U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Verslaggever

Verslaggever worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een verslaggever? Lees de functieomschrijving.

Een verslaggever is iemand die op televisie of radio vaak ter plaatse verslag doet over verschillende onderwerpen.

Een verslaggever is een redacteur en een journalist die naast het redactionele en journalistieke werk en het vooronderzoek ook op televisie of radio verslag doet van de verschillende (vaak actuele) onderwerpen van de dag. Een verslaggever kan voor verschillende televisieprogramma's (bijvoorbeeld het NOS journaal, het Jeugdjournaal, Studio Sport of PowNews) of voor radioprogramma's verslag geven.

De verslaggever voor televisie werkt samen met een camera en geluidsman. De verslaggever gaat samen met hen op pad naar een locatie om vanuit daar verslag te doen van het onderwerp waarvan ze verslag willen geven. De verslaggever doet in de camera verslag en probeert door middel van het stellen van vragen aan omstanders of mensen die met het onderwerp te maken hebben zoveel mogelijk informatie in te winnen en aan de kijker te vertellen. De onderwerpen van het verslag kunnen verschillen; het kan gaan om actuele, politieke of maatschappelijke kwesties maar ook om verslagen over sporten als voetbal of tennis. Als de beelden zijn geschoten bepaalt de verslaggever vaak samen met de editor welke beelden worden gebruikt.

De verslaggever werkt op locatie maar kan ook in een studio werkzaam zijn.

Mensen vonden ons op: Job Verslaggever, Baan Verslaggever, Verslaggever Worden, Functie-eisen Verslaggever, Verantwoordelijkheden Verslaggever, Functieprofiel Verslaggever, Wat doet een Verslaggever, Werken als Verslaggever.

Verslaggever worden: Opleiding tot verslaggever

Er zijn verschillende opleidingen tot verslaggever. Deze opleidingen vallen onder de opleiding journalistiek en zijn op zowel mbo als hbo niveau te volgen. De opleidingen zijn over het algemeen vierjarig.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Verslaggever, Verslaggever Worden, Opleidingsniveau Verslaggever, Scholing Verslaggever, Studie Verslaggever, Bijscholing Verslaggever, Omscholing Verslaggever.

Organisaties waar een verslaggever doorgaans werkzaam is

De verslaggever werkt voor een televisie of radioprogramma (en dus televisie of radioproducent).

Mensen vonden ons op: Studeren voor Verslaggever, Verslaggever Worden, Opleidingsniveau Verslaggever, Scholing Verslaggever, Studie Verslaggever, Bijscholing Verslaggever, Omscholing Verslaggever.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden verslaggever

Een verslaggever verdient (afhankelijk van het bedrijf waarvoor hij werkzaam is) tussen de €1500,- en €1900,- netto per maand.

Mensen vonden ons op: Salaris Verslaggever, Loon Verslaggever, Wat verdien je als Verslaggever, Salarisschaal Verslaggever, Salarisindicatie Verslaggever, Bonus Verslaggever, CAO Verslaggever, Brutoloon Verslaggever, Nettoloon Verslaggever, Vakantiedagen Verslaggever, Pensioen Verslaggever.

Competenties, skills & vaardigheden verslaggever

 • Uitdrukkingsvaardigheid
 • Klantgerichtheid
 • Analytisch
 • Resultaatgerichtheid
 • Samenwerken
 • Kritisch
 • Ambitie
 • Omgaan met details
 • Plannen en organiseren
 • Presenteren
 • Luisteren
Mensen vonden ons op: Kennis Verslaggever, Vaardigheden Verslaggever, Attitude Verslaggever, Kwalificaties Verslaggever, Competentieprofiel Verslaggever.

Boeken voor het beroep verslaggever

Wil je meer weten over het beroep verslaggever? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je verslaggever bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken verslaggever te komen.

Hergé en kuifje, verslaggevers van le petit vingtième tot het weekblad kuifje | Philippe Goddin

Nederlands | Druk: 1 | Bindwijze overig | 9789064216015 | 254 pagina's

'Een man heeft een wereld nodig alvorens hij kan lopen.' Hergé bracht deze Oosterse wijsheid in praktijk toen hij zijn 'gedroomde dubbelganger' het leven gaf. In vijftig jaar, werkend voor Le Petit Vingtième en daarna voor het blad Kuifje, heeft de beroem...

Reporter van Gods Geest | J. Sherrill

Een sceptische verslaggever onderzoekt een verschijnsel dat hij niet kan verklaren. - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789060677070 | 199 pagina's

Sinds de eerste Pinksterdag maakt het 'spreken in tongen' nog altijd de tongen los. Onder inspiratie van de Heilige Geest spraken de discipelen van Jezus een taal die ze zelf niet kenden, maar die door omstanders werd verstaan. Verbazing alom. Verbazing o...

Buigen onder de storm | Koert Broersma

Philip Mechanicus verslaggever tot in de dood 1889-1944 - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789023256236 | 260 pagina's

Philip Mechanicus (Amsterdam 1889 - Auschwitz-Birkenau 1944) was voor de oorlog een beroemd journalist, wiens carrière na de Duitse inval eindigde met zijn verwijdering van het Algemeen Handelsblad. Toch zou hij zijn grootste prestatie pas daarna leveren,...

Mensen vonden ons op: boeken voor Verslaggever, Verslaggever ebooks, boek Verslaggever.

Persoonstypen verslaggever

Een verslaggever moet op de locatie waar hij verslag geeft goed kunnen samenwerken met de cameraman en geluidsman. Hij moet goed op de mensen en de omgeving letten om van zoveel mogelijk details gebruik te maken in zijn verslag (waarnemer).

Daarnaast is de verslaggever degene die voor het programma waarvoor hij werkzaam is de mensen die kijken of luisteren van onderwerpen informeert. Dit moet op zowel een informatieve als (soms leuke) of interessante manier worden gedaan. Hiervoor moet de verslaggever succesvol kunnen werken om zowel de kijker en luisteraar geboeid te houden als juiste informatie te geven (succesvolle werker).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Verslaggever, Karakter Verslaggever.

Netwerk verslaggever

Het netwerk van de verslaggever bestaat uit de mensen die hij op locatie interviewt en aan wie hij vragen stelt, zijn (voor de televisieverslaggever) camera en geluidsman en de editor met wie hij de beelden bekijkt en met wie hij bepaalt welke beelden worden gebruikt en uitgezonden.

Mensen vonden ons op: Collega’s Verslaggever, Medewerkers Verslaggever.

Is het beroep verslaggever iets voor jou?

Zou je graag verslaggever willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als verslaggever bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Verslaggever, beroepskeuzetest Verslaggever, beroep Verslaggever kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden verslaggever

Het arbeidsmarktperspectief voor een verslaggever is gemiddeld. Een verslaggever moet zichzelf goed kunnen presenteren, een vlotte babbel hebben en weten wat er speelt om verslag te kunnen geven op de radio of televisie. Niet iedereen is geschikt voor het beroep van verslaggever en daarom worden er door televisie en radioprogramma's vaak vrij hoge eisen gesteld. Hierdoor is het arbeidsmarktperspectief afhankelijk van de verslaggever in kwestie en verschilt dit per persoon.

De verslaggever kan naast zijn werkzaamheden als verslaggever ook werkzaam zijn als redacteur of journalist.

Arbeidsmarktperspectief score verslaggever

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep verslaggever. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Verslaggever, Promotie mogelijkheden Verslaggever, Carriere Verslaggever.

Solliciteren op de functie verslaggever

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als verslaggever dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor verslaggever belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als verslaggever. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Verslaggever, CV Verslaggever, sollicitatie Verslaggever.

Interviews met verslaggever

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen verslaggever

Vacatures verslaggever

Op zoek naar een nieuwe baan als Verslaggever? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Verslaggever. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een verslaggever is iemand die op televisie of radio vaak ter plaatse verslag doet over verschillende onderwerpen. Een verslaggever is een redacteur en een journalist die naast het redactionele en journalistieke werk en het vooronderzoek ook op televisie of radio verslag doet van de verschillende (vaak actuele) onderwerpen van de dag. Een verslaggever kan voor verschillende televisieprogramma's (bijvoorbeeld het NOS journaal, het Jeugdjournaal, Studio Sport of PowNews) of voor radioprogramma's verslag geven.

Beoordeling Verslaggever

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Verslaggever' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Verslaggever

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Ik ken verslaggevers die toch echt 2700-3000 netto per maand verdienen. Het hier genoemde bedrag is niet heel realistisch. Tussen de 2300-3000 komt meer in de richting.

Door: Een verslaggever

Reageer op dit beroep