U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Voorzitter Raad van Bestuur

Voorzitter Raad van Bestuur worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een voorzitter Raad van Bestuur? Lees de functieomschrijving.

De Raad van Bestuur is het hoogste bestuursorgaan binnen een organisatie. Het geeft leiding aan een onderneming en ontwikkelt het strategisch beleid. Hieronder valt het bepalen van een missie en het implementeren van een strategische visie. De Raad van Bestuur is verantwoordelijk voor het integraal management van een onderneming. Dit kan een organisatie uit de profit of non-profit sector zijn.

 

De Voorzitter Raad van Bestuur voert de Raad van Bestuur aan en leidt het besluitvormingsproces in goede banen. De Voorzitter Raad van Bestuur is medeverantwoordelijk voor goed bestuur van de organisatie. Specifieke taken zijn het voorzitten van vergaderingen, het bewaken van de voortgang en het functioneren als schakel tussen de Raad en de Algemene Directie. De Voorzitter Raad van Bestuur is het aanspreekpunt voor de Algemene Directie. Deze kan probleempunten onder de aandacht brengen die vervolgens door de Voorzitter op de agenda van de raad worden geplaatst. Omgekeerd brengt de Voorzitter Raad van Bestuur ook feedback vanuit de raad over naar de Algemene Directie.

 

De Raad van Bestuur legt verantwoording af aan een Raad van Commissarissen of een Raad van Toezicht. De eindverantwoordelijkheid van het succes van de onderneming ligt bij de Raad van Bestuur en het kan voorkomen dat de raad wordt aangesproken op negatieve resultaten. Doorgaans functioneert de Voorzitter Raad van Bestuur als de spreekbuis voor de Raad. 

Mensen vonden ons op: Job Voorzitter Raad van Bestuur, Baan Voorzitter Raad van Bestuur, Voorzitter Raad van Bestuur Worden, Functie-eisen Voorzitter Raad van Bestuur, Verantwoordelijkheden Voorzitter Raad van Bestuur, Functieprofiel Voorzitter Raad van Bestuur, Wat doet een Voorzitter Raad van Bestuur, Werken als Voorzitter Raad van Bestuur.

Voorzitter Raad van Bestuur worden: Opleiding tot voorzitter Raad van Bestuur

Er zijn veel verschillende organisaties waar een Raad van Bestuur leiding aan geeft. Dit betekent dat de vereiste achtergrond van een Voorzitter Raad van Bestuur afhangt van het type organisatie waarin hij of zij werkzaam is. Voor sommige posities wordt minimaal HBO niveau gevraagd, maar meestal is de functie alleen toegankelijk voor academici.

 

Doorgaans is een financiële achtergrond of een opleiding in bedrijfseconomie of organisatiekunde een vereiste. Daarnaast wordt in vacatures gevraagd naar aantoonbare werkervaring in een bestuurspositie bij een vergelijkbare organisatie. Om bijvoorbeeld aan het werk te gaan bij een zorginstelling wordt gevraagd naar ervaring met bedrijfsvoering in een zorgorganisatie. 

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Voorzitter Raad van Bestuur, Voorzitter Raad van Bestuur Worden, Opleidingsniveau Voorzitter Raad van Bestuur, Scholing Voorzitter Raad van Bestuur, Studie Voorzitter Raad van Bestuur, Bijscholing Voorzitter Raad van Bestuur, Omscholing Voorzitter Raad van Bestuur.

Organisaties waar een voorzitter Raad van Bestuur doorgaans werkzaam is

Een Voorzitter Raad van Bestuur kan in verscheidene soorten organisaties werkzaam zijn. Denk bijvoorbeeld aan de financiële sector, de zorgsector, het onderwijs of culturele instanties als musea en bibliotheken.  

Mensen vonden ons op: Studeren voor Voorzitter Raad van Bestuur, Voorzitter Raad van Bestuur Worden, Opleidingsniveau Voorzitter Raad van Bestuur, Scholing Voorzitter Raad van Bestuur, Studie Voorzitter Raad van Bestuur, Bijscholing Voorzitter Raad van Bestuur, Omscholing Voorzitter Raad van Bestuur.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden voorzitter Raad van Bestuur

Het salaris van een Voorzitter Raad van Bestuur kan sterk variëren. Het hangt af van het soort organisatie die de raad bestuurt. Voor sommige instanties is het salaris vastgelegd in de CAO. Gemiddeld ligt het salaris in de publieke sector tussen de €5500 en €7000. Voor de financiële sector kan het bedrag hoger uitvallen. 

Mensen vonden ons op: Salaris Voorzitter Raad van Bestuur, Loon Voorzitter Raad van Bestuur, Wat verdien je als Voorzitter Raad van Bestuur, Salarisschaal Voorzitter Raad van Bestuur, Salarisindicatie Voorzitter Raad van Bestuur, Bonus Voorzitter Raad van Bestuur, CAO Voorzitter Raad van Bestuur, Brutoloon Voorzitter Raad van Bestuur, Nettoloon Voorzitter Raad van Bestuur, Vakantiedagen Voorzitter Raad van Bestuur, Pensioen Voorzitter Raad van Bestuur.

Competenties, skills & vaardigheden voorzitter raad van bestuur

 • Organiseren
 • Coachen
 • Netwerken
 • Visie
 • Besluitvaardigheid
Mensen vonden ons op: Kennis Voorzitter Raad van Bestuur, Vaardigheden Voorzitter Raad van Bestuur, Attitude Voorzitter Raad van Bestuur, Kwalificaties Voorzitter Raad van Bestuur, Competentieprofiel Voorzitter Raad van Bestuur.

Boeken voor het beroep voorzitter raad van bestuur

Wil je meer weten over het beroep voorzitter raad van bestuur? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je voorzitter raad van bestuur bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken voorzitter raad van bestuur te komen.

Handboek Voorzitter | Steven Schuit

het geheim van goed bestuur - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789490463502 | 288 pagina's

Handboek Voorzitter 1e druk is een boek van Steven Schuit uitgegeven bij Mediawerf. ISBN 9789490463502 Wat maakt een goede voorzitter? Voorzitten is een kunde en dat kan je leren. In dit handboek staan de eigenschappen en vaardigheden beschreven die daarv...

Voorzitter van de Joodse Raad | Nederlands Instituut Voor Oorlogsdocumentatie

de herinneringen van David Cohen 1941-1943 - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789057305368 | 223 pagina's

Voorzitter van de Joodse Raad 1e druk is een boek van Erik Somers uitgegeven bij Walburg Pers. ISBN 9789057305368 Geen instantie heeft na de oorlog zo onder vuur gelegen vanwege haar functioneren tijdens de Duitse bezetting als de Joodsche Raad. Hoofdrols...

Handboek voorzitter | Steven Schuit

het geheim van goed bestuur - Nederlands | Druk: 1 | E-book | 9789490463540 | 250 pagina's

Goed besturen gaat niet vanzelf. Bestuurders willen weten wat van hun verwacht wordt. Wat maakt een goede voorzitter? Voorzitten is een kunde en dat kan je leren. In dit handboek staan de eigenschappen en vaardigheden beschreven die daarvoor nodig zijn. H...

Mensen vonden ons op: boeken voor Voorzitter Raad van Bestuur, Voorzitter Raad van Bestuur ebooks, boek Voorzitter Raad van Bestuur.

Persoonstypen voorzitter Raad van Bestuur

Een Voorzitter Raad van Bestuur moet natuurlijk gezag uitstralen en een sterke persoonlijkheid hebben om de koers te bepalen van een organisatie en vergaderingen voor te zitten. (Baas) Door een resultaatgerichte en gedreven houding draagt een Voorzitter Raad van Bestuur bij aan het realiseren van ondernemingsdoelstellingen. (succesvolle werker) Daarnaast is het belangrijk dat een Voorzitter Raad van Bestuur coachend en motiverend is om het aansturen goed te laten verlopen. Een Voorzitter Raad van Bestuur is ook relatiegericht en een bruggenbouwer. Niet alleen om medewerkers te stimuleren, maar ook om goede relaties op te bouwen met externe belanghebbenden. Netwerken, communiceren en contacten onderhouden zijn een belangrijk onderdeel van de functie. 

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Voorzitter Raad van Bestuur, Karakter Voorzitter Raad van Bestuur.

Netwerk voorzitter Raad van Bestuur

Een Voorzitter Raad van Bestuur heeft in eerste instantie te maken met andere leden van de Raad van Bestuur. Gezamenlijk zijn ze verantwoordelijk voor het functioneren van de organisatie.

 

De Voorzitter Raad van Bestuur fungeert ook als schakelpunt tussen de raad en de Algemene Directie. Om het succes van een onderneming te optimaliseren zorgt de Voorzitter Raad van Bestuur dat de interactie tussen beide bestuursorganen goed verloopt.

 

Daarnaast dient een Raad van Bestuur verantwoording af te leggen aan een Raad van Commissarissen of Raad van Toezicht. De Raad van Toezicht staat de Raad van Bestuur bij met advies en kan dit ook uit eigen initiatief aandragen indien de Raad van Toezicht dat nodig acht. Kortom ze beoordelen het beleidsproces van de Raad van Bestuur. 

Mensen vonden ons op: Collega’s Voorzitter Raad van Bestuur, Medewerkers Voorzitter Raad van Bestuur.

Is het beroep voorzitter Raad van Bestuur iets voor jou?

Zou je graag voorzitter Raad van Bestuur willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als voorzitter Raad van Bestuur bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Voorzitter Raad van Bestuur, beroepskeuzetest Voorzitter Raad van Bestuur, beroep Voorzitter Raad van Bestuur kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden voorzitter Raad van Bestuur

Het beroep van Voorzitter Raad van Bestuur is een functie waar naartoe gewerkt moet worden. Doorgaans wordt een aanzienlijk aantal jaar relevante ervaring in een bestuurspositie gevraagd. Daarnaast is een HBO of WO diploma een vereiste. De functie van Voorzitter Raad van Bestuur komt voor in veel verschillende sectoren. Door over te gaan naar een andere, grotere organisatie zou een Voorzitter zijn grenzen kunnen verleggen en kunnen doorgroeien.  

Arbeidsmarktperspectief score voorzitter Raad van Bestuur

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep voorzitter Raad van Bestuur. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Redelijk
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Voorzitter Raad van Bestuur, Promotie mogelijkheden Voorzitter Raad van Bestuur, Carriere Voorzitter Raad van Bestuur.

Solliciteren op de functie voorzitter Raad van Bestuur

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als voorzitter Raad van Bestuur dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor voorzitter Raad van Bestuur belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als voorzitter Raad van Bestuur. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Voorzitter Raad van Bestuur, CV Voorzitter Raad van Bestuur, sollicitatie Voorzitter Raad van Bestuur.

Interviews met voorzitter Raad van Bestuur

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen voorzitter Raad van Bestuur

Vacatures voorzitter raad van bestuur

Op zoek naar een nieuwe baan als Voorzitter Raad van Bestuur? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Voorzitter Raad van Bestuur. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Raad van Bestuur is het hoogste bestuursorgaan binnen een organisatie. Het geeft leiding aan een onderneming en ontwikkelt het strategisch beleid. Hieronder valt het bepalen van een missie en het implementeren van een strategische visie.

Beoordeling Voorzitter Raad van Bestuur

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Voorzitter Raad van Bestuur' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Voorzitter Raad van Bestuur

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep