Opleidingen Advocaat-Generaal bij het Openbaar Ministerie

Zou je graag Advocaat-Generaal bij het Openbaar Ministerie willen worden? Of ben je al Advocaat-Generaal bij het Openbaar Ministerie en wil je jezelf verder ontwikkelen in jouw vakgebied? Hieronder vind je een een selectie aan opleidingen of cursussen voor de Advocaat-Generaal bij het Openbaar Ministerie, samengesteld door onze opleidingspartner Springest. Als je hieronder een interessante opleiding, training of cursus hebt gevonden zal je doorklikken naar springest.nl.

Voordat je Advocaat-Generaal bij het OM kan worden ben je eerst vaak al Officier van Justitie geweest. Daarna kun je dan doorstromen naar de functie van Advocaat-Generaal. Er zijn drie manieren om Officier van Justitie te worden:

 • RAIO opleiding, vereisten hiervoor zijn:
  1. Afgeronde WO opleiding Rechtsgeleerdheid
  2. Afgestudeerd in Nederlands Burgerlijk (proces)Recht, Straf(proces)recht en Bestuurs(proces)recht.
  3. Naast formele eisen zijn er ook nog eisen op het persoonlijke vlak. Je moet analystisch sterk zijn, een goed juridisch inzicht hebben en moet je makkelijk besluiten kunnen nemen. Ook moet je tegen een hoge werkdruk kunnen en heb je goede communicatieve vaardigheden. Deze vaardigheden worden beoordeeld door middel van een analytisch/cognitieve test en een voorgesprek. Ook volgt er naar aanleiding daarvan een assesment.
  4. De Nederlandse nationaliteit.
    
 • Het interne traject voor juristen die al binnen het OM werkzaam zijn. Je wordt dan Officier van Justitie in enkelvoudige zittingen. Als vereisten gelden dat je een studie Nederlands recht hebt afgerond en dat je  hiervoor  al vier jaar juridische ervaring hebt opgedaan in de rechtsprakijk als:
  1. Senior parketssecretaris of gerechtssecretaris
  2. Juridisch (staf)medewerker
  3. Specialistisch beleidsmedewerker
    
 • Als ‘buitenstaander’; je moet hiervoor afgestudeerd zijn in het Nederlands recht en de Nederlandse nationaliteit bezitten. Ook moet je al minstens zes jaar juridische werkervaring hebben.

De 2 beste opleidingen voor een Advocaat-Generaal bij het Openbaar Ministerie:

Ontnemen van wederrechtelijk verkregen voordeel

| Open inschrijving |€ 399.00 | Max. deelnemers: 25 | Totale lesduur: 6

Tijdens deze cursus wordt een overzicht gegeven van de belangrijkste aspecten van de ontnemingsmaatregel, actualiteiten en handvatten voor de praktijk. Relevante onderwerpen worden benaderd zowel vanuit het perspectief van de advocatuur als het Openbaar Ministerie in een duo presentatie van David Emmelkamp (advocaat bij Loyens Loeff) en officier van justitie Marius Teengs Gerritsen. Enerzijds komen …

Verdiepingscursus Strafrechtelijk Bewijsrecht

Strafrecht | Open inschrijving |€ 849.00 | Max. deelnemers: 25 | Totale lesduur: 12

Tijdens deze tweedaagse interactieve cursus komen de verschillende aspecten van het strafrechtelijke bewijsrecht aan de orde met de juiste mix van theorie en praktijk. Aan de hand van concrete voorbeelden en jurisprudentie wordt inzicht geboden in hoe het strafrechtelijk bewijsrecht) in de praktijk uitwerkt. Hierbij komen tevens Europese invloeden en te verwachten ontwikkelingen aan bod. …