U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Zeilmaker

Zeilmaker worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een zeilmaker? Lees de functieomschrijving.

Een Zeilmaker is iemand die, zoals het woord al doet vermoeden, zeilen maakt. Het betreft hier de doeken van een zeilboot. In de 18e en 19e eeuw was het Zeilmaker in Nederland één van de meest lucratieve beroepen.  Toen in de loop van de tijd men overgegaan is op het machinaal maken van zeilen, is de arbeidsmarkt van de Zeilmaker ingestort. Ook tegenwoordig is er nog maar een schijn van het aantal Zeilmakers dat er in de 18e en 19e eeuw was over. Echter, het werk van de Zeilmaker zal niet uitsterven. Dit komt vooral omdat er nog steeds vraag is naar handgemaakte zeilen, soms omdat mensen machinale zeilen te onveilig vinden, maar vaker omdat men van mening is dat een handgemaakt zeil meer aan hun specifieke wensen kan voldoen.

Het werk van een Zeilmaker bestaat uit het uittekenen, knippen, plakken, stikken en monteren van zeilen. Een deel van deze werkzaamheden wordt op de computer gedaan, maar het meeste werk wordt met de hand gedaan. Ook onderhoud en reparatie van zeilen behoort tot de werkzaamheden van een Zeilmaker.

Mensen vonden ons op: Job Zeilmaker, Baan Zeilmaker, Zeilmaker Worden, Functie-eisen Zeilmaker, Verantwoordelijkheden Zeilmaker, Functieprofiel Zeilmaker, Wat doet een Zeilmaker, Werken als Zeilmaker.

Zeilmaker worden: Opleiding tot zeilmaker

Er is in Nederland geen reguliere opleiding tot Zeilmaker. De basisvaardigheden leert een zeilmaker-in-spe doorgaans van een ervaren Zeilmaker door enige tijd met hem mee te lopen, maar iemand kan er ook voor kiezen om via de SZS-vereniging (de vereniging van scheepsbenodigdhedenhandelaren, zeilmakers en scheepstuigers) een scholingsprogramma te volgen. Deze bestaat uit vier bijeenkomsten per module. Er zijn in totaal drie modules, waarbij de eerste een leerling de kennis van het aftekenen bijbrengt, de tweede de leerling leert om te knippen, snijden en lassen en de derde de leerling de vaardigheid van het plakken, stikken en monteren leert. Een beginnend Zeilmaker wordt geadviseerd om alle drie de modules te volgen en een ervaren Zeilmaker kan zijn kennis opfrissen door één (of meerdere) van de modules  te volgen. Elke module wordt afgesloten met een toets en bij een voldoende resultaat voor de toets ontvangt de leerling een certificaat.

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Zeilmaker, Zeilmaker Worden, Opleidingsniveau Zeilmaker, Scholing Zeilmaker, Studie Zeilmaker, Bijscholing Zeilmaker, Omscholing Zeilmaker.

Organisaties waar een zeilmaker doorgaans werkzaam is

Een Zeilmaker is doorgaans als kleine zelfstandige werkzaam. Deze kleinschaligheid vinden veel Zeilmakers ook het charme van het vak. Er zijn ook Zeilmakers die meer als tussenpersoon fungeren doordat ze werk uitbesteden aan lagelonenlanden. Deze Zeilmakers maken vaak deel uit van een wat grotere organisatie.

Mensen vonden ons op: Studeren voor Zeilmaker, Zeilmaker Worden, Opleidingsniveau Zeilmaker, Scholing Zeilmaker, Studie Zeilmaker, Bijscholing Zeilmaker, Omscholing Zeilmaker.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden zeilmaker

Een Zeilmaker verdient tussen de 1700 en de 2100 euro bruto per maand. Dit is op basis van een dienstverband van 38 uur per week.
Een Zeilmaker die verbonden is aan de vereniging SZS valt onder het SZS-Cao. Hierin staat onder andere als secundaire arbeidsvoorwaarden een tegemoetkoming in scholingskosten te lezen.

Mensen vonden ons op: Salaris Zeilmaker, Loon Zeilmaker, Wat verdien je als Zeilmaker, Salarisschaal Zeilmaker, Salarisindicatie Zeilmaker, Bonus Zeilmaker, CAO Zeilmaker, Brutoloon Zeilmaker, Nettoloon Zeilmaker, Vakantiedagen Zeilmaker, Pensioen Zeilmaker.

Competenties, skills & vaardigheden zeilmaker

 • Kritisch
 • Omgaan met details
 • Accuratesse
 • Aanpassingsvermogen
 • Luisteren
Mensen vonden ons op: Kennis Zeilmaker, Vaardigheden Zeilmaker, Attitude Zeilmaker, Kwalificaties Zeilmaker, Competentieprofiel Zeilmaker.

Boeken voor het beroep zeilmaker

Wil je meer weten over het beroep zeilmaker? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je zeilmaker bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken zeilmaker te komen.

Buitenplaatsen In Utrecht | Michel Zeilmaker

Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789053452486 | 64 pagina's

Utrecht is dé buitenplaatsprovincie van Nederland. Al in de zeventiende eeuw lieten rijke Amsterdamse kooplieden buitens aanleggen aan de oevers van de Vecht en de Angstel. Daar trokken zij 's zomers per trekschuit naar toe om de stad met haar stinkende g...

Mensen vonden ons op: boeken voor Zeilmaker, Zeilmaker ebooks, boek Zeilmaker.

Persoonstypen zeilmaker

Een absoluut vereiste karaktereigenschap die een Zeilmaker moet hebben, is nauwkeurigheid. Dit valt onder het persoonstype van de perfectionist. Ook de andere eigenschappen van een perfectionist, zoals gedisciplineerd en veeleisend, moet een Zeilmaker bezitten om het handgemaakte zeil naar de wensen van de klant te kunnen afleveren.

Naast een perfectionist, moet ook Zeilmaker ook een succesvolle werker zijn, wederom om het zeil naar de wensen van de klant te kunnen afleveren. De eigenschappen van een succesvolle werker zijn onder andere: doelgerichtheid en optimisme.

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Zeilmaker, Karakter Zeilmaker.

Netwerk zeilmaker

Het grootste deel van de Zeilmakers verricht zijn werkzaamheden op klein niveau. Dit zorgt volgens hen ook voor meer intensief contact met de klant, omdat er eigenlijk meer samengewerkt wordt met de klant om het zeil precies naar zijn wensen te maken, dan dat de Zeilmaker een opdracht van de klant krijgt. Het meeste contact zal zo’n Zeilmaker dan ook met de klant hebben.

Een Zeilmaker heeft vaak regelmatig contact met andere Zeilmakers. Dit kan zijn omdat een opdracht gecompliceerd is, maar door de gemoedelijke sfeer die er vaak onderling is, kan dit contact ook informeler zijn. Een Zeilmaker die iemand opleidt tot Zeilmaker heeft uiteraard ook intensief contact met deze leerling.

Een Zeilmaker die als tussenpersoon fungeert, zal zowel intensief contact met de opdrachtgever als met de werknemers in de lagelonenlanden hebben.

Mensen vonden ons op: Collega’s Zeilmaker, Medewerkers Zeilmaker.

Is het beroep zeilmaker iets voor jou?

Zou je graag zeilmaker willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als zeilmaker bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Zeilmaker, beroepskeuzetest Zeilmaker, beroep Zeilmaker kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden zeilmaker

De arbeidsmarkt is in de afgelopen decennia enorm afgenomen, vooral door de komt van machines die de zeilen veel sneller konden maken. Dit heeft er ook destijds voor gezorgd dat het beroep van Zeilmaker onder druk kwam te staan. Echter, de afgelopen jaren heeft de trend zich omgekeerd, omdat er steeds meer mensen kwamen die liever een handgemaakt zeil hebben dan een machinaal gemaakt zijn. Doordat door de jarenlang afgenomen vraag er nog maar relatief weinig Zeilmakers zijn en het aanbod dus gering is, en de toegenomen vraag naar handgemaakte zeilen, is de arbeidsmarkt redelijk te noemen.

Doorgroeimogelijkheden heeft een Zeilmaker die als zelfstandige werkzaam is niet. Een leerling-Zeilmaker kan doorgroeien tot een volleerd Zeilmaker, maar daar houdt het qua doorgroeimogelijkheden mee op.

Arbeidsmarktperspectief score zeilmaker

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep zeilmaker. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Redelijk
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Zeilmaker, Promotie mogelijkheden Zeilmaker, Carriere Zeilmaker.

Solliciteren op de functie zeilmaker

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als zeilmaker dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor zeilmaker belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als zeilmaker. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Zeilmaker, CV Zeilmaker, sollicitatie Zeilmaker.

Interviews met zeilmaker

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen zeilmaker

Vacatures zeilmaker

Op zoek naar een nieuwe baan als Zeilmaker? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Zeilmaker. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. Een Zeilmaker is iemand die, zoals het woord al doet vermoeden, zeilen maakt. Het betreft hier de doeken van een zeilboot. In de 18e en 19e eeuw was het Zeilmaker in Nederland één van de meest lucratieve beroepen.

Beoordeling Zeilmaker

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Zeilmaker' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Zeilmaker

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep