U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Verzorgende

Verzorgende worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een verzorgende ? Lees de functieomschrijving.

Een Verzorgende, vaak werkzaam in de thuiszorg of in verzorgingshuizen, is iemand die extra ondersteuning biedt aan (meestal) ouderen, gehandicapten en chronisch zieken in de thuissituatie.

Onder de taken van een Verzorgende vallen het helpen met handelingen rond persoonlijke hygiëne van de patiënt (wassen, douchen, tanden poetsen), het verrichten van dagelijkse bezigheden (aankleden, eten, in en uit bed komen), huishoudelijke taken (hieronder vallen soms ook boodschappen doen of op kinderen passen) en eenvoudige verpleegkundige taken zoals het verzorgen van wonden, het geven van injecties of het toedienen van medicijnen. De Verzorgende stimuleert altijd de zelfredzaamheid van de patiënten om hen (weer) zo zelfstandig mogelijk te maken.

Er zijn verschillende functies binnen het beroep Verzorgende: Verzorgende C, Verzorgende D en Wijkziekenverzorgende. Een Verzorgende D heeft minder huishoudelijke taken dan een Verzorgende C en richt zich juist meer op het verzorgende gedeelte. Een Wijkziekenverzorgende heeft geen enkele huishoudelijke taak en heeft in plaats daarvan meer verpleegkundige taken. Ook het bieden van psychosociale begeleiding en het geven van advies op het gebied van gezondheid en voeding vallen ook onder het takenpakket van een Wijkziekenverzorgende.

Een Verzorgende moet zich in kunnen leven in en kunnen aanpassen aan de patiënt. Aangezien er in de thuissituatie gewerkt wordt moet een Verzorgende zich aan het ritme en leefgewoonte van de patiënt aanpassen.

Een Verzorgende werkt volgens een zorgplan dat is opgesteld met de patient en in overleg met een wijkverpleegkundige. Ook moet een verzorgende administratieve zaken (bijvoorbeeld verslagen) bijhouden.

Een Verzorgende kan onregelmatige werktijden hebben en heeft zowel avond- als weekenddiensten.

Mensen vonden ons op: Job Verzorgende , Baan Verzorgende , Verzorgende Worden, Functie-eisen Verzorgende , Verantwoordelijkheden Verzorgende , Functieprofiel Verzorgende , Wat doet een Verzorgende , Werken als Verzorgende .

Verzorgende worden: Opleiding tot verzorgende

Om Verzorgende te worden kun je de  driejarige MBO opleiding Verzorgende volgen (niveau 3). Binnen de opleiding kun je een richting kiezen, bijvoorbeeld de richting IG, waarmee je Wijkziekenverzorgende kunt worden.

Met soortgelijke opleidingen, bijvoorbeeld MBO Verzorging niveau 3, kun je ook als Verzorgende aan de slag.

Na deze opleiding zou je door kunnen studeren voor een MBO opleiding niveau-4, bijvoorbeeld Verpleegkunde.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Verzorgende , Verzorgende Worden, Opleidingsniveau Verzorgende , Scholing Verzorgende , Studie Verzorgende , Bijscholing Verzorgende , Omscholing Verzorgende .

Organisaties waar een verzorgende doorgaans werkzaam is

 • Thuiszorg
 • Verzorgingshuis
 • Verpleeghuis
 • Gehandicaptenzorg
Mensen vonden ons op: Studeren voor Verzorgende , Verzorgende Worden, Opleidingsniveau Verzorgende , Scholing Verzorgende , Studie Verzorgende , Bijscholing Verzorgende , Omscholing Verzorgende .

Salaris en Arbeidsvoorwaarden verzorgende

Een Verzorgende verdient ongeveer tussen de €1510 en €2485.

Het salaris is hierbij afhankelijk van de instelling waar je werkt, je werkervaring en CAO schalen.

 

Secundaire arbeidsvoorwaarden:

 • 8% vakantietoeslag
 • Eindejaarsuitkering
 • Onregelmatigheidstoeslag
Mensen vonden ons op: Salaris Verzorgende , Loon Verzorgende , Wat verdien je als Verzorgende , Salarisschaal Verzorgende , Salarisindicatie Verzorgende , Bonus Verzorgende , CAO Verzorgende , Brutoloon Verzorgende , Nettoloon Verzorgende , Vakantiedagen Verzorgende , Pensioen Verzorgende .

Competenties, skills & vaardigheden verzorgende

 • Integriteit
 • Motiveren
 • Sociabiliteit
 • Aanpassingsvermogen
 • Luisteren
Mensen vonden ons op: Kennis Verzorgende , Vaardigheden Verzorgende , Attitude Verzorgende , Kwalificaties Verzorgende , Competentieprofiel Verzorgende .

Boeken voor het beroep verzorgende

Wil je meer weten over het beroep verzorgende ? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je verzorgende bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken verzorgende te komen.

I look like shit today | Xelly Cabau van Kasbergen

Alle do's en don'ts in één boek-beauty, sport, food & mind - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789021569956 | 176 pagina's

In I look like shit today vertelt Xelly Cabau van Kasbergen openhartig en met humor over de meest uiteenlopende beautyproblemen. Want soms zit het mee, en soms zit het tegen! Aan de hand van persoonlijke anekdotes en ervaringen geeft Xelly advies op het t...

Persoonlijke verzorging, wonen en huishuiden voor het mbo, met Datzaljeleren.nl | Rosalie Beekman

Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789043036320 | 456 pagina's

Met behulp van dit boek leer je alles wat nodig is om een zorgvrager op een goede manier te ondersteunen en te begeleiden, waarbij zijn zelfredzaamheid voorop blijft staan. Dat wat de zorgvrager nog zelf kan doen, doet hij zelf. Jij ondersteunt hem bij de...

Weg ermee | Dennis Storm

Over de schoonheid van minimalisme - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789000347483 | 112 pagina's

Thuis leven alsof je op reis bent, dat is de kunst van het minimalisme. Dennis Storm heeft in al die jaren van reizen in totaal zo'n drie jaar uit een koffer geleefd en in al die hotels zijn liefde voor afgemeten interieurs, functioneel design en minimali...

Mensen vonden ons op: boeken voor Verzorgende , Verzorgende ebooks, boek Verzorgende .

Persoonstypen verzorgende

Je moet warm, betrokken en verzorgend zijn naar je patiënten toe en je moet rekening houden met de behoeften van anderen (Gever).

Je moet verantwoordelijk, betrouwbaar en loyaal zijn omdat je vertrouwelijk om moet gaan met de gegevens van je cliënten en omdat zij jou moeten vertrouwen (Loyalist).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Verzorgende , Karakter Verzorgende .

Netwerk verzorgende

Je werkt voornamelijk zelfstandig met de patiënten, maar je voert regelmatig overleg met de verpleegkundige, waarmee ook het zorgplan wordt opgesteld. Je kunt ook in contact komen met een activiteitenbegeleider of andere professionals die te maken hebben met de patiënt. Tevens hebt je contact met de familie van je patiënt.

Mensen vonden ons op: Collega’s Verzorgende , Medewerkers Verzorgende .

Is het beroep verzorgende iets voor jou?

Zou je graag verzorgende willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als verzorgende bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Verzorgende , beroepskeuzetest Verzorgende , beroep Verzorgende kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden verzorgende

Naar verwachting zal de vraag naar hulp in de thuiszorg tot 2020 toenemen van 24 tot 31 procent (Bron: Youchooz)

Verder zou je praktijkopleider kunnen worden. Ook kun je altijd nog door studeren of in een andere sector van de gezondheidszorg kunnen gaan werken.

Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Verzorgende , Promotie mogelijkheden Verzorgende , Carriere Verzorgende .

Solliciteren op de functie verzorgende

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als verzorgende dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor verzorgende belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als verzorgende . Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Verzorgende , CV Verzorgende , sollicitatie Verzorgende .

Interviews met verzorgende

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen verzorgende

Vacatures verzorgende

Op zoek naar een nieuwe baan als Verzorgende ? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Verzorgende . Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Verzorgende, vaak werkzaam in de thuiszorg of in verzorgingshuizen, is iemand die extra ondersteuning biedt aan (meestal) ouderen, gehandicapten en chronisch zieken in de thuissituatie. Onder de taken van een Verzorgende vallen het helpen met handelingen rond persoonlijke hygiëne van de patiënt (wassen, douchen, tanden poetsen), het verrichten van dagelijkse bezigheden (aankleden, eten, in en uit bed komen), huishoudelijke taken (hieronder vallen soms ook boodschappen doen of op kinderen passen) en eenvoudige verpleegkundige taken zoals het verzorgen van wonden, het geven van injecties of het toedienen van medicijnen. De Verzorgende stimuleert altijd de zelfredzaamheid van de patiënten om hen (weer) zo zelfstandig mogelijk te maken.

Beoordeling Verzorgende

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Verzorgende ' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Verzorgende

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Wat is het netto loon als je 25 bent?

Door: pieter

Dit is een vraa die niet te beantwoorden is.Hier zijnde salarissen die je minium moet verdienen bij een leeftijd van 23 jaar---.!525 per mnd.--350per week--70 per dag.Dit zijn de bruto bedragen.Gr.

Door: Kees

Ik wil Kees hartelijk bedanken.Gr.

Door: Chantal

Reageer op dit beroep