersleider iets voor jou?

Zou je graag verkeersleider willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als verkeersleider bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Verkeersleider, beroepskeuzetest Verkeersleider, beroep Verkeersleider kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden verkeersleider

Er zijn in Nederland verschillende typen Verkeersleiders. Er zijn ook voldoende vacatures voor Verkeersleiders te vinden. Er is dus voldoende arbeidsmarktperspectief. Doorgroeimogelijkheden zijn er ook vaak binnen de functie.

Arbeidsmarktperspectief score verkeersleider

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep verkeersleider. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Verkeersleider, Promotie mogelijkheden Verkeersleider, Carriere Verkeersleider.

Solliciteren op de functie verkeersleider

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als verkeersleider dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor verkeersleider belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als verkeersleider. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Verkeersleider, CV Verkeersleider, sollicitatie Verkeersleider.

Interviews met verkeersleider

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen verkeersleider

Vacatures verkeersleider

Op zoek naar een nieuwe baan als Verkeersleider? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Verkeersleider. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Verkeersleider geeft leiding aan het verkeer. De Verkeersleider zorgt er hiermee voor dat het verkeer op een veilige en efficiënte wijze kan plaatsvinden. Met de term verkeer wordt de verplaatsing van mensen en objecten verstaan.

Beoordeling Verkeersleider

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Verkeersleider' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Verkeersleider

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep