kelner Taken, Verantwoordelijkheden, Vacatures en Opleidingen

`

Wat is een kelner?

Het beroep kelner is een variant van het beroep medewerker bediening horeca en is onderdeel van de beroepsfamilie medewerkers bediening horeca


Past het beroep kelner bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Vacatures kelner

Er zijn geen vacatures aanwezig.


kelner worden: Opleidingen tot kelner

Wil je kelner worden? Hieronder vind je de opleidingen voor de kelner.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot kelner

Er zijn geen opleidingen kelner aanwezig.


Doorgroei mogelijkheden kelner

Je kunt als kelner een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep kelner is onderdeel van de beroepsfamilie Medewerkers bediening horeca. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een kelner


Hoofd beroepsgroep kelner

Het beroep kelner valt binnen de hoofdberoepsgroep Dienstverlenend personeel en verkopers

Dienstverlenend personeel en verkopers bieden verschillende diensten met betrekking tot reizen, huishouden, persoonlijke verzorging, of beveiliging. Of het demonstreren en verkopen van goederen in groothandels- of detailhandelszaken, of op beurzen en markten. 

Het opleidings- en werk- denkniveau van dienstverlenend personeel en verkopers ligt gemiddeld genomen op VMBO tot MHBO niveau. In de meeste gevallen kunnen de kennis en vaardigheden ook via werkervaring en additionele training worden opgedaan.

De werkzaamheden van dienstverlenend personeel en verkopers

Taken die worden uitgevoerd door dienstverlenend personeel en verkopers omvatten meestal: 

 • het organiseren en verlenen van services tijdens het reizen
 • het verlenen van huishoudelijke diensten
 • het bereiden en serveren van eten en drinken 
 • de zorg voor kinderen 
 • het verlenen van persoonlijke en basisgezondheidszorg aan huis of in instellingen. Hierbij horen ook kappers- en schoonheidsbehandelingen
 • Het verlenen van beveiligingsdiensten en het beschermen van personen en eigendommen tegen brand, diefstal en vandalisme 
 • De handhaving van de wet en orde 
 • het verkopen van goederen in groot- of kleinhandelszaken, beurzen en markten
 • het demonstreren van goederen aan potentiële klanten 

 

Het toezicht houden op andere werknemers kan bij de verantwoordelijkheden horen.

Subgroepen binnen dienstverlenend personeel en verkopers

Beroepen in de hoofdgroep dienstverlenend personeel en verkopers kunnen worden ingedeeld in de volgende subhoofdgroepen:

 • Medewerkers persoonlijke dienstverlening
 • Verkoopmedewerkers
 • Verzorgend personeel
 • Beveiligingswerkers


Solliciteren op de functie kelner

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als kelner dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor kelner belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als kelner. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep kelner iets voor je?

Zou je graag kelner willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als kelner bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


Ga direct naar