Kapitein Zeevaart worden: Opleiding, Omscholen en Vaardigheden

Kapitein Zeevaart worden: Opleiding, Omscholen en Vaardigheden

Hoe kan je Kapitein Zeevaart worden? Er zijn over het algemeen een aantal verschillende manieren om een beroep te leren. Je kunt de inhoud van een beroep leren via het regulier beroepsonderwijs, maar ook via gerichte cursussen en trainingen. Je kunt een nieuw beroep vaak ook deels on-the-job, oftewel in de praktijk leren. Je kunt vaak ook via zelfstudie, of via speciale omscholing jouw nieuwe beroep leren.

De eerste stap is om je in het beroep te verdiepen. Wat ga je doen als Kapitein Zeevaart? Welke vaardigheden en eigenschappen heb je nodig om je werk als Kapitein Zeevaart goed te kunnen uitvoeren? Hoe ziet je werkdag eruit? Wat ga je verdienen als Kapitein Zeevaart?

Al deze informatie bieden wij jou hier, zodat jij kunt bepalen of je inderdaad Kapitein Zeevaart wilt worden. Zo ja, dan vind je hier de opleidingen en omscholingen tot Kapitein Zeevaart.

Alles over hoe je Kapitein Zeevaart kunt worden


Omscholen met baangarantie en salaris

Voor beroepen met goede baankansen
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...

Hoe word je Kapitein Zeevaart?

De opleiding tot Kapitein Zeevaart is lang en zwaar en begint met een MBO of HBO/WO-opleiding gevolgd door de Maritieme opleiding. De Maroff (Maritiem Officier) opleiding is een 4-jarige opleiding waarvan 1 jaar bestaat uit een stage aan boord van een schip. Als je de opleiding met goed gevolg hebt voltooid, kun je als Scheepsofficier gaan varen. Je begint onderaan als 3e of 4e Stuurman en met het toenemen van je vaarjaren zal je in rang stijgen. Dit zal uiteindelijk moeten leiden naar de rang van Kapitein Zeevaart. Dit traject kan wel 10 jaar duren en is niet voor iedereen weggelegd.

De opleiding zal zowel theorie als praktijk behandelen, aangezien een Kapitein Zeevaart in zijn/haar werkzaamheden niet genoeg heeft aan 'kennis uit het boekje'. Doorgaans is het zelfs zo dat de theorie vooral dient te worden gehaald voor een wettelijke kwalificatie, daar waar de praktijk de Kapitein klaarstoomt voor het 'echte werk'.

Tijdens de opleiding komen veel aspecten van de scheepvaart aan bod. Zo zullen de te vervoeren goederen/stoffen, de geldende veiligheidseisen, de standaard manoeuvres, de afgesproken werkprocessen, navigatie, onderhoud etc. aan bod komen.

Welke vaardigheden heb je nodig om Kapitein Zeevaart te worden?

Om Kapitein Zeevaart te kunnen worden heb een aantal verschillende vaardigheden nodig. Een aantal persoonlijke vaardigheden en een aantal praktische of technische vaardigheden.

De vrijwel noodzakelijke vaardigheden voor een Kapitein Zeevaart zijn Doorzettingsvermogen, Ambitie en Consequent handelen. Ook zijn Doelgericht werken, Incasseringsvermogen en Rust bewaren belangrijke vaardigheden als je Kapitein Zeevaart wilt worden. Verder zijn Analytisch vermogen, Initiatief ontplooien en Inzicht in omgeving ook erg gewenste vaardigheden.

Welke competenties heb je nodig om Kapitein Zeevaart te worden?

Als je Kapitein Zeevaart wilt worden zal je ook een aantal competenties nodig hebben. Een competentie is een combinatie van kennis, vaardigheden, eigenschappen en ervaring.

Gewenste competenties Kapitein Zeevaart

  • Anticiperen
  • Besluitvaardigheid
  • Discipline
  • Doorzettingsvermogen
  • Inzicht in omgeving
  • Leiderschap
  • Resultaatgerichtheid
  • Stressbestendigheid

Welke eigenschappen heb je nodig om Kapitein Zeevaart te worden?

De eigenschappen die je nodig hebt om Kapitein Zeevaart te worden zijn Overwicht, Gedrevenheid en Zelfverzekerdheid. Andere belangrijke eigenschappen zijn Optimisme, Energiek en Vindingrijkheid.


Met welke persoonstypen kun je Kapitein Zeevaart worden?

Er zijn een aantal persoonstypen die passen bij het beroep Kapitein Zeevaart. Dit zijn geen zwart/wit vereisten, maar vaak is het wel zo dat een bepaald persoonstype van nature een bepaald beroep beter uitoefent dan iemand met een ander persoonstype.

De persoonstypen die het meest passen bij het beroep Kapitein Zeevaart zijn de Baas en de Levensgenieter.

De Kapitein is een Levensgenieter en een Baas. Zo heeft hij/zij een spontane, charmante, nieuwsgierige, snelle, productieve, fantasierijke, gezaghebbende, loyale, energieke, beschermende persoonlijkheid en beschikt hij/zij over het nodige zelfvertrouwen.

Toch kan de Kapitein op zijn tijd dominant, opstandig, narcistisch, ongedisciplineerd, ongeconcentreerd, impulsief, agressief, sceptisch, egocentrisch, ongevoelig en opstandig overkomen. Toch is de Kapitein in staat om deze negatieve eigenschappen zoveel mogelijk te onderdrukken en zelfs te gebruiken als 'positieve karaktertrekjes' in een werkbare mix van nieuwsgierigheid, productiviteit, scepticisme, dominantie en energie.
 

Opleiding Kapitein Zeevaart

Er zijn een aantal verschillende opleidingsvormen waarmee je Kapitein Zeevaart kunt worden. Er zijn opleidingen die je vanaf het begin opleiden tot Kapitein Zeevaart. Je vindt opleidingen met baangarantie, of andere manieren voor omscholing tot Kapitein Zeevaart. Maar ook cursussen en trainingen voor de Kapitein Zeevaart.

Top 5 opleidingen Kapitein Zeevaart

Storingstechnicus elektro - Maritiem - Dag
Wil je storingen in elektrotechnische installaties adequaat kunnen oplossen en je op deze manier te ontwikkelen in de Elektrotechniek? Schrijf je in voor de cursus Storingstechnicus elektro - Maritiem! Werk …
Storingstechnicus elektro - Maritiem - Dag
Elektrisch schakelen - Maritiem - Dag
De cursus Elektrisch schakelen - Maritiem is voor niet-elektrotechnici in de scheepvaart en offshore die te maken hebben met elektrotechniek. Schrijf je vandaag nog in! Werk jij in de maritieme …
Elektrisch schakelen - Maritiem - Dag
Elektrisch schakelen - Maritiem (In English) - Dag
De cursus Elektrisch schakelen - Maritiem (In English) is voor niet-elektrotechnici in de scheepvaart en offshore die te maken hebben met Elektrotechniek. Schrijf je vandaag nog in! Werk jij in …
Elektrisch schakelen - Maritiem (In English) - Dag
IEC 60092 Ontwerpdeskundige Scheepvaart en Offshore (OD - S&O)
In de cursus IEC 60092 Ontwerpdeskundige Laagspanning Scheepvaart & Offshore van Querucs krijgt u inzicht en vaardigheden in het ontwerpen van veilige en bedrijfszekere elektrische installaties aan boord van schepen. 
IEC 60092 Ontwerpdeskundige Scheepvaart en Offshore (OD - S&O)
Integraal riviermanagement
Leer over de complexiteit van het riviersysteem, de opgaven voor hoog- en laagwater en mogelijke maatregelen. Met speciale aandacht voor de belangen van sectoren die afhankelijk zijn van de... Rijk …
Integraal riviermanagement

Omscholen tot Kapitein Zeevaart

Hoe kan je omscholen tot Kapitein Zeevaart? Waar moet je aan denken? Welke vormen van omscholing tot Kapitein Zeevaart zijn er? Alles wat je wilt weten vind je hier:

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Kapitein Zeevaart

Welke basisvaardigheden heb je nodig voor omscholing tot Kapitein Zeevaart?

Je hoeft natuurlijk nog niet alle beroepsspecifieke skills te hebben voordat je begint met jouw omscholing tot Kapitein Zeevaart. Er zijn wel een aantal basisvaardigheden die je nodig hebt, zoals meestal Nederlandse taalkennis, of rekenvaardigheid.

Er zijn vaak ook branche overdraagbare vaardigheden die jouw kans op omscholing verhogen. Denk hierbij over het algemeen aan computer vaardigheden, of communicatie vaardigheden.

Welke motivatie heb je nodig voor omscholing tot Kapitein Zeevaart?

Als je wilt omscholen tot Kapitein Zeevaart is jouw motivatie een van de belangrijkste selectiecriteria van zowel de opleider als jouw mogelijke nieuwe werkgever. Je hebt namelijk nog geen werkervaring dus jouw werkgever zal wel goed overtuigd moeten zijn voordat hij/zij in jouw omscholing investeert.

Wanneer jouw motivatie erg hoog is, is de kans dat je het vak snel leert en jouw werk goed uitvoert erg groot. Daarom is motivatie überhaupt een groot selectiecriterium voor alle werkgevers.

Salaris Kapitein Zeevaart

Wat verdient een Kapitein Zeevaart? Het salaris van een Kapitein Zeevaart begint bij €3150,- bruto per maand. Een ervaren Kapitein Zeevaart verdient tot maximaal €7500,- bruto per maand. Het salaris is afhankelijk van opleiding, ervaring en inzet.