U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Web redacteur

Web redacteur worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een web redacteur? Lees de functieomschrijving.

 

De webredacteur onderscheidt zich van ‘gewone’ redacteuren doordat hij zich speciaal op de content van een website richt. De content en lay-out van een website verschillen erg van dat van bijvoorbeeld kranten of tijdschriften en daarom heeft de webredacteur andere taken. Voor een webredacteur is de belangrijkste taak vaak niet eens het schrijven van artikelen zelf, maar bijvoorbeeld juist het redigeren van artikelen of het onderhouden van de website. De webredacteur moet naast een passie voor internet ook affiniteit met multimedia hebben. Enig grafisch inzicht is hierbij gewenst, om de website er zo goed mogelijk uit te laten zien. Hij zorgt voor de juiste koppen, passende foto’s en een goede lay-out.

De webredacteur heeft veel kennis van het web, content managementsystemen en online schrijven. Daarnaast moet hij natuurlijk ook affiniteit hebben met het bedrijf of de organisatie waar hij voor werkt. Afhankelijk van in welke sector de webredacteur werkzaam is, verschillen de taken en het type tekst waar de webredacteur zich mee bezig houdt. De webredacteur is kort gezegd de eindverantwoordelijke voor het uiterlijk en de inhoud van de website en draagt de boodschap van de organisatie of het bedrijf zo goed mogelijk uit op het web.

De webredacteur kan verschillende typen webinhoud produceren, zoals (nieuws)artikelen, maar ook rapporten, informerende teksten, reclameteksten, beoordelingen en onderzoeken. Daarnaast heeft de webredacteur vaak nog veel planmatige taken. Hij zorgt voor een consequente toon en stijl op de site en bewaakt opmaak- en productieprocessen. Zo ontwerpt de webredacteur taal- en stijlgidsen en, in het geval van een commerciële site, coördineert de marketingstrategie met het eventuele marketingteam.

Andere voorkomende planmatige taken zijn het bedenken van een integrale inhoudsstrategie, het bijhouden van bezoekersstatistieken en het onderzoeken van het internetgedrag van het publiek. Hij stelt zich hierbij vragen als: hoe krijg ik zo veel mogelijk mensen naar mijn website en breng ik mijn content zo goed mogelijk over? Voor de webredacteur is het belangrijk dat hij de nieuwste trends op het gebied van internet (en sociale media) bijhoudt en dat hij in staat is de website continu te vernieuwen en up-to-date te houden.

De webredacteur heeft dus taken die een gewone redacteur heeft, maar ook taken van meer technische aard. De functie is zeer veelzijdig; de webredacteur is een echte duizendpoot. De webredacteur selecteert en redigeert berichten, verschaft aanvullende informatie, zorgt voor de publicatie en zorgt dat de content te vinden is via zoekmachines. Ook archiveert de webredacteur oude stukken en zorgt dat de links actief blijven. In sommige gevallen fungeert de webredacteur als toezichthouder: hij ziet er bijvoorbeeld op toe dat een forum inhoudelijk op de juiste manier gebruikt wordt.

Mensen vonden ons op: Job Web redacteur, Baan Web redacteur, Web redacteur Worden, Functie-eisen Web redacteur, Verantwoordelijkheden Web redacteur, Functieprofiel Web redacteur, Wat doet een Web redacteur, Werken als Web redacteur.

Web redacteur worden: Opleiding tot web redacteur

 

Er bestaat geen specifieke opleiding tot webredacteur. Wel wordt meestal een opleiding op het gebied van Journalistiek of Communicatie gevraagd. Een academische opleiding Nederlands, aangevuld met kennis van internet, vormt tevens een goede basis. Een cursus of bijscholing, aangevuld met de juiste competenties, kan ook volstaan. Aangezien naast de vereisten voor een ‘gewone’ redacteur ook nog specifieke kennis van internet vereist is, sluit een achtergrond op het gebied van media of informatiestudies goed aan. Grofweg volstaan opleidingen in de richting van Media, Communicatie of Informatie of een talenstudie in de meeste gevallen.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Web redacteur, Web redacteur Worden, Opleidingsniveau Web redacteur, Scholing Web redacteur, Studie Web redacteur, Bijscholing Web redacteur, Omscholing Web redacteur.

Organisaties waar een web redacteur doorgaans werkzaam is

 

Een webredacteur is zowel werkzaam in de profit- als non-profitsector. Zo kan de webredacteur werkzaam zijn in de e-commerce sector, waarbij hij vooral wervende teksten schrijft, of, vaak in het geval van non-profit, voor een organisatie die informatie over zichzelf en diens doelstellingen wil verschaffen. In dit laatste geval houdt hij zich bezig met informerende content. De webredacteur hierbij meer de taak van ‘gewone’ redacteur. Praktisch alle (grote) bedrijven en overheden gebruiken een website, dus de werkplek kan erg variëren. Hierbij gebruiken bedrijven en instanties als banken het web in hun commerciële communicatie en dienstverlening naar klanten, terwijl overheden, gemeentes en overheidsinstanties dit medium steeds meer als een digitale servicebalie gebruiken. 

Mensen vonden ons op: Studeren voor Web redacteur, Web redacteur Worden, Opleidingsniveau Web redacteur, Scholing Web redacteur, Studie Web redacteur, Bijscholing Web redacteur, Omscholing Web redacteur.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden web redacteur

 

Het startsalaris van een webredacteur ligt ongeveer tussen de 2000 en 2500 euro, maar kan, afhankelijk van ervaring en de sector waarin de webredacteur werkzaam is, al snel oplopen tot 4000 euro bruto per maand.

Mensen vonden ons op: Salaris Web redacteur, Loon Web redacteur, Wat verdien je als Web redacteur, Salarisschaal Web redacteur, Salarisindicatie Web redacteur, Bonus Web redacteur, CAO Web redacteur, Brutoloon Web redacteur, Nettoloon Web redacteur, Vakantiedagen Web redacteur, Pensioen Web redacteur.

Competenties, skills & vaardigheden web redacteur

 • Analytisch
 • Kennis van content management systemen (websitebeheersysteem)
 • Uitstekende taalvaardigheid
 • Kennis van internet en HTML en eventueel SEO
 • Nauwkeurig
 • Coördinerend/organiseren
 • Zelfstandig
 • Grafisch inzicht
 • Omgaan met deadlines
 • Communicatief sterk
 • Planmatig
Mensen vonden ons op: Kennis Web redacteur, Vaardigheden Web redacteur, Attitude Web redacteur, Kwalificaties Web redacteur, Competentieprofiel Web redacteur.

Boeken voor het beroep web redacteur

Wil je meer weten over het beroep web redacteur? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je web redacteur bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken web redacteur te komen.

Handboek webredactie | Geert Poort

Nederlands | Druk: 4 | Paperback | 9789462720169 | 304 pagina's

Handboek webredactie 4e druk is een boek van Geert Poort uitgegeven bij Uitgeverij Thema. ISBN 9789462720169 Online communicatie is meer dan een goede website. Wie (nieuwe) klanten wil bereiken, benut ook social media, mobiele sites, apps en digitale nieu...

Handboek webredactie | Geert Poort

Nederlands | Druk: 3 | Paperback | 9789058718211 | 300 pagina's

Online communicatie is meer dan een goede website. Wie (nieuwe) klanten wil bereiken, benut ook social media, mobiele sites, apps en digitale nieuwsbrieven. Hoe haal je het beste uit online kanalen en hoe stroomlijn je de content? De geheel vernieuwde edi...

Handboek webredactie | Geert Poort

Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789058714107 | 240 pagina's

Klanten en relaties. Met een slim webadres, de juiste zoekwoorden en boeiende content komen ze direct bij jouw site uit. Onderweg met smartphone of tablet of thuis of op het werk met de pc. Want 90% van de Nederlandse huishoudens heeft toegang tot interne...

Mensen vonden ons op: boeken voor Web redacteur, Web redacteur ebooks, boek Web redacteur.

Persoonstypen web redacteur

 

De webredacteur heeft veel coördinerende taken en moet goed kunnen omgaan met deadlines. De inhoud moet volledig en op tijd geleverd worden en daarom is de webredacteur bij uitstek een succesvolle werker (Succesvolle Werker).

De webredacteur behoort een goed oog voor detail te hebben en is eindverantwoordelijk voor het uiterlijk en de inhoud van de website. Daarom dient de webredacteur een echte perfectionist te zijn; de website is het visitekaartje van het bedrijf of draagt de boodschap uit van een organisatie (Perfectionist).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Web redacteur, Karakter Web redacteur.

Netwerk web redacteur

 

Het netwerk van een webredacteur verschilt naar gelang de branche waarin hij werkzaam is. De webredacteur werkt in de commerciële bedrijvenwereld vaak samen met een marketingteam en ICT-specialisten. In het geval van organisaties of stichtingen werkt de webredacteur samen met andere redacteuren en heeft meer puur redactionele taken. Aangezien een andere benaming voor webredacteur content manager is, spreekt het ook voor zich dat de webredacteur een grote mate van zelfstandigheid en verantwoordelijkheid heeft. Hij verricht dus veel leidinggevende en coördinerende taken en stuurt bijvoorbeeld tekstschrijvers, redacteuren en grafisch vormgevers aan.

Mensen vonden ons op: Collega’s Web redacteur, Medewerkers Web redacteur.

Is het beroep web redacteur iets voor jou?

Zou je graag web redacteur willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als web redacteur bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Web redacteur, beroepskeuzetest Web redacteur, beroep Web redacteur kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden web redacteur

 

Omdat het belang van internet en het web zelf blijft groeien, komt het beroep van webredacteur steeds vaker voor. Steeds meer bedrijven hechten in toenemende mate waarde aan het hebben van een goede website en schakelen hiervoor webredacteuren in. Aangezien het ook een zeer populair beroep is, is het niet eenvoudig als startend webredacteur aan de slag te kunnen gaan. Met de juiste achtergrond in een verwante functie zijn er echter wel degelijk veel kansen. Een belangrijk gegeven hierbij is wel dat de trends op internet elkaar snel opvolgen, en de gevraagde kennis van bijvoorbeeld bepaalde software steeds verandert. Daarom is het erg belangrijk op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen en systemen. Vooralsnog zijn de arbeidsmarktperspectieven goed als webredacteur.

Er bestaan ook doorgroeimogelijkheden. Deze liggen echter niet direct in lijn met dit beroep binnen hetzelfde bedrijf voor handen, maar naarmate de webredacteur zich specialiseert, kan hij meer gaan verdienen en doorgroeien naar een specialisatiefunctie. Er is veel werkgelegenheid op het snijvlak van communicatie en ICT. Er zijn ook veel kansen voor eigen initiatieven en ideeën.

Arbeidsmarktperspectief score web redacteur

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep web redacteur. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Web redacteur, Promotie mogelijkheden Web redacteur, Carriere Web redacteur.

Solliciteren op de functie web redacteur

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als web redacteur dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor web redacteur belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als web redacteur. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Web redacteur, CV Web redacteur, sollicitatie Web redacteur.

Interviews met web redacteur

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen web redacteur

Vacatures web redacteur

Op zoek naar een nieuwe baan als Web redacteur? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Web redacteur. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner.   De webredacteur onderscheidt zich van ‘gewone’ redacteuren doordat hij zich speciaal op de content van een website richt. De content en lay-out van een website verschillen erg van dat van bijvoorbeeld kranten of tijdschriften en daarom heeft de webredacteur andere taken. Voor een webredacteur is de belangrijkste taak vaak niet eens het schrijven van artikelen zelf, maar bijvoorbeeld juist het redigeren van artikelen of het onderhouden van de website.

Beoordeling Web redacteur

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Web redacteur' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Web redacteur

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep