U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Weginspecteur

Weginspecteur worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een weginspecteur? Lees de functieomschrijving.

De Weginspecteur is elke dag op pad om ervoor te zorgen dat het verkeer veilig van het ene naar het andere punt kan doorstromen. De Weginspecteur is verantwoordelijk voor de veiligheid en doorstroming van het verkeer.

 

Pech of ongeval
De Weginspecteur is als eerste aanwezig na een ongeval of pechgeval. De Weginspecteur treft dan de benodigde maatregelen om te zorgen dat het verkeer weer snel en veilig door kan stromen. Ook kan de Weginspecteur ervoor zorgen dat een rijstrook afgesloten wordt.

 

Schade en gevaarlijke situaties
De Weginspecteur houdt ook toezicht op gevaarlijke situaties op de weg. Zo kunnen dode dieren, oliesporen, schade aan het wegdek, een afgevallen lading of bijzondere file voor gevaarlijke situaties zorgen. De Weginspecteur merkt deze op en meldt deze bij de verkeerscentrale. Hierna kan er snel actie worden ondernemen om de weg weer veilig te maken.

 

Weginspecteurs zijn elke dag met een eigen auto op pad. Zij beschikken op hun auto over stop- en volgtekens om zo het verkeer stil te kunnen leggen of ergens langs te kunnen leiden. Naast bovengenoemde taken kan de Weginspecteur ook de weggebruikers informeren, berging en schadeherstel regelen en in de winter toezicht houden op strooiacties. Het takenpakket van de Weginspecteur is zeer divers, maar heeft alles te maken met de veilige doorstroming van het verkeer.

Mensen vonden ons op: Job Weginspecteur, Baan Weginspecteur, Weginspecteur Worden, Functie-eisen Weginspecteur, Verantwoordelijkheden Weginspecteur, Functieprofiel Weginspecteur, Wat doet een Weginspecteur, Werken als Weginspecteur.

Weginspecteur worden: Opleiding tot weginspecteur

De Weginspecteur volgt vaak een interne opleiding bij Rijkswaterstaat. Hierbij kan de Weginspecteur de benodigde theoretische kennis en diploma’s verkrijgen. Ook loopt de Weginspecteur mee met een ervaren Weginspecteur en doet zo de benodigde praktijkervaring op. Hierna kan de Weginspecteur zelfstandig aan de slag.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Weginspecteur, Weginspecteur Worden, Opleidingsniveau Weginspecteur, Scholing Weginspecteur, Studie Weginspecteur, Bijscholing Weginspecteur, Omscholing Weginspecteur.

Organisaties waar een weginspecteur doorgaans werkzaam is

De Weginspecteur is in Nederland werkzaam voor Rijkswaterstaat. Rijkswaterstaat is een non-profit organisatie die verantwoordelijk is voor de veiligheid en doorstroming van het verkeer en het onderhoud van de wegen. De Weginspecteur kan daarnaast ook voor gemeenten werken.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Weginspecteur, Weginspecteur Worden, Opleidingsniveau Weginspecteur, Scholing Weginspecteur, Studie Weginspecteur, Bijscholing Weginspecteur, Omscholing Weginspecteur.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden weginspecteur

De Weginspecteur is meestal in dienst van de overheid en heeft daardoor prima arbeidsvoorwaarden. Het salaris van de Weginspecteur ligt gemiddeld tussen de €2300,- en €2800,-, afhankelijk van de ervaring, leeftijd en opleidingen.

Mensen vonden ons op: Salaris Weginspecteur, Loon Weginspecteur, Wat verdien je als Weginspecteur, Salarisschaal Weginspecteur, Salarisindicatie Weginspecteur, Bonus Weginspecteur, CAO Weginspecteur, Brutoloon Weginspecteur, Nettoloon Weginspecteur, Vakantiedagen Weginspecteur, Pensioen Weginspecteur.

Competenties, skills & vaardigheden weginspecteur

 • Analytisch
 • Samenwerken
 • Anticiperen
 • Besluitvaardigheid
Mensen vonden ons op: Kennis Weginspecteur, Vaardigheden Weginspecteur, Attitude Weginspecteur, Kwalificaties Weginspecteur, Competentieprofiel Weginspecteur.

Boeken voor het beroep weginspecteur

Wil je meer weten over het beroep weginspecteur? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je weginspecteur bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken weginspecteur te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Weginspecteur, Weginspecteur ebooks, boek Weginspecteur.

Persoonstypen weginspecteur

De Weginspecteur moet situaties snel in kunnen schatten en snel kunnen handelen. De Weginspecteur moet snel de juiste hulpdiensten inschakelen en daarmee voor een snelle en veilige doorstroming kunnen zorgen (Waarnemer). Daarnaast moet de Weginspecteur doelgericht en zelfverzekerd te werk gaan. De Weginspecteur moet daadkrachtig zijn en snel keuzes kunnen maken (Succesvolle werker).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Weginspecteur, Karakter Weginspecteur.

Netwerk weginspecteur

De Weginspecteur heeft veel contact met de verkeerscentrale om gevaarlijke situaties, pechgevallen en ongevallen door te geven en dingen te regelen. Daarnaast werkt de Weginspecteur ook veel samen met brandweer, politie en ambulance. De Weginspecteur zorgt voor de eerste maatregelen en draagt het daarna over aan de hulpdiensten.

Mensen vonden ons op: Collega’s Weginspecteur, Medewerkers Weginspecteur.

Is het beroep weginspecteur iets voor jou?

Zou je graag weginspecteur willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als weginspecteur bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Weginspecteur, beroepskeuzetest Weginspecteur, beroep Weginspecteur kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden weginspecteur

Er is voldoende vraag naar Weginspecteurs. Wel is het een tamelijk populair beroep, waardoor er vaak veel mensen op dezelfde vacature solliciteren. Door aanvullende opleidingen te volgen of door te groeien naar een leidinggevende functie kan de Weginspecteur hogerop proberen te komen.

Arbeidsmarktperspectief score weginspecteur

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep weginspecteur. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Weginspecteur, Promotie mogelijkheden Weginspecteur, Carriere Weginspecteur.

Solliciteren op de functie weginspecteur

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als weginspecteur dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor weginspecteur belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als weginspecteur. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Weginspecteur, CV Weginspecteur, sollicitatie Weginspecteur.

Interviews met weginspecteur

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen weginspecteur

Vacatures weginspecteur

Op zoek naar een nieuwe baan als Weginspecteur? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Weginspecteur. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Weginspecteur is elke dag op pad om ervoor te zorgen dat het verkeer veilig van het ene naar het andere punt kan doorstromen. De Weginspecteur is verantwoordelijk voor de veiligheid en doorstroming van het verkeer.   Pech of ongeval De Weginspecteur is als eerste aanwezig na een ongeval of pechgeval.

Beoordeling Weginspecteur

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Weginspecteur' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Weginspecteur

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Zou graag meer willen weten over weginspecteur. Ben 30 jaar beroepchauffeur en zou graag omgeschold willen worden als inspecteur

Door: J.k van den heuvel . Johan

Ben nu 41, en al al 20 jaar beroepschauffeur. Zowel binnen als buitenland. Ben zeer geïnteresseerd voor een baan als weg-inspecteur. Ontvang hier graag meer info over.

Door: F verdaasdonk

Ben al 32 jaar voorman Schilder ben toe aan nieuwe uitdagingen. Dit ivm dat ik in 2013 een hernia heb gehad..mijn linkerbeen laat het af weten met zware werkzaamheden..

Door: Leon Dijkstra

Ben 22 jaar en ik zou graag meer willen weten over de baan weg-inspecteur.

ben toe aan een nieuwe uitdagingen.

Door: Justin Duits

Ik ben 20 jaar en ik wil over 2/3 jaar aan het werk als weginspecteur bij Rijkswaterstaat. Daarom wil ik graag weten wat de functie eisen zijn en welke diploma's en papieren ik moet hebben om voor deze funtie in aanmerking te komen

Door: Robin van de Wetering

Ik ben sinds 1994 beroepschauffeur en ben 43. Ik ben op zoek naar een carrièreswitch en wil mij inzetten voor de veiligheid op de weg. Welke weg en opleidingen moet ik doen om weginspecteur bij Rijkswaterstaat te worden ?

Door: Patrick van der Vlies

Ben beroepschauffeur en op zoek naar wat anders welke opleiding moet je hebben om weg inspecteur te worden

Door: Johannes vooijs

Reageer op dit beroep