U bevindt zich hier: Home » Beroepen » Zwemtrainer

Zwemtrainer worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een zwemtrainer? Lees de functieomschrijving.

 

Als zwemtrainer train je een of meerdere groepen in zwemmen. Dit kan kunstzwemmen zijn maar ook wedstrijd zwemmen. De zwemtrainer geeft aanwijzingen vanaf de kant aan de leerlingen in het water, verzint oefeningen voor zijn/haar leerlingen en zorgt ervoor dat de leerlingen beter worden in deze sport. Het is aan de zwemtrainer om op het niveau van elk individu in te spelen en de leerling in kwestie vanaf dit niveau beter te laten worden.         

Ook is het aan de zwemtrainer om talent op te merken en de leerling in kwestie eventueel door te laten stromen naar een hoger niveau.       

De zwemtrainer is soms ook de coach van een groepje uit zijn/haar klas en begeleidt dit team tijdens de competitie. Hierbij gaat het erom dat de zwemtrainer tijdens de wedstrijd aanwijzingen geeft die op dat moment relevant zijn om te wedstrijd te kunnen winnen.       

De zwemtrainer verzint veel verschillende oefeningen om alle manieren van spelen aan bod te laten komen. Anderzijds laat de zwemtrainer ook oefeningen terugkomen zodat de leerlingen het oefenen kunnen herhalen. Door de combinatie van herhaling en uitdaging is het de bedoeling dat de zwemtrainer het niveau weet te verbeteren.

Mensen vonden ons op: Job Zwemtrainer, Baan Zwemtrainer, Zwemtrainer Worden, Functie-eisen Zwemtrainer, Verantwoordelijkheden Zwemtrainer, Functieprofiel Zwemtrainer, Wat doet een Zwemtrainer, Werken als Zwemtrainer.

Zwemtrainer worden: Opleiding tot zwemtrainer

 

De zwemtrainer kan in principe les geven in zwemmen als hij/zij de sport zelf beoefent in de catogorie waarin les gegeven wordt. Dit kan natuurlijk kunstzwemmen zijn maar ook wedstrijd zwemmen. Het is wel zaak dat de zwemtrainer over het juiste niveau beschikt in het beoefenen van de sport. Alleen dan kan de zwemtrainer de juiste aanwijzingen geven en de techniek goed overbrengen. Hoe hoger het niveau van de pupillen van de zwemtrainer, hoe hoger het niveau van de zwemtrainer zelf moet zijn .          

Echter, als de zwemtrainer fulltime lesgeeft en ook op hoog niveau, dan is het wel op zijn plaats dat de zwemtrainer een sport achtergrond heeft. Zo zou de zwemtrainer het CIOS afgerond kunnen hebben. Dit is een MBO sportopleiding. Of de ALO, een HBO sportopleiding.           

Op deze opleidingen leer je niet alleen meer van het menselijk lichaam en wat sporten met een lichaam doet, ook word je er al in getraind om les te geven en om je te specialiseren in een bepaalde sportrichting. De zwemtrainer zou na het afronden van een van deze twee opleidingen beschikken over waardevolle algemene kennis die hem/haar in staat zal stellen de techniek beter over te brengen en op de juiste manier les te geven. 

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor Zwemtrainer, Zwemtrainer Worden, Opleidingsniveau Zwemtrainer, Scholing Zwemtrainer, Studie Zwemtrainer, Bijscholing Zwemtrainer, Omscholing Zwemtrainer.

Organisaties waar een zwemtrainer doorgaans werkzaam is

 

Het hangt er helemaal vanaf op wel niveau en bij welke club de zwemtrainer werkzaam is. Als de zwemtrainer werkt voor een plaatselijke vereniging dan zal dit non profit zijn. Er zullen wellicht sponsors zijn voor de zwemteams maar dit zullen plaatselijke bedrijfjes zijn die niet veel geld geven aan de vereniging.    

Echter, als de zwemtrainer werkt voor een grote bekende club met veel teams op niveau dan zal er veel sponsoring zijn van wat grotere namen. Dit maakt de club dan al commerciëler en meer een profitclub.     

 

Mensen vonden ons op: Studeren voor Zwemtrainer, Zwemtrainer Worden, Opleidingsniveau Zwemtrainer, Scholing Zwemtrainer, Studie Zwemtrainer, Bijscholing Zwemtrainer, Omscholing Zwemtrainer.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden zwemtrainer

Het salaris is nu gebaseerd op een fulltime dienstverband. Echter, het kan heel goed zijn dat de zwemtrainer het werk parttime doet naast een andere baan. Als de zwemtrainer   het werk fulltime doet dan hangt het salaris heel erg af van het niveau waarin de zwemtrainer   lesgeeft en wat de werkervaring is van de zwemtrainer  . Als de zwemtrainer  al jaren lesgeeft in zwemmen dan heeft hij/zij een zekere onderscheiding ten opzichte van andere zwemtrainers. Dan zal de zwemtrainer  ook meer verdienen omdat men dan betaalt voor ervaring en expertise. 

Mensen vonden ons op: Salaris Zwemtrainer, Loon Zwemtrainer, Wat verdien je als Zwemtrainer, Salarisschaal Zwemtrainer, Salarisindicatie Zwemtrainer, Bonus Zwemtrainer, CAO Zwemtrainer, Brutoloon Zwemtrainer, Nettoloon Zwemtrainer, Vakantiedagen Zwemtrainer, Pensioen Zwemtrainer.

Competenties, skills & vaardigheden zwemtrainer

 • Energie
 • Motiveren
 • Leiderschap
 • Presenteren
 • Inzicht in omgeving
Mensen vonden ons op: Kennis Zwemtrainer, Vaardigheden Zwemtrainer, Attitude Zwemtrainer, Kwalificaties Zwemtrainer, Competentieprofiel Zwemtrainer.

Boeken voor het beroep zwemtrainer

Wil je meer weten over het beroep zwemtrainer? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je zwemtrainer bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken zwemtrainer te komen.

Zwemmen: boost je professionaliteit | Ariane Caplin

check of je een competente zwemtrainer bent - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789057184710 | 32 pagina's

Zwemmen: boost je professionaliteit 1e druk is een boek van Ariane Caplin uitgegeven bij Academic & Scientific Publishers. ISBN 9789057184710 Check of je een competente trainer bent! gaat over de competenties (in kennis, vaardigheden en attitudes) die je,...

Mensen vonden ons op: boeken voor Zwemtrainer, Zwemtrainer ebooks, boek Zwemtrainer.

Persoonstypen zwemtrainer

 

 Als zwemtrainer is het belangrijk dat je de leiding kunt nemen.  De zwemtrainer staat voor een of meerdere groepen en het is zaak dat deze groepen aandacht hebben voor zwemtrainer naar hem/haar luisteren. Daarvoor is het belangrijk dat de trainer niet alleen beschikt over enthousiasme in het overbrengen van het spel maar ook over een bepaald charisma zodat de leerlingen de zwemtrainer ook zien als leider. Bij zwemmen wordt er ook altijd in een zwembad getraind. Hiervoor is het des te belangrijker dat de trainer overwicht heeft om de groep te laten luisteren en zichzelf verstaanbaar te maken.     

Tevens is het zaak dat de zwemtrainer een goede waarnemer is. De zwemtrainer moet een goed beeld krijgen van het niveau van elke leerling afzonderlijk. Alleen op die manier kan de zwemtrainer in spelen op dit niveau en oefeningen bedenken die goed aansluiten bij de groep maar ook bij individuele leerlingen. En alleen zo kan het niveau van de groep zelf omhoog worden gebracht.  Dit is in deze sport best lastig in vergelijking met andere sporten omdat de leerlingen veel onder water doen en de trainer dus moeilijker kan zien wat er fout en goed gaat.         

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid Zwemtrainer, Karakter Zwemtrainer.

Netwerk zwemtrainer

 

De zwemtrainer heeft in zijn/haar werk vaak contact met andere zwemtrainers. Zeker als de zwemtrainer werkzaam bij een zwemclub dan zal er veel samenwerking zijn met andere trainers. Dit kan gunstig zijn omdat je elkaar kunt helpen en zelfs samen kunt werken in het trainen van groepen. Zeker voor bepaalde oefeningen is dit handig en daarbij zijn de groepen soms zo groot dat de zwemtrainers met samenwerking voordeliger uit zijn.

Op een sportclub zal er ook contact zijn met trainers uit andere disciplines. Hier zal de zwemtrainer misschien niet direct voordeel uithalen in het trainen van zijn/haar groep. Echter, het kan wel voordelig zijn een netwerk te hebben bij een sportclub voor het vinden van werk in de toekomst.        

Het contact met de clubvoorzitter zal er zonder meer zijn. De zwemtrainer dient namelijk verantwoording af te leggen aan de clubvoorzitter.      

Mensen vonden ons op: Collega’s Zwemtrainer, Medewerkers Zwemtrainer.

Is het beroep zwemtrainer iets voor jou?

Zou je graag zwemtrainer willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als zwemtrainer bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze Zwemtrainer, beroepskeuzetest Zwemtrainer, beroep Zwemtrainer kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden zwemtrainer

 

Voor de zwemtrainer is er weinig kans om door te groeien naar een ander beroep in dezelfde branche. Dit komt omdat het beroep van zwemtrainer redelijk op zich zelf staat. Wel kan de zwemtrainer doorgroeien naar een hoger niveau. Als  de zwemtrainer een aantal jaren lesgeeft aan een bepaald niveau en hierin ervaring opdoet in de sport zelf maar ook in het overbrengen van de sport, dan is het goed mogelijk dat de zwemtrainer gevraagd zal worden door de clubvoorzitter om een hogere groep te gaan trainen.  De zwemtrainer zal dan in de meeste gevallen ook meer gaan verdienen.                   

Arbeidsmarktperspectief score zwemtrainer

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep zwemtrainer. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten Zwemtrainer, Promotie mogelijkheden Zwemtrainer, Carriere Zwemtrainer.

Solliciteren op de functie zwemtrainer

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als zwemtrainer dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor zwemtrainer belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als zwemtrainer. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als Zwemtrainer, CV Zwemtrainer, sollicitatie Zwemtrainer.

Interviews met zwemtrainer

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen zwemtrainer

Vacatures zwemtrainer

Op zoek naar een nieuwe baan als Zwemtrainer? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor Zwemtrainer. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner.   Als zwemtrainer train je een of meerdere groepen in zwemmen. Dit kan kunstzwemmen zijn maar ook wedstrijd zwemmen. De zwemtrainer geeft aanwijzingen vanaf de kant aan de leerlingen in het water, verzint oefeningen voor zijn/haar leerlingen en zorgt ervoor dat de leerlingen beter worden in deze sport.

Beoordeling Zwemtrainer

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep Zwemtrainer' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep Zwemtrainer

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer op dit beroep