U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Wachtmeester Marechaussee

Wachtmeester Marechaussee worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een wachtmeester Marechaussee? Lees de functieomschrijving.

De Wachtmeester Marechaussee heeft een verantwoordelijke functie en dient van onbesproken gedrag te zijn. Tijdens zijn werk en daarbuiten moet de gegadigde zich dus representatief gedragen.

Na afronding van de opleiding tot Wachtmeester, betaald door de Marechaussee, houdt de Wachtmeester zich bezig met politietaken, grensbewaking of mobiel toezicht op vreemdelingen. Na drie jaar dient er een keuze gemaakt te worden uit een van de functies. Als de Wachtmeester na vier jaar wordt bevorderd tot Wachtmeester 1e klasse gaat hij verder als groepscommandant, wachtcommandant of instructeur. Op het moment dat er een diensttijd in een van de laatste functies is vervuld, heeft de Wachtmeester drie functies bekleed, waarvan er minimaal één op Schiphol dient te zijn geweest, en komt hij in aanmerking om Opperwachtmeester te worden.

De Marechaussee houdt zich bezig met persoonscontrole aan de grens, toezicht op vreemdelingen, beveiliging van DNB-geldtransporten, bijstandsverlening aan de Politie, politietaken op luchthavens en legerbases, de beveiliging van de koninklijke familie en bijstandsverlening aan de Recherche. Daarnaast kunnen Wachtmeesters uitgezonden worden in Internationale (militaire) politiemissies, heeft de Marechaussee een eigen meldkamer en een multi-inzetbare Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten.

De Wachtmeester krijgt te maken met onregelmatige werktijden en diverse werk- en weersomstandigheden. Een '9 tot 5' mentaliteit is dus niet te combineren met een functie als Wachtmeester.

Tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden is de Wachtmeester Marechaussee wapendragend. Afhankelijk van de functie wordt een geweldsspectrum vastgesteld. Bij de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten ligt dit bijvoorbeeld op het niveau van een arrestatieteam van de politie of van de speciale eenheden van de Mariniers of Commando's. Bij de vreemdelingentaken is dit meer vergelijkbaar met de politieagent.

Mensen vonden ons op: Job Wachtmeester Marechaussee, Baan Wachtmeester Marechaussee, Wachtmeester Marechaussee Worden, Functie-eisen Wachtmeester Marechaussee, Verantwoordelijkheden Wachtmeester Marechaussee, Functieprofiel Wachtmeester Marechaussee, Wat doet een Wachtmeester Marechaussee, Werken als Wachtmeester Marechaussee.

Wachtmeester Marechaussee worden: Opleiding tot wachtmeester Marechaussee

Om toegelaten te worden tot de opleiding tot Wachtmeester Marechaussee dien je aan de volgende opleidingseisen te voldoen:

- VMBO Gemengd, VMBO Theoretisch, MBO 3, MBO 4, Havo, VWO, HBO, WO.

Je hebt minimaal een van de volgende schooldiploma's: VMBO gemengde of theoretische leerweg, MBO-3. In alle gevallen geldt dat je een voldoende moet hebben voor Nederlands en Engels op je cijferlijst. 

- Je bent tussen de 17 jaar en 24 jaar en 11 maanden.

- Je oogafwijking mag niet groter zijn dan min 6 en plus 6.

- Je hebt een rijbewijs nodig.

- Je hebt een zwemdiploma nodig.

 

De Opleiding tot Wachtmeester duurt 84 weken. 16 weken beslaan de Algemene Militaire Basisvaardigheden. De volgende 68 weken bestaan uit een functieopleiding, gericht op publieke service, politietaken en vreemdelingenwetgeving. De eerste vier weken van de opleiding zijn verplicht intern, bij de rest van de opleiding (en dienstperiode) is er de mogelijkheid tegen betaling gebruik te maken van de faciliteiten van de Marechaussee.

Na afronding van de opleiding is er een dienverplichting van vier jaar.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Wachtmeester Marechaussee, Wachtmeester Marechaussee Worden, Opleidingsniveau Wachtmeester Marechaussee, Scholing Wachtmeester Marechaussee, Studie Wachtmeester Marechaussee, Bijscholing Wachtmeester Marechaussee, Omscholing Wachtmeester Marechaussee.

Organisaties waar een wachtmeester Marechaussee doorgaans werkzaam is

Na afronding van de opleiding tot Wachtmeester wordt de gegadigde geplaatst bij een Marechaussee-onderdeel op bijvoorbeeld een luchthaven of legerbasis. Binnen het team waarin de Wachtmeester geplaatst wordt, wordt deelgenomen aan werkzaamheden, oefeningen en eventuele uitzendingen.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Wachtmeester Marechaussee, Wachtmeester Marechaussee Worden, Opleidingsniveau Wachtmeester Marechaussee, Scholing Wachtmeester Marechaussee, Studie Wachtmeester Marechaussee, Bijscholing Wachtmeester Marechaussee, Omscholing Wachtmeester Marechaussee.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden wachtmeester Marechaussee

Bij aanvang van de opleiding krijgt de toekomstige Wachtmeester gelijk betaald. In het begin is dit nog niet op het uiteindelijke niveau (het wordt berekend aan de hand van de leeftijd van de gegadigde), maar na het behalen van de rang Wachtmeester verdient de gegadigde tussen de €1266 en €2360 euro. Dit kan oplopen via Wachtmeester 1e klas (€1317- €2360) naar Opperwachtmeester (€1317 - €2866).

Naast het loon ontvangt de Wachtmeester een reiskostenvergoeding, wordt zijn uniform en uitrusting betaald (vrouwen krijgen tevens een extra jaarlijkse bijdrage), is er de mogelijkheid om 'intern' bij de Marechaussee te komen wonen, zowel tijdens als na afronding van de opleiding, tegen betaling (5,6% van het loon met minimaal €60,80 en maximaal €120,25 euro), een Collectieve Univé zorgverzekering, acht procent vakantietoeslag, 23-28 vakantiedagen en onder voorwaarden een betaalde 'externe opleiding' naast de 'interne' opleiding die al wordt betaald door de Marechaussee. Tevens is het mogelijk de sportfaciliteiten van defensie te gebruiken.

Mensen vonden ons op: Salaris Wachtmeester Marechaussee, Loon Wachtmeester Marechaussee, Wat verdien je als Wachtmeester Marechaussee, Salarisschaal Wachtmeester Marechaussee, Salarisindicatie Wachtmeester Marechaussee, Bonus Wachtmeester Marechaussee, CAO Wachtmeester Marechaussee, Brutoloon Wachtmeester Marechaussee, Nettoloon Wachtmeester Marechaussee, Vakantiedagen Wachtmeester Marechaussee, Pensioen Wachtmeester Marechaussee.

Competenties, skills & vaardigheden wachtmeester marechaussee

 • Integriteit
 • Samenwerken
 • Stressbestendigheid
 • Discipline
 • Plannen en organiseren
 • Gepast geweld kunnen toepassen
Mensen vonden ons op: Kennis Wachtmeester Marechaussee, Vaardigheden Wachtmeester Marechaussee, Attitude Wachtmeester Marechaussee, Kwalificaties Wachtmeester Marechaussee, Competentieprofiel Wachtmeester Marechaussee.

Boeken voor het beroep wachtmeester marechaussee

Wil je meer weten over het beroep wachtmeester marechaussee? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je wachtmeester marechaussee bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken wachtmeester marechaussee te komen.

Een krachtig instrument | Herman Roozenbeek

de Koninklijke Marechaussee 1814-2014 - Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789089531599 | 272 pagina's

De Koninklijke Marechaussee bestaat in 2014 tweehonderd jaar. Vanaf de oprichting op 26 oktober 1814 vervult dit militair politiekorps een belangrijke rol op het snijvlak van politie en krijgsmacht. Lag de nadruk tot aan de Tweede Wereldoorlog op civiele ...

De geschiedenis van de Koninklijke Marechaussee op Schiphol, 1946-2013 | Frank Bethlehem

Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789089532633 | 184 pagina's

Op 26 november 2013 vond de officiële opening plaats van een nieuw kazernecomplex van het District Schiphol van de Koninklijke Marechaussee: de Koningin Máximakazerne. Dit is een uitgelezen moment om terug te kijken op de geschiedenis van de KMar op Schip...

Het Wapen onder dak | M. Van De Zee

de brigadekazernes van de koninklijke marechaussee 1814-2008 - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789085066408 | 156 pagina's

Het Wapen onder dak 1e druk is een boek van M. Van De Zee uitgegeven bij Uitgeverij Boom. ISBN 9789085066408 De gebouwen van de Koninklijke Marechaussee vallen op door hun bijzondere architectuur. Het Wapen onder dak beschrijft de geschiedenis van de huis...

Mensen vonden ons op: boeken voor Wachtmeester Marechaussee, Wachtmeester Marechaussee ebooks, boek Wachtmeester Marechaussee.

Persoonstypen wachtmeester Marechaussee

De Wachtmeester Marechaussee heeft een scherpzinnige, ijverige, gedreven, energieke, volhardende, objectieve en praktische persoonlijkheid. Toch kan hij in sommige gevallen een tikkeltje narcistisch, pretentieus, ijdel, oppervlakkig, intellectueel-arrogant, koppig en afstandelijk overkomen (Succesvolle Werker en een Waarnemer).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Wachtmeester Marechaussee, Karakter Wachtmeester Marechaussee.

Netwerk wachtmeester Marechaussee

Binnen de organisatie van de Koninklijke Marechaussee komt de Wachtmeester in contact met zijn collega Wachtmeesters, met wie hij in teamverband samen kan werken, met zijn collega Marechaussees (aan wie soms leiding gegeven dient te worden) en met zijn leidinggevende Officieren van wie hij orders ontvangt.

Buiten de organisatie van de Koninklijke Marechaussee komt de Wachtmeester, afhankelijk van de functie die de Wachtmeester bekleedt, in contact met burger en vijand. Dit contact hangt af van de situatie. Zo verschilt het contact tijdens een paspoortcontrole op een luchthaven of krijgsmachtsbasis van het begeleiden van een (uitgeprocedeerde)asielzoeker.

Mensen vonden ons op: Collega’s Wachtmeester Marechaussee, Medewerkers Wachtmeester Marechaussee.

Is het beroep wachtmeester Marechaussee iets voor jou?

Zou je graag wachtmeester Marechaussee willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als wachtmeester Marechaussee bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Wachtmeester Marechaussee, beroepskeuzetest Wachtmeester Marechaussee, beroep Wachtmeester Marechaussee kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden wachtmeester Marechaussee

Binnen de organisatie van de Marechaussee is er de mogelijkheid om na afronding van de dienstperiode nogmaals te tekenen voor dezelfde functie. Tevens is het mogelijk een andere functie binnen de Marechaussee te vervullen of om hogere functies bij de Marechaussee te gaan bekleden.

Binnen de Krijgsmacht is het ook mogelijk om werkzaam te worden bij een ander onderdeel van de Krijgsmacht, indien er aan de gestelde eisen wordt voldaan.

Buiten de Krijgsmacht kan de Wachtmeester werkzaam worden bij het middenkader van het bedrijfsleven of de overheid. Ook is het mogelijk om voor de politie te gaan werken.

Momenteel heeft de Marechaussee geen vacatures openstaan voor de opleiding in 2010, binnenkort komt de Marechaussee met vacatures voor 2011.

Arbeidsmarktperspectief score wachtmeester Marechaussee

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep wachtmeester Marechaussee. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Matig
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Wachtmeester Marechaussee, Promotie mogelijkheden Wachtmeester Marechaussee, Carriere Wachtmeester Marechaussee.

Solliciteren op de functie wachtmeester Marechaussee

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als wachtmeester Marechaussee dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor wachtmeester Marechaussee belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als wachtmeester Marechaussee. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Wachtmeester Marechaussee, CV Wachtmeester Marechaussee, sollicitatie Wachtmeester Marechaussee.

Interviews met wachtmeester Marechaussee

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen wachtmeester Marechaussee

Vacatures wachtmeester marechaussee

Op zoek naar een nieuwe baan als Wachtmeester Marechaussee? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Wachtmeester Marechaussee. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Wachtmeester Marechaussee heeft een verantwoordelijke functie en dient van onbesproken gedrag te zijn. Tijdens zijn werk en daarbuiten moet de gegadigde zich dus representatief gedragen. Na afronding van de opleiding tot Wachtmeester, betaald door de Marechaussee, houdt de Wachtmeester zich bezig met politietaken, grensbewaking of mobiel toezicht op vreemdelingen.

Beoordeling Wachtmeester Marechaussee

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Wachtmeester Marechaussee' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Wachtmeester Marechaussee

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

he, dit beroep lijkt me echt heel erg leuk om te doen het is voooral spannend. Er zit veel avontuur in maar je moet er wel wat voor over hebben.

 

gr. rick

Door: rick

Wauw dit lijkt mij een hele leuke opleding en baan, alleen der komt heel veel bij kijken. Zoals de eisen ik voldoe niet aan een paar dingen helaas. En je moet nog toegelaten worden.. Dat is ook nog de vraagm. Ik ga eerst voor een politieopleiding en dan zie ik wel verder. Ik ben  in ieder geval geintresseerd in 3 dingen, bij een Douane werken bij de Politie of als Marechaussee. Genoeg keuze dus!!

Door: Ambrosia

ik ben ook wachtmeester maar het is fk gaar lululululu

 

Door: mickey maassluis

Reageer op dit beroep