U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Vicaris

Vicaris worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een vicaris? Lees de functieomschrijving.

De Vicaris is in de katholieke kerk de plaatsvervanger van de bisschop of pastoor. In de protestantse kerk is de Vicaris de plaatsvervanger van de dominee. Ook is de Vicaris bij sommige orden de onderoverste van een klooster. Ook is de Vicaris de benaming van de geestelijke die verbonden was aan de vicarie.

De plaatsvervanger van de bisschop wordt vaak aangeduid met Vicaris-generaal.  De Vicaris-generaal staat de bisschop bij in het bestuur van het bisdom.  Binnen een bisdom heeft hij veel rechtsmacht, met name op kerkrechtelijk gebied. Voor bepaalde zaken heeft de Vicaris-generaal wel een volmacht nodig van de bisschop. De bisschop kan de Vicaris-generaal te allen tijde ontslaan, mits de bisschop daar wel een goede en duidelijke reden voor heeft.

Naast de Vicaris-generaal benoemt de bisschop ook drie tot vijf Vicarissen die bisschoppelijk Vicaris genoemd worden. Samen met de Vicaris-generaal vormen zij de bisschopsraad die het dagelijks beleid over het bisdom uitoefenen. Als in een bisdom een nieuwe bisschop komt, nemen ook de Vicaris-generaal en Vicarissen direct ontslag. Zij kunnen dan wel weer aangenomen worden onder de nieuwe bisschop in het bisdom.

Mensen vonden ons op: Job Vicaris, Baan Vicaris, Vicaris Worden, Functie-eisen Vicaris, Verantwoordelijkheden Vicaris, Functieprofiel Vicaris, Wat doet een Vicaris, Werken als Vicaris.

Vicaris worden: Opleiding tot vicaris

Om Vicaris te kunnen worden, kan een opleiding theologie gevolgd worden. Daarnaast worden er ook vaak intern opleidingen geboden.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Vicaris, Vicaris Worden, Opleidingsniveau Vicaris, Scholing Vicaris, Studie Vicaris, Bijscholing Vicaris, Omscholing Vicaris.

Organisaties waar een vicaris doorgaans werkzaam is

De Vicaris is werkzaam in een bisdom of kerkgemeenschap. De Vicaris staat de bisschop bij in het bestuur van het bisdom.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Vicaris, Vicaris Worden, Opleidingsniveau Vicaris, Scholing Vicaris, Studie Vicaris, Bijscholing Vicaris, Omscholing Vicaris.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden vicaris

De Vicaris verdient gemiddeld rond de €1600,- per maand. Hierbij komen nog secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals vakanties en de opbouw van een pensioen.

Mensen vonden ons op: Salaris Vicaris, Loon Vicaris, Wat verdien je als Vicaris, Salarisschaal Vicaris, Salarisindicatie Vicaris, Bonus Vicaris, CAO Vicaris, Brutoloon Vicaris, Nettoloon Vicaris, Vakantiedagen Vicaris, Pensioen Vicaris.

Competenties, skills & vaardigheden vicaris

 • Motiveren
 • Sociabiliteit
 • Presenteren
 • Luisteren
 • Zelfkennis
Mensen vonden ons op: Kennis Vicaris, Vaardigheden Vicaris, Attitude Vicaris, Kwalificaties Vicaris, Competentieprofiel Vicaris.

Boeken voor het beroep vicaris

Wil je meer weten over het beroep vicaris? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je vicaris bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken vicaris te komen.

Gerard Potcamp | Hans Gloerich

een Twentse priester, apostolisch vicaris tegen wil en dank - Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789062896547 | 304 pagina's

Dit boek beschrijft het leven van Gerard Potcamp en de lange aanloop naar zijn benoeming tet apostolisch vicaris, tegen de achtergronden van de interessante politieke, theologische en kerkelijke ontwikkelingen in zijn tijd,...

Mensen vonden ons op: boeken voor Vicaris, Vicaris ebooks, boek Vicaris.

Persoonstypen vicaris

De Vicaris is warm en betrokken bij wat er speelt in het bisdom (Gever). De Vicaris draagt zijn geloof uit en is loyaal aan het geloof (Loyalist).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Vicaris, Karakter Vicaris.

Netwerk vicaris

De Vicaris-generaal staat de bisschop bij in het bestuur van het bisdom. Daarnaast zijn er nog enkele bisschoppelijke Vicarissen die samen met de Vicaris-generaal de bisschopraad vormen.

Mensen vonden ons op: Collega’s Vicaris, Medewerkers Vicaris.

Is het beroep vicaris iets voor jou?

Zou je graag vicaris willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als vicaris bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Vicaris, beroepskeuzetest Vicaris, beroep Vicaris kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden vicaris

Er zijn binnen de kerkelijk gemeenschap hogere ambten.

Arbeidsmarktperspectief score vicaris

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep vicaris. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Redelijk
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Vicaris, Promotie mogelijkheden Vicaris, Carriere Vicaris.

Solliciteren op de functie vicaris

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als vicaris dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor vicaris belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als vicaris. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Vicaris, CV Vicaris, sollicitatie Vicaris.

Interviews met vicaris

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen vicaris

Vacatures vicaris

Op zoek naar een nieuwe baan als Vicaris? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Vicaris. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Vicaris is in de katholieke kerk de plaatsvervanger van de bisschop of pastoor. In de protestantse kerk is de Vicaris de plaatsvervanger van de dominee. Ook is de Vicaris bij sommige orden de onderoverste van een klooster.

Beoordeling Vicaris

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Vicaris' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Vicaris

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep