U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Verslavingsarts

Verslavingsarts worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een verslavingsarts? Lees de functieomschrijving.

De Verslavingsarts diagnosticeert en behandelt patiënten die geestelijke en of lichamelijke stoornissen vertonen door verslaving of ten gevolge van middelengebruik. De Verslavingsarts is verantwoordelijk voor doseringen, indicatiestelling, additionele medische behandelingen, medische screening, dossiervorming en controle op dossiers. De somatische (lichamelijk) en psychiatrische diagnostiek en behandeling zijn de belangrijkste taken van de Verslavingsarts. De verslavingsgeneeskunde is een relatief jonge tak in de geneeskunde. De Verslavingsarts krijgt te maken met verschillende competenties in de geneeskunde. De verslaafden hebben vaak een complexe problematiek op medisch, psychologisch en sociaal gebied. Samenvattend omvat de verslavingsgeneeskunde de sociaal-medische diagnostiek, behandeling en preventie van verslavingsziekten en aandoeningen die samenhangen met het gebruik van psychoactieve middelen. 

De Verslavingsarts vertaalt vanuit een medisch referentiekader 'practice and evidence based'-richtlijnen naar de individuele patiënt en diens situatie. De Verslavingsarts streeft ernaar optimale zorg te bieden door middel van praktijkkennis, onderwijs en wetenschap. Verder probeert hij meer verslaafde patiënten te bereiken en hen die kwalitatieve zorg te bieden die van groot belang is om hun leven te verbeteren.
De Verslavingsarts beoordeelt en onderzoekt de psychische en somatische gevolgen van verslavende middelen en de behandeling daarvan.  De Verslavingsarts geeft ook consultatie aan beroepsbeoefenaren, beleidsmakers en overige betrokkenen. 

Verslaving is een aandoening met een chronisch, onregelmatig karakter. Naast het specifieke verslavingsgedrag wordt een verslaving gekenmerkt door ernstige gedragsstoornissen, persoonlijkheidsstoornissen, psychiatrische ziektebeelden, intoxicaties en lichamelijke aandoeningen. Daar bovenop is er bijna altijd sprake van uitgebreide complexe sociale problematiek. Deze combinatie stelt specifieke eisen aan het vak van Verslavingsarts. De Verslavingsarts heeft de verantwoording van het totale onderzoek en behandeling van de verslaafde. 

 

 

Mensen vonden ons op: Job Verslavingsarts, Baan Verslavingsarts, Verslavingsarts Worden, Functie-eisen Verslavingsarts, Verantwoordelijkheden Verslavingsarts, Functieprofiel Verslavingsarts, Wat doet een Verslavingsarts, Werken als Verslavingsarts.

Verslavingsarts worden: Opleiding tot verslavingsarts

De Verslavingsarts moet in beginsel een Basisarts zijn met een BIG-registratie. Dat betekent dat hij geneeskunde (WO) heeft gestudeerd en zijn co-schappen heeft behaald. Door ervaring op te doen in de verslavingspraktijk en door het hebben van affiniteit met de doelgroep en interesse in de psychiatrie kan men al snel als Verslavingsarts aan de slag gaan. Vanwege het complexe karakter van het werk van een Verslavingsarts is er nu ook een specifieke vervolgopleiding dat opleidt tot Verslavingsarts. Die opleiding 'Master in addiction medicine' is een absolute pré voor een Verslavingsarts.

Nog niet zo lang, in 2007, is de Radboud Universiteit in Nijmegen begonnen met de opleiding voor Verslavingsartsen. De masteropleiding 'Master in addiction medicine' is een tweejarige postdoctorale opleiding waar het werken en leren gecombineerd wordt. Het sluit perfect aan bij de actuele wetenschappelijke theorievorming. In de opleiding worden de uitgangspunten van competentiegericht onderwijs gehanteerd. Dit betekent dat de koppeling tussen de opleiding en de beroepspraktijk centraal staat. De opleiding is duaal opgezet, werk en studie wordt gecombineerd. 

Voor de Basisarts die al werkzaam is als Verslavingsarts en geen tijd heeft voor een duale opleiding is het ook mogelijk om cursussen te volgen. De kennis van de actuele verslavingsgeneeskunde wordt dan bijgespijkerd. Het is echter aan te raden voor de Verslavingsarts om de masteropleiding te volgen, aangezien deze naadloos aanlsluit op de praktijk. 

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Verslavingsarts, Verslavingsarts Worden, Opleidingsniveau Verslavingsarts, Scholing Verslavingsarts, Studie Verslavingsarts, Bijscholing Verslavingsarts, Omscholing Verslavingsarts.

Organisaties waar een verslavingsarts doorgaans werkzaam is

De Verslavingsarts werkt in zowel de profit als de non-profit sector. Maar over het algemeen werkt de Verslavingsarts voor de overheid en in non-profit instellingen. Verslavingszorg wordt geboden vanuit instellingen voor verslavingszorg, GGZ-instellingen en particuliere verslavingsklinieken. In dat laatste geval streeft men wel naar winsten. Hetgeen het dagelijks werk van de Verslavingsarts echter niet beïnvloedt. 

Ook zijn er andere instanties die hulp verlenen aan mensen die problemen hebben met het gebruik van middelen. Bijvoorbeeld het gevangeniswezen, algemene gezondheidszorg, de GGD en de maatschappelijke opvang. Deze instellingen zijn verspreid over heel Nederland maar ook internationaal. De Verslavingsarts werkt doorgaans in een instelling voor verslavingszorg of geestelijke gezondheidszorg (GGZ) binnen een multidisciplinair team.  

 

 

Mensen vonden ons op: Studeren voor Verslavingsarts, Verslavingsarts Worden, Opleidingsniveau Verslavingsarts, Scholing Verslavingsarts, Studie Verslavingsarts, Bijscholing Verslavingsarts, Omscholing Verslavingsarts.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden verslavingsarts

De Verslavingsarts is in het begin werkzaam als Basisarts. Zijn salaris is conform de CAO GGZ en afhankelijk van opleiding en ervaring. Als Basisarts zal het startsalaris conform schaal 65 van de CAO GGZ zijn. Dat betekent een startsalaris van €3026 bruto per maand. Dat kan oplopen tot €4749 mocht de Verslavingsarts binnen het CAO schaal als Basisarts blijven.  Dit zijn de primaire arbeidsvoorwaarden van de Verslavingsarts. 

De Verslavingsarts die een vol jaar werkzaam is geweest heeft recht op een eindejaarsuitkering. Eind 2011 is dat 7,33 procent van het jaarsalaris. In 2012 bedraagt het 7,83 procent en in 2013 8,33 procent. Daarnaast heeft de Verslavingsarts recht op vakantiebijslag. Dat is een uitkering van 8 procent van het jaarsalaris, mits hij een vol jaar in dienst is geweest. Mocht de Verslavingsarts niet een heel jaar werkzaam zijn geweest dan wordt zijn vakantieuitkering naar rato uitgekeerd. 

De Verslavingsarts is tegenwoordig veel meer dan alleen een Basisarts. Door de vervolgopleiding 'Masters in addiction medicine' te volgen krijgt de Verslavingsarts een officiële titel als Verslavingsarts. Dit scheelt ook een slok op een borrel voor zijn salaris. Door zijn opgedane kennis, ervaring en papieren wordt hij nu ingeschaald als Psychiater binnen de verslavingszorg. Zijn startsalaris bedraagt dan €4644 en zijn eindsalaris €8115. 

Mensen vonden ons op: Salaris Verslavingsarts, Loon Verslavingsarts, Wat verdien je als Verslavingsarts, Salarisschaal Verslavingsarts, Salarisindicatie Verslavingsarts, Bonus Verslavingsarts, CAO Verslavingsarts, Brutoloon Verslavingsarts, Nettoloon Verslavingsarts, Vakantiedagen Verslavingsarts, Pensioen Verslavingsarts.

Competenties, skills & vaardigheden verslavingsarts

 • Flexibiliteit
 • Stressbestendigheid
 • Conflicten beheersen
 • Luisteren
 • Leervermogen
 • Besluitvaardigheid
 • communicatief
Mensen vonden ons op: Kennis Verslavingsarts, Vaardigheden Verslavingsarts, Attitude Verslavingsarts, Kwalificaties Verslavingsarts, Competentieprofiel Verslavingsarts.

Boeken voor het beroep verslavingsarts

Wil je meer weten over het beroep verslavingsarts? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je verslavingsarts bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken verslavingsarts te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Verslavingsarts, Verslavingsarts ebooks, boek Verslavingsarts.

Persoonstypen verslavingsarts

De Verslavingsarts heeft een voorliefde voor de psychiatrie en kan zich zeer goed inleven in de doelgroep. Dat betekent niet dat hij zelf verslaafde moet zijn geweest, maar wel dat hij beschikt over veel mensenkennis en een uitstekend inlevingsvermogen. Daarnaast is het belangrijk dat de Verslavingsarts flexibel en stressbestendig is. De Verslavingsarts is in staat op basis van wetenschappelijke kennis en klinische ervaring beslissingen te nemen in complexe, problematische situaties. Hij heeft een uitstekende attitude en goede communicatieve vaardigheden. 

De Verslavingsarts is een briljant luisteraar. Hij is goed in het helpen van anderen en stelt zich daarin empatisch op. Hij weet gesprekstechnieken waardoor hij het maximale te weten komt van de achtergronden van zijn patiënten. Hij weet hoe hij conflicten kan beheersen en stelt zich op als een onafhankelijk man in geval van problematische situaties. Hij streeft naar een oplossing door te communiceren en door geduldig en flexibel te zijn en te blijven. De Verslavingsarts is een diplomatiek en aardig persoon (Bemiddelaar).

De Verslavingsarts wordt dus gekenmerkt door zijn inlevingsvermogen en zijn behulpzaamheid. Hij is een zorgtype die snel dingen oppikt van de omgeving. Zijn sterke en praktische instelling maken hem tot een goede nemer van beslissingen en is hij in staat zijn patiënten optimale zorg te bieden (Gever).

 

 

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Verslavingsarts, Karakter Verslavingsarts.

Netwerk verslavingsarts

In het vakgebied van de Verslavingsarts heeft hij vooral te maken met collega Verslavingsartsen en andere medici. Doorgaans werkt de Verslavingsarts in een multidisciplinair team. De problemen die de Verslavingsarts dagelijks tegen komt op de werkvloer zijn vaak zo complex en beroepsoverschrijdend dat hij andere Medische specialisten dient te raadplegen. Hij heeft contacten met de Huisarts en bijvoorbeeld de Psychiater. De verslavingszorg waar de Verslavingsarts vanzelfsprekend werkt, is ook een vakgebied waar andere specialismen worden uitgevoerd, zoals die van Huisarts. Hij komt dus dagelijks verschillende Medische specialisten tegen op de werkvloer. Ieder met zijn specialisme. 
De Verslavingsarts geeft ook consultatie aan andere beroepsbeoefenaren, beleidsmakers en andere betrokkenen. Buiten deze beroepsfuncties kan hij ook in aanraking komen met andere beroepen afhankelijk van zijn patiënt. 

Mensen vonden ons op: Collega’s Verslavingsarts, Medewerkers Verslavingsarts.

Is het beroep verslavingsarts iets voor jou?

Zou je graag verslavingsarts willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als verslavingsarts bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Verslavingsarts, beroepskeuzetest Verslavingsarts, beroep Verslavingsarts kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden verslavingsarts

De Verslavingsarts heeft de mogelijkheid om zich volledig te laten opleiden tot 'Master in addiction medicine'. Daarmee kan hij zich schalen in de hoogste salarischalen binnen de GGZ. Het werk van de Verslavingsarts zal daarmee niet veel anders zijn dan wat hij al gewend was als Basisarts. Naast het doorgroeien in salaris kan de Verslavingsarts alleen nog doorgroeien tot een managementfunctie. Uiteraard heeft hij altijd de mogelijkheid zich te laten omscholen tot een andere Medisch specialist. 

De verslavingszorg is een heel actueel onderwerp. Het lijkt erop dat steeds meer aandacht is voor deze tak van zorg en dat steeds meer mensen zich wenden tot een dergelijk Medisch specialist. De beginnend Verslavingsarts kan daardoor ook gemakkelijker aan een baan komen. Als Basisarts is het sowieso eenvoudiger om aan de slag te kunnen. Basisarts en Medisch specialisten zijn schaars en er is een grote vraag naar. Daardoor is het perspectief op de arbeidsmarkt voor een Verslavingsarts ook erg groot. 

Arbeidsmarktperspectief score verslavingsarts

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep verslavingsarts. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Verslavingsarts, Promotie mogelijkheden Verslavingsarts, Carriere Verslavingsarts.

Solliciteren op de functie verslavingsarts

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als verslavingsarts dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor verslavingsarts belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als verslavingsarts. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Verslavingsarts, CV Verslavingsarts, sollicitatie Verslavingsarts.

Interviews met verslavingsarts

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen verslavingsarts

Vacatures verslavingsarts

Op zoek naar een nieuwe baan als Verslavingsarts? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Verslavingsarts. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Verslavingsarts diagnosticeert en behandelt patiënten die geestelijke en of lichamelijke stoornissen vertonen door verslaving of ten gevolge van middelengebruik. De Verslavingsarts is verantwoordelijk voor doseringen, indicatiestelling, additionele medische behandelingen, medische screening, dossiervorming en controle op dossiers. De somatische (lichamelijk) en psychiatrische diagnostiek en behandeling zijn de belangrijkste taken van de Verslavingsarts.

Beoordeling Verslavingsarts

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Verslavingsarts' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Verslavingsarts

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Beste heer/vrouw

I ben arts , werk al 14 jaar in psychiatrie en sinds 2012 werk ik op detox afdeling .Ik ben in 1995 afgestudeerd als verslavingsarts in Parijs en nu van plan om te werken in een verslaving gespecialeseerd instelling

Vraag: wat moet ik doen voor mijn regestratie als verslavingsarts?

Met vriendelijke groet

Drs. D.Lobiyed  

 

Door: D.lobiyed

Vraag inlichtingen bij het UWV.

Door: Albert

Reageer op dit beroep