Interview met een zenmeester

27-07-2019

Chuong Lu is zenmeester en is eigenaar van Lumeditatie.

Hoe bent u aan deze baan gekomen?

“Ik ben ZZP’er en heb mijzelf dus deze baan gegeven. Maar ik zie dit niet echt als een baan. Het is mijn manier van leven. Ik leef zó, dat ik van geluk kan genieten en mijn eigen lijden kan veranderen. Daarmee ontwikkel ik de wijsheid en het inzicht om andere mensen te kunnen begeleiden. Mensen zijn heel gelukkig zonder dat te weten. En mensen lijden onnodig veel omdat ze de kunst niet kennen om lijden te veranderen en te transformeren. Mijn baan is dus mijn leven. En mijn leven is mijn baan.”

Welke opleiding hebt u gevolgd om Zenleraar te worden?
“Ik heb 16 jaar lang als zenmonnik geleefd in een klooster in Zuid Frankrijk in Plum Village. Daar ben ik getraind door de Vietnamese Zenleraar Thich Nhat Hanh. Het was intensief oefenen. Elke dag stond je op met een oefening en je bleef oefenen totdat je naar bed ging. Soms merkte ik dat ik tijdens mijn slaap ook nog oefende. Na zeven jaar intensief oefenen kreeg ik de transmissie van de lamp van Thich Nhat Hanh, de overdracht van het leraarschap en zo ben ik Zenleraar geworden. Maar dat is de formele kant. Want een opleiding om Zenleraar te worden kun je nooit voltooien. Je blijft oefenen in je dagelijkse leven. Het is een soort kung-fu. Je beoefent daarmee niet de kunst om te vechten maar ook de kunst om vrede te sluiten met jezelf en met je omgeving.”

“Ik leef zó, dat ik van geluk kan genieten en mijn eigen lijden kan veranderen”

Kunt u een gemiddelde werkdag beschrijven?
“Tijdens trainingen en retraites sta ik 's ochtends vroeg op en begeleid ik om 7:00 uur een zitmeditatie van de deelnemers. Het gaat om zitten op een stabiele wijze en ademen op een bewuste manier. Zitmeditatie helpt mij en anderen om wakker te zijn. Van binnen ontstaat er vrede en helderheid. Dat is de basis voor een leven in zen. Daarna treffen we de voorbereidingen voor het ontbijt. In stilte, zodat we ons werk met aandacht en concentratie kunnen doen. We eten daarna in stilte. Dat geeft ons de gelegenheid om het eten werkelijk te waarderen en ervan te genieten.

Om 9:30 uur geef ik een lezing van ongeveer 1,5 uur lang. De lezing heeft de functie om het innerlijke inzicht van een zenleerling wakker te maken. Na de lezing gaan we wandelen en lopen we in meditatie door de natuur. We hebben om 12:30 uur een lunch in stilte. Ook die wordt tevoren gezamenlijk in stilte klaargemaakt. In de middag hebben we wat tijd om een eigen oefening te doen of te rusten. Ook dat is vaak een echte oefening!

Rond 15:00 uur gaan we samen in een kring zitten en met elkaar onze levenservaring delen. Ieder die dat wil, krijgt de tijd om zich uit te spreken. We praten vanuit ons hart en we luisteren met aandacht naar elkaar. Dat is een hele fijne oefening om te doen. Rond 18:00 uur hebben we diner in stilte. Om 20:00 uur is er weer zitmeditatie. Daarna hebben we nog wat tijd om persoonlijke dingen te doen voordat we in stilte naar bed gaan. Persoonlijke begeleiding geef ik de hele dag door aan de beoefenaars. Vaak in de vorm van een gesprek.”

Welke competenties zijn belangrijk in uw beroep?
“Goed luisteren is een belangrijke competentie in mijn beroep. Ik moet goed naar mijzelf kunnen luisteren om ook goed naar andere mensen te kunnen luisteren. Ik oefen om zonder vooroordeel te kunnen luisteren zodat er nieuwe ontdekkingen gedaan kunnen worden tijdens het luisteren. Ik luister en ontdek steeds weer nieuwe 'gelukjes' die ik niet eerder bij mezelf gezien heb. Ik luister en ontdek ook steeds meer pijnlijke ervaringen die ik nog niet getransformeerd heb. Door op zo’n manier te luisteren ervaar ik altijd de aanwezigheid van compassie. Voor mezelf en voor de ander. Zonder compassie kan een Zenleraar geen Zenleraar zijn.

Een andere competentie is het non-dualistisch zijn, geen scheiding maken tussen goed en kwaad en tussen oorzaak en gevolg. Een Zenleraar moet dieper kunnen zien dan de zichtbare wereld. Er is een andere wereld die we alleen maar kunnen zien wanneer we niet dualistisch zijn. De golven van een oceaan zijn makkelijk waar te nemen. Er zijn grote golven, kleine golven, mooie golven, lelijke golven. Maar als we diep in de golven kijken, dan zien we water. Water is de basis van alle golven. Golven zijn te beschrijven met dualistische termen. Maar water is niet te beschrijven met dualistische termen zoals groot, klein, mooi of lelijk. Een Zenleraar ziet golven, maar moet ook de competentie hebben om het water te kunnen zien.”

Wat is de grootste uitdaging in uw werk?
“Ik heb vaak een hele korte tijd om een persoon te helpen. Iemand spreekt een uur met mij, of oefent met mij voor een weekend. In dat ene uur of ene weekend wil ik altijd heel graag mensen hun innerlijke rust laten ontdekken. Die hebben ze wel degelijk maar vaak weten ze dat niet. In die korte tijd wil ik mensen ook de transformatie van hun lijden laten ervaren. Om geluk te ervaren en lijden te transformeren heb je minder tijd nodig dan mensen vaak denken. We doen er vaak te lang over om gelukkig te kunnen zijn en lijden los te laten. We hebben daarvoor veel minder tijd nodig. Het is voor mij een uitdaging om mensen in een korte tijd deze ervaring van zen te laten beleven.”

Wat geeft uw baan de meeste voldoening?
“Ik krijg steeds meer vrienden. Mijn leerlingen zijn ook mijn vrienden. We worden goede vrienden. Als we gelukkiger worden en minder lijden, dan hebben we meer tijd en ruimte voor elkaar. Mijn vrouw en mijn kinderen zijn ook goede vrienden van mij. We delen met elkaar de beste momenten van het leven. Ik herken ook mijn vrienden onder de dieren en onder planten en mineralen. Als je in vrede kunt zijn met jezelf, kun je ook meer zijn dan alleen maar mens. Daardoor communiceer je niet alleen maar op een vredige manier met mensen, maar ook met dieren, met planten en mineralen. Ik ben niet meer een eenzaam mens op deze wereld. Ik heb vrienden en leef in harmonie met mijn vrienden.”

“Als je in vrede kunt zijn met jezelf, kun je ook meer zijn dan alleen maar mens”

Wat zijn de minder leuke kanten van uw baan?
“Ik doe altijd mijn best om mensen het beste in zichzelf te laten ontdekken. Ik zie hen vaak beter dan zij zichzelf kunnen zien. De transformatie van een persoon kan zo snel gebeuren. De minder leuke kant van mijn baan is dat sommige mensen blijven weigeren om in zichzelf te geloven. Ze werken daardoor vaak niet mee. Het is pijnlijk om mensen te zien lijden, vooral om mensen onnodig te zien lijden. Dat is niet leuk.”

Wat zou u doen als u geen Zenleraar zou zijn?
“Dat is intussen voor mij onmogelijk. Want het is voor mij ook niet meer mogelijk om niet te leven. Ik leef elke dag diep en intens. Ik leef als het goed gaat en ook als het niet goed gaat. Ik ben Zenleraar, dat betekent: ik leef. Ik kan van het leven geen afstand meer doen. Ik houd van het leven.”

Wat was uw droombaan als kind?
“Ik wilde schrijver worden. Ik las als kind heel veel en ik wilde ook zelf een goede schrijver worden. Ik heb begrepen dat een Zenleraar ook schrijver kan zijn. Dus wie weet dat ik ooit mijn droom nog kan verwezenlijken.”

Hoe zie u de toekomst van Zenleraar?
“Mensen hebben stress, mensen lijden onder depressie en burn-out. Steeds meer mensen hebben dat. Een Zenleraar helpt mensen om stress, depressie en burn-out om te zetten in vrede, rust en vreugde. Meer dan ooit hebben we, juist vandaag, Zenleraren nodig. We hebben zelfs heel veel Zenleraren nodig. Maar wel Zenleraren die meer kunnen doen dan mensen zich alleen maar even laten ontspannen. Een echte Zenleraar heeft inzicht. Een soort inzicht dat alleen kan ontstaan vanuit een eigen belangrijke persoonlijke doorbraak. Een Zenleraar is iemand die zelf weet wat pijn is, die niet probeert te ontsnappen aan zijn eigen pijn en wegvlucht van de pijn van een ander, maar die pijn kan omzetten in geluk en vreugde.”

Welk advies zou jij mensen die Zenleraar willen worden geven?
“Om Zenleraar te worden heb je een andere Zenleraar nodig om jou te trainen. Blijf bij jouw Zenleraar in training voor een lange tijd, zodat je de tijd neemt om zijn inzicht over te kunnen nemen. Inzicht is heel iets anders dan kennis. Kennis kun je uit een boek halen en aan een ander doorvertellen. Maar inzicht is iets levendigs. Dat kun je niet uit een boek halen. Een echte Zenleraar vertelt je geen dingen uit een boek. Hij vertelt je dingen vanuit zijn eigen inzicht om jou vanuit het leven zelf te kunnen helpen. Bij zo’n leraar heb je tijd nodig. Mijn advies is: vind een Zenleraar en blijf bij hem oefenen totdat zijn inzicht in jou leeft.”

Over Lumeditatie
“Mijn bedrijf heet Lumeditatie. Het is een eenmanszaak. Ik geef lezingen in kerken, bezinningscentra en boeddhistische tempels. Ik geef ook lezingen aan academische instellingen zoals Nijenrode en de TU Eindhoven. Ik geef weekendretraites bij Centrum Boswijk in Doorn en bij Balance Yoga in Gasselternijveen. Ik begeleid retraites in verschillende landen zoals België, Frankrijk, Hongarije en Spanje.”

 

 


Terug naar het overzicht

Zoek een ander beroep