U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Wegwerker

Wegwerker worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een wegwerker? Lees de functieomschrijving.

De wegwerker werkt aan en onderhoudt de wegen.

Het werk van de wegwerker is afhankelijk van de werkzaamheden in het desbetreffende gebied.

De wegwerker onderhoudt water en verkeerswegen, wegen in natuurgebieden en paden. De wegwerker krijgt een bepaald gebied toegewezen en is daar verantwoordelijk voor. De wegwerker is voor het waterschap of voor de gemeente werkzaam. De wegwerker rijdt in een auto, op de fiets of te voet door het hem toegewezen gebied heen en kijkt hoe de bermen, de wegen en de paden erbij liggen. De wegwerker kijkt hoe de wegen, de bermen en de natuurgebieden eruitzien en of ze schoon zijn (vrij zijn van zwervend afval) en of ze er nog mooi uitzien. Daarnaast geeft hij grote beschadigingen aan de wegen, paden of in de bermen en natuurgebieden door aan zijn werkgever.

Daarnaast kan de wegwerker, als hij daartoe wordt toegewezen, bezig zijn met het plaatsen, onderhouden en (eventueel) verwijderen van verkeersvoorzieningen.

Het beroep van wegwerker kan vrij gevaarlijk zijn omdat hij op open wegen werkzaam kan zijn. Daarom is het van groot belang dat de wegwerker weet waar hij mee bezig is en dat hij zijn werk verantwoordelijk uitvoert. Daarnaast moet een wegwerker over het algemeen in het bezit zijn van een rijbewijs en affiniteit hebben met techniek. 

Mensen vonden ons op: Job Wegwerker, Baan Wegwerker, Wegwerker Worden, Functie-eisen Wegwerker, Verantwoordelijkheden Wegwerker, Functieprofiel Wegwerker, Wat doet een Wegwerker, Werken als Wegwerker.

Wegwerker worden: Opleiding tot wegwerker

De wegwerker heeft minimaal een MBO opleiding niveau 1, 2, 3 of 4 gevolgd aan een opleiding ''wegenbouw'', ''asfaltafwerker'' of ''aankomend wegenwerker''. 

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Wegwerker, Wegwerker Worden, Opleidingsniveau Wegwerker, Scholing Wegwerker, Studie Wegwerker, Bijscholing Wegwerker, Omscholing Wegwerker.

Organisaties waar een wegwerker doorgaans werkzaam is

De wegwerker is werkzaam voor gemeente of waterschap.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Wegwerker, Wegwerker Worden, Opleidingsniveau Wegwerker, Scholing Wegwerker, Studie Wegwerker, Bijscholing Wegwerker, Omscholing Wegwerker.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden wegwerker

De wegwerker verdient minimaal bruto €18.000 per jaar en dus gemiddeld rond de €1500,- per maand.

Mensen vonden ons op: Salaris Wegwerker, Loon Wegwerker, Wat verdien je als Wegwerker, Salarisschaal Wegwerker, Salarisindicatie Wegwerker, Bonus Wegwerker, CAO Wegwerker, Brutoloon Wegwerker, Nettoloon Wegwerker, Vakantiedagen Wegwerker, Pensioen Wegwerker.

Competenties, skills & vaardigheden wegwerker

 • Analytisch
 • Stressbestendigheid
 • Omgaan met details
 • Accuratesse
 • Onafhankelijkheid
 • Inzicht in omgeving
 • Zelfontwikkeling
 • Affiniteit met techniek
Mensen vonden ons op: Kennis Wegwerker, Vaardigheden Wegwerker, Attitude Wegwerker, Kwalificaties Wegwerker, Competentieprofiel Wegwerker.

Boeken voor het beroep wegwerker

Wil je meer weten over het beroep wegwerker? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je wegwerker bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken wegwerker te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Wegwerker, Wegwerker ebooks, boek Wegwerker.

Persoonstypen wegwerker

De wegwerker moet goed kijken naar de wegen, bermen, paden en natuurgebieden in het gebied waar hij werkt. Hij moet kijken of alles schoon is, of het er nog goed uitziet en of er geen onvolkomenheden zijn (waarnemer).

Daarnaast kan het werk van de wegwerker die op de open wegen werkt vrij gevaarlijk zijn. Daarom moet hij goed weten waarmee hij bezig is, verantwoordelijk werkzaam zijn en geen steken laten vallen (succesvolle werker).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Wegwerker, Karakter Wegwerker.

Netwerk wegwerker

Het netwerk van de wegwerker bestaat (als hij samen werkt op een weg of in gebied) uit zijn collega wegwerkers. Daarnaast bestaat zijn netwerk ook uit zijn werkgever of chef aan wie hij onvolkomenheden in het gebied waar hij werkt doorgeeft.

Mensen vonden ons op: Collega’s Wegwerker, Medewerkers Wegwerker.

Is het beroep wegwerker iets voor jou?

Zou je graag wegwerker willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als wegwerker bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Wegwerker, beroepskeuzetest Wegwerker, beroep Wegwerker kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden wegwerker

Het arbeidsmarktperspectief voor de wegwerker is gemiddeld. De werkgelegenheid verschilt per periode en per stad en gebied.

Daarnaast kan de wegwerker doorgroeien door meer verantwoordelijkheden te krijgen in zijn vakgebied of meer gebieden toegewezen te krijgen.

Arbeidsmarktperspectief score wegwerker

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep wegwerker. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Wegwerker, Promotie mogelijkheden Wegwerker, Carriere Wegwerker.

Solliciteren op de functie wegwerker

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als wegwerker dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor wegwerker belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als wegwerker. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Wegwerker, CV Wegwerker, sollicitatie Wegwerker.

Interviews met wegwerker

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen wegwerker

Vacatures wegwerker

Op zoek naar een nieuwe baan als Wegwerker? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Wegwerker. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De wegwerker werkt aan en onderhoudt de wegen. Het werk van de wegwerker is afhankelijk van de werkzaamheden in het desbetreffende gebied. De wegwerker onderhoudt water en verkeerswegen, wegen in natuurgebieden en paden.

Beoordeling Wegwerker

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Wegwerker' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Wegwerker

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep