U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Woonbegeleider

Woonbegeleider worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een woonbegeleider? Lees de functieomschrijving.

De Woonbegeleider helpt mensen bij het behouden van een zelfstandig bestaan in de eigen leefomgeving, of het herstel hiervan. De Woonbegeleider kan met verschillende soorten groepen werken, zoals jongeren, gehandicapten of verslaafden. Ook de woonsituaties verschillen. Zo kan het zijn dat een Woonbegeleider in een zorginstelling werkt waar de doelgroep resideert en ondersteuning biedt bij het uitvoeren van de dagelijkse handelingen (koken, schoonmaken, tanden poetsen). 

Aan de hand van een behandelplan leert men de inwoners om zo zelfstandig mogelijk deze dagelijkse bezigheden te kunnen doen. Voor die personen die niet meer zelfstandig kunnen functioneren worden oplossingen gezocht zom toch het maximale aan zelfstandigheid te bereiken. Voor jongeren of geestelijk gehandicapten hoort hierbij vaak het bewaren van de rust, om zo het gedrag te veranderen en ontwikkeling te stimuleren. Als een Woonbegeleider werkt met mensen die al zelfstandig wonen of op het punt staan om dit te gaan doen, dan is het vaak belangrijk om ervoor te zorgen dat deze mensen sociaal vaardig genoeg zijn om goed met de buren om te kunnen gaan. Ook moeten ze zelf de huishoudelijke taken uit kunnen voeren, om zo te voorkomen dat men terugvalt in oude gewoonten en/of gedwongen moet verhuizen.

Een Woonbegeleider kan dus in verschillende rollen terecht komen, met zwaartepunten in de  zorg, pedagogiek of maatschappelijk werk. Men kan ook in de sectoren van justitie, asielbeleid, of psychische hulp terechtkomen. Het woongebeuren staat altijd centraal, of het nu gaat om het vinden van een woning, het behouden ervan, of het verkrijgen van zelfstandigheid zodat men uiteindelijk weer in de samenleving kan ‘wonen’. Een Woonbegeleider moet hiervoor zelf initiatief kunnen nemen en een eigen plan uitstippelen waarmee de cliënten zo goed mogelijk worden geholpen.

Mensen vonden ons op: Job Woonbegeleider, Baan Woonbegeleider, Woonbegeleider Worden, Functie-eisen Woonbegeleider, Verantwoordelijkheden Woonbegeleider, Functieprofiel Woonbegeleider, Wat doet een Woonbegeleider, Werken als Woonbegeleider.

Woonbegeleider worden: Opleiding tot woonbegeleider

Om Woonbegeleider te worden moet je een niveau-4 MBO opleiding SPW doen. SPW staat hier voor Sociaal Pedagogisch Werk. Naast de opleiding Woonbegeleider kan men met soortgelijke SPW niveau-4 opleidingen ook in de woonbegeleiding terecht komen, naargelang men een bepaalde specialisatie in de woonbegeleiding wil ontwikkelen.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Woonbegeleider, Woonbegeleider Worden, Opleidingsniveau Woonbegeleider, Scholing Woonbegeleider, Studie Woonbegeleider, Bijscholing Woonbegeleider, Omscholing Woonbegeleider.

Organisaties waar een woonbegeleider doorgaans werkzaam is

Een Woonbegeleider werkt vaak voor zorginstellingen en is ofwel vaak onderweg of in een beschermde woonomgeving aan het werk. Men kan ook bij asiel- of daklozenopvang terecht komen, of justitie. Over het algemeen werkt een Woonbegeleider dus ofwel in een grotere instelling intern of bij mensen thuis.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Woonbegeleider, Woonbegeleider Worden, Opleidingsniveau Woonbegeleider, Scholing Woonbegeleider, Studie Woonbegeleider, Bijscholing Woonbegeleider, Omscholing Woonbegeleider.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden woonbegeleider

Als beginnend Woonbegeleider kan men rekenen op een salaris van ongeveer €1700 per maand, afhankelijk van de specialisatie. Het startersloon voor woonbegeleiders bij zorginstellingen met inwoning ligt bijvoorbeeld iets hoger, aangezien er vaak slaapdiensten etc. gedraaid moeten worden. Het salaris van een Woonbegeleider kan oplopen tot €3180 in de geestelijke gezondheidszorg. Verdere arbeidsvoorwaarden zijn conform de CAO voor de zorg, met extra compensatie voor vreemde uren, oproepbasis etc.

Mensen vonden ons op: Salaris Woonbegeleider, Loon Woonbegeleider, Wat verdien je als Woonbegeleider, Salarisschaal Woonbegeleider, Salarisindicatie Woonbegeleider, Bonus Woonbegeleider, CAO Woonbegeleider, Brutoloon Woonbegeleider, Nettoloon Woonbegeleider, Vakantiedagen Woonbegeleider, Pensioen Woonbegeleider.

Competenties, skills & vaardigheden woonbegeleider

 • Analytisch
 • Stressbestendigheid
 • Motiveren
 • Doorzettingsvermogen
 • Onafhankelijkheid
Mensen vonden ons op: Kennis Woonbegeleider, Vaardigheden Woonbegeleider, Attitude Woonbegeleider, Kwalificaties Woonbegeleider, Competentieprofiel Woonbegeleider.

Boeken voor het beroep woonbegeleider

Wil je meer weten over het beroep woonbegeleider? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je woonbegeleider bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken woonbegeleider te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Woonbegeleider, Woonbegeleider ebooks, boek Woonbegeleider.

Persoonstypen woonbegeleider

Een Woonbegeleider brengt veel tijd door met mensen met verschillende (psychosociale) problemen. Om hier mee om te kunnen gaan is heel veel geduld en mensenliefde nodig (Gever). Zonder een grote behoefte om te mensen te helpen, en je tijd te geven, kan een Woonbegeleider het werk nooit volhouden. Daarnaast krijgt de Woonbegeleider te maken met conflicten tussen zijn cliënten en buren, of cliënten onderling. Het kan zijn dat justitie hier ook een rol in speelt. Het is dan belangrijk voor een Woonbegeleider om te kunnen bemiddelen tussen de verschillende groepen en daarbij de belangen van de cliënt in de gaten te houden (Bemiddelaar).

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Woonbegeleider, Karakter Woonbegeleider.

Netwerk woonbegeleider

Voor Woonbegeleiders in de ambulante hulpverlening zijn de cliënten de voornaamste contactpersonen. In een instelling komen daar ook de collega's bij waarmee regelmatig contact kan worden onderhouden. De directe leidinggevenden van een Woonbegeleider zijn de teamleiders, waaraan verantwoordelijkheid moet worden afgelegd.

Mensen vonden ons op: Collega’s Woonbegeleider, Medewerkers Woonbegeleider.

Is het beroep woonbegeleider iets voor jou?

Zou je graag woonbegeleider willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als woonbegeleider bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Woonbegeleider, beroepskeuzetest Woonbegeleider, beroep Woonbegeleider kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden woonbegeleider

Er zijn voor een Woonbegeleider voldoende vacatures beschikbaar om het arbeidsmarktperspectief goed te noemen. Als Woonbegeleider kan men doorgroeien naar de functie van teamleider.

Arbeidsmarktperspectief score woonbegeleider

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep woonbegeleider. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Woonbegeleider, Promotie mogelijkheden Woonbegeleider, Carriere Woonbegeleider.

Solliciteren op de functie woonbegeleider

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als woonbegeleider dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor woonbegeleider belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als woonbegeleider. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Woonbegeleider, CV Woonbegeleider, sollicitatie Woonbegeleider.

Interviews met woonbegeleider

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen woonbegeleider

Vacatures woonbegeleider

Op zoek naar een nieuwe baan als Woonbegeleider? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Woonbegeleider. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De Woonbegeleider helpt mensen bij het behouden van een zelfstandig bestaan in de eigen leefomgeving, of het herstel hiervan. De Woonbegeleider kan met verschillende soorten groepen werken, zoals jongeren, gehandicapten of verslaafden. Ook de woonsituaties verschillen.

Beoordeling Woonbegeleider

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Woonbegeleider' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Woonbegeleider

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

mijn conclusie inmiddels dat deze zorg alleen voor mensen is die nooit iets geleerd hebben  wat bijv. huishouden betreft maar niet voor mensen met beperkingen

Door: theresia hendriksen

Zelf ben ik woonbegeleider en het is niet juist om te zeggen dat de mensen die woonbegeleiding nodig hebben of vragen, nooit iets geleerd hebben. Niet iedereen is in staat om te leren omdat de leermogelijkheden beperkt zijn. Wwoonbegeleiding is veel breder dan het lere van het huishouden, het is ook het sociale en financiele aspect daarvan. 

Door: bionic

Een goede aanvulling op het mooie beroep woonbegeleider.Gr.Gert-Jan

Door: Gert-Jan

Als je nooit iets geleerd hebt,is dit ook een beperking.Groeten

Door: Ferry

Scherp opgemerkt,Ferry.Gr.

Door: Henk

Gelukkig hebben een aantal goed geleerd hoe mensen te beoordelen op de soort hulp dat ze nodig hebben. Laten we hopen dat jij nooit in die schoenen komt te staan. En er zit een degelijk verschil tussen thuiszorg en woonbegeleiding voor degenen die met hun oordeeltjes klaarstaan. In de GGZ zijn er zovelen die op universitair niveau gestudeerd hebben en nu als iutcasts leven door een psychiatrische aandoening. Zou niet zo gauw zeggen dat die niets geleerd hebben.

Door: Marie

Hierboven,staan duidelijk enkele reacties op van mensen die niet weten wat het beroep inhoudt.Ik ben het volledig eens met de reacties van Bionic en Marie.Gr.

Door: Thea

ik ben assistent woonbegeleider bij verstandelijk beperkte mensen in een huiselijke situatie. Je moet geduld hebben, mensen willen begeleiden en niet willen "helpen", aan doelen willen werken, er is tevens veel bureaucratie; alles moet gerapporteerd worden, waardoor de tijd niet altijd is om met clienten "leuke" dingen gezamelijk te doen. onregelmatig werken (avond/nacht/weekend), zelfstandig kunnen werken, cursussen om je te verdiepen in de clienten volgen. Doorgroeimogelijkheden zijn er amper. Je kunt doorgroeien als persoonlijk begeleider en wellicht als begeleider van stagaires, maar daar houd het ook wel een beetje bij op. 

Door: angela

Dit herken ik helemaal,goed verwoord,mij uit het hart gegrepen.H.Gr.

Door: Chantal

Bestaat er ook een ambulant Woonbegleider maar dan met jongeren?

Door: Manish

Vlgs.mij zijn er wel woonbegeleiders die 0p verschillende plaatsen werken maar of of dat is wat je bedoelt betwijfel ik.Gr.

Door: henri

Kan iemand me helpen?? Wat voor soort vragen zou je kunnen verwachten.. tijdens een sollicitatie voor woonbegeleider ??

Door: Linda

Solliciteer eens.Als je niet aangenomen word,weet je in ieder geval een aantal vragen voor de volgende sollicitatie H.Gr.

Door: Karin

Als ik huishoudelijk werk doe bij iemand die woonbegeleiding krijgt, haal ik dan werk uit handen van de begeleidster? Deze client is een psychiatrische en dementerende vrouw van 72 jaar in een aanleunwoning en ik help haar al heel lang, zelf doet ze niets in de huishouding, weet niet hoe dat moet. Ik was thuishulp en ben bijna met pensioen maar bij haar oefen ik eigenlijk gewoon mijn beroep uit en ben er meer uren bezig dan de woonbegeleidster. Dus dacht ik dat ik hun er mee hielp als ik de dingen eromheen deed zodat er meer tijd overbleef voor de financieele en administratieve zaken die de begeleidster regelt. Ik signaleer ook en geef door als er iets is.

 

 

Door: Gesina

Fantastisch Gesina,natuurlijk haal je werk uit handen van de begeleidster.Zo kan zij dingen doen waar ze anders niet aan toekomt Gr..t

Door: Karin

Reageer op dit beroep