Leraar Natuurkunde en Scheikunde Worden Opleiding, Baankans, Omscholen en Training

Leraar Natuurkunde en Scheikunde worden: Opleidingen tot Leraar Natuurkunde en Scheikunde

Wil je Leraar Natuurkunde en Scheikunde worden? Op deze pagina vind je het ontwikkelingspad, de opleidingen Leraar Natuurkunde en Scheikunde, de omschool informatie, het online aanbod en ook de competentie trainingen en cursussen voor een Leraar Natuurkunde en Scheikunde.

Hoe word je een Leraar Natuurkunde en Scheikunde? 

De meeste docenten Natuur- en Scheikunde hebben een 1e of 2e graads opleiding HBO Natuurkunde/Scheikunde gevolgd (nu Bachelor of Education in Physics/Chemistry). Ook is het mogelijk een WO opleiding of Onderwijsmaster ( wetenschappelijke lerarenopleiding ) Chemie / Fysica / Natuurkunde / Scheikunde te volgen aan de Universiteit (gelijk aan een 1e graads opleiding). Wanneer er een gebrek heerst aan voldoende instromend personeel dan kan een directie overwegen iemand op basis van ervaring aan te nemen. De kandidaat moet dan wel aantoonbare vakkennis en/of onderwijskwaliteiten bezitten.

Met een 1e graads bevoegdheid mag je aan alle klassen lesgeven en verdien je meer dan wanneer je een 2e graads bevoegdheid hebt. Een 2e graads docent mag alleen aan de jaargangen 1 t/m 3 lesgeven met uitzondering van VMBO waarbij men wel alle jaren mag onderwijzen.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Leraar Natuurkunde en Scheikunde

Er zijn geen opleidingen Leraar Natuurkunde en Scheikunde aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Leraar Natuurkunde en Scheikunde in werkt

Bekijk meer opleidingen Onderwijs

Is het verstandig om Leraar Natuurkunde en Scheikunde te worden?

Voordat je aan een opleiding Leraar Natuurkunde en Scheikunde begint is het een goed idee om eerst te bepalen of er goede baankansen zijn voor nu en in de toekomst. Je wilt namelijk misschien geen Leraar Natuurkunde en Scheikunde worden als de baankansen matig of slecht zijn.

Wat is de toekomst van Leraar Natuurkunde en Scheikunde?

Het arbeidsmarktperspectief voor een beginnende Leraar Scheikunde/Natuurkunde (of iemand die zoek naar een baan als leraar Scheikunde/Natuurkunde) is al een aantal jaren zeer goed. Waar er bij vakken als geschiedenis en aardrijkskunde weinig werkgelegenheid is, is dat bij de bètavakken (natuur/scheikunde, wiskunde) juist tegenovergesteld. Elke week komen er nieuwe vacatures bij.

De carrièremogelijkheden voor een Leraar Scheikunde/Natuurkunde zijn niet heel groot. Dit vraagt echter om relativering. Als met carrièremogelijkheden wordt bedoeld: interne mogelijkheden, dan zijn deze zeker voorhanden. Sowieso groeit een leraar automatisch elk jaar door in zijn salaris: hoe meer ervaringsjaren, hoe meer men verdient. De verhogingen zijn echter niet groot en de top is relatief snel bereikt. Doorgroeien in salarisschalen en mogelijkheden kan dan alleen als men op 1e graads niveau gaat lesgeven.

Verder zijn er mogelijkheden wat betreft aanvullende taken als sectievoorzitter, mentorschap,  en men kan zelfs een andere functie gaan bekleden zoals afdelingshoofd, iets in management, conrector of zelfs rectorschap tot en met zitting in de raad van bestuur. Buiten de klaslokalen blijkt het moeilijker om een switch te maken, maar de mogelijkheden zijn er altijd. Sommige leraren kunnen op jonge leeftijd nog prima switchen naar het bedrijfsleven en men kan er voor kiezen om de wetenschap in te gaan (op zoek naar een promotietraject) of uiteraard zelf het pad uitstippelen (eigen bedrijf, etc.)

De actuele kans op werk voor een Leraar Natuurkunde en Scheikunde

Het beroep Leraar Natuurkunde en Scheikunde is onderdeel van de beroepsfamilie Docenten exacte vakken vo/mbo. De kans op werk voor de beroepsfamilie Docenten exacte vakken vo/mbo is in de huidige periode goed

Huidige aantal vacatures

156

Baankans Leraar Natuurkunde en Scheikunde

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Omscholen tot Leraar Natuurkunde en Scheikunde

Als je je wilt omscholen tot Leraar Natuurkunde en Scheikunde is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt jouw opleiding Leraar Natuurkunde en Scheikunde door de werkgever georganiseerd. Wanneer er omschoolvacatures Leraar Natuurkunde en Scheikunde zijn vind je die hier direct onder.

Vacatures met (Om)scholing tot Leraar Natuurkunde en Scheikunde

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, BBL (Beroepsbegeleidende Leerweg) opleidingsvacatures, Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Leraar Natuurkunde en Scheikunde dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Opleiding vacatures

Vacature Docent natuurkunde in opleiding
Matchpartner
Functieomschrijving Volg je de lerarenopleiding natuurkunde of nask en ben je klaar om zelfstandig les te geven? Dan verdien jij een volwaardige ; Wij zijn expliciet op zoek naar docenten …
Vacature Docent natuurkunde in opleiding
Matchpartner
Volg je de lerarenopleiding natuurkunde of nask en ben je klaar om zelfstandig les te geven? Dan verdien jij een volwaardige docentenbaan.  Wij zijn expliciet op zoek naar docenten die …
Vacature Docent natuurkunde in opleiding
Matchpartner
Functieomschrijving Volg je de lerarenopleiding natuurkunde of nask en ben je klaar om zelfstandig les te geven? Dan verdien jij een volwaardige ; Wij zijn expliciet op zoek naar docenten …

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Leraar Natuurkunde en Scheikunde

Als je Leraar Natuurkunde en Scheikunde wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Leraar Natuurkunde en Scheikunde zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Leraar Natuurkunde en Scheikunde

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Leraar Natuurkunde en Scheikunde?

Competenties en Vaardigheden Leraar Natuurkunde en Scheikunde

Naast de interesse en motivatie is het belangrijk dat je over de competenties beschikt die een Leraar Natuurkunde en Scheikunde nodig heeft om succesvol te werken. Sommige van deze competenties zal je van nature hebben, maar de meeste kan je gewoon aanleren. Hieronder vind je de opleidingen, cursussen en trainingen voor de competenties die een Leraar Natuurkunde en Scheikunde nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Leraar Natuurkunde en Scheikunde

Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Coachen
Coachen
Trainingen & cursussen Conceptueel denken
Conceptueel denken
Trainingen & cursussen Motiveren
Motiveren
Trainingen & cursussen Presenteren
Presenteren

Persoonlijkheid van een Leraar Natuurkunde en Scheikunde

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Leraar Natuurkunde en Scheikunde. Als Leraar Natuurkunde en Scheikunde wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Leraar Natuurkunde en Scheikunde:


zie volledige beschrijving persoonstype Leraar Natuurkunde en Scheikunde

Vakkennis voor een Leraar Natuurkunde en Scheikunde

Het is voor een Leraar Natuurkunde en Scheikunde ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen Leraar Natuurkunde en Scheikunde zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Training & Opleidingen Leraar Natuurkunde en Scheikunde


Werkervaring Leraar Natuurkunde en Scheikunde

Het is voor een startend Leraar Natuurkunde en Scheikunde die net de opleiding heeft afgerond minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Leraar Natuurkunde en Scheikunde is het een pluspunt wanneer er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoalsGeen opleiding Leraar Natuurkunde en Scheikunde, maar iets anders?

Is een opleiding Leraar Natuurkunde en Scheikunde het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.


Weten hoe het is om als Leraar Natuurkunde en Scheikunde te werken? Lees het interview

Wanneer je overweegt om een Leraar Natuurkunde en Scheikunde te worden is het een goed idee om te lezen hoe het is om als Leraar Natuurkunde en Scheikunde te werken. Bekijk hier het interview.
Er is helaas nog geen interview geplaatst. Wil je worden geïnterviewd of ken je iemand waarvan je het interview zou willen lezen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Ben jij geschikt om Leraar Natuurkunde en Scheikunde te worden?

Zou je graag Leraar Natuurkunde en Scheikunde willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, ga dan naar onze Baansuggestie tool en vind kansrijke vacatures die bij jouw baanprofiel passen. Zo kom je erachter of een opleiding Leraar Natuurkunde en Scheikunde voor jou een goede keuze is. Misschien zijn er zelfs omschoolvacatures... bekijk het nu!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties!

Ga direct naar