U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Zeilinstructeur

Zeilinstructeur worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een zeilinstructeur? Lees de functieomschrijving.

Een Zeilinstructeur leert mensen zeilen. Het gaat om jonge kinderen, ouderen, beginners, gevorderden, individuen, groepen… De Zeilinstructeur geeft uitleg over onderdelen van de boot, hun functie en over diverse zeiltechnieken en bedenkt leerzame oefeningen. Hij koppelt de theorie aan de praktijk.   
 
Andere werkzaamheden zijn het organiseren van watersportactiviteiten, het animeren van mensen (bijvoorbeeld op een kamp), het onderhouden van materiaal en het promoten van activiteiten. 
Een Zeilinstructeur moet ook talent opmerken en deze persoon overplaatsen naar een hoger niveau. 
 
Mensen vonden ons op: Job Zeilinstructeur, Baan Zeilinstructeur, Zeilinstructeur Worden, Functie-eisen Zeilinstructeur, Verantwoordelijkheden Zeilinstructeur, Functieprofiel Zeilinstructeur, Wat doet een Zeilinstructeur, Werken als Zeilinstructeur.

Zeilinstructeur worden: Opleiding tot zeilinstructeur

Het belangrijkste is dat een Zeilinstructeur op hoog niveau kan zeilen en alle technieken beheerst. Of hij deze vaardigheden via een opleiding heeft geleerd of dat hij ze zichzelf heeft aangeleerd, is van minder belang. 
 
Sommige zeilscholen vragen echter wel specifiek naar werknemers met een sportdiploma. Een geschikte opleiding is MBO Sportinstructeur. Je leert hoe je lessen organiseert en je leert activiteiten voorbereiden, uitvoeren en evalueren. Ook leer je hoe je het niveau van leerders inschat en hoe je hen op een fijne manier coacht (communicatie). Uiteraard komt in de studie ook de invloed van sport op het lichaam aan bod. Na een aantal jaar kun je je specialiseren in een sportrichting, in dit geval dus zeilen.
 

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Zeilinstructeur, Zeilinstructeur Worden, Opleidingsniveau Zeilinstructeur, Scholing Zeilinstructeur, Studie Zeilinstructeur, Bijscholing Zeilinstructeur, Omscholing Zeilinstructeur.

Organisaties waar een zeilinstructeur doorgaans werkzaam is

Een Zeilinstructeur werkt bij een zeilvereniging (vaak non-profit) of een grotere club die gespecialiseerd is in hoge niveaus. Dit laatste soort club zal meer sponsorgeld ontvangen, wat de organisatie meer ‘profit’ maakt. Soms werkt de instructeur bij een buitenlandse organisatie (met een tijdelijk contract of als freelancer).

Mensen vonden ons op: Studeren voor Zeilinstructeur, Zeilinstructeur Worden, Opleidingsniveau Zeilinstructeur, Scholing Zeilinstructeur, Studie Zeilinstructeur, Bijscholing Zeilinstructeur, Omscholing Zeilinstructeur.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden zeilinstructeur

Het is moeilijk te zeggen wat een Zeilinstructeur verdient. Het bedrag hangt af van werkervaring, opleiding en het niveau waarop hij lesgeeft. Veel Zeilinstructeurs hebben naast deze baan ook een andere baan. Ze geven bijvoorbeeld alleen in het weekend of in de zomervakantie zeilles. 
 
Een Zeilinstructeur zal meer verdienen naarmate zijn ervaring en daarmee samenhangend zijn expertise toenemen. Ook een extra specialisatie zal over het algemeen leiden tot een hoger salaris.  
 
Mensen vonden ons op: Salaris Zeilinstructeur, Loon Zeilinstructeur, Wat verdien je als Zeilinstructeur, Salarisschaal Zeilinstructeur, Salarisindicatie Zeilinstructeur, Bonus Zeilinstructeur, CAO Zeilinstructeur, Brutoloon Zeilinstructeur, Nettoloon Zeilinstructeur, Vakantiedagen Zeilinstructeur, Pensioen Zeilinstructeur.

Competenties, skills & vaardigheden zeilinstructeur

 • Klantgerichtheid
 • Analytisch
 • Coachen
 • Motiveren
 • Plannen en organiseren
Mensen vonden ons op: Kennis Zeilinstructeur, Vaardigheden Zeilinstructeur, Attitude Zeilinstructeur, Kwalificaties Zeilinstructeur, Competentieprofiel Zeilinstructeur.

Boeken voor het beroep zeilinstructeur

Wil je meer weten over het beroep zeilinstructeur? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je zeilinstructeur bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken zeilinstructeur te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Zeilinstructeur, Zeilinstructeur ebooks, boek Zeilinstructeur.

Persoonstypen zeilinstructeur

Persoonstypen die passen bij een Zeilinstructeur zijn Gever en Baas.
 
Een instructeur is betrokken en gevoelig voor de behoeftes van anderen. Hij kan mensen en hun niveau goed inschatten en op basis hiervan een effectief plan opstellen (Gever).
 
Daarnaast is een Zeilinstructeur zelfverzekerd en kan hij goed de leiding nemen. Hij moet mensen durven aansturen en corrigeren. Hij is professioneel en voelt zich verantwoordelijk (Baas).
 
Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Zeilinstructeur, Karakter Zeilinstructeur.

Netwerk zeilinstructeur

Het spreekt voor zich dat een Zeilinstructeur veel contact heeft met leerders. Ook moet hij veel samenwerken en overleggen met collega’s. Dit kunnen andere Zeilinstructeurs zijn, maar ook instructeurs uit andere sportdisciplines.

Hij heeft ook contact met de Clubvoorzitter, aan wie hij vragen kan stellen, bij wie hij terecht kan bij problemen en aan wie hij verantwoording moet afleggen.

Mensen vonden ons op: Collega’s Zeilinstructeur, Medewerkers Zeilinstructeur.

Is het beroep zeilinstructeur iets voor jou?

Zou je graag zeilinstructeur willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als zeilinstructeur bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Zeilinstructeur, beroepskeuzetest Zeilinstructeur, beroep Zeilinstructeur kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden zeilinstructeur

Er zijn maar weinig Zeilinstructeurs die hun beroep fulltime kunnen uitoefenen. Er wordt namelijk het meest gezeild in de zomer en in de weekenden. Het is dus logisch dat veel Zeilinstructeurs daarnaast ook een andere baan nodig hebben. Er is dus niet heel veel werkgelegenheid, vooral niet in Nederland zelf. Vaak worden er voor de zomer wel veel mensen gevraagd om les te geven in bijvoorbeeld Frankrijk. 
 
Bij goed functioneren kan de instructeur een hoger niveau gaan coachen of eventueel Clubvoorzitter worden. Ook kan hij zich specialiseren in bepaalde technieken of bepaalde doelgroepen. 
 

Arbeidsmarktperspectief score zeilinstructeur

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep zeilinstructeur. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Zeilinstructeur, Promotie mogelijkheden Zeilinstructeur, Carriere Zeilinstructeur.

Solliciteren op de functie zeilinstructeur

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als zeilinstructeur dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor zeilinstructeur belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als zeilinstructeur. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Zeilinstructeur, CV Zeilinstructeur, sollicitatie Zeilinstructeur.

Interviews met zeilinstructeur

Chaheed Chekhchar (18) is Zeilinstructeur.
 
              
 
Hoe ben je aan deze baan gekomen?
“Ik heb zeilen altijd al een geweldige sport gevonden. Ik ben er op mijn 9e mee begonnen en vaar nu 9 jaar later nog steeds bij precies hetzelfde watersportcentrum. Op mijn 14e werd ik door een van mijn zeilleraren gevraagd of ik misschien geïnteresseerd was om zelf zeilinstructeur te worden. Dat aanbod ontving ik natuurlijk met open armen. Vier jaar later is diezelfde zeilleraar nu een collega met wie ik soms lesgeef. Het is gek hoe dat soort dingen kunnen gaan.”
 
Welke opleiding heb je gevolgd om Zeilinstructeur te worden?
“Allereerst moet je natuurlijk je ...

Lees de rest van het interview

Verwante beroepen zeilinstructeur

Vacatures zeilinstructeur

Op zoek naar een nieuwe baan als Zeilinstructeur? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Zeilinstructeur. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Zeilinstructeur leert mensen zeilen. Het gaat om jonge kinderen, ouderen, beginners, gevorderden, individuen, groepen… De Zeilinstructeur geeft uitleg over onderdelen van de boot, hun functie en over diverse zeiltechnieken en bedenkt leerzame oefeningen. Hij koppelt de theorie aan de praktijk.

Beoordeling Zeilinstructeur

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Zeilinstructeur' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Zeilinstructeur

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep