U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Vertegenwoordiger

Vertegenwoordiger worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een vertegenwoordiger? Lees de functieomschrijving.

Een Vertegenwoordiger werkt op de Afdeling Sales of Commerciële Zaken van een bedrijf. Hij vertegenwoordigt het bedrijf en verkoopt goederen of diensten aan klanten. De Vertegenwoordiger streeft naar optimale verkoopcijfers op de middellange termijn. De omzet- en winstdoelstellingen van het bedrijf waarvoor de Vertegenwoordiger werkzaam is moeten gehaald worden. Dit gebeurt door bijvoorbeeld het houden van verkoopgesprekken met potentiële klanten en acquisitie. Zo is de Vertegenwoordiger verantwoordelijk voor het binnenhalen van nieuwe klanten en het onderhouden van relaties met bestaande klanten. Het is tevens de taak van de Vertegenwoordiger om verkoop- en klantgegevens bij te houden.

Een Vertegenwoordiger geeft advies, behandelt klachten en doet de directe verkoop. Hiervoor is hij veel op pad om de klanten te bezoeken. Voor de verkoop stelt de Vertegenwoordiger offertes op en maakt hij verkoopcontracten. Om er achter te komen wat de wensen van de klantenkring van het bedrijf zijn, doet een Vertegenwoordiger vaak een marktonderzoek. Aan de hand hiervan wordt, in overleg met collega’s, bepaald welke producten er aan de klant worden aangeboden en hoe dit wordt aangepakt. Hierbij wordt rekening gehouden met de werkwijze van de concurrent. Naast het bezoeken van klanten, geeft een Vertegenwoordiger ook vaak presentaties en demonstraties van de producten die hij verkoopt.

Mensen vonden ons op: Job Vertegenwoordiger, Baan Vertegenwoordiger, Vertegenwoordiger Worden, Functie-eisen Vertegenwoordiger, Verantwoordelijkheden Vertegenwoordiger, Functieprofiel Vertegenwoordiger, Wat doet een Vertegenwoordiger, Werken als Vertegenwoordiger.

Vertegenwoordiger worden: Opleiding tot vertegenwoordiger

Om te gaan werken als Vertegenwoordiger kan men de opleiding Commercieel Medewerker Buitendienst doen. Dit is een MBO niveau-3 opleiding.

Ook komt het voor dat men als Vertegenwoordiger aan het werk gaat zonder passende vooropleiding. Dan is het mogelijk om een cursus voor vertegenwoordiger te volgen, bijvoorbeeld bij de NHA.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Vertegenwoordiger, Vertegenwoordiger Worden, Opleidingsniveau Vertegenwoordiger, Scholing Vertegenwoordiger, Studie Vertegenwoordiger, Bijscholing Vertegenwoordiger, Omscholing Vertegenwoordiger.

Organisaties waar een vertegenwoordiger doorgaans werkzaam is

Een Vertegenwoordiger kan werkzaam zijn bij allerlei bedrijven. Het beroep komt zowel in het klein-, midden- als grootbedrijf voor. Ook de branche kan variëren. Het is dus lastig om een omschrijving te geven van het type organisatie waar een Vertegenwoordiger werkzaam is. Vast staat dat dit een profit organisatie is. Het is ten slotte de taak van de Vertegenwoordiger om de omzet- en winstdoelstellingen van het bedrijf te behalen.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Vertegenwoordiger, Vertegenwoordiger Worden, Opleidingsniveau Vertegenwoordiger, Scholing Vertegenwoordiger, Studie Vertegenwoordiger, Bijscholing Vertegenwoordiger, Omscholing Vertegenwoordiger.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden vertegenwoordiger

Een Vertegenwoordiger werkt vaak op provisiebasis. Men krijgt dan een basissalaris, dat meestal tussen de €1500 en €3000 ligt. Als hij dan klanten of orders binnen haalt krijgt de Vertegenwoordiger daar vaak een bonus voor. Het salaris is dus van verschillende factoren afhankelijk.

Mensen vonden ons op: Salaris Vertegenwoordiger, Loon Vertegenwoordiger, Wat verdien je als Vertegenwoordiger, Salarisschaal Vertegenwoordiger, Salarisindicatie Vertegenwoordiger, Bonus Vertegenwoordiger, CAO Vertegenwoordiger, Brutoloon Vertegenwoordiger, Nettoloon Vertegenwoordiger, Vakantiedagen Vertegenwoordiger, Pensioen Vertegenwoordiger.

Competenties, skills & vaardigheden vertegenwoordiger

 • Uitdrukkingsvaardigheid
 • Klantgerichtheid
 • Stressbestendigheid
 • Presenteren
 • Overtuigen
 • Zelfstandigheid
 • Commerciële instelling
 • Representatief
Mensen vonden ons op: Kennis Vertegenwoordiger, Vaardigheden Vertegenwoordiger, Attitude Vertegenwoordiger, Kwalificaties Vertegenwoordiger, Competentieprofiel Vertegenwoordiger.

Boeken voor het beroep vertegenwoordiger

Wil je meer weten over het beroep vertegenwoordiger? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je vertegenwoordiger bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken vertegenwoordiger te komen.

Overpeinzingen | Marcus Aurelius

Marcus Aurelius wordt beschouwd als de laatste grote vertegenwoordiger van de Stoa, een filosofische stroming in de klassieke oudheid - Nederlands | Druk: 4 | Paperback | 9789020208726 | 176 pagina's

Marcus Aurelius wordt beschouwd als de laatste grote vertegenwoordiger van de Stoa, een filosofische stroming in de klassieke oudheid. Tijdens zijn veldtochten hield hij een filosofisch dagboek bij. Deze persoonlijke aantekeningen laten hem zien als een v...

Succesvol overtuigen voor verkopers en vertegenwoordigers | Roger Dawson

Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789044734898 | 288 pagina's

Succesvol overtuigen voor verkopers en vertegenwoordigers 1e druk is een boek van Roger Dawson uitgegeven bij Deltas Centrale uitgeverij. ISBN 9789044734898 Doeltreffende methoden en eenvoudige technieken om het vertrouwen van iedere klant te winnen en el...

Asser serie 3-III - Volmacht en vertegenwoordiging | Prof. Mr. S.C.J.J. Kortmann

Vermogensrecht algemeen - Nederlands | Druk: 9 | Hardcover | 9789013132397 | 296 pagina's

Asser serie 3-III - Volmacht en vertegenwoordiging 9e druk is een boek van Prof. Mr. S.C.J.J. Kortmann uitgegeven bij Wolters Kluwer Nederland B.V.. ISBN 9789013132397 Asser serie 3-III - Volmacht en vertegenwoordiging...

Mensen vonden ons op: boeken voor Vertegenwoordiger, Vertegenwoordiger ebooks, boek Vertegenwoordiger.

Persoonstypen vertegenwoordiger

Als Vertegenwoordiger is het belangrijk om het product dat jij probeert te verkopen goed te promoten. Het is dus belangrijk dat een vertegenwoordiger communicatief vaardig is en overtuigingskracht heeft om zo de doelstellingen te bereiken. Een zelfverzekerde houding is hierbij onmisbaar. De Vertegenwoordiger is gedreven en doet er alles aan om succesvol te zijn. Ook zijn doelgerichtheid kan hij goed benutten (Succesvolle werker).

Als Vertegenwoordiger is het tevens belangrijk om standvastig te zijn en niet gauw van je stuk gebracht te worden. De Vertegenwoordiger moet de klant immers overtuigen van zijn standpunt. Volhardendheid en scherpzinnigheid komen hierbij goed van pas (Waarnemer).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Vertegenwoordiger, Karakter Vertegenwoordiger.

Netwerk vertegenwoordiger

Een Vertegenwoordiger is vaak alleen op pad en werkt dus veel zelfstandig. Afhankelijk van de grootte van het bedrijf waar hij werkzaam is, staat hij onder leiding van de directeur, een hoofd commerciële zaken of de districtsmanager. Tevens is een Vertegenwoordiger veel in contact met de (potentiële) klanten van het bedrijf. Dit zijn belangrijke contacten, waarbij de Vertegenwoordiger het bedrijf representeert en het product of de dienst van het bedrijf aan deze klanten probeert te verkopen.

Mensen vonden ons op: Collega’s Vertegenwoordiger, Medewerkers Vertegenwoordiger.

Is het beroep vertegenwoordiger iets voor jou?

Zou je graag vertegenwoordiger willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als vertegenwoordiger bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Vertegenwoordiger, beroepskeuzetest Vertegenwoordiger, beroep Vertegenwoordiger kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden vertegenwoordiger

De arbeidsmarkt voor Vertegenwoordigers is redelijk goed. Bij bedrijven is er vaak plaats voor een Vertegenwoordiger om de omzet te bevorderen. Er zijn dan ook veel vacatures voor dit beroep. Vaak heb je als Vertegenwoordiger ook verschillende opleidings- en doorgroeimogelijkheden binnen het bedrijf. Zo kan je bijvoorbeeld doorgroeien tot commercieel eindverantwoordelijke.

Arbeidsmarktperspectief score vertegenwoordiger

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep vertegenwoordiger. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Vertegenwoordiger, Promotie mogelijkheden Vertegenwoordiger, Carriere Vertegenwoordiger.

Solliciteren op de functie vertegenwoordiger

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als vertegenwoordiger dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor vertegenwoordiger belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als vertegenwoordiger. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Vertegenwoordiger, CV Vertegenwoordiger, sollicitatie Vertegenwoordiger.

Interviews met vertegenwoordiger

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen vertegenwoordiger

 • Districtmanager

Vacatures vertegenwoordiger

Op zoek naar een nieuwe baan als Vertegenwoordiger? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Vertegenwoordiger. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Vertegenwoordiger werkt op de Afdeling Sales of Commerciële Zaken van een bedrijf. Hij vertegenwoordigt het bedrijf en verkoopt goederen of diensten aan klanten. De Vertegenwoordiger streeft naar optimale verkoopcijfers op de middellange termijn.

Beoordeling Vertegenwoordiger

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Vertegenwoordiger' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Vertegenwoordiger

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

hoe kan je nu weten wat wettelijk je verkoopsomzet moet zijn per maand om volgens de wettelijk normen je loon te verdienen of staat daar geen cijfer op?

Ik denk dat mijn baas daar gewoon een interne wet van maakt kan dit?

Door: Rita

Beste Rita,bij het sollicitatiegesprek,krijg je te horen wat er van je verwacht wordt.Als je in de practijk niet aan de gestelde doelen voldoet is het  over het algemeen ontslag wat volgt.Er is over het algemeen wel een basissalaris(dit is een miniumsalaris).Gr.

Door: vertegenwoordiger

Dit is duidelijk geformuleerd door de vertegenwoordiger,prima.Gr.

Door: Ivo

Reageer op dit beroep