U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Zeefdrukker

Zeefdrukker worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een zeefdrukker? Lees de functieomschrijving.

Een Zeefdrukker houdt zich bezig met het bedrukken van een bepaald object door de zogeheten zeefdruktechniek te gebruiken. Deze techniek houdt in dat er gebruik gemaakt wordt van een raam dat boven het te bedrukken materiaal hangt. Op dit raam is een gaas bevestigd wat is ingesmeerd met de inkt die bedrukt moet worden. Het gaas wordt op de plekken waar geen inkt mag komen door middel van een sjabloon dichtgemaakt. De Zeefdrukker is degene die dit hele proces van begin tot eind instelt. Dit instellen is de moeilijkste werkzaamheid van de Zeefdrukker, omdat hij nauwkeurig de zeefdrukpers op de grootte van de oppervlakte van het object moet instellen en de juiste kleur moet kiezen. Dit moet hij gedurende het drukken regelmatig controleren om te voorkomen dat er grote ladingen gedrukt werk de prullenbak in kunnen.

De zeefdruktechniek is de standaardtechniek die gebruikt wordt bij Zeefdrukken, maar de machine waarop dit gebeurt is verschillend. Een Zeefdrukker leert tijdens zijn opleiding met de verschillende Zeefdrukmachines (te weten: handdruktafels, half automatische zeefdruktafels en volautomatische zeefdruktafels) te werken.

Het werk van een Zeefdrukker wordt vaak als saai en eentonig ervaren. Dit komt omdat er vaak grote oplagen van een bepaald sjabloon bedrukt moeten worden en het werk van de Zeefdrukker dan maar weinig bestaat uit het instellen van de machine, omdat dit alleen aan het begin van een nieuw sjabloon gedaan hoeft te worden.

 

Mensen vonden ons op: Job Zeefdrukker, Baan Zeefdrukker, Zeefdrukker Worden, Functie-eisen Zeefdrukker, Verantwoordelijkheden Zeefdrukker, Functieprofiel Zeefdrukker, Wat doet een Zeefdrukker, Werken als Zeefdrukker.

Zeefdrukker worden: Opleiding tot zeefdrukker

Er zijn verschillende Mbo-scholen die een opleiding tot Zeefdrukker aanbieden. Deze opleiding is van niveau 3 en duurt 2 tot 4 jaar, afhankelijk van de motivatie van de student en zijn vooropleiding en voorkennis. Tijdens de opleiding wordt de leerling klaargestoomd voor het werk van een Zeefdrukker, door onder andere de leerling met alle zeefdrukapparaten te leren omgaan, maar ook van andere werkzaamheden en processen binnen een drukbedrijf krijgt de leerling dingen mee.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Zeefdrukker, Zeefdrukker Worden, Opleidingsniveau Zeefdrukker, Scholing Zeefdrukker, Studie Zeefdrukker, Bijscholing Zeefdrukker, Omscholing Zeefdrukker.

Organisaties waar een zeefdrukker doorgaans werkzaam is

Een Zeefdrukker is werkzaam voor een profit organisatie. De grootte van de organisatie verschilt sterk binnen het werkveld van een Zeefdrukker. Doorgaans is een Zeefdrukker werkzaam binnen een drukkerij waar ook andere vormen van bedrukking toegepast wordt. Deze bedrijven zijn vaak van kleine tot middelgrote omvang. Zeefdrukkers kunnen ook werkzaam zijn binnen de drukafdeling van een bedrijf of een instelling. Binnen deze organisatie neemt het drukwerk maar een klein deel van de totale werkzaamheden van het bedrijf in beslag. De omvang van zo’n bedrijf kan dan ook zeer groot zijn.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Zeefdrukker, Zeefdrukker Worden, Opleidingsniveau Zeefdrukker, Scholing Zeefdrukker, Studie Zeefdrukker, Bijscholing Zeefdrukker, Omscholing Zeefdrukker.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden zeefdrukker

Het hangt sterk af van het bedrijf waar een Zeefdrukker werkzaam is, wat zijn maandelijkse inkomen is. Een Zeefdrukker die voor een drukkerij werkt zal namelijk onder andere arbeidsvoorwaarden vallen dan een Zeefdrukker die deel uitmaakt van een grote organisatie waar ook andere disciplines werkzaam zijn.  Een Zeefdrukker kan vallen onder het cao Grafimedia.
De gemiddelde werkweek van een Zeefdrukker bedraagt 36 uur.

Mensen vonden ons op: Salaris Zeefdrukker, Loon Zeefdrukker, Wat verdien je als Zeefdrukker, Salarisschaal Zeefdrukker, Salarisindicatie Zeefdrukker, Bonus Zeefdrukker, CAO Zeefdrukker, Brutoloon Zeefdrukker, Nettoloon Zeefdrukker, Vakantiedagen Zeefdrukker, Pensioen Zeefdrukker.

Competenties, skills & vaardigheden zeefdrukker

 • Discipline
 • Kritisch
 • Omgaan met details
 • Accuratesse
 • Aanpassingsvermogen
Mensen vonden ons op: Kennis Zeefdrukker, Vaardigheden Zeefdrukker, Attitude Zeefdrukker, Kwalificaties Zeefdrukker, Competentieprofiel Zeefdrukker.

Boeken voor het beroep zeefdrukker

Wil je meer weten over het beroep zeefdrukker? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je zeefdrukker bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken zeefdrukker te komen.

Kameleon - De Schippers van de Kameleon | H. de Roos

stripboek met gesigneerde en genummerde zeefdruk (artist edition) - Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789020667639 | 48 pagina's

DE SCHIPPERS VAN DE KAMELEON met genummerde en gesigneerde zeefdruk! Hielke en Sietse zijn de tweeling van smid Klinkhamer. Hun dorp Lenten ligt aan een groot meer en de jongens kijken vaak verlangend naar alle mooie boten die er varen. Maar ja, een eigen...

Grafische technieken. Linosnede, houtsnede, zeefdruk, lithografie, droge naald, lijnets, aquatint, typografie. | Marleen Buddemeijer

Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789065330871 | 368 pagina's

Dit boek is onder hetzelfde ISBN zowel gebonden als in ringband verschenen. In dit praktische boek worden een groot aantal grafische technieken behandeld. Technieken die U vrij gemakkelijk thuis kunt uitvoeren zoals: materiaaldruk, stempelen, lino- en hou...

Zeefdrukken met waterverf | Almekinders

Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789021305653 | 79 pagina's

...

Mensen vonden ons op: boeken voor Zeefdrukker, Zeefdrukker ebooks, boek Zeefdrukker.

Persoonstypen zeefdrukker

Een Zeefdrukker moet vooral perfectionistische eigenschappen als nauwkeurigheid, veeleisendheid en gedisciplineerd zijn hebben. Dit, omdat het werk van een Zeefdrukker erg detailgericht is en het werk verpest kan worden door één klein foutje. Het is dan ook van groot belang dat een Zeefdrukker voor enige tijd zijn concentratie kan vasthouden.

Een Zeefdrukker moet ook een succesvolle werker zijn. Hij moet doelgericht en zelfverzekerd het werk doen, niet te min omdat er nogal eens grote werkdruk om hem ligt. Als een Zeefdrukker niet de eigenschappen van een succesvolle werker bezit, wordt het lastig om het werk op tijd en naar verwachting af te krijgen.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Zeefdrukker, Karakter Zeefdrukker.

Netwerk zeefdrukker

Een Zeefdrukker staat vooral in contact met de opdrachtgever. Deze geeft de specificaties van het te drukken object door, waarna een Zeefdrukker een proefdruk maakt die vervolgens door de opdrachtgever goedgekeurd dient te worden. Er is dus sprake van intensief contact tussen de opdrachtgever en de Zeefdrukker.

Een Zeefdrukker kan ook in contact staan met andere drukkers die werkzaam zijn in het bedrijf. Dit kan bij een gecompliceerde opdracht waarbij hij advies vraagt, maar het kan ook zijn dat het de medewerking van een andere vorm van drukkerij nodig heeft bij zijn opdracht.

Een Zeefdrukker staat vaak onder leiding van een leidinggevende. Aan deze is de Zeefdrukker verantwoording schuldig en hij kan er terecht bij vragen.

Mensen vonden ons op: Collega’s Zeefdrukker, Medewerkers Zeefdrukker.

Is het beroep zeefdrukker iets voor jou?

Zou je graag zeefdrukker willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als zeefdrukker bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Zeefdrukker, beroepskeuzetest Zeefdrukker, beroep Zeefdrukker kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden zeefdrukker

Zeefdruk kan op bijna alle materialen aangebracht worden, waardoor het voor veel drukprojecten interessant is. Het is dan ook niet verwonderlijk dat vooral in deze tijd, waarbij de trend is om bedrijfslogo’s en andere vormen van reclame op een voorwerp aan te brengen, er veel vraag naar Zeefdrukkers is. Echter, de opleiding tot Zeefdrukker is ook relatief in trek onder leerlingen. Dit zorgt ervoor dat de arbeidsmarkt voor een Zeefdrukker gemiddeld te noemen is.

Doorgroeimogelijkheden heeft een Zeefdrukker weinig. Dit komt omdat het een specifiek beroep is. Mogelijk kan een Zeefdrukker zich specialiseren in andere druktechnieken, waardoor hij op de arbeidsmarkt een grotere kans heeft. Daarnaast kan een Zeefdrukker zich mogelijk opwerken tot leidinggevende, maar de werkzaamheden hiervan zijn significant anders dan die van een Zeefdrukker, waardoor deze doorgroeimogelijkheid niet voor alle Zeefdrukkers weggelegd is.

Arbeidsmarktperspectief score zeefdrukker

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep zeefdrukker. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Zeefdrukker, Promotie mogelijkheden Zeefdrukker, Carriere Zeefdrukker.

Solliciteren op de functie zeefdrukker

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als zeefdrukker dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor zeefdrukker belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als zeefdrukker. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Zeefdrukker, CV Zeefdrukker, sollicitatie Zeefdrukker.

Interviews met zeefdrukker

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen zeefdrukker

Vacatures zeefdrukker

Op zoek naar een nieuwe baan als Zeefdrukker? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Zeefdrukker. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Zeefdrukker houdt zich bezig met het bedrukken van een bepaald object door de zogeheten zeefdruktechniek te gebruiken. Deze techniek houdt in dat er gebruik gemaakt wordt van een raam dat boven het te bedrukken materiaal hangt. Op dit raam is een gaas bevestigd wat is ingesmeerd met de inkt die bedrukt moet worden.

Beoordeling Zeefdrukker

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Zeefdrukker' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Zeefdrukker

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Jah ik ben me noerdine en heb vraagje wat is zeefdrukker

 

Door: Moenia

Probeer de tekst te lezen.Als dit niet lukt vraag tekst en uitleg in je omgeving.

Door: Ben

Beste Moenia,weet je al wat een zeefdrukker is?

Door: Jan

Reageer op dit beroep