U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Verloskundige

Verloskundige worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een verloskundige? Lees de functieomschrijving.

Een Verloskundige begeleidt vrouwen tijdens hun zwangerschap, bevalling en kraamtijd. Gedurende de zwangerschap worden moeder en kind nauwlettend gevolgd. Aan de hand van verschillende controles als hartslagmeting,  bloed- en urineonderzoek en de ligging van het kind wordt de zwangerschap gemonitord.

Tijdens de bevalling is het de taak van de Verloskundige om de moeder te ondersteunen en te coachen en om te controleren of er geen complicaties optreden. Na de bevalling controleert de Verloskundige de gezondheid van moeder en kind en bekijkt of het kind geen aangeboren afwijkingen heeft. Zo nodig moet de moeder extra worden verzorgd, bijvoorbeeld bij een inscheuring. Na de bevalling volgt de kraamtijd waarin de Verloskundige regelmatig huisbezoeken aflegt ter controle van de gezondheid en ontwikkeling van het kind.

Een Verloskundige begeleidt alleen normaal verlopende zwangerschappen. De gezondheid van moeder en kind is de verantwoordelijkheid van de Verloskundige, die eventuele complicaties tijdig moet signaleren. Als deze aanwezig zijn wordt de patiënt doorverwezen naar een gynaecoloog, huisarts of andere specialist. Er wordt ook regelmatig overleg gepleegd met deze specialisten en kraamverzorgers.

Naast onderzoek en controle is ook voorlichting en advisering een taak van de Verloskundige. (Aankomende) ouders kunnen advies krijgen over pijnmedicatie tijdens de bevalling, borstvoeding, een gezonde leefstijl en de omgang met zwangerschapsklachten.

Het bijhouden van de administratie is ook erg belangrijk. Zo moeten de ontwikkelingen in de zwangerschap goed worden bijgehouden en moet de Verloskundige na de geboorte van een kind de huisarts inlichten.  

De begeleiding door een Verloskundige vindt vooral bij de patiënten thuis plaats. Een Verloskundige legt veel huisbezoeken af en moet de hele week beschikbaar zijn, wat wil zeggen ook ’s nachts, in het weekeind en op feestdagen. Verloskundigen moeten een vertrouwensband met patiënten kunnen aangaan.

Mensen vonden ons op: Job Verloskundige, Baan Verloskundige, Verloskundige Worden, Functie-eisen Verloskundige, Verantwoordelijkheden Verloskundige, Functieprofiel Verloskundige, Wat doet een Verloskundige, Werken als Verloskundige.

Verloskundige worden: Opleiding tot verloskundige

Om Verloskundige te worden moet je de HBO opleiding Verloskunde hebben afgerond. Deze opleiding duurt vier jaar.

Een Verloskundige moet zich verplicht registreren. Hierdoor heb je recht op een beschermde titel.

Een Verloskundige moet regelmatig na- en bijscholingen  volgen om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen in de verloskunde.

 

Na de opleiding Verloskunde is er de mogelijkheid om door te studeren. Je kunt je bijvoorbeeld specialiseren  (bijvoorbeeld Verloskundig Echoscopist) of  een masteropleiding Verloskunde of Klinische Verloskunde doen.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Verloskundige, Verloskundige Worden, Opleidingsniveau Verloskundige, Scholing Verloskundige, Studie Verloskundige, Bijscholing Verloskundige, Omscholing Verloskundige.

Organisaties waar een verloskundige doorgaans werkzaam is

 • Ziekenhuis
 • Eigen praktijk of groepspraktijk
 • Onderzoeksinstituut
 • Echocentrum
 • Thuiszorg
 • Gezondheidscentrum
Mensen vonden ons op: Studeren voor Verloskundige, Verloskundige Worden, Opleidingsniveau Verloskundige, Scholing Verloskundige, Studie Verloskundige, Bijscholing Verloskundige, Omscholing Verloskundige.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden verloskundige

Een Verloskundige in loondienst verdient tussen de €2065 en €3945 per maand.

Je salaris is afhankelijk van je werkgever, zo kan je bijvoorbeeld in loondienst zijn van een ziekenhuis of van een verloskundige praktijk.

Een Verloskundige met een zelfstandige onderneming is afhankelijk van het aantal en soort werkzaamheden en cliënten. Een zelfstandige Verloskundige verdient ongeveer €98.340 bruto per jaar.

 

Secundaire arbeidsvoorwaarden:

 • Onregelmatigheidstoeslagen
 • Vakantietoeslag
Mensen vonden ons op: Salaris Verloskundige, Loon Verloskundige, Wat verdien je als Verloskundige, Salarisschaal Verloskundige, Salarisindicatie Verloskundige, Bonus Verloskundige, CAO Verloskundige, Brutoloon Verloskundige, Nettoloon Verloskundige, Vakantiedagen Verloskundige, Pensioen Verloskundige.

Competenties, skills & vaardigheden verloskundige

 • Stressbestendigheid
 • Kritisch
 • Coachen
 • Sociabiliteit
 • Luisteren
Mensen vonden ons op: Kennis Verloskundige, Vaardigheden Verloskundige, Attitude Verloskundige, Kwalificaties Verloskundige, Competentieprofiel Verloskundige.

Boeken voor het beroep verloskundige

Wil je meer weten over het beroep verloskundige? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je verloskundige bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken verloskundige te komen.

Echoscopie in de verloskunde en gynaecologie | Bohn Stafleu van Loghum

Nederlands | Druk: 5 | Hardcover | 9789036814508 | 344 pagina's

Echoscopie in de verloskunde en gynaecologie 5e druk is een boek uitgegeven bij Bohn Stafleu van Loghum. ISBN 9789036814508 Echoscopie is een diagnostisch hulpmiddel bij uitstek. Het heeft zich ontwikkeld van een statisch naar een realtime diagnosticum, e...

Praktische verloskunde | Marianne Prins

Nederlands | Druk: 13 | Paperback | 9789036804462 | 418 pagina's

Praktische verloskunde 13e druk is een boek van M. Prins uitgegeven bij Bohn Stafleu van Loghum. ISBN 9789036804462 In het medische vakgebied neemt de verloskunde een unieke plaats in. De verloskundige zorgverlener behandelt immers niet alleen afwijkingen...

Perinatologie | M.L. Moore

leerboek neonatologie en verloskunde voor verpleegkundigen - Nederlands | Druk: 4 | Paperback | 9789031338979 | 303 pagina's

Perinatologie 4e druk is een boek van M.L. Moore uitgegeven bij Bohn Stafleu van Loghum. ISBN 9789031338979 De perinatologie richt zich op het kind tijdens de ontwikkeling in utero, de geboorte en de eerste levensfase. Snelle ontwikkelingen in de obstetri...

Mensen vonden ons op: boeken voor Verloskundige, Verloskundige ebooks, boek Verloskundige.

Persoonstypen verloskundige

Je moet verantwoordelijk, betrouwbaar en loyaal zijn naar je patiënten toe. Zij moeten je vertrouwen en je moet ze regelmatig steun geven in de zwangerschapsperiode (Loyalist)

Je moet warm, betrokken en verzorgend zijn naar je patiënten toe en je moet rekening houden met de behoeften van anderen (Gever).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Verloskundige, Karakter Verloskundige.

Netwerk verloskundige

Een Verloskundige werkt samen met een kraamverzorger in de begeleiding van vrouwen tijdens hun zwangerschap, bevalling en kraamperiode. In deze periode voert een Verloskundige regelmatig overleg met huisartsen, kinderartsen, gynaecologen en het consultatiebureau en bij het optreden van complicaties verwijst deVerloskundige de patiënt door naar een van hen of andere specialisten.

Mensen vonden ons op: Collega’s Verloskundige, Medewerkers Verloskundige.

Is het beroep verloskundige iets voor jou?

Zou je graag verloskundige willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als verloskundige bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Verloskundige, beroepskeuzetest Verloskundige, beroep Verloskundige kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden verloskundige

Ondanks dat het tekort aan Verloskundigen inmiddels is opgelost is zijn er voldoende banen te vinden. De arbeidsmarkt is zeer gunstig.

Er zijn verschillende doorgroeimogelijkheden. Zo kan je een management- of beleidsfunctie op je nemen, je kunt docent worden of je kunt een eigen praktijk beginnen. Daarnaast kan je je ook richten op het doen van onderzoek of je specialiseren op een bepaald gebied. Ten slotte is er nog de mogelijkheid om door te studeren.

Arbeidsmarktperspectief score verloskundige

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep verloskundige. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Verloskundige, Promotie mogelijkheden Verloskundige, Carriere Verloskundige.

Solliciteren op de functie verloskundige

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als verloskundige dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor verloskundige belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als verloskundige. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Verloskundige, CV Verloskundige, sollicitatie Verloskundige.

Interviews met verloskundige

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen verloskundige

Vacatures verloskundige

Op zoek naar een nieuwe baan als Verloskundige? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Verloskundige. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Verloskundige begeleidt vrouwen tijdens hun zwangerschap, bevalling en kraamtijd. Gedurende de zwangerschap worden moeder en kind nauwlettend gevolgd. Aan de hand van verschillende controles als hartslagmeting,  bloed- en urineonderzoek en de ligging van het kind wordt de zwangerschap gemonitord.

Beoordeling Verloskundige

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Verloskundige' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Verloskundige

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

ik moet voor school iets doen over mijn droomberoep en moet er bij zette welke richting je best doet in het middelbaar hebben jullie daar een idee van??

Door: lieselotte

Hallo Lieselotte,is het mogelijk dat je de vraag wat duidelijker formuleert?

Door: benno

Hallo Lieselotte,is het mogelijk dat je de vraag wat duidelijker formuleert?

Door: benno

Als je vroedkunde studeren in Belgie - is het dan mogelijk om in Nederland te werken en is het vergelijkbaar aan de Nederlandse verloskundige en studie hier in Nederland?

Door: Lorna Smal

Hallo Lorna,vlgs.mij kun je met een Belgisch diploma werken in Nederlad(ook andersom).Je kunt dit het beste nformeren bij de instatie(school)waar je het diploma behaalt. n a

Door: Gretha

Ik moet voor school een verslag maken over dit beroep maar ik had een vraagje. En die is hoe worden de vakanties gepland?

 

Door: Femke

Hallo Femke,in elke stad of dorp is wel een verloskundigepractijk.Leg het probleem voor en ik weet zeker dat je geholpen wordt en misschien bieden ze je gelijk een baan aan.Gr.ensucses

Door: Wilma

Ey

Door: Ey

Reageer op dit beroep