Interview met een stemacteur

28-07-2019

Jakob Krabbé is stemacteur.

Hoe ben je aan deze baan gekomen?

“Ik heb eerst jarenlang in de media-, entertainment- en filmindustrie gewerkt in veel verschillende posities: redactie, productie, verslaggeving, item-regie, en als presentator en acteur.”

Heb je een speciale opleiding gevolgd om stemacteur te worden?
“Ik ben na mijn HAVO direct aan de slag gegaan in de tv- en filmwereld voor een 'praktijkstudie'. Ook heb ik verschillende acteer-workshops en cursussen gevolgd en logopedie.”

Hoe ziet voor jou een gemiddelde werkweek eruit?
“Meestal begin ik de week met de wetenschap dat ik daarvan drie dagen in mijn homestudio werk en twee dagen buiten de deur in externe geluidsstudio’s. Gedurende de week komen de opdrachten dan binnen en probeer ik mijn agenda zo goed mogelijk in te delen, ook in combinatie met het vaderschap.

Als ik een homestudio-dag heb, verloopt die meestal als volgt: er komt een klus binnen via de mail of de telefoon: ik duik de studio in en probeer de desbetreffende productie binnen een uur op te nemen, te monteren en te verzenden. Een enkele keer wordt dat een paar uur en heel soms doe ik er een dag over. Als de klus is ingesproken, wacht ik op een akkoord van de klant en op de eventuele feedback; mocht die er zijn dan neem ik eventueel ‘retakes’ op. Als de klus dan geklaard is en de klant tevreden is, wordt de factuur verstuurd. Ook maak ik altijd een nieuwsberichtje op mijn site met een linkje naar de opdrachtgever en/of klant. Daarna ga ik meestal verder met onderhoud van de website, boekhouding en acquisitie.”

Welke competenties zijn belangrijk in je beroep?
“Acteerervaring; met alleen een prettige stem kom je er niet. Je moet punctueel zijn, professioneel, vriendelijk, het moet geloofwaardig klinken, je moet regisseerbaar zijn, goed kritiek kunnen incasseren en snel kunnen schakelen, ook kan je niet met een groot ego die studio inkomen; daar zit niemand op te wachten. Jij bent slechts een gedeelte van de productie en het is dan ook niet gewenst dat jij commentaar hebt; je moet gewoon doen waarvoor je gekomen bent en dat is het product of de rol zo goed mogelijk neerzetten.”

“Acteerervaring is erg belangrijk in dit beroep; met alleen een prettige stem kom je er niet"

Wat is de grootste uitdaging in je werk?
“Klanten werven, acquisitie, zorgen dat je een kameleon bent: je moet veel verschillende dingen kunnen met je stem: zakelijk, commercieel, vriendelijk of verleidelijk klinken, verschillende typetjes neerzetten enzovoort.”

Wat geeft je baan de meeste voldoening?
“Zorgen dat zowel de klant als de luisteraar een smile op hun gezicht hebben en je vaker vragen!”

Wat maakt deze baan aantrekkelijk?
“Als je het goed doet, word je door miljoenen mensen gehoord en weet niemand dat jij het bent! Ook kan je er relatief veel mee verdienen, maar ‘don’t quit your day job just yet’.”

Wat zijn de minder leuke kanten van je baan?
“De concurrentie is moordend; aan het begin van je carrière is het zwoegen om er tussen te komen, later moet je alle zeilen bij zetten om boekingen binnen te blijven halen en in een verder stadium zorgen dat je niet te veel gehoord wordt met dezelfde dingen en dat je stem ‘hot’ blijft. Kortom, dat verhaal over die kameleon...”

Wat zou je doen als je geen stemacteur zou zijn?
“Professioneel surfer zijn. Nu is dat mijn grootste hobby, als ik meer tijd gehad zou hebben, zou dat een droom van mij zijn.”

Wat was je droombaan als kind?
“Acteur of presentator worden.”

"Je moet er altijd voor zorgen dat je stem 'hot' blijft"

Hoe ziet je de toekomst van stemacteur?
“Er zijn ontwikkelingen waarbij wetenschappers proberen om de menselijke stem na te bootsen: ik hoop dat het niet lukt, want anders heb ik een probleem, haha.”

Welk advies zou je mensen die stemacteur willen worden geven?
“Laat eerst je stem beoordelen door een professional, liefst iemand die je er niet voor hebt betaald, want dan is diegene hoogstwaarschijnlijk eerlijker tegen je. Als je van een ‘pro’ hebt gehoord dat je talent hebt, ga je een acteercursus doen en neem je logopedie bijvoorbeeld. Bestudeer andere mensen en kijk wat zij met hun stem doen. Doe ze echter nooit na, tenzij je een specifiek typetje moet doen natuurlijk.

Als je ook voice-over wilt worden ga je aan de slag voor een lokaal radiostation of iets dergelijks en langzaam maar zeker probeer je op die manier meer ervaring op te doen.
Ook helpt het om producten aan jezelf te verkopen: dus pak een product en een microfoon, neem jezelf op en lees dat zo goed mogelijk voor en luister dan je opname terug. Hetzelfde kan je doen met de krant bijvoorbeeld: en dan oefenen, oefenen, oefenen; en wees kritisch op jezelf!"

Meer over Jakob Krabbé
“Als je geïnteresseerd bent geraakt in dit fantastische beroep, kun je natuurlijk altijd even op mijn site kijken: www.jakobkrabbe.nl. Daar staat onder andere een pagina op waar je meer kan lezen over dit beroep. Verder kan je er veel van mijn werk beluisteren als voice-over en stemacteur.”


Terug naar het overzicht

Zoek een ander beroep