U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Wijkverpleegkundige

Wijkverpleegkundige worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een wijkverpleegkundige? Lees de functieomschrijving.

Een Wijkverpleegkundige werkt meestal bij thuiszorgorganisaties en geeft ondersteuning aan patiënten in de thuissituatie. Een Wijkverpleegkundige helpt voornamelijk patiënten die herstellen van een operatie of een (vaak chronische) ziekte hebben, gehandicapten en ouderen. De taken van de Wijkverpleegkundige zijn het helpen bij de lichamelijke verzorging van de patiënt (mocht dit nodig zijn), het geven van injecties, het aanleggen van een infuus, het toedienen van medicijnen en het verzorgen van wonden. De Wijkverpleegkundige stimuleert ondertussen ook de zelfredzaamheid van de patiënten om hen (weer) zo zelfstandig mogelijk te maken.

Een Wijkverpleegkundige moet zich in kunnen leven in de situatie van de patiënt aangezien elke patiënt andere behoeften heeft. Voor een goede verzorging is een vertrouwensband tussen patiënt en Verpleegkundige van belang en stressbestendigheid is belangrijk omdat een Wijkverpleegkundige te maken kan krijgen met bijvoorbeeld sterfgevallen of andere crisissituaties en tijdig een arts moet waarschuwen.

Naast de verzorgende taken moet een Wijkverpleegkundige ook in staat zijn om diagnoses te stellen en zorgplannen op te stellen en uit te voeren. Daar komen ook nog andere administratieve zaken bij (bijvoorbeeld verslaglegging) en het onderhouden van contacten met de artsen en andere Verpleegkundigen.

Ten slotte behoort advisering ook tot de taken van een Wijkverpleegkundige. Hij geeft advies over allerlei zaken als ziektes (aids, kanker), zwangerschap en verzorging. Dit advies kan gegeven worden aan de patiënten die behandeld worden of op voorlichtingsbijeenkomsten.

Een Verpleegkundige kan onregelmatige werktijden hebben en heeft zowel avond als weekenddiensten.

Een Wijkverpleegkundige is een Verpleegkundige op niveau 5 (HBO), een Verpleegkundige in de Wijk is een verpleegkundige op niveau 4 (MBO). De taken van de Wijkverpleegkundige zijn daarom deels complexer dan die van de Verpleegkundige in de Wijk.

Ongeveer 10% van de afgestudeerde verpleegkundigen gaat werken in de thuiszorg (Bron: carrièretijger).

Mensen vonden ons op: Job Wijkverpleegkundige, Baan Wijkverpleegkundige, Wijkverpleegkundige Worden, Functie-eisen Wijkverpleegkundige, Verantwoordelijkheden Wijkverpleegkundige, Functieprofiel Wijkverpleegkundige, Wat doet een Wijkverpleegkundige, Werken als Wijkverpleegkundige.

Wijkverpleegkundige worden: Opleiding tot wijkverpleegkundige

Om een Verpleegkundige in de Wijk te worden moet je MBO opleiding Verpleegkundige hebben afgerond. Dit is een vierjarige niveau-4 opleiding. Om Wijkverpleegkundige te worden moet je de HBO opleiding Verpleegkunde volgen. Ook deze duurt vier jaar.

Na je opleiding kun je in verschillende sectoren van de verpleegkunde terecht, bijvoorbeeld in ziekenhuizen, de thuiszorg, psychiatrie, verpleeghuizen, de GGD, de kraamzorg en de gehandicaptenzorg. Na je keuze om Wijkverpleegkundige te worden blijft de mogelijkheid om van sector te veranderen open.

Daarnaast zijn er ook nog verschillende cursussen en bijscholingen waarmee je je vaardigheden kunt verbeteren.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Wijkverpleegkundige, Wijkverpleegkundige Worden, Opleidingsniveau Wijkverpleegkundige, Scholing Wijkverpleegkundige, Studie Wijkverpleegkundige, Bijscholing Wijkverpleegkundige, Omscholing Wijkverpleegkundige.

Organisaties waar een wijkverpleegkundige doorgaans werkzaam is

 • Thuiszorg
 • Consultatiebureau
Mensen vonden ons op: Studeren voor Wijkverpleegkundige, Wijkverpleegkundige Worden, Opleidingsniveau Wijkverpleegkundige, Scholing Wijkverpleegkundige, Studie Wijkverpleegkundige, Bijscholing Wijkverpleegkundige, Omscholing Wijkverpleegkundige.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden wijkverpleegkundige

Een Wijkverpleegkundige verdient ongeveer tussen de €1885 en €2730.

Het salaris is hierbij afhankelijk van de instelling waar je werkt, de opleiding die je gedaan hebt, je werkervaring en CAO schalen.

Secundaire arbeidsvoorwaarden:

 • 8% vakantietoeslag
 • Eindejaarsuitkering
 • Onregelmatigheidstoeslag die tussen de 22 en 60 % van je salaris ligt
Mensen vonden ons op: Salaris Wijkverpleegkundige, Loon Wijkverpleegkundige, Wat verdien je als Wijkverpleegkundige, Salarisschaal Wijkverpleegkundige, Salarisindicatie Wijkverpleegkundige, Bonus Wijkverpleegkundige, CAO Wijkverpleegkundige, Brutoloon Wijkverpleegkundige, Nettoloon Wijkverpleegkundige, Vakantiedagen Wijkverpleegkundige, Pensioen Wijkverpleegkundige.

Competenties, skills & vaardigheden wijkverpleegkundige

 • Integriteit
 • Stressbestendigheid
 • Motiveren
 • Sociabiliteit
 • Luisteren
 • Nauwkeurig werken
 • Empathisch vermogen
 • Kennis van veelvoorkomende aandoeningen
Mensen vonden ons op: Kennis Wijkverpleegkundige, Vaardigheden Wijkverpleegkundige, Attitude Wijkverpleegkundige, Kwalificaties Wijkverpleegkundige, Competentieprofiel Wijkverpleegkundige.

Boeken voor het beroep wijkverpleegkundige

Wil je meer weten over het beroep wijkverpleegkundige? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je wijkverpleegkundige bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken wijkverpleegkundige te komen.

Vakbekwaam indiceren | Henk Rosendal

Een handreiking voor wijkverpleegkundigen - Nederlands | Druk: 2 | Paperback | 9789036823258 | 41 pagina's

Dit boek helpt bij het indiceren van "verpleging en verzorging zonder verblijf'. Het 7-stappenmodel zorgt ervoor dat er onderbouwd en transparant geïndiceerd wordt. Deze handreiking is bedoeld voor wijkverpleegkundigen en studenten verpleegkunde. Deze geh...

Vakbekwaam indiceren | Henk Rosendal

een handreiking voor wijkverpleegkundigen - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789036809092 | 76 pagina's

Vakbekwaam indiceren 1e druk is een boek van Henk Rosendal uitgegeven bij Bohn Stafleu van Loghum. ISBN 9789036809092 Deze handreiking beschrijft aan de hand van concrete patiënten casuïstiek stapsgewijs het wijkverpleegkundig indiceren. Door deze stappen...

Vakbekwaam indiceren | Henk Rosendal

Een handreiking voor wijkverpleegkundigen - Nederlands | Druk: 1 | E-book | 9789036823265 | 42 pagina's

Dit boek helpt bij het indiceren van "verpleging en verzorging zonder verblijf'. Het 7-stappenmodel zorgt ervoor dat er onderbouwd en transparant geïndiceerd wordt. Deze handreiking is bedoeld voor wijkverpleegkundigen en studenten verpleegkunde. Deze geh...

Mensen vonden ons op: boeken voor Wijkverpleegkundige, Wijkverpleegkundige ebooks, boek Wijkverpleegkundige.

Persoonstypen wijkverpleegkundige

Je moet warm, betrokken en verzorgend zijn naar je patiënten toe en je moet rekening houden met de behoeften van anderen (Gever)

Je moet verantwoordelijk, betrouwbaar en loyaal zijn omdat je vertrouwelijik om moet gaan met de gegevens van je patiënten en omdat zij jou moeten vertrouwen (Loyalist).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Wijkverpleegkundige, Karakter Wijkverpleegkundige.

Netwerk wijkverpleegkundige

Je werkt voornamelijk zelfstandig maar je onderhoudt ook contacten met artsen (van patiënten), met andere Wijkverpleegkundigen en Verpleegkundigen in de Wijk en met (wijkzieken)verzorgenden. Er wordt overlegd over allerlei zaken die betrekking hebben op de patiënt zoals medicijngebruik en behandelplannen. Daarnaast onderhoud je contacten met de familie van de cliënt.

Mensen vonden ons op: Collega’s Wijkverpleegkundige, Medewerkers Wijkverpleegkundige.

Is het beroep wijkverpleegkundige iets voor jou?

Zou je graag wijkverpleegkundige willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als wijkverpleegkundige bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Wijkverpleegkundige, beroepskeuzetest Wijkverpleegkundige, beroep Wijkverpleegkundige kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden wijkverpleegkundige

Naar verwachting zal de vraag naar Verpleegkundigen in de thuiszorg toenemen.

Je kunt je verder laten bijscholen zodat je een managementfunctie op je kunt nemen of je kunt je meer gaan richten op beleid.

Arbeidsmarktperspectief score wijkverpleegkundige

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep wijkverpleegkundige. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Wijkverpleegkundige, Promotie mogelijkheden Wijkverpleegkundige, Carriere Wijkverpleegkundige.

Solliciteren op de functie wijkverpleegkundige

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als wijkverpleegkundige dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor wijkverpleegkundige belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als wijkverpleegkundige. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Wijkverpleegkundige, CV Wijkverpleegkundige, sollicitatie Wijkverpleegkundige.

Interviews met wijkverpleegkundige

Annelies Blekman (57) is Verpleegkundige.
 
                   
 
 
Hoe bent u aan deze baan gekomen? 
“Ik ben zelfstandig wijkverpleegkundige (zzp’er ) en kom  meestal via collega-zzp zorgverleners aan (verschillende) werkzaamheden. Na vele jaren gewerkt te hebben in diverse instellingen, waaronder een ziekenhuis, ben ik zelfstandige geworden.”
 
Welke opleiding heeft u gevolgd om Verpleegkundige te worden? 
“Ik heb de HBO-Verpleegkunde opleiding gevolgd, na mijn middelbare schooltijd. Regelmatig houd ik mijn vak bij via bijscholingen.”
 
Kunt u een gemiddelde werkdag beschrijven? 
“Het beroep verpleegkundige is het mooiste beroep dat er...

Lees de rest van het interview

Vacatures wijkverpleegkundige

Op zoek naar een nieuwe baan als Wijkverpleegkundige? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Wijkverpleegkundige. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Wijkverpleegkundige werkt meestal bij thuiszorgorganisaties en geeft ondersteuning aan patiënten in de thuissituatie. Een Wijkverpleegkundige helpt voornamelijk patiënten die herstellen van een operatie of een (vaak chronische) ziekte hebben, gehandicapten en ouderen. De taken van de Wijkverpleegkundige zijn het helpen bij de lichamelijke verzorging van de patiënt (mocht dit nodig zijn), het geven van injecties, het aanleggen van een infuus, het toedienen van medicijnen en het verzorgen van wonden.

Beoordeling Wijkverpleegkundige

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Wijkverpleegkundige' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Wijkverpleegkundige

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep