Interview met een paardenmasseur

27-07-2019

Cynthia Swagerman is paardenmasseur.


Hoe bent u aan deze baan gekomen?

“Ik heb eerst als freelancer als Paardenmasseur gewerkt en ben nu sinds 2016 ook aangemeld met mijn eigen bedrijf “Equine Recovery Swagerman” bij de KvK.”

Welke opleiding heeft u gevolgd om Paardenmasseur te worden?
“- NHB Helicon te Deurne opleiding: Horse & Health
- NHI opleiding: Paarden (Sport)Masseur.”

Kunt u een gemiddelde werkdag beschrijven?
“Op een gemiddelde werkdag masseer ik circa 3 paarden. Een behandeling duurt gemiddeld 2 uur. Vooral bij nieuwe klanten kan dit uitlopen tot 2,5 uur. Ik masseer de paarden altijd op locatie. Dit zorgt ervoor dat er geen onnodige stress meekomt door bijvoorbeeld het vervoer van een paard.”

Welke competenties zijn belangrijk in uw beroep?
“Als Paardenmasseur is het belangrijk om klant- en paardvriendelijk te zijn. Dit zodat je paard en eigenaar op hun gemak kan stellen. Daarbij komt natuurlijk een hoop anatomie en algemene kennis van het paard kijken. Het allerbelangrijkste is echter het gevoel voor masseren en voor paarden. Het gevoel bij een massage is de doorslaggevende factor die de normale masseurs onderscheidt van de goede masseurs.”

“Als Paardenmasseur moet je veel theoretische kennis hebben, maar het allerbelangrijkste is het gevoel voor masseren en voor paarden”

Wat geeft uw baan de meeste voldoening?
“Het helpen van paarden en hierbij hun kwaliteit van leven verbeteren.”

Wat zijn de minder leuke kanten van uw baan?
“Het beroep Paardenmasseur is geen erkend beroep. Dit houdt in dat iedereen zich Paardenmasseur mag noemen. Om de kwaliteit van het beroep toch beter te beschermen en te kunnen garanderen naar klanten is de Vereniging van Paarden Sportmasseurs NL opgericht. Alle masseurs die bij deze vereniging aangesloten zijn worden getoetst op hun kunnen en moeten verplichte nascholingen volgen. Dit zal absoluut een positief effect hebben op het Paardenmasseur beroep.”

Wat zou u doen als u geen Paardenmasseur zou zijn?
“Naast mijn eigen bedrijf ben ik ook nog werkzaam in een dierenkliniek, als paraveterinair. Door middel van mijn eigen bedrijf kan ik toch naast mijn werkzaamheden met gezelschapsdieren ook met paarden werkzaam zijn. In Nederland is het erg moeilijk om een goede baan in de paarden te vinden, simpelweg omdat er in Nederland niet veel geld in te verdienen is. Zou ik dus niet naast mijn “gewone” baan als Paardenmasseur actief zijn, dan zou ik waarschijnlijk nog in het buitenland als ruiter werkzaam zijn.”

Wat was uw droombaan als kind?
“Eigenlijk iets heel anders…. ik wilde bij de landmacht. Toen ik vervolgens mijn eerste paard kocht kon dit verhaal niet meer opgaan… Want mijn paard kan ik toch niet achterlaten als ik uitgezonden word! Het plan werd veranderd en hier heb ik nooit spijt van gehad!”

Hoe ziet u de toekomst van het beroep Paardenmasseur?
“Ik zie een toekomst waarin de Paardenmasseur steeds meer ingezet gaat worden en waarin dit beroep steeds professioneler en uitdagender wordt.”

“Ik denk dat het beroep van Paardenmasseur steeds professioneler en uitdagender wordt”

Welk advies zou u mensen die Paardenmasseur willen worden geven?
“Zorg dat je een goede opleiding volgt en zorg er vooral voor dat je heel veel ervaring opdoet!
Theorie is belangrijk, maar de praktijk is minstens zo belangrijk. Ga ook eens verder dan je eigen dorp/stad, in het buitenland kan je vaak weer hele andere ervaringen opdoen dan hier in Nederland.
Zorg ook dat je de juiste mensen om je heen hebt. Ga bijvoorbeeld op een professionele stal werken of loop eens mee met een dierenarts.”

Over Equine Recovery
“Equine Recovery is een bedrijf dat de gezondheid van uw paard vooropzet!
Wij bieden verschillende services aan om, samen met u, aan een optimale gezondheid van uw paard te werken.

Onze recovery service bestaat o.a. uit:
Sport Massage - Low Level Laser Therapie – Training – Instructie - Gedragsbegeleiding'. Zie ook www.equine-recovery.nl.

Equine Recovery werkt nauw samen met dierenkliniek Stad & Land en is lid van de Vereniging voor Paarden Sportmasseurs Nederland.”

 

 

 

 

 


Terug naar het overzicht

Zoek een ander beroep