exportadviseur Taken, Verantwoordelijkheden, Vacatures en Opleidingen

`

Wat is een exportadviseur?

Het beroep exportadviseur is een variant van het beroep exportmanager en is onderdeel van de beroepsfamilie leidinggevenden export

Beschrijving van het moederberoep export manager

De Export Manager houdt zich bezig met het in- en verkopen van Nederlandse producten in het buitenland. Meestal werkt de Export Manager voor een groot Nederlands (export)bedrijf, maar hij kan ook voor zichzelf werken. Binnen een bedrijf wordt de Export Manager verteld welke producten hij moet exporteren, verder is men doorgaans vrij om zelf contacten te leggen en alles te regelen.

De Export Manager moet ervoor zorgen dat hij producten in Nederland koopt, kopers voor deze producten in het buitenland vindt en dat de producten zonder problemen in het buitenland geleverd worden. Een goede kennis van het zakenleven en van in- en uitvoerwetten is essentieel. De Export Manager voert niet alleen overleg met kopers, maar ook met vervoersbedrijven. Goede communicatieve vaardigheden helpen hierbij, maar kennis van de cultuur en taal van het land kan ook enorm helpen.

Een Export Manager brengt veel tijd in het buitenland door, maar zit ook veel achter zijn bureau. Er komen veel regeltjes en praktische aspecten kijken bij het werk van de Export Manager en hij kan dus niet de hele tijd doorbrengen met netwerken en in het buitenland zitten. 

Andere beroepen binnen de beroepsfamilie leidinggevenden export


Past het beroep exportadviseur bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Vacatures exportadviseur

Wil je een beter salaris verdienen als exportadviseur? Misschien kan je via deze vacatures een loonsverhoging krijgen

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...

exportadviseur worden: Opleidingen tot exportadviseur

Wil je exportadviseur worden? Hieronder vind je de opleidingen voor de exportadviseur.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot exportadviseur

Er zijn geen opleidingen exportadviseur aanwezig.


Doorgroei mogelijkheden exportadviseur

Je kunt als exportadviseur een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep exportadviseur is onderdeel van de beroepsfamilie Leidinggevenden export. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een exportadviseur


Hoofd beroepsgroep exportadviseur

Het beroep exportadviseur valt binnen de hoofdberoepsgroep Vakspecialisten

Vakspecialisten betreffen beroepen waarin specifieke aangeleerde kennis wordt toegepast om een gewenst resultaat te bereiken. 

Dit betreffen technische, sociale of administratieve werkzaamheden die gebaseerd zijn op de toepassing van wetenschappelijke of artistieke kennis, of operationele methoden en voorschriften. 

Vakspecialisten betreffen technische beroepen, maar ook gezondheidszorg medewerkers, zakelijke-, juridische- en ICT professionals. 

Het opleidings- en werk- denkniveau van Vakspecialisten ligt gemiddeld genomen op MBO en HBO niveau. In veel gevallen kunnen de kennis en vaardigheden ook via werkervaring en additionele training worden opgedaan.

Veelvoorkomende werkzaamheden van Vakspecialisten

  • het uitvoeren van technische werkzaamheden op basis van toegepaste wetenschappelijke kennis, zoals natuurwetenschappen, engineering en technologie.
  • het leveren van medische, sociale en/of maatschappelijke diensten 
  • het initiëren en uitvoeren van diverse zakelijke diensten met betrekking tot handel, financiën en administratie en wet- en regelgeving
  • technische en administratieve ondersteuning bieden voor de kunst en amusement en sportactiviteiten
  • het uitvoeren van religieuze ondersteunende werkzaamheden

 

De begeleiding van andere werknemers kan bij de verantwoordelijkheden horen

Subhoofd beroepsgroepen Vakspecialisten

Beroepen in deze hoofdgroep worden ingedeeld in de volgende subhoofdgroepen:

  • 31 Vakspecialisten natuur- en technische wetenschappen
  • 32 Vakspecialisten gezondheidszorg
  • 33 Vakspecialisten bedrijfsbeheer en administratie
  • 34 Vakspecialisten op juridisch, maatschappelijk en cultureel gebied
  • 35 Vakspecialisten informatie en communicatie


Solliciteren op de functie exportadviseur

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als exportadviseur dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor exportadviseur belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als exportadviseur. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep exportadviseur iets voor je?

Zou je graag exportadviseur willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als exportadviseur bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Ga direct naar