U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Wijkzuster

Wijkzuster worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een wijkzuster? Lees de functieomschrijving.

De Wijkzuster was vroeger zeer populair. De Wijkzuster is een medisch deskundige die de mensen in die wijk helpt bij medische klachten en ze naar de juiste specialisten kan doorverwijzen. De Wijkzuster heeft een breed netwerk van specialisten en weet zo precies wat met bepaalde klachten te doen.

 

Er is steeds meer vraag naar een terugkeer van de Wijkzuster. Tegenwoordig zijn er in sommige gemeenten dan ook weer Wijkzusters aanwezig. Zij geven advies op het gebied van gezondheidszorg, wonen en welzijn. Het takenpakket is dus enigszins uitgebreid. De Wijkzuster kan in deze nieuwe opzet het werk van de thuiszorg deels overnemen. Door de kritiek op de thuiszorg, wordt de roep om de Wijkzuster groter.

 

Het voordeel van de Wijkzuster ten opzichte van een huisarts of gewone arts is dat de Wijkzuster dicht bij de mensen staat. Waar andere medisch deskundigen vaak op de tijd moeten letten, biedt de Wijkzuster meer tijd en altijd een luisterend oor. De Wijkzuster kent de mensen in de wijk en de mensen in de wijk kennen de Wijkzuster. Hierdoor ontstaat een vertrouwensband en gaan mensen gemakkelijk met (beginnende) klachten naar de Wijkzuster. Hierdoor worden problemen snel ontdekt en kan er aan een oplossing gewerkt worden. De Wijkzuster biedt een ondersteunende en adviserende rol in de wijk en is daarmee van groot belang voor de wijkbewoners.

Mensen vonden ons op: Job Wijkzuster, Baan Wijkzuster, Wijkzuster Worden, Functie-eisen Wijkzuster, Verantwoordelijkheden Wijkzuster, Functieprofiel Wijkzuster, Wat doet een Wijkzuster, Werken als Wijkzuster.

Wijkzuster worden: Opleiding tot wijkzuster

De Wijkzuster heeft meestal een opleiding in de Gezondheidszorg afgerond. Hiervoor kan de Wijkzuster uit verschillende opleidingen op verschillende niveaus kiezen. Deze opleidingen duren meestal drie à vier jaar. De Wijkzuster kan zijn of haar kennis aanvullen met cursussen. 

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Wijkzuster, Wijkzuster Worden, Opleidingsniveau Wijkzuster, Scholing Wijkzuster, Studie Wijkzuster, Bijscholing Wijkzuster, Omscholing Wijkzuster.

Organisaties waar een wijkzuster doorgaans werkzaam is

De Wijkzuster werkt vaak als zelfstandige of in opdracht van een gemeente of medisch centrum. De Wijkzuster werkt meestal in de non-profit sector.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Wijkzuster, Wijkzuster Worden, Opleidingsniveau Wijkzuster, Scholing Wijkzuster, Studie Wijkzuster, Bijscholing Wijkzuster, Omscholing Wijkzuster.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden wijkzuster

Omdat de Wijkzuster enige tijd uit beeld verdwenen is, maar nu in een nieuwe vorm weer opkomt, is het lastig om een indicatie van het salaris te geven. Dit zal vergelijkbaar zijn met het salaris in de thuiszorg en verpleegkunde.

Mensen vonden ons op: Salaris Wijkzuster, Loon Wijkzuster, Wat verdien je als Wijkzuster, Salarisschaal Wijkzuster, Salarisindicatie Wijkzuster, Bonus Wijkzuster, CAO Wijkzuster, Brutoloon Wijkzuster, Nettoloon Wijkzuster, Vakantiedagen Wijkzuster, Pensioen Wijkzuster.

Competenties, skills & vaardigheden wijkzuster

 • Klantgerichtheid
 • Analytisch
 • Sociabiliteit
 • Luisteren
 • Inzicht in omgeving
 • Anticiperen
Mensen vonden ons op: Kennis Wijkzuster, Vaardigheden Wijkzuster, Attitude Wijkzuster, Kwalificaties Wijkzuster, Competentieprofiel Wijkzuster.

Boeken voor het beroep wijkzuster

Wil je meer weten over het beroep wijkzuster? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je wijkzuster bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken wijkzuster te komen.

Ze zitten achter mijn vrouw aan! | Jelle Reijngoudt

Verhalen van een wijkzuster - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789463457354 | 128 pagina's

"Wijkverpleegkundige? Thuiszorg? Dat is toch alleen maar billen wassen en steunkousen aantrekken?' Jelle Reijngoudt (1994) beschrijft de situaties die hij meemaakt als wijkverpleegkundige in de thuiszorg. Van pijnproblematiek tot dementie, van valincident...

Mieke de wijkzuster | Esther Megens

Nederlands | Druk: Speciale editie | Hardcover | 9789081803205 | 32 pagina's

Mieke de wijkzuster vertelt het verhaal over een dag uit het leven van Mieke. Zij is wijkzuster en bezoekt drie klanten die zij gaat helpen en verzorgen. Mieke de wijkzuster laat kinderen zien hoe mooi het beroep verpleegkundige en verzorgende is, en hoe ...

Mensen vonden ons op: boeken voor Wijkzuster, Wijkzuster ebooks, boek Wijkzuster.

Persoonstypen wijkzuster

De Wijkzuster moet beschikken over een flinke portie mensenkennis en een vertrouwensband met de wijkbewoners kunnen opbouwen. De Wijkzuster moet de mensen willen helpen en naar hun verhalen willen luisteren (Gever). Ook moet de Wijkzuster situaties goed kunnen inschatten en waar nodig de juiste specialistische hulp inschakelen (Waarnemer).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Wijkzuster, Karakter Wijkzuster.

Netwerk wijkzuster

De Wijkzuster heeft een breed netwerk van (medische) specialisten en weet zo voor de wijkbewoners altijd snel de juiste hulp te regelen. Ook heeft de Wijkzuster veel connecties in de wijk en voelt zich verbonden met de inwoners.

Mensen vonden ons op: Collega’s Wijkzuster, Medewerkers Wijkzuster.

Is het beroep wijkzuster iets voor jou?

Zou je graag wijkzuster willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als wijkzuster bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Wijkzuster, beroepskeuzetest Wijkzuster, beroep Wijkzuster kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden wijkzuster

Omdat de Wijkzuster weer aan een opmars is begonnen, is er in sommige gemeenten vraag naar Wijkzusters. Omdat dit niet overal is en de opmars net gestart is, is het arbeidsmarktperspectief op dit moment nog niet heel gunstig. Er zijn voor de Wijkzuster doorgroeimogelijkheden binnen de gezondheidszorg, maar dat is afhankelijk van de ambities en opleiding van de Wijkzuster.

Arbeidsmarktperspectief score wijkzuster

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep wijkzuster. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Wijkzuster, Promotie mogelijkheden Wijkzuster, Carriere Wijkzuster.

Solliciteren op de functie wijkzuster

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als wijkzuster dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor wijkzuster belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als wijkzuster. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Wijkzuster, CV Wijkzuster, sollicitatie Wijkzuster.

Interviews met wijkzuster

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen wijkzuster

Vacatures wijkzuster

Op zoek naar een nieuwe baan als Wijkzuster? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Wijkzuster. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Wijkzuster was vroeger zeer populair. De Wijkzuster is een medisch deskundige die de mensen in die wijk helpt bij medische klachten en ze naar de juiste specialisten kan doorverwijzen. De Wijkzuster heeft een breed netwerk van specialisten en weet zo precies wat met bepaalde klachten te doen.

Beoordeling Wijkzuster

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Wijkzuster' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Wijkzuster

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep