bedrijfskundige (adviseren) Taken, Verantwoordelijkheden, Vacatures en Opleidingen

`

Wat is een bedrijfskundige (adviseren)?

Het beroep bedrijfskundige (adviseren) is een variant van het beroep organisatieadviseur en is onderdeel van de beroepsfamilie bedrijfskundigen en organisatieadviseurs

Beschrijving van het moederberoep organisatieadviseur

De Organisatieadviseur adviseert bedrijven en instanties over hun beleid en/of organisatie. Als een Organisatieadviseur ingeschakeld wordt doet deze eerst grondig onderzoek op de functionele gebieden die door de opdrachtgever aangewezen worden. Als de problemen in de organisatie voldoende geanalyseerd zijn gaat de Organisatieadviseur slag met het bedenken van aanpassingen en oplossingen en bekijkt de mogelijke consequenties van interventies. Dit alles legt hij voor aan de opdrachtgever. Als de aangedragen oplossingen goedgekeurd worden moet de Organisatieadviseur methodes ontwikkelen om ze te implementeren. Alle methodes en procedures rond het implementatieproces worden door hem in de gaten gehouden.

De Organisatieadviseur moet zelf veelkennis bezitten om de opdrachtgever kunnen informeren en adviseren.

Verder is mensenkennis belangrijk, om ook vast te kunnen stellendat mensen het obstakel vormen voor organisatorische veranderingen. De Organisatieadviseur moet strategisch met deze mensen om kunnen gaan, evenals met de opdrachtgever. De Organisatieadviseur moet in een organisatie tactisch spreken om successen te behalen en zo toekomstige opdrachten te veilig te stellen. 


Past het beroep bedrijfskundige (adviseren) bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Vacatures bedrijfskundige (adviseren)

Wil je een beter salaris verdienen als bedrijfskundige (adviseren)? Misschien kan je via deze vacatures een loonsverhoging krijgen

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...

bedrijfskundige (adviseren) worden: Opleidingen tot bedrijfskundige (adviseren)

Wil je bedrijfskundige (adviseren) worden? Hieronder vind je de opleidingen voor de bedrijfskundige (adviseren).

De 2 best beoordeelde opleidingen tot bedrijfskundige (adviseren)

Bedrijfskunde voor Juristen
De reeks voor advocaten en juristen leert u meedenken op strategisch niveau. Door colleges leert u over bedrijfskundige aspecten zoals financieel management, risicomanagement en innovatie. Deze opleiding voor advocaten en …
Bedrijfskunde voor Juristen
Master Bedrijfskunde specialisatie commercieel management
Resultaat Je beschikt over actuele strategische bedrijfskundige inzichten en modellen Je ontwikkelt een strategische visie op commercie en innovatie Je leert commerciële innovatie en strategie aan te jagen en te …
Master Bedrijfskunde specialisatie commercieel management

Doorgroei mogelijkheden bedrijfskundige (adviseren)

Je kunt als bedrijfskundige (adviseren) een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep bedrijfskundige (adviseren) is onderdeel van de beroepsfamilie Bedrijfskundigen en organisatieadviseurs. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een bedrijfskundige (adviseren)


Hoofd beroepsgroep bedrijfskundige (adviseren)

Het beroep bedrijfskundige (adviseren) valt binnen de hoofdberoepsgroep Onderzoekers, ingenieurs, docenten en specialisten

De hoofdgroep onderzoekers, ingenieurs, docenten en specialisten betreffen beroepen waarin kennisvergaring en toepassing van theoretische wetenschappelijke kennis centraal staat om een specifiek doel te bereiken.

Deze beroepen hebben een sterk analytisch karakter en vaak staat conceptontwikkeling en het toepassen van nieuwe en experimentele kennis centraal. Binnen deze beroepen staat wetenschappelijk handelen centraal om nieuwe inzichten toe te passen en/of te onderwijzen.

Onder de specialisten vallen ook de gezondheidszorg specialisten en wetenschappelijk adviseurs.

Het opleidings- en werk- denkniveau van onderzoekers, ingenieurs, docenten en specialisten ligt gemiddeld genomen op (Post-)HBO en WO niveau. In meerdere gevallen kunnen de kennis en vaardigheden ook via werkervaring en additionele training worden opgedaan.

Veelvoorkomende taken & werkzaamheden van onderzoekers, ingenieurs, docenten en specialisten.

 • het uitvoeren van analyses en onderzoek en het ontwikkelen van concepten, theorieën en operationele methoden
 • het adviseren over of toepassen van bestaande wetenschappelijke kennis
 • het doceren van theorie en praktijk van een of meer disciplines op verschillende onderwijsniveaus (MBO,  HBO, Universitair)
 • het onderwijzen en opleiden van personen met leermoeilijkheden of speciale behoeften
 • het verstrekken van diverse zakelijke, juridische en sociale diensten
 • het maken en/of uitvoeren van kunst
 • het geven van spirituele of psychologische begeleiding
 • het opstellen van wetenschappelijke artikelen en rapporten

 

Het begeleiden van andere werknemers kan bij de verantwoordelijkheden horen.

Subhoofd beroepsgroepen onderzoekers, ingenieurs, docenten en specialisten

Beroepen in deze hoofdgroep worden ingedeeld in de volgende subhoofdgroepen:

 • 21 Ingenieurs en onderzoekers wis-, natuur- en technische wetenschappen
 • 22 Specialisten gezondheidszorg
 • 23 Docenten
 • 24 Specialisten bedrijfsbeheer en administratie
 • 25 Specialisten informatie- en communicatietechnologie
 • 26 Juristen, sociaal wetenschappers en kunstenaars


Solliciteren op de functie bedrijfskundige (adviseren)

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als bedrijfskundige (adviseren) dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor bedrijfskundige (adviseren) belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als bedrijfskundige (adviseren). Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep bedrijfskundige (adviseren) iets voor je?

Zou je graag bedrijfskundige (adviseren) willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als bedrijfskundige (adviseren) bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Ga direct naar