U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Verpleegkundige Gehandicaptenzorg

Verpleegkundige Gehandicaptenzorg worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een verpleegkundige Gehandicaptenzorg? Lees de functieomschrijving.

Een Verpleegkundige in de Gehandicaptenzorg ondersteunt mensen met lichte tot zware verstandelijke beperkingen. Mensen met een lichte beperking hebben minder intensieve begeleiding nodig en worden ondersteund door de Verpleegkundige bij het vergroten van de zelfstandigheid en het aanleren van vaardigheden. Bij cliënten met een zwaarde verstandelijke handicap wordt de Verpleegkundige geacht een meer begeleidende rol te spelen.

Het is belangrijk dat een Verpleegkundige zich in kan leven in de belevingswereld van de cliënt en dat de zorg afgestemd wordt op de behoeften van de cliënt. De bezigheden van de Verpleegkundige verschillen dan ook per cliënt. Bij de ene cliënt moet de Verpleegkundige de cliënt alleen stimuleren om zich aan te kleden en hier en daar een helpende hand bieden, terwijl een andere cliënt volledig aangekleed moet worden door de Verpleegkundige. Het zelfde geldt voor zaken als wassen, douchen en eten.

Andere taken van een Verpleegkundige zijn het eventueel aanleggen van een infuus en het monitoren van medicijngebruik van cliënten (die vaak ook met lichamelijke of zintuiglijke beperkingen kampen).

Het is belangrijk dat een Verpleegkundige in de Gehandicaptenzorg flexibel en stressbestendig is. Hij kan namelijk te maken krijgen met cliënten die naast hun verstandelijke handicap bijvoorbeeld ook epilepsie of ASS hebben. Andere cliënten moeten geholpen worden bij het verwerken van traumatische ervaringen en kunnen heftig reageren op bepaalde situaties. Een Verpleegkundige moet dan ook een vertrouwensband op kunnen bouwen met de cliënten om een veilige sfeer voor hen te creëeren.

Naast de verzorgende taken moet een Verpleegkudige ook administratieve zaken bijhouden en contacten onderhouden met de familie van de cliënt, artsen, specialisten en andere begeleiders.

Een Verpleegkundige kan na zijn opleiding in verschillende sectoren gaan werken. Ongeveer 12 procent van de afgestudeerde Verpleegkundigen werkt in de Gehandicaptenzorg (Bron: carrièretijger).

Een Verpleegkundige heeft onregelmatige werktijden en werkt geregeld 's avonds of in het weekend.

Mensen vonden ons op: Job Verpleegkundige Gehandicaptenzorg, Baan Verpleegkundige Gehandicaptenzorg, Verpleegkundige Gehandicaptenzorg Worden, Functie-eisen Verpleegkundige Gehandicaptenzorg, Verantwoordelijkheden Verpleegkundige Gehandicaptenzorg, Functieprofiel Verpleegkundige Gehandicaptenzorg, Wat doet een Verpleegkundige Gehandicaptenzorg, Werken als Verpleegkundige Gehandicaptenzorg.

Verpleegkundige Gehandicaptenzorg worden: Opleiding tot verpleegkundige Gehandicaptenzorg

Om een Verpleegkundige in de Gehandicaptenzorg te worden moet je minimaal de MBO opleiding Verpleegkundige hebben afgerond. Dit is een niveau-4 oplang en deze duurt vier jaar. Daarnaast zou je ook de HBO opleiding Verpleegkunde kunnen volgen. Ook deze duurt vier jaar.

Na je opleiding kun je in verschillende sectoren van de verpleegkunde terecht, bijvoorbeeld in ziekenhuizen, de thuiszorg, psychiatrie, verpleeghuizen, de GGD, de kraamzorg en de gehandicaptenzorg. Je zou je ook nog verder kunnen specialiseren in de gehandicaptenzorg.

Daarnaast zijn er ook nog verschillende cursussen en bijscholingen waarin je je vaardigheden kunt verbeteren.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Verpleegkundige Gehandicaptenzorg, Verpleegkundige Gehandicaptenzorg Worden, Opleidingsniveau Verpleegkundige Gehandicaptenzorg, Scholing Verpleegkundige Gehandicaptenzorg, Studie Verpleegkundige Gehandicaptenzorg, Bijscholing Verpleegkundige Gehandicaptenzorg, Omscholing Verpleegkundige Gehandicaptenzorg.

Organisaties waar een verpleegkundige Gehandicaptenzorg doorgaans werkzaam is

 • Kinderdagverblijf
 • Dagverblijf voor volwassenen
 • 24-uursinstellingen
 • Sociowoningen
 • Thuiszorg
 • Begeleid zelfstandig wonen
 • Gezinsvervangende tehuizen

De meeste Verpleegkundigen werken in loondienst maar er zijn ook zelfstandig gevestigde Verpleegkundigen.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Verpleegkundige Gehandicaptenzorg, Verpleegkundige Gehandicaptenzorg Worden, Opleidingsniveau Verpleegkundige Gehandicaptenzorg, Scholing Verpleegkundige Gehandicaptenzorg, Studie Verpleegkundige Gehandicaptenzorg, Bijscholing Verpleegkundige Gehandicaptenzorg, Omscholing Verpleegkundige Gehandicaptenzorg.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden verpleegkundige Gehandicaptenzorg

Een Verpleegkundige in de Gehandicaptenzorg verdient tussen de €1820 en €2789.

Het salaris is hierbij afhankelijk van de instelling waar je werkt, de opleiding die je gedaan hebt, je werkervaring en CAO schalen.

 

Secundaire arbeidsvoorwaarden:

 • 8% vakantietoeslag
 • Eindejaarsuitkering
 • Onregelmatigheidstoeslag die tussen de 22 en 60 % van je salaris ligt
Mensen vonden ons op: Salaris Verpleegkundige Gehandicaptenzorg, Loon Verpleegkundige Gehandicaptenzorg, Wat verdien je als Verpleegkundige Gehandicaptenzorg, Salarisschaal Verpleegkundige Gehandicaptenzorg, Salarisindicatie Verpleegkundige Gehandicaptenzorg, Bonus Verpleegkundige Gehandicaptenzorg, CAO Verpleegkundige Gehandicaptenzorg, Brutoloon Verpleegkundige Gehandicaptenzorg, Nettoloon Verpleegkundige Gehandicaptenzorg, Vakantiedagen Verpleegkundige Gehandicaptenzorg, Pensioen Verpleegkundige Gehandicaptenzorg.

Competenties, skills & vaardigheden verpleegkundige gehandicaptenzorg

 • Integriteit
 • Flexibiliteit
 • Stressbestendigheid
 • Motiveren
 • Luisteren
 • Empathisch vermogen
 • Begeleiding afstemmen op cliënt
Mensen vonden ons op: Kennis Verpleegkundige Gehandicaptenzorg, Vaardigheden Verpleegkundige Gehandicaptenzorg, Attitude Verpleegkundige Gehandicaptenzorg, Kwalificaties Verpleegkundige Gehandicaptenzorg, Competentieprofiel Verpleegkundige Gehandicaptenzorg.

Boeken voor het beroep verpleegkundige gehandicaptenzorg

Wil je meer weten over het beroep verpleegkundige gehandicaptenzorg? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je verpleegkundige gehandicaptenzorg bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken verpleegkundige gehandicaptenzorg te komen.

Zorg voor de verstandelijk gehandicapte | Yvonne van de Ven

basiswerken verpleging en verzorging - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789031375356 | 168 pagina's

Zorg voor de verstandelijk gehandicapte 1e druk is een boek van Yvonne van de Ven uitgegeven bij Bohn Stafleu van Loghum. ISBN 9789031375356 Zorg voor de verstandelijke gehandicapte laat zien hoe veelzijdig begeleiding aan mensen met een verstandelijke be...

NU Zorg Niveau 4 - Verplegen van chronisch zieken, lichamelijk gehandicapten en revaliderenden. Theorieboek | Noordhoff Uitgevers B.V.

Nederlands | Druk: 2 | Paperback | 9789001837693 | 280 pagina's

Dit theorieboek geeft antwoord op vragen die specifiek gelden voor verpleegkundigen binnen een specifieke branche. Aan de hand van onder andere praktische voorbeelden leert de student wat de verpleegkundige taken zijn in de praktijk van deze branche. De h...

NU Zorg Niveau 3 - Verzorgen van chronisch zieken,lichamelijk gehandicapten. Theorieboek | Noordhoff Uitgevers B.V.

Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789001837037 | 256 pagina's

Dit theorieboek geeft antwoord op vragen die specifiek gelden voor verzorgende binnen eenspecifieke branche. Aan de hand van onder andere praktische voorbeelden leert de studentwat de verzorgende taken zijn in de praktijk van deze branche. De hoofdstukken...

Mensen vonden ons op: boeken voor Verpleegkundige Gehandicaptenzorg, Verpleegkundige Gehandicaptenzorg ebooks, boek Verpleegkundige Gehandicaptenzorg.

Persoonstypen verpleegkundige Gehandicaptenzorg

Je moet warm, betrokken en verzorgend zijn naar je cliënten toe en je moet rekening houden met de behoeften van anderen (Gever).

Je moet verantwoordelijk, betrouwbaar en loyaal zijn omdat je vertrouwelijik om moet gaan met de gegevens van je cliënten en omdat zij jou moeten vertrouwen (Loyalist)

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Verpleegkundige Gehandicaptenzorg, Karakter Verpleegkundige Gehandicaptenzorg.

Netwerk verpleegkundige Gehandicaptenzorg

Je werkt voornamelijk zelfstandig maar je houdt zowel contact met de huisarts van de cliënt alsook met andere betrokken artsen en specialisten als fysiotherapeuten en logopedisten die betrokken zijn bij de behandeling van de cliënt. Er wordt dan overlegd over allerlei zaken die betrekking hebben op de cliënt, zoals medicijngebruik. Daarnaast onderhoud je ook contacten met de familie van de cliënt.

Mensen vonden ons op: Collega’s Verpleegkundige Gehandicaptenzorg, Medewerkers Verpleegkundige Gehandicaptenzorg.

Is het beroep verpleegkundige Gehandicaptenzorg iets voor jou?

Zou je graag verpleegkundige Gehandicaptenzorg willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als verpleegkundige Gehandicaptenzorg bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Verpleegkundige Gehandicaptenzorg, beroepskeuzetest Verpleegkundige Gehandicaptenzorg, beroep Verpleegkundige Gehandicaptenzorg kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden verpleegkundige Gehandicaptenzorg

Naar verwachting blijft het aantal gehandicapten groeien en daarmee ook de vraag naar Verpleegkundigen. Naar verwachting zal de werkgelegenheid dus stijgen.

Je zou je kunnen gaan richten op een andere sector of je kunt je verder specialiseren in een van deze sectoren. Je kunt bijscholingen volgen zodat je een managementfunctie op je kunt nemen of je kunt afdelingshoofd van een instelling worden.

Arbeidsmarktperspectief score verpleegkundige Gehandicaptenzorg

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep verpleegkundige Gehandicaptenzorg. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Verpleegkundige Gehandicaptenzorg, Promotie mogelijkheden Verpleegkundige Gehandicaptenzorg, Carriere Verpleegkundige Gehandicaptenzorg.

Solliciteren op de functie verpleegkundige Gehandicaptenzorg

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als verpleegkundige Gehandicaptenzorg dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor verpleegkundige Gehandicaptenzorg belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als verpleegkundige Gehandicaptenzorg. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Verpleegkundige Gehandicaptenzorg, CV Verpleegkundige Gehandicaptenzorg, sollicitatie Verpleegkundige Gehandicaptenzorg.

Interviews met verpleegkundige Gehandicaptenzorg

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen verpleegkundige Gehandicaptenzorg

Vacatures verpleegkundige gehandicaptenzorg

Op zoek naar een nieuwe baan als Verpleegkundige Gehandicaptenzorg? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Verpleegkundige Gehandicaptenzorg. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Verpleegkundige in de Gehandicaptenzorg ondersteunt mensen met lichte tot zware verstandelijke beperkingen. Mensen met een lichte beperking hebben minder intensieve begeleiding nodig en worden ondersteund door de Verpleegkundige bij het vergroten van de zelfstandigheid en het aanleren van vaardigheden. Bij cliënten met een zwaarde verstandelijke handicap wordt de Verpleegkundige geacht een meer begeleidende rol te spelen.

Beoordeling Verpleegkundige Gehandicaptenzorg

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Verpleegkundige Gehandicaptenzorg' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Verpleegkundige Gehandicaptenzorg

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep