U bevindt zich hier: Home » Beroepen » cnc-Draaier

cnc-Draaier worden: Competenties, Opleidingen, Vacatures en Salaris

Wat doet een cnc-Draaier? Lees de functieomschrijving.

 

 
De CNC-Draaier maakt zelfstandig producten of productonderdelen van metalen. De Draaier werkt  op een draaibank of draaicentrum waar hij met verspanende bewegingen een metaalproduct vervaardigt. CNC staat voor computer numerical control en slaat op de computergestuurde regeling van werktuigmachines. De CNC-Draaier werkt dus voornamelijk met computergestuurde draaibanken. Steeds meer draaiwerk wordt door een computer aan gestuurd. 
De CNC-Draaier is verantwoordelijk voor het bedienen van de CNC-draaibanken en draaicentra. Hij activeert bestaande CNC-programma's, wijzigt ze en schrijft nieuwe CNC-programma's voor het draaiproces. De CNC-Draaier werkt niet alleen met computergestuurde draaibanken. Voor een voorbewerking of een proefwerkstuk werkt soms met handmatige draaibanken. 
De CNC-Draaier start zijn werk met de aanlevering van een opdracht en werktekening. Het komt ook voor dat CNC-programma's kant en klaar worden afgeleverd. Na het draaiproces vindt het de eerste productcontrole plaats. Na goedkeuring wordt het werkstuk afgeleverd ofwel direct aan de klant of voor een nabewerking. 
Ander werk dat de CNC-Draaier kan doen is bijvoorbeeld het bepalen van de verspaningscondities, het controleren van de werkstukken en het invullen van meetrapporten en statussen. De Draaier zorgt ook voor het onderhoud van de CNC-draaibanken en doet de nabewerking van een product. In veel gevallen denkt de CNC-Draaier ook mee in de ontwerpfase van het product. 
 
 
 
 

 

Mensen vonden ons op: Job cnc-Draaier, Baan cnc-Draaier, cnc-Draaier Worden, Functie-eisen cnc-Draaier, Verantwoordelijkheden cnc-Draaier, Functieprofiel cnc-Draaier, Wat doet een cnc-Draaier, Werken als cnc-Draaier.

Cnc-Draaier worden: Opleiding tot cnc-Draaier

De CNC-Draaier heeft minstens een VMBO+ Techniek opleiding afgerond, specifiek met CNC. Ervaring in de conventionele verspaning is een vereiste voor de startende CNC-Draaier. In sommige vacatures is Werktuigbouwkunde (MBO) een instroomeis, aangevuld met de opleiding CNC-Draaier. 

Het werk van een CNC-Draaier staat of valt met ervaring. Een volwaardig Draaier heeft minstens vijf jaar werkervaring. Daarnaast heeft hij al ervaring opgedaan in het handmatig draaiwerk. De CNC-Draaier kan zich blijven ontwikkelen door het volgen van cursussen en trainingen die vanuit zijn professie worden gegeven. Hij kan ook bijvoorbeeld zich specifiek gaan richten op verspraning of het CNC-programmeren.

 

 

 

 
 

Opleidingen, cursussen en trainingen:

Vind een cursus of training. In samenwerking met Springest
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Staat de opleiding, cursus of training die je zoekt er niet tussen? Kijk dan bij onze partner Springest.nl.
Mensen vonden ons op: Studeren voor cnc-Draaier, cnc-Draaier Worden, Opleidingsniveau cnc-Draaier, Scholing cnc-Draaier, Studie cnc-Draaier, Bijscholing cnc-Draaier, Omscholing cnc-Draaier.

Organisaties waar een cnc-Draaier doorgaans werkzaam is

De CNC-Draaier is vooral werkzaam bij toeleverende bedrijven. Bedrijven die bijvoorbeeld leveren aan de machine-industrie en de metaalproductenindustrie. Bij dat laatste moet je denken aan bankwerkerijen, gereedschapmakerijen en matrijzenmakerijen. Ook levert het bedrijf waar de CNC-draaier werkt producten waar auto's, vrachtwagens en vliegtuigen mee gemaakt worden. De elektrotechnische industrie evenals de medische en optische industrie werken ook met producten die vervaardigt zijn door een CNC-Draaier.  

De CNC-Draaier werkt voor bedrijven die naar winst streven. In zijn werkzaamheden moet hij daar ook rekening mee houden. Omdat het vooral om toeleverende bedrijven gaat worden opdrachten voor een CNC-Draaier vaak door een externe opdrachtgever aageleverd. Deze toeleverende bedrijven beschikken daarom bijna niet over een eigen ontwerp- of ontwikkelafdeling. 

 
 
Mensen vonden ons op: Studeren voor cnc-Draaier, cnc-Draaier Worden, Opleidingsniveau cnc-Draaier, Scholing cnc-Draaier, Studie cnc-Draaier, Bijscholing cnc-Draaier, Omscholing cnc-Draaier.

Salaris en Arbeidsvoorwaarden cnc-Draaier

De CNC-draaier valt onder het CAO van het metaalverwerkingsbedrijf. Een CNC-draaier valt onder de functiefamilie van CNC-verspanen. Daarbinnen kan hij in meerder functiegroepen worden ingedeeld. Afhankelijk van zijn functiegroep, zijn takenpakket, wordt zijn salaris bepaald. Het minimale startsalaris van een CNC-Draaier is €1720. Dat kan oplopen tot een minimaal loon van 2316 euro door het opbouwen van werkjaren en het uitbreiden van zijn takenpakket. 

Mensen vonden ons op: Salaris cnc-Draaier, Loon cnc-Draaier, Wat verdien je als cnc-Draaier, Salarisschaal cnc-Draaier, Salarisindicatie cnc-Draaier, Bonus cnc-Draaier, CAO cnc-Draaier, Brutoloon cnc-Draaier, Nettoloon cnc-Draaier, Vakantiedagen cnc-Draaier, Pensioen cnc-Draaier.

Competenties, skills & vaardigheden cnc-draaier

 • Analytisch
 • Resultaatgerichtheid
 • Stressbestendigheid
 • Omgaan met details
 • Accuratesse
 • Zelfstandigheid
 • Vakmanschap
Mensen vonden ons op: Kennis cnc-Draaier, Vaardigheden cnc-Draaier, Attitude cnc-Draaier, Kwalificaties cnc-Draaier, Competentieprofiel cnc-Draaier.

Boeken voor het beroep cnc-draaier

Wil je meer weten over het beroep cnc-draaier? Hieronder vind je diverse boeken, Ebooks of DVD's waarin je meer te weten kan komen over de functie en de inhoud. Ook kunnen er boeken tussen staan die interessant zijn wanneer je cnc-draaier bent en jezelf verder wilt ontwikkelen binnen je vakgebied.

Als je tussen de hieronderstaande boeken geen geschikte kan vinden, klik dan op de link onderaan dit kader om op de pagina met meer boeken cnc-draaier te komen.

Met de wetenschap van nu | Willem van der Does

graaiers, draaiers en spijtoptanten - Nederlands | Druk: 1 | Hardcover | 9789055947478 | 119 pagina's

Met de wetenschap van nu 1e druk is een boek van Willem van der Does uitgegeven bij Scriptum. ISBN 9789055947478 Nederland is op de Ranglijst van Gelukkigste Landen uit de toptien gezakt. We staan nu op een gedeelde 15e plaats, maar wie nieuwsprogramma's ...

Fusion 360 for Makers | Lydia Sloan Cline

Design Your Own Digital Models for 3d Printing and CNC Fabrication - Engels | Paperback | 9781680453553 | 256 pagina's

Learn how to use Autodesk Fusion 360 to digitally model your own original projects for a 3D printer or a CNC device. Fusion 360 software lets you design, analyze, and print your ideas. Free to students and small businesses alike, it offers solid, surface,...

TransferW 4 - Basis CNC verspanen / orientatie CNC-plaatwerken Werkboek | A. Karbaat

deelkwalificatie verspanen mow - Nederlands | Druk: 1 | Paperback | 9789042507029 | 175 pagina's

TransferW 4 - Basis CNC verspanen / orientatie CNC-plaatwerken Werkboek 1e druk is een boek van A. Karbaat uitgegeven bij ThiemeMeulenhoff bv. ISBN 9789042507029 Tr@nsfer-w basis cnc-verspanen werkboek...

Mensen vonden ons op: boeken voor cnc-Draaier, cnc-Draaier ebooks, boek cnc-Draaier.

Persoonstypen cnc-Draaier

Een CNC-Draaier moet goed zijn in het herkennen van fouten en het opzetten en controleren van processen(Loyalist). Intuïtie en punctualiteit zijn eigenschappen van een Loyalist die een Draaier helpen in zijn werk. Een CNC-Draaier moet zelfstandig complexe werkzaamheden. Veel werkzaamheden hebben een procedurematig karakter. Dat vereist nauwgezetheid en concentratie van de CNC-Draaier.

De CNC-draaier doet nauwkeurig en onafhankelijk zijn werk. Hij heeft veel specifieke kennis over zijn vakgebied en een hoog arbeidsethos (Waarnemer). Voor een Waarnemer is het daarnaast moeilijk om zonder script te werken. In het beroep van CNC-Draaier komt dat goed uit, de werkzaamheden worden volgens een vast stramien uitgevoerd. 

Mensen vonden ons op: Persoonlijkheid cnc-Draaier, Karakter cnc-Draaier.

Netwerk cnc-Draaier

De CNC- Draaier is binnen het bedrijf waar hij werkzaam is te vinden op de afdeling draaien of machinaal verspanen. Hij komt voor zijn werk natuurlijk in aanraking met andere CNC-Draaiers. Collega's van hem zijn bijvoorbeeld een conventioneel Draaier of Conventioneel Frezer. Er bestaan ook functies waar het draaien en frezen wordt gecombineerd. Dat geldt voor zowel CNC als conventioneel. 

De CNC-Draaier moet verantwoording afleggen aan zijn leidinggevende op de betreffende afdeling. Verder kan een CNC-Draaier een Stempelmaker en een Werkvoorbereider tegenkomen op zijn werkvloer.  

 
Mensen vonden ons op: Collega’s cnc-Draaier, Medewerkers cnc-Draaier.

Is het beroep cnc-Draaier iets voor jou?

Zou je graag cnc-Draaier willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als cnc-Draaier bij jou past.

Mensen vonden ons op: beroepskeuze cnc-Draaier, beroepskeuzetest cnc-Draaier, beroep cnc-Draaier kiezen.

Arbeidsmarktperspectief en Doorgroeimogelijkheden cnc-Draaier

 

 

 

Bedrijven maken zich zorgen over de verslechterende arbeidsmarkt: het zal in de toekomst waarschijnlijk nog moeilijker
worden om aan CNC-Draaiers te komen, zowel aankomend als vakervaren. Bedrijven constateren een sterk verminderde
instroom van leerlingen en aankomend vaklieden (jongeren).
•Ten gevolge van de verdergaande integratie van verspanende bewerkingen (met name draaien en frezen) zal de CNC-Draaier
steeds meer worden vervangen door een allround verspaner, bijvoorbeeld de CNC-Draaier/frezer), die
bijvoorbeeld aan een bewerkingscentrum werkt. De beroepengroep CNC-Draaiers zal dus in omvang gaan afnemen.
 
De CNC-Draaier kan in principe doorstromen naar CNC-Draaier/Frezer.
Tevens is doorstroom mogelijk naar bijvoorbeeld een functie als Tekenaar-Werkvoorbereider, die
grafisch (dus met CAD-CAM) programmeert. De opgebouwde materie-deskundigheid in het CNCdraaien
vormt daarbij een cruciale basis. Aanvullend wordt gericht bijgeschoold op CAD-CAM.
De CNC-Draaier kan in principe ook doorstromen naar een meewerkend leidinggevende functie.
 

Arbeidsmarktperspectief score cnc-Draaier

Hieronder vind je de score voor het arbeidsmarktperspectief voor het beroep cnc-Draaier. We hebben 5 scores: Zeer Goed, Goed, Redelijk, Matig en Slecht.

Zeer goed
Powered by arbeidsmarktkansen.nl & Intelligence Group
Mensen vonden ons op: Vooruitzichten cnc-Draaier, Promotie mogelijkheden cnc-Draaier, Carriere cnc-Draaier.

Solliciteren op de functie cnc-Draaier

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als cnc-Draaier dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor cnc-Draaier belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als cnc-Draaier. Bekijk dan onze tips.

Mensen vonden ons op: solliciteren als cnc-Draaier, CV cnc-Draaier, sollicitatie cnc-Draaier.

Interviews met cnc-Draaier

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.

Verwante beroepen cnc-Draaier

 • Frezer
 • Stempelmaker
 • Conventioneel Draaier

Vacatures cnc-draaier

Op zoek naar een nieuwe baan als cnc-Draaier? Samen met onze vacature partners bieden wij je een groot aanbod aan actuele vacatures voor cnc-Draaier. Wanneer je hieronder een voor jou geschikte vacature vind zal je doorklikken naar de vacaturepartner.     De CNC-Draaier maakt zelfstandig producten of productonderdelen van metalen. De Draaier werkt  op een draaibank of draaicentrum waar hij met verspanende bewegingen een metaalproduct vervaardigt. CNC staat voor computer numerical control en slaat op de computergestuurde regeling van werktuigmachines.

Beoordeling cnc-Draaier

Lees hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef je mening bij het blok 'Beoordeel zelf het beroep cnc-Draaier' hieronder.

 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Beoordeel zelf het beroep cnc-Draaier

Geef een score van 1 ster (zeer slecht) tot 5 sterren (zeer goed) door met je muis te klikken bij de 4 keuzeopties die worden getoond.
 • Functie-inhoud
 • Salaris en arbeidsvoorwaarden
 • Doorgroeimogelijkeden
 • Arbeidsmarktperspectief

Reacties

Wel, dit is een onderbetaalde job namelijk er wordt veel van je gevraagd je moet alles kunnen en je mag niets verdienen.

Instroom is er niet de opleidingen komen veel te kort dat zie in aan de stagairs die bij me komen.

Doorgroeien vergeet het maar want een goede vakman veplaats je niet dus je blijft op je plaats.

Conventioneel en cnc draaier frezer 45 jaar ervaring in gereedschapsmakerij.

Eddy.

Door: Eddy

Ik ben het volledig met eddy eens.Je krijgt veel op je bord,vaak van mensen die niet het flauwste benul hebben hoe het werkt.Het is dat ik het werk met veel plezier doet anders had ik het bijltje er al lang bij neergelegd.Gr.Harriee

Door: Harrie

Beste Harrie,geloof mij,het is overal wat en je doe je werk met plezier .Houden zo.Gr.

Door: Steven

Wordt nooit een cnc draaier want doorgroeien is niet meer mogelijk.

Het tekort aan cnc draaiers wordt alleen maar groter dus eenmaal een ervaren cnc draaier blijft altijd op zijn plaats omdat er geen vervanger voor handen is.

Kan het weten draai inmiddels al 30 jaar mee.

Door: een sluziger

En je word volgens mij erg gewaardeerd.Gr.

Door: Hein

Ik wel en niet alleen met woorden.Gr.

Door: cnc-draaier

Reageer op dit beroep