U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Verpleeghulp

Verpleeghulp worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een verpleeghulp? Lees de functieomschrijving.

De Verpleeghulp helpt mee met het verlenen van basiszorg aan mensen die niet meer voor zichzelf kunnen zorgen. Hij helpt mensen in alle dagelijkse bezigheden. De Verpleeghulp assisteert dus bij het wassen, aankleden, eten en drinken, het opmaken en verschonen van bedden, houdt kasten schoon, vult voorraden aan en is de hulp in de keuken. 

De Verpleeghulp zorgt er ook voor dat de patiënten of bewoners naar artsen en therapeuten worden gebracht. Eveneens verricht hij zelf eenvoudige medische handelingen. Een voorbeeld hiervan is het verschonen van verband. De verpleegkundige kant van het werk van de Verpleeghulp bestaat verder uit het signaleren en rapporteren van veranderingen in de conditie van de patiënt. Hij past interventieprocedures toe bij gedragsproblemen of dementie van de patiënt. Hij meet de bloeddruk en brengt bandages aan. De Verpleeghulp kan ook monsters verzamelen als urine, ontlasting of speeksel. Hij is de assistent bij rehabilitering, basisbehandelingen en medicatie. Als laatste zorgt de Verpleeghulp ook voor het medische gereedschap. Het steriliseren en onderhouden van gebruikte hulpmiddelen bijvoorbeeld. 

Naast de dagelijkse zorg en medische zorg voert de Verpleeghulp ook andere werkzaamheden uit. Het voorbereiden van patiënten voor een operatie door hen te verzorgen, wassen of scheren. Hij draait en verplaatst bedlegerige patiënten om doorliggen te voorkomen. De Verpleeghulp is verantwoordelijk voor alle dagelijkse huishoudelijke klusjes tijdens zijn werkzaamheden. 

Dan is er ook nog een onderdeel van het beroep van Verpleeghulp dat niet onderschat mag worden. Het sociaal contact met de patiënten of bewoners. Voor veel patiënten is de Verpleeghulp de gesprekspartner die voor afleiding kan zorgen. De Verpleeghulp biedt met een luisterend oor belangrijke zorg aan de patiënt. 

Mensen vonden ons op: Job Verpleeghulp, Baan Verpleeghulp, Verpleeghulp Worden, Functie-eisen Verpleeghulp, Verantwoordelijkheden Verpleeghulp, Functieprofiel Verpleeghulp, Wat doet een Verpleeghulp, Werken als Verpleeghulp.

Verpleeghulp worden: Opleiding tot verpleeghulp

De Verpleeghulp kan aan de slag als hij de opleiding Helpende Zorg en Welzijn niveau 2 (MBO) heeft afgerond. In een enkel geval kan men ook als Verpleeghulp werkzaam zijn door het opbouwen van veel werkervaring. Het komt ook voor dat studenten Verpleegkunde (HBO) of Geneeskunde (WO) ingezet worden als Verpleeghulp. Uiteraard gebeurt dat alleen als de student al voldoende kennis en stage-ervaring heeft. 

De basisopleiding voor de Verpleeghulp behelst dus de opleiding Helpende Zorg en Welzijn niveau 2 (MBO). Dit is een nieuwe competentiegerichte opleiding. In 2011 verdween de opleiding Helpende Gezondheidszorg niveau 2 (MBO) en kwam deze opleiding Zorg en Welzijn daarvoor in de plaats. Met de opleiding Helpende Zorg en Welzijn niveau 2 (MBO) kan men vele kanten op.  De opleiding duurt naargelang eerdere ervaringen en kennis gemiddeld 2 jaar. Daarna kan men doorstromen naar een niveau 3 of 4 beroepsopleiding. Anderen kiezen ervoor om direct aan de slag te gaan. Verpleeghulp is dan een logische keuze. 

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Verpleeghulp, Verpleeghulp Worden, Opleidingsniveau Verpleeghulp, Scholing Verpleeghulp, Studie Verpleeghulp, Bijscholing Verpleeghulp, Omscholing Verpleeghulp.

Organisaties waar een verpleeghulp doorgaans werkzaam is

De Verpleeghulp werkt in een organisatie waar de patiënt voorop staat. Er wordt niet gestreefd naar winst maar naar een goede gezondheid voor de patiënten. Hij werkt dus in de non-profit sector. 

De Verpleeghulp kan op verschillende plekken werken. Zoals al eerder vermeld moet je daarbij denken aan ziekenhuizen, verzorgingshuizen en verpleeghuizen. De Verpleeghulp kan in algemene (medische) ziekenhuizen werken maar ook in psychiatrische ziekenhuizen. In dat soort ziekenhuizen worden soms ook mensen met een psychogeriatrische aandoening, zoals dementie of het syndroom van Korsakov, verpleegd. 

Het komt ook voor dat Verpleeghulpen in de wijk worden ingezet. Daarbij kan hij zelfstandig of met de Verpleegkundige mensen in de wijk bezoeken die zorg behoeven. 

Mensen vonden ons op: Studeren voor Verpleeghulp, Verpleeghulp Worden, Opleidingsniveau Verpleeghulp, Scholing Verpleeghulp, Studie Verpleeghulp, Bijscholing Verpleeghulp, Omscholing Verpleeghulp.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden verpleeghulp

Voor het loon van de Verpleeghulp is het afhankelijk in welke zorgsector hij werkt. Werkt hij in een ziekenhuis dan geldt het startsalaris van €1579 wat kan oplopen tot een bruto maandsalaris van €2172. In de thuiszorg, verpleeg- en verzorgingshuizen CAO staat een startsalaris vermeld van €1588 bruto per maand. Het eindsalaris is daar €2180. 

Verder kan de Verpleeghulp een eindejaarsuitkering en vakantietoeslag van 8 procent tegemoet zien. De Verpleeghulp kan ook onregelmatige diensten draaien. Daarvoor krijgt de hulp een onregelmatigheidstoeslag. Die ligt tussen de 25 en 45 procent. 

Mensen vonden ons op: Salaris Verpleeghulp, Loon Verpleeghulp, Wat verdien je als Verpleeghulp, Salarisschaal Verpleeghulp, Salarisindicatie Verpleeghulp, Bonus Verpleeghulp, CAO Verpleeghulp, Brutoloon Verpleeghulp, Nettoloon Verpleeghulp, Vakantiedagen Verpleeghulp, Pensioen Verpleeghulp.

Competenties, skills & vaardigheden verpleeghulp

 • Uitdrukkingsvaardigheid
 • Samenwerken
 • Stressbestendigheid
 • Luisteren
 • Behulpzaam
 • Geduldig
Mensen vonden ons op: Kennis Verpleeghulp, Vaardigheden Verpleeghulp, Attitude Verpleeghulp, Kwalificaties Verpleeghulp, Competentieprofiel Verpleeghulp.

Boeken voor het beroep verpleeghulp

Wil je meer weten over het beroep verpleeghulp? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je verpleeghulp bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken verpleeghulp te komen.

Het verpleeghuis is het einde! | Freya Angenent

portretten en verhalen van verpleeghuisbewornders - Nederlands | Druk: 2 | Paperback | 9789082690439 | 240 pagina's

In het boek 'Het verpleeghuis is het einde!' vertellen bewoners zelf waarom het verpleeghuis een fijne plek is om te wonen. Daarnaast geven ze tips aan toekomstige bewoners en vertellen ons hoe de zorg beter kan. Want dat weten ze zelf het beste! Dit insp...

Het refrein is Hein | B. Keizer

leven en sterven in een verpleeghuis - Nederlands | Druk: 7 | Paperback | 9789058751058 | 314 pagina's

Het probleem van de mens is dat hij een geest heeft en een lichaam is. Het lichaam gaat onherroepelijk dood en de geest kan zich nooit ontdoen van dit besef: Het refrein is Hein . Het refrein is Hein is de kroniek van een arts die met zo min mogelijk illu...

Revalideren na CVA in het revalidatiecentrum en verpleeghuis | Bohn Stafleu van Loghum

handboek voor verzorgenden en verpleegkundigen - Nederlands | Druk: 2016 ed. | Paperback | 9789036812535 | 176 pagina's

Revalideren na CVA in het revalidatiecentrum en verpleeghuis 1e druk is een boek uitgegeven bij Bohn Stafleu van Loghum. ISBN 9789036812535 Verzorgenden en verpleegkundigen hebben een belangrijke taak bij de revalidatie, voorlichting, preventie, verzorgin...

Mensen vonden ons op: boeken voor Verpleeghulp, Verpleeghulp ebooks, boek Verpleeghulp.

Persoonstypen verpleeghulp

De belangrijkste eigenschap van een Verpleeghulp zit al in de naam. Hulp. Daar draait het om. De Verpleeghulp is behulpzaam en staat altijd klaar voor zijn patiënten. Hij denkt altijd aan de behoeften van hen en wil deze behoeften graag waarmaken. De Verpleeghulp is sociaal erg vaardig en kan zich erg goed inleven in de gevoelens van anderen. Hij is ondersteunend en kan anderen erg goed helpen. (Gever

De Verpleeghulp is erg goed in luisteren. Zoals vermeld is hij aardig en goed in het helpen van anderen. De Verpleeghulp heeft een groot empatisch vermogen. Hij streeft naar een goede werkomgeving. Hij heeft een neutrale houding en is daardoor ook erg geduldig met anderen en specifiek met de patiënten. (Bemiddelaar)

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Verpleeghulp, Karakter Verpleeghulp.

Netwerk verpleeghulp

De Verpleeghulp is geen Verpleegkundige maar werkt wel veel samen met de Verpleegkundige om de mensen te verzorgen. Hij werkt onder leiding van de Verpleegkundige. Echter, heeft de Verpleeghulp veel een grote mate van zelfstandigheid in zijn werkzaamheden. Het belangrijkste contact wat een Verpleeghulp tijdens zijn werk heeft is dat met de patiënten en bewoners. Daarnaast komt hij ook in contact met verplegend personeel, artsen en bezoekers. Afhankelijk van het type organisatie waar de Verpleeghulp werkt komt hij verschillende verplegend personeel tegen. In een instelling van de thuiszorg zal hij de Verzorgende tegen komen. In ziekenhuizen komt hij de Medisch specialist tegen op de werkvloer. De Verpleeghulp neemt deel aan teambesprekingen en werkoverleg op de afdeling waar hij werkt. Hij staat dus in direct contact met andere Verpleeghulpen, Verpleegkundigen, Medisch specialisten, Verzorgenden en overige artsen. 

De Verpleeghulp werkt voor een afdelingshoofd. Hij werkt dus onder leiding van een Verpleegkundige en rapporteert aan het afdelingshoofd. 

Mensen vonden ons op: Collega’s Verpleeghulp, Medewerkers Verpleeghulp.

Is het beroep verpleeghulp iets voor jou?

Zou je graag verpleeghulp willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als verpleeghulp bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Verpleeghulp, beroepskeuzetest Verpleeghulp, beroep Verpleeghulp kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden verpleeghulp

Als startend Verpleeghulp kan men direct aan de slag gaan. Er is veel werkgelegenheid in de zorgsector en veel instellingen zijn op zoek naar gediplomeerde Verpleeghulpen. In vakantieperiodes worden ook studenten die een medische opleiding volgen ingezet als Verpleeghulp. Er is dus volop ruimte op de arbeidsmarkt voor de Verpleeghulp. Hij kan bovendien in zowel ziekenhuizen, verzorgingstehuizen als thuiszorginstellingen komen te werken. 

De Verpleeghulp kan bij veel instelling terecht en kan dus ook switchen van locatie mocht die mogelijkheid zich voordoen. Ook zou hij kunnen doorgroeien naar Verpleegkundige. Hij moet dan echter wel de benodigde papieren halen door bijvoorbeeld een cursus te volgen. In principe is de Verpleeghulp alleen als zodanig inzetbaar. 

Arbeidsmarktperspectief score verpleeghulp

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep verpleeghulp. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Verpleeghulp, Promotie mogelijkheden Verpleeghulp, Carriere Verpleeghulp.

Solliciteren op de functie verpleeghulp

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als verpleeghulp dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor verpleeghulp belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als verpleeghulp. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Verpleeghulp, CV Verpleeghulp, sollicitatie Verpleeghulp.

Interviews met verpleeghulp

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen verpleeghulp

Vacatures verpleeghulp

Op zoek naar een nieuwe baan als Verpleeghulp? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Verpleeghulp. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Verpleeghulp helpt mee met het verlenen van basiszorg aan mensen die niet meer voor zichzelf kunnen zorgen. Hij helpt mensen in alle dagelijkse bezigheden. De Verpleeghulp assisteert dus bij het wassen, aankleden, eten en drinken, het opmaken en verschonen van bedden, houdt kasten schoon, vult voorraden aan en is de hulp in de keuken.

Beoordeling Verpleeghulp

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Verpleeghulp' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Verpleeghulp

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep