Interview met een loopbaanbegeleider

Angelic Bloemberg is loopbaanbegeleider.

Hoe bent u aan deze baan gekomen?

“Ik was personeelsconsulent bij voormalig TNT-Post (nu PostNL) en heb mij daarna omgeschoold tot Loopbaanbegeleider. Ik hield mij eerst bezig met ‘het aanzeggen van ontslag’ en voelde mij persoonlijk betrokken bij de werknemers (ik ben nu eenmaal een mensen-mens). Toen heb ik de overgang gemaakt naar ‘opvang na ontslag’. Eerst heb ik een aantal jaren in dienst van toenmalig TNT Mobility gewerkt. Vanaf 2008 ben ik een eigen bedrijf begonnen met als basis Loopbaanadvies en training.” 

Welke opleiding heeft u gevolgd om Loopbaanbegeleider te worden?
“Ik heb de opleiding ‘De nieuwe loopbaanprofessional’ aan het Europees instituut/ De Baak te Driebergen gedaan. De opleiding loopbaancoaching ‘De nieuwe loopbaanprofessional’ is een specialisatie die is ontwikkeld voor mensen die al ervaring hebben in het coachen en begeleiden van anderen en zich willen professionaliseren op het gebied van loopbaanvragen binnen organisaties of bij particulieren.”

Kunt u een gemiddelde werkdag beschrijven?
“Ik heb geen gemiddelde werkdag. Elke dag is anders en dat maakt het juist zo leuk! De afwisseling is het gevolg van verschillende opdrachten. Soms heb ik meerdere loopbaangesprekken per dag, geef ik een training, of heb ik vergaderingen voor opdrachtgevers etc. ”

“Ik heb geen gemiddelde werkdag. Elke dag is anders en dat maakt het juist zo leuk!”

Welke competenties zijn belangrijk in uw beroep?
“Luisteren, samenvatten, doorvragen, coachen, analyseren, flexibiliteit, innovatief zijn, integer zijn, kritisch zijn t.a.v. jezelf en je werk, nieuwsgierig zijn, motiveren, netwerken, organiseren, resultaatgericht zijn en jezelf goed kunnen uitdrukken.”

Wat geeft uw baan de meeste voldoening?
“Samen met loopbaancliënten tot antwoorden komen op hun loopbaanvragen om hen daarmee op weg te helpen in hun loopbaan.”

Wat zijn de minder leuke kanten van uw baan?
“Er zijn loopbaancliënten die hun baan verloren hebben en hier erg emotioneel over zijn (transitieproces). Dit kan lastig zijn, maar het is des te fijner wanneer ik hen verder kan helpen.”

Wat zou u doen als u geen Loopbaanbegeleider zou zijn?
“Iemand die andere mensen helpt. Dit in welke vorm dan ook.”

Wat was uw droombaan als kind?
“Mijn droom was altijd om verpleegster te worden.”

Hoe ziet u de toekomst van het beroep Loopbaanbegeleider?
“Vragen over loopbanen door medewerkers of managers van organisaties zullen er altijd zijn. In een recessietijd zal het bijvoorbeeld vaak gaan over ontslagen en het vinden van een nieuwe baan, terwijl het bij een overschot aan banen gaat over ‘hoe krijg ik de juiste man op de juiste plek?’.”

“Er zijn loopbaancliënten die hun baan verloren hebben en hier erg emotioneel over zijn (transitieproces). Dit kan lastig zijn, maar het is des te fijner wanneer ik hen verder kan helpen”

Welk advies zou u mensen die Loopbaanbegeleider willen worden geven?
“Zorg dat jij je aansluit bij de beroepsvereniging voor loopbaanprofessionals genaamd NOLOC. Dit kan wanneer jij je opleiding tot loopbaanbegeleider hebt afgerond. Zo blijf je bij in je vakgebied met o.a. workshops, webinars en congressen. Je krijgt intervisie en de gelegenheid om jouw expertise te laten toetsen en ‘Noloc erkend loopbaanprofessional’ te worden.”

Over Bloemberg Advies
“Bloemberg Advies is een onderneming met specifieke deskundigheid op het gebied van loopbaanadvies, loopbaancoaching en outplacement. Bloemberg Advies geeft vakinhoudelijke training, vaardigheidstraining en training in persoonlijke effectiviteit. Bloemberg Advies is een inspirerend sparringpartner! Bloemberg Advies is gevestigd te Hoogeveen (Drenthe) en werkzaam in heel Nederland.

Voor meer informatie zie www.bloemberg.nu.”

 

 

 


Terug naar het overzicht

Zoek een ander beroep