U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Ziekenhuishygiënist

Ziekenhuishygiënist worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een ziekenhuishygiënist? Lees de functieomschrijving.

De ziekenhuishygiënist is een functie die van belang is bij het controleren en in bedwang houden van infecties en virussen die ronddwalen in een ziekenhuis of andere zorginstelling. Het is van belang om te weten dat een ziekenhuishygiënist niet alleen in ziekenhuizen opereert. Veel zorginstellingen en zorgcentra hebben ziekenhuishygiënisten werkzaam in het gebouw. 

Het takenpakket van een ziekenhuishygiënist spreekt eigenlijk voor zich en uit zich dan ook in het voorkomen, oplossen van problemen in de hygiëne in zorginstellingen. 

Hier horen ook het bedenken van methodes om dingen smetvrij te houden en het ontwikkelen van apparatuur om dingen schoon te maken bij. 

Mensen vonden ons op: Job Ziekenhuishygiënist, Baan Ziekenhuishygiënist, Ziekenhuishygiënist Worden, Functie-eisen Ziekenhuishygiënist, Verantwoordelijkheden Ziekenhuishygiënist, Functieprofiel Ziekenhuishygiënist, Wat doet een Ziekenhuishygiënist, Werken als Ziekenhuishygiënist.

Ziekenhuishygiënist worden: Opleiding tot ziekenhuishygiënist

Als ziekenhuishygiënist moet je een 4jarige HBO opleiding tot ziekenhuishygiënist volgen waarna ook een post HBO nodig is, welke nog een jaar kan duren. In totaal ben je dus 5 jaar bezig om tot dit beroep te komen. 

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Ziekenhuishygiënist, Ziekenhuishygiënist Worden, Opleidingsniveau Ziekenhuishygiënist, Scholing Ziekenhuishygiënist, Studie Ziekenhuishygiënist, Bijscholing Ziekenhuishygiënist, Omscholing Ziekenhuishygiënist.

Organisaties waar een ziekenhuishygiënist doorgaans werkzaam is

 • Zorginstellingen
 • Ziekenhuizen
 • Verpleegtehuizen
 • GZ/GGZ
Mensen vonden ons op: Studeren voor Ziekenhuishygiënist, Ziekenhuishygiënist Worden, Opleidingsniveau Ziekenhuishygiënist, Scholing Ziekenhuishygiënist, Studie Ziekenhuishygiënist, Bijscholing Ziekenhuishygiënist, Omscholing Ziekenhuishygiënist.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden ziekenhuishygiënist

Het salaris van een ziekenhuishygiënist ligt tussen de 1895 euro bruto per maand en de 3670 euro bruto per maand. 

 

Tijdens de opleiding is het salaris afhankelijk van de regeling die het betreffende ziekenhuis heeft opgesteld. 

Dit zijn salarisindicaties voor 2010.

Mensen vonden ons op: Salaris Ziekenhuishygiënist, Loon Ziekenhuishygiënist, Wat verdien je als Ziekenhuishygiënist, Salarisschaal Ziekenhuishygiënist, Salarisindicatie Ziekenhuishygiënist, Bonus Ziekenhuishygiënist, CAO Ziekenhuishygiënist, Brutoloon Ziekenhuishygiënist, Nettoloon Ziekenhuishygiënist, Vakantiedagen Ziekenhuishygiënist, Pensioen Ziekenhuishygiënist.

Competenties, skills & vaardigheden ziekenhuishygiënist

 • Analytisch
 • Creativiteit
 • Kritisch
 • Accuratesse
 • Inzicht in omgeving
Mensen vonden ons op: Kennis Ziekenhuishygiënist, Vaardigheden Ziekenhuishygiënist, Attitude Ziekenhuishygiënist, Kwalificaties Ziekenhuishygiënist, Competentieprofiel Ziekenhuishygiënist.

Boeken voor het beroep ziekenhuishygiënist

Wil je meer weten over het beroep ziekenhuishygiënist? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je ziekenhuishygiënist bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken ziekenhuishygiënist te komen.

Mensen vonden ons op: boeken voor Ziekenhuishygiënist, Ziekenhuishygiënist ebooks, boek Ziekenhuishygiënist.

Persoonstypen ziekenhuishygiënist

Zoals eerder aangegeven is de ziekenhuishygiënist veel bezig met het opsporen van onhygiënische zaken en moet deze ze ook kunnen oplossen. Zodoende is het van belang om als ziekenhuishygiënist een waarnemer en perfectionist te zijn. Door deze beide persoonlijkheden te combineren ontstaat de ideale persoonlijkheid voor dit beroep. Het is van groot belang precies om te gaan met de hygiëne in ziekenhuizen en zorginstellingen om zo ziekte verspreiding te voorkomen. Ook de waarneembaarheid is van groot belang en zodoende moet de ziekenhuishygiënist zeer alert zijn op zijn of haar omgeving. 

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Ziekenhuishygiënist, Karakter Ziekenhuishygiënist.

Netwerk ziekenhuishygiënist

Al het personeel dat werkzaam is in zorginstellingen en/of ziekenhuizen komen in contact met de ziekenhuishygiënist. Dit is belangrijk gezien de ziekenhuishygiënist op elke afdeling werkzaam is wanneer het nodig is. 

Mensen vonden ons op: Collega’s Ziekenhuishygiënist, Medewerkers Ziekenhuishygiënist.

Is het beroep ziekenhuishygiënist iets voor jou?

Zou je graag ziekenhuishygiënist willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als ziekenhuishygiënist bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Ziekenhuishygiënist, beroepskeuzetest Ziekenhuishygiënist, beroep Ziekenhuishygiënist kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden ziekenhuishygiënist

Door de maatschappelijke ontwikkelingen is er de laatste jaren een toename in vacatures voor ziekenhuishygiënisten. Dit komt voornamelijk door de toename aan medisch apparatuur en de vooruitgang in de technologie. 

Doorgroeimogelijkheden zijn er binnen dit beroep niet. 

Arbeidsmarktperspectief score ziekenhuishygiënist

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep ziekenhuishygiënist. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Ziekenhuishygiënist, Promotie mogelijkheden Ziekenhuishygiënist, Carriere Ziekenhuishygiënist.

Solliciteren op de functie ziekenhuishygiënist

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als ziekenhuishygiënist dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor ziekenhuishygiënist belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als ziekenhuishygiënist. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Ziekenhuishygiënist, CV Ziekenhuishygiënist, sollicitatie Ziekenhuishygiënist.

Interviews met ziekenhuishygiënist

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen ziekenhuishygiënist

Vacatures ziekenhuishygiënist

Op zoek naar een nieuwe baan als Ziekenhuishygiënist? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Ziekenhuishygiënist. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner. De ziekenhuishygiënist is een functie die van belang is bij het controleren en in bedwang houden van infecties en virussen die ronddwalen in een ziekenhuis of andere zorginstelling. Het is van belang om te weten dat een ziekenhuishygiënist niet alleen in ziekenhuizen opereert. Veel zorginstellingen en zorgcentra hebben ziekenhuishygiënisten werkzaam in het gebouw.

Beoordeling Ziekenhuishygiënist

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Ziekenhuishygiënist' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Ziekenhuishygiënist

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep