Werk-privé balans

Is het weekend maar ben je nog een verslag aan het uittypen? Kijk je nu al op tegen de stapel werk die maandag op je ligt te wachten? Heb je geen idee waar je de tijd vandaan moet halen om een afspraak met die nieuwe klant in te plannen? En word je er niet gezelliger van thuis? Dan is het tijd om in te grijpen.

Een gezonde werk-privé balans

Natuurlijk is het in sommige tijden drukker op je werk dan in andere tijden. Als je het echter te vaak te druk hebt, kan dat je privéleven negatief beïnvloeden. Het is de bedoeling dat je als je de deur van je kantoor dichtdoet, niet meer met je werk bezig bent. Je hoort thuis lekker van je familie en omgeving te genieten. Trek dus aan de bel als je voelt dat je werk-privé balans is verstoord.

Werktijden en werkdruk

Belangrijk is dat je je werktijden en de werkdruk in de gaten houdt. Ga niet meteen klagen als je eens gevraagd wordt over te werken, maar zorg dat het geen gewoonte wordt. Maak hierover goede afspraken met je werkgever. Werk je regelmatig meer dan tien uur per dag? Voel je je lichamelijk en geestelijk uitgeput als je thuis komt? Lijkt de stapel werkt maar niet te slinken? Stap dan naar je leidinggevende en kaart het probleem aan. Samen kunnen jullie afspraken maken over het verlichten van de werkdruk.

Het is niet waar dat productiviteit omhoog gaat door langer te werken. Je hersenen hebben af en toe een pauze nodig om op te laden. Daarna kun je weer fris naar je werk kijken. Tien uur achter elkaar buffelen heeft dus geen zin. Pak die rustmomenten!

Denk niet dat het zwak is om aan te geven dat de werkdruk je te veel wordt. Het is juist positief dat je je grenzen aan durft te geven. Je laat niet over je heen lopen.

Leeftijdsbewust personeelsbeleid 

Steeds vaker zien werkgevers in dat een goed personeelsbeleid werknemers langer productief, gezond en gemotiveerd houdt. Zo blijven goede werknemers langer inzetbaar. Zij hebben vaak een leeftijdsbewust personeelsbeleid.

Bij een leeftijdsbewust personeelsbeleid wordt rekening gehouden met de leeftijd en loopbaanfase van werknemers. Zo wordt er rekening gehouden met de schooltijden voor mensen met kinderen. Zij mogen bijvoorbeeld eerder weg om hun kinderen op te halen. Soms beginnen ze dan eerder. Ook worden ouderen op sommige punten ontzien. Zo worden de zware fysieke klussen aan de jongere garde overgelaten.

Werkgevers helpen met dit beleid mee aan een goede werk-privé combinatie. Dit houdt werknemers langer productief en gezond. Dit is fijn voor het bedrijf, maar natuurlijk ook voor jou. Merk jij dat jouw baas zich minder bezig houdt met zo’n beleid? Geef het aan! Het heeft voor jullie beide voordelen.

Aandacht voor privéleven

Voor een gezonde werk-privé balans moet je genoeg aandacht aan je privéleven te besteden. Zorg er dus voor dat je in het weekend ook écht vrij bent. Ga met je gezin op stap. Lees een boek. Spreek af met vrienden. En check vooral niet je werk e-mail, schakel je werktelefoon uit en maak niet ‘nog even een klusje af voor maandag’.

Ook als je op vakantie gaat moet je je werk loslaten. Laat je laptop en werktelefoon thuis. Sommige werkgevers willen dat je altijd bereikbaar bent voor noodgevallen, maar maak hier goede afspraken over. Spreek bijvoorbeeld af dat je slechts op een bepaald tijdstip bereikbaar bent. Stop je laptop en werktelefoon de rest van de dag in een kluis. Voel je hier niet schuldig over. Het is de taak van de baas om een vervanger voor je te regelen. Jij hebt recht op vakantiedagen, zonder gestoord te worden. 


Zoek een ander beroep