Opleidingen Ergonoom

Zou je graag Ergonoom willen worden? Of ben je al Ergonoom en wil je jezelf verder ontwikkelen in jouw vakgebied? Hieronder vind je een een selectie aan opleidingen of cursussen voor de Ergonoom, samengesteld door onze opleidingspartner Springest. Als je hieronder een interessante opleiding, training of cursus hebt gevonden zal je doorklikken naar springest.nl.

Er bestaat in Nederland geen specifieke opleiding tot Ergonoom. Wel zijn er verschillende HBO- en WO-studies waarin veel aandacht wordt besteed aan ergonomie. Dit gebeurt meestal in de laatste jaren, nadat de basiskennis over technische, bewegings- of sociale wetenschappen aan bod is gekomen.

De eerder opgedane kennis bepaalt waar de ergonomie zich nadrukkelijk op richt. Bij een technische studie, zoals Industrieel Ontwerpen of Werktuigbouwkunde, ligt de nadruk op de technische leef- en werkomgeving. Bij een sociale studie, zoals Psychologie, ligt de nadruk op informatieverwerking en taakbelasting. Bij bewegingswetenschappen ligt de nadruk op de fysieke capaciteiten van de mens.

Er bestaan ook cursussen Ergonomie, maar voorkennis is hierbij van belang.