U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Vliegtuigonderhoudsmonteur

Vliegtuigonderhoudsmonteur worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een vliegtuigonderhoudsmonteur? Lees de functieomschrijving.

De Vliegtuigmonteur of Vliegtuigonderhoudsmonteur heeft een verantwoordelijke, afwisselende, maar ook gestructureerde functie. De Vliegtuigmonteur draagt zorg voor het functioneren van vliegtuigen waarin personen en goederen (van grote waarde) worden vervoerd.

Na afronding van de opleiding tot Vliegtuig(onderhouds)monteur heeft de Monteur de keuze om te gaan werken bij een vliegtuigbouwer of bij een vliegtuigherstelbedrijf of -afdeling. De werkzaamheden bij eerstgenoemde beslaan vooral het monteren en controleren van vliegtuigonderdelen. De werkzaamheden bij de tweede beslaan het controleren van, het plegen van onderhoud aan en het vervangen van onderdelen aan vliegtuigen. Daarnaast is er een verschil in de werkomgeving van de Vliegtuigmonteurs: bij de eerste wordt er gewerkt vanuit een montageloods bij de tweede wordt er gewerkt op een vliegveld.

Om de zojuist genoemde werkzaamheden zo adequaat mogelijk uit te voeren dient de Vliegtuigmonteur te beschikken over een aantal vaardigheden. Hierbij valt te denken aan lassen, plaatwerkmontage, elektrische bevestigingen e.d. Tevens moet hij in staat te zijn om te werken aan de hand van een stappenplan, om cruciale fouten met mogelijk desastreuze gevolgen in de luchtvaartsector te voorkomen.

Door de maatschappelijk belangrijke functie van de Vliegtuigonderhoudsmonteur, dient hij zeer gefocust te werk te gaan. Alcohol- en drugsgebruik of -problematiek is ongewenst.

Mensen vonden ons op: Job Vliegtuigonderhoudsmonteur, Baan Vliegtuigonderhoudsmonteur, Vliegtuigonderhoudsmonteur Worden, Functie-eisen Vliegtuigonderhoudsmonteur, Verantwoordelijkheden Vliegtuigonderhoudsmonteur, Functieprofiel Vliegtuigonderhoudsmonteur, Wat doet een Vliegtuigonderhoudsmonteur, Werken als Vliegtuigonderhoudsmonteur.

Vliegtuigonderhoudsmonteur worden: Opleiding tot vliegtuigonderhoudsmonteur

Om Vliegtuig(onderhouds)monteur te worden dient men allereerst een niveau-2 MBO opleiding te volgen in de richting Vliegtuigonderhoudsmonteur Metaal. Na afronding van deze opleiding van twee jaar kan er gekozen worden voor een meer specialistische MBO niveau-3 vervolgopleiding, maar het kan ook zo zijn dat de Onderhoudsmonteur geheel werkzaam gaat worden in de luchtvaartsector.

De opleiding bestaat uit een afwisseling van theorie en praktijk. Dit houdt in dat de gegadigde één dag per week naar school zal moeten, om de andere vier dagen de geleerde theorie in de praktijk te brengen bij een vliegtuigbouwer of vliegtuigonderhoudsbedrijf.

De opleiding dient gevolgd te worden bij een reguliere onderwijsinstelling. De toekomstige Vliegtuigonderhoudsmonteur dient dan ook zelf te betalen voor zijn opleiding. Aangezien een aanzienlijk gedeelte van de opleiding bestaat uit praktijk bij een bedrijf, zal er sprake zijn van een stagevergoeding voor de geleverde werkzaamheden. Deze vergoeding is afhankelijk van het specifieke bedrijf en varieert tussen de vastgelegde stagevergoedingen tot het loon van een onderhoudsmonteur.

Het is tevens mogelijk een opleiding te volgen tot Vliegtuigonderhoudsmonteur bij de Koninklijke Luchtmacht, welke wordt betaald door de overheid.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Vliegtuigonderhoudsmonteur, Vliegtuigonderhoudsmonteur Worden, Opleidingsniveau Vliegtuigonderhoudsmonteur, Scholing Vliegtuigonderhoudsmonteur, Studie Vliegtuigonderhoudsmonteur, Bijscholing Vliegtuigonderhoudsmonteur, Omscholing Vliegtuigonderhoudsmonteur.

Organisaties waar een vliegtuigonderhoudsmonteur doorgaans werkzaam is

Na afronding van de opleiding tot Vliegtuig(onderhouds)monteur zal de gegadigde werkzaam worden binnen een profit organisatie in de luchtvaartsector. De Monteur dient dus de klant zo veel mogelijk van dienst te zijn. Door de maatschappelijk belangrijke positie van de Monteur, het garanderen van de veiligheid van de luchtvaartpassagiers en bemanning, dient er rekening te worden gehouden met de geldende veiligheidseisen en wetgeving.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Vliegtuigonderhoudsmonteur, Vliegtuigonderhoudsmonteur Worden, Opleidingsniveau Vliegtuigonderhoudsmonteur, Scholing Vliegtuigonderhoudsmonteur, Studie Vliegtuigonderhoudsmonteur, Bijscholing Vliegtuigonderhoudsmonteur, Omscholing Vliegtuigonderhoudsmonteur.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden vliegtuigonderhoudsmonteur

Een Vliegtuigonderhoudsmonteur verdient tussen de €1700 en €2500 per maand. Dit loon wordt uitgekeerd vanaf de eerste werkdag. Tijdens de opleiding kan het zo zijn dat er een stagevergoeding wordt gegeven, maar er kan ook sprake zijn van een vergoeding vergelijkbaar aan de wettelijk vastgestelde (minimum)lonen.

Naast het salaris krijgt de Vliegtuigonderhoudsmonteur vakantiegeld, vakantie- en snipperdagen en ziekte- en reiskostenvergoeding. Afhankelijk van het bedrijf waarbij de Vliegtuigonderhoudsmonteur zal gaan werken, zijn er aanvullende secundaire arbeidsvoorwaarden. Hierbij valt te denken aan een pensioen, gunstige tarieven voor vliegtickets e.d.

Mensen vonden ons op: Salaris Vliegtuigonderhoudsmonteur, Loon Vliegtuigonderhoudsmonteur, Wat verdien je als Vliegtuigonderhoudsmonteur, Salarisschaal Vliegtuigonderhoudsmonteur, Salarisindicatie Vliegtuigonderhoudsmonteur, Bonus Vliegtuigonderhoudsmonteur, CAO Vliegtuigonderhoudsmonteur, Brutoloon Vliegtuigonderhoudsmonteur, Nettoloon Vliegtuigonderhoudsmonteur, Vakantiedagen Vliegtuigonderhoudsmonteur, Pensioen Vliegtuigonderhoudsmonteur.

Competenties, skills & vaardigheden vliegtuigonderhoudsmonteur

 • Klantgerichtheid
 • Conceptueel denken
 • Omgaan met details
 • Accuratesse
 • Inzicht in omgeving
 • Technisch inzicht
 • Verantwoordelijkheidsgevoel
Mensen vonden ons op: Kennis Vliegtuigonderhoudsmonteur, Vaardigheden Vliegtuigonderhoudsmonteur, Attitude Vliegtuigonderhoudsmonteur, Kwalificaties Vliegtuigonderhoudsmonteur, Competentieprofiel Vliegtuigonderhoudsmonteur.

Boeken voor het beroep vliegtuigonderhoudsmonteur

Wil je meer weten over het beroep vliegtuigonderhoudsmonteur? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je vliegtuigonderhoudsmonteur bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken vliegtuigonderhoudsmonteur te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Vliegtuigonderhoudsmonteur, Vliegtuigonderhoudsmonteur ebooks, boek Vliegtuigonderhoudsmonteur.

Persoonstypen vliegtuigonderhoudsmonteur

 De monteur is betrouwbaar, ordelijk, productief, gedisciplineerd, ijverig, gedreven, praktisch, zelfverzekerd en energiek. Toch kan de Vliegtuigmonteur op zijn tijd oordelende, dominante, kritische, prestatiegerichte, pretentieuze, narcistische en oppervlakkige trekjes vertonen (Perfectionist, Loyalist).

Tijdens het bouwen en herstellen van de onderdelen van een vliegtuig weet de Vliegtuigmonteur zijn ordelijkheid, discipline, ijver, prestatiegerichtheid en kritiek toe te passen om een zo veilig mogelijk vliegtuig te garanderen.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Vliegtuigonderhoudsmonteur, Karakter Vliegtuigonderhoudsmonteur.

Netwerk vliegtuigonderhoudsmonteur

Binnen de organisatie waarbij de Vliegtuigonderhoudsmonteur zal gaan werken, zal er contact zijn met zijn directe collega's: de Onderhoudsmonteur werkt onder leiding of in opdracht van een leidinggevende samen met  andere Monteurs.

Tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden kan het zo zijn dat er contact is met grondpersoneel binnen de luchtvaartsector, bijvoorbeeld met betrekking tot aanwijzingen over een defect of over de locatie van het vliegtuig. Een Vliegtuigonderhoudsmonteur voert zijn werkzaamheden doorgaans uit als er geen passagiers meer in een vliegtuig aanwezig zijn, toch kan het voorkomen dat er contact zal zijn met passagiers indien er een defect verholpen dient te worden kort voor aanvang van de vlucht.
 

Mensen vonden ons op: Collega’s Vliegtuigonderhoudsmonteur, Medewerkers Vliegtuigonderhoudsmonteur.

Is het beroep vliegtuigonderhoudsmonteur iets voor jou?

Zou je graag vliegtuigonderhoudsmonteur willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als vliegtuigonderhoudsmonteur bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Vliegtuigonderhoudsmonteur, beroepskeuzetest Vliegtuigonderhoudsmonteur, beroep Vliegtuigonderhoudsmonteur kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden vliegtuigonderhoudsmonteur

De Vliegtuig(onderhouds)monteur heeft binnen de luchtvaartsector de mogelijkheid door te groeien naar leidinggevende of meer specialistische functies. Daarnaast is het mogelijk om gedurende lange tijd werkzaam te blijven op het zelfde montageniveau.

Buiten de sector zou de Vliegtuigonderhoudsmonteur in de metaal- en technieksector werkzaam kunnen worden.

Momenteel zijn er vacatures te vinden voor de functie van Vliegtuig(onderhouds)monteur.

Arbeidsmarktperspectief score vliegtuigonderhoudsmonteur

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep vliegtuigonderhoudsmonteur. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Vliegtuigonderhoudsmonteur, Promotie mogelijkheden Vliegtuigonderhoudsmonteur, Carriere Vliegtuigonderhoudsmonteur.

Solliciteren op de functie vliegtuigonderhoudsmonteur

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als vliegtuigonderhoudsmonteur dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor vliegtuigonderhoudsmonteur belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als vliegtuigonderhoudsmonteur. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Vliegtuigonderhoudsmonteur, CV Vliegtuigonderhoudsmonteur, sollicitatie Vliegtuigonderhoudsmonteur.

Interviews met vliegtuigonderhoudsmonteur

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen vliegtuigonderhoudsmonteur

Vacatures vliegtuigonderhoudsmonteur

Op zoek naar een nieuwe baan als Vliegtuigonderhoudsmonteur? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Vliegtuigonderhoudsmonteur. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Vliegtuigmonteur of Vliegtuigonderhoudsmonteur heeft een verantwoordelijke, afwisselende, maar ook gestructureerde functie. De Vliegtuigmonteur draagt zorg voor het functioneren van vliegtuigen waarin personen en goederen (van grote waarde) worden vervoerd. Na afronding van de opleiding tot Vliegtuig(onderhouds)monteur heeft de Monteur de keuze om te gaan werken bij een vliegtuigbouwer of bij een vliegtuigherstelbedrijf of -afdeling.

Beoordeling Vliegtuigonderhoudsmonteur

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Vliegtuigonderhoudsmonteur' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Vliegtuigonderhoudsmonteur

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

ik ben van plan om diet te worden met mbo4 kan dat?

 

Door: zemel

Ja dat kan! Ik zit zelf op mbo niveau 3 op roc tilburg, eerste monteur vliegtuigonderhoud. Als je niveau 4 gaat doen dan wordt je vliegtuigonderhoudstechnicus.

Door: Planelover

Ik wil graag weten het salaris van vliegtuigonderhoudstechnicus

Door: Michaele

Salaris indicatie staat hierboven.Wel wat aan de lage kant.Gr.

Door: Henri

Reageer op dit beroep