U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Verpleegkundige in het Ziekenhuis

Verpleegkundige in het Ziekenhuis worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een verpleegkundige in het Ziekenhuis? Lees de functieomschrijving.

Een Verpleegkundige in het Ziekenhuis komt in aanraking met mensen met allerlei aandoeningen, afhankelijk van de afdeling waarop hij werkt. Dit kunnen patiënten zijn die naar het ziekenhuis komen voor onderzoek of voor behandeling en  met lichte of ernstige aandoeningen of ziektes. Het is belangrijk dat een Verpleegkundige zich in kan leven in de situatie van de patiënt en dat de zorg wordt afgestemd op de behoeften van de cliënt.

Een Verpleegkundige helpt bij het aankleden, het wassen of bij het eten als de patiënt hier zelf niet toe instaat is. Ook geestelijke zorg is belangrijk, zo moet de Verpleegkundige de patiënten gerust kunnen stellen en hen informatie geven over de behandeling, het onderzoek of over het ziekenhuisverblijf.

Andere taken van een Verpleegkundige in het Ziekenhuis zijn het aanleggen van een infuus, het inbrengen van een sonde of katheter, het monitoren van het medicijngebruik van de patiënten, het verzorgen van wonden en het in de gaten houden van de gezondheidssituatie van de patiënten. Dit laatste wil zeggen het in de gaten houden van de lichaamsfuncties (een taak die bijvoorbeeld op de intensive care moet worden uitgevoerd).

Het is belangrijk dat een Verpleegkundige in het Ziekenhuis stressbestendig en besluitvaardig is. In stresssituaties moet de Verpleegkundige adequaat reageren en de juiste mensen waarschuwen. Een Verpleegkundige moet daarnaast een vertrouwensband opbouwen met de patiënten om een veilige sfeer voor hen te creëeren.
Naast de verzorgende taken moet een Verpleegkundige ook administratieve zaken bijhouden en onderhoudt hij contacten met artsen en specialisten. De Verpleegkundige is ook een aanspreek punt voor familieleden

Een Verpleegkundige kan na zijn of haar opleiding in verschillende sectoren gaan werken. Ongeveer 56 procent van de afgestudeerde Verpleegkundigen gaat werken in een ziekenhuis.

Een Verpleegkundige kan onregelmatige werktijden hebben en heeft zowel avond- als weekenddiensten.

Mensen vonden ons op: Job Verpleegkundige in het Ziekenhuis, Baan Verpleegkundige in het Ziekenhuis, Verpleegkundige in het Ziekenhuis Worden, Functie-eisen Verpleegkundige in het Ziekenhuis, Verantwoordelijkheden Verpleegkundige in het Ziekenhuis, Functieprofiel Verpleegkundige in het Ziekenhuis, Wat doet een Verpleegkundige in het Ziekenhuis, Werken als Verpleegkundige in het Ziekenhuis.

Verpleegkundige in het Ziekenhuis worden: Opleiding tot verpleegkundige in het Ziekenhuis

Om een Verpleegkundige in het Ziekenhuis te worden moet je minimaal de MBO opleiding Verpleegkundige hebben afgerond. Dit is een niveau-4 opleiding die vier jaar duurt. Daarnaast zou je de HBO opleiding Verpleegkunde kunnen volgen. Ook deze duurt vier jaar.

Na je opleiding kun je in verschillende sectoren van de verpleegkunde terecht, bijvoorbeeld in ziekenhuizen, de thuiszorg, psychiatrie, verpleeghuizen, de GGD, de kraamzorg en de gehandicaptenzorg. Je zou je ook nog verder kunnen specialiseren in bijvoorbeeld kraamverpleegkunde, kinderverpleegkunde, intensive care verpleegkunde, enz.

Daarnaast zijn er ook nog verschillende cursussen en bijscholingen waarmee je je vaardigheden kunt verbeteren.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Verpleegkundige in het Ziekenhuis, Verpleegkundige in het Ziekenhuis Worden, Opleidingsniveau Verpleegkundige in het Ziekenhuis, Scholing Verpleegkundige in het Ziekenhuis, Studie Verpleegkundige in het Ziekenhuis, Bijscholing Verpleegkundige in het Ziekenhuis, Omscholing Verpleegkundige in het Ziekenhuis.

Organisaties waar een verpleegkundige in het Ziekenhuis doorgaans werkzaam is

 • Academisch ziekenhuis
 • Algemeen ziekenhuis
 • Revalidatiecentrum
 • Oncologisch centrum
 • Kinderziekenhuis
Mensen vonden ons op: Studeren voor Verpleegkundige in het Ziekenhuis, Verpleegkundige in het Ziekenhuis Worden, Opleidingsniveau Verpleegkundige in het Ziekenhuis, Scholing Verpleegkundige in het Ziekenhuis, Studie Verpleegkundige in het Ziekenhuis, Bijscholing Verpleegkundige in het Ziekenhuis, Omscholing Verpleegkundige in het Ziekenhuis.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden verpleegkundige in het Ziekenhuis

Een Verpleegkundige in het Ziekenhuis verdient tussen de €1670 en €2715.

Het salaris is hierbij afhankelijk van de instelling waar je werkt, de opleiding die je gedaan hebt, je werkervaring en CAO schalen.

 

Secundaire arbeidsvoorwaarden:

 • 8% vakantietoeslag
 • Eindejaarsuitkering
 • Onregelmatigheidstoeslag die tussen de 22 en 60 % van je salaris ligt
Mensen vonden ons op: Salaris Verpleegkundige in het Ziekenhuis, Loon Verpleegkundige in het Ziekenhuis, Wat verdien je als Verpleegkundige in het Ziekenhuis, Salarisschaal Verpleegkundige in het Ziekenhuis, Salarisindicatie Verpleegkundige in het Ziekenhuis, Bonus Verpleegkundige in het Ziekenhuis, CAO Verpleegkundige in het Ziekenhuis, Brutoloon Verpleegkundige in het Ziekenhuis, Nettoloon Verpleegkundige in het Ziekenhuis, Vakantiedagen Verpleegkundige in het Ziekenhuis, Pensioen Verpleegkundige in het Ziekenhuis.

Competenties, skills & vaardigheden verpleegkundige in het ziekenhuis

 • Integriteit
 • Stressbestendigheid
 • Sociabiliteit
 • Luisteren
 • Besluitvaardigheid
 • Observeren
 • Zelfstandigheid
Mensen vonden ons op: Kennis Verpleegkundige in het Ziekenhuis, Vaardigheden Verpleegkundige in het Ziekenhuis, Attitude Verpleegkundige in het Ziekenhuis, Kwalificaties Verpleegkundige in het Ziekenhuis, Competentieprofiel Verpleegkundige in het Ziekenhuis.

Boeken voor het beroep verpleegkundige in het ziekenhuis

Wil je meer weten over het beroep verpleegkundige in het ziekenhuis? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je verpleegkundige in het ziekenhuis bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken verpleegkundige in het ziekenhuis te komen.

De verpleegkundige in het ziekenhuis hbo 2 basisboek | Susan Hol

de obsterie en het verplegen van kinderen en jongeren - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789006952551

De verpleegkundige in het ziekenhuis hbo 2 basisboek 1e druk is een boek van Susan Hol uitgegeven bij ThiemeMeulenhoff bv. ISBN 9789006952551 De serie Zorg Basisboeken wordt al jarenlang veel gebruikt in het zorgonderwijs. Een deel van de boeken is geschi...

Palliatieve zorg, stervensbegeleiding, rouwbegeleiding. Handboek voor deskundige hulpverlening in de thuiszorg en het ziekenhuis | Orshoven Alfons van

Handboek voor deskundige hulpverlening in de thuiszorg en het ziekenhuis - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789033446269 | 300 pagina's

In Vlaanderen en Nederland is Palliatieve zorg, stervensbegeleiding, rouwbegeleiding een standaardwerk geworden voor deskundige, palliatieve hulpverleners in de thuiszorg en in het ziekenhuis. Omwille van zijn groot succes wordt dit boek regelmatig herwer...

Het kind in het ziekenhuis | Ilse Ackermans

psychologisch-wetenschappelijke benadering - Nederlands | Druk: 1 | Softcover | 9789044130195 | 176 pagina's

Wanneer een kind – van baby tot adolescent – en zijn omgeving geconfronteerd worden met een ziekenhuisopname, zowel een geplande als een ongeplande opname, wordt de normale gang van zaken danig overhoop gehaald. Dit heeft niet alleen gevolgen voor het kin...

Mensen vonden ons op: boeken voor Verpleegkundige in het Ziekenhuis, Verpleegkundige in het Ziekenhuis ebooks, boek Verpleegkundige in het Ziekenhuis.

Persoonstypen verpleegkundige in het Ziekenhuis

Je moet warm, betrokken en verzorgend zijn naar je patiënten toe en je moet rekening houden met de behoeften van anderen (Gever).

Je moet verantwoordelijk, betrouwbaar en loyaal zijn omdat je vertrouwelijik om moet gaan met de gegevens van je patiënten en omdat zij jou moeten vertrouwen (Loyalist).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Verpleegkundige in het Ziekenhuis, Karakter Verpleegkundige in het Ziekenhuis.

Netwerk verpleegkundige in het Ziekenhuis

Je werkt voornamelijk zelfstandig maar toch werk je in een team van Verpleegkundigen en verzorgenden. Je overlegt regelmatig met de behandelend arts of met de hoofdverpleegkundige van je afdeling. Er wordt dan overlegd over allerlei zaken die betrekking hebben op de patiënt, zoals medicijngebruik. Daarnaast onderhoud je ook contacten met de familie van de patiënt.

Mensen vonden ons op: Collega’s Verpleegkundige in het Ziekenhuis, Medewerkers Verpleegkundige in het Ziekenhuis.

Is het beroep verpleegkundige in het Ziekenhuis iets voor jou?

Zou je graag verpleegkundige in het Ziekenhuis willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als verpleegkundige in het Ziekenhuis bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Verpleegkundige in het Ziekenhuis, beroepskeuzetest Verpleegkundige in het Ziekenhuis, beroep Verpleegkundige in het Ziekenhuis kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden verpleegkundige in het Ziekenhuis

Naar verwachting zal de vraag naar Verpleegkundigen in het Ziekenhuis groeien. Steeds meer taken van specialisten en arsten worden overgenomen door Verpleegkundigen dus de vraag naar hen blijft.

Je zou les kunnen gaan geven of je kunt bijscholingen volgen zodat je een managementfunctie op je kunt nemen. Daarnaast zou je hoofdverpleegkundige op een bepaalde afdeling van het ziekenhuis kunnen worden.

Arbeidsmarktperspectief score verpleegkundige in het Ziekenhuis

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep verpleegkundige in het Ziekenhuis. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Verpleegkundige in het Ziekenhuis, Promotie mogelijkheden Verpleegkundige in het Ziekenhuis, Carriere Verpleegkundige in het Ziekenhuis.

Solliciteren op de functie verpleegkundige in het Ziekenhuis

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als verpleegkundige in het Ziekenhuis dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor verpleegkundige in het Ziekenhuis belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als verpleegkundige in het Ziekenhuis. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Verpleegkundige in het Ziekenhuis, CV Verpleegkundige in het Ziekenhuis, sollicitatie Verpleegkundige in het Ziekenhuis.

Interviews met verpleegkundige in het Ziekenhuis

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen verpleegkundige in het Ziekenhuis

Vacatures verpleegkundige in het ziekenhuis

Op zoek naar een nieuwe baan als Verpleegkundige in het Ziekenhuis? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Verpleegkundige in het Ziekenhuis. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Verpleegkundige in het Ziekenhuis komt in aanraking met mensen met allerlei aandoeningen, afhankelijk van de afdeling waarop hij werkt. Dit kunnen patiënten zijn die naar het ziekenhuis komen voor onderzoek of voor behandeling en  met lichte of ernstige aandoeningen of ziektes. Het is belangrijk dat een Verpleegkundige zich in kan leven in de situatie van de patiënt en dat de zorg wordt afgestemd op de behoeften van de cliënt.

Beoordeling Verpleegkundige in het Ziekenhuis

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Verpleegkundige in het Ziekenhuis' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Verpleegkundige in het Ziekenhuis

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

IK WIL GRAAG EEN VERPLEEGSTER WORDEN MAAR IK HEB BASIS IK ZIT NU IN GROEP 8 IK WIL HOGER GAAN DENKEN JULIE DAT IK HOGER ZOU GAAN OF DAT KAN WORDEN GEEF ME TIPS 

Door: IEMAND

Onder het kopje; Wat doet een verpleegkundigen in het Ziekenhuis?

Staan een aantaal typfouten. Zo staat er Zerpleegkundige en er wordt gesproken over patienten en clienten. In het ziekenhuis wordt over het algemeen gesproken over een patient. Mogelijk dat dit nog aangepast kan worden, waardoor het prettiger leesbaar wordt. 

Door: K. van de Rakt

Reageer op dit beroep