Radiotherapeut Worden Opleiding, Baankans, Omscholen en Training

Radiotherapeut worden: Opleidingen tot Radiotherapeut

Wil je Radiotherapeut worden? Op deze pagina vind je het ontwikkelingspad, de opleidingen Radiotherapeut, de omschool informatie, het online aanbod en ook de competentie trainingen en cursussen voor een Radiotherapeut.

Hoe word je een Radiotherapeut? 

Om Radiotherapeut te worden moet je eerst de WO opleiding Geneeskunde doen. Deze opleiding duurt zes jaar. Vervolgens moet je nog een vijfjarige specialisatietraject doorlopen. Dit kan op een afdeling radiologie in een opleidingsziekenhuis. In totaal duurt de opleiding elf jaar.

Je moet je hele carrière lang bijscholingen en nascholingen blijven volgen en congressen bezoeken om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen in je vakgebied (zoals nieuwe behandelmethoden).

Je moet verplicht geregistreerd staan als erkend Radiotherapeut, bijscholing is nodig voor herinschrijvingen.

Opleidingen, cursussen en trainingen tot Radiotherapeut

Er zijn geen opleidingen Radiotherapeut aanwezig. Je kan wel verder kijken naar de opleidingen van de sector waar een Radiotherapeut in werkt

Bekijk meer opleidingen Gezondheidszorg & Farmacie

Is het verstandig om Radiotherapeut te worden?

Voordat je aan een opleiding Radiotherapeut begint is het een goed idee om eerst te bepalen of er goede baankansen zijn voor nu en in de toekomst. Je wilt namelijk misschien geen Radiotherapeut worden als de baankansen matig of slecht zijn.

Wat is de toekomst van Radiotherapeut?

Aangezien het aantal opleidingsplaatsen voor Radiotherapeuten wordt afgestemd op de vraag naar Radiotherapeuten is er over het algemeen voldoende werk te vinden.

Je kunt je specialiseren in een bepaalde richting binnen je vakgebied of je kunt je juist meer gaan richten op het doen van wetenschappelijk onderzoek.. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om extra taken op je te nemen, bijvoorbeeld management- of bestuurstaken of kun je een directiefunctie op je nemen. Ook zou je les kunnen gaan geven of je kunt een eigen bedrijf beginnen.

De actuele kans op werk voor een Radiotherapeut

Het beroep Radiotherapeut is onderdeel van de beroepsfamilie Medisch specialisten (behandelend). De kans op werk voor de beroepsfamilie Medisch specialisten (behandelend) is in de huidige periode goed

Huidige aantal vacatures

3

Baankans Radiotherapeut

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Omscholen tot Radiotherapeut

Als je je wilt omscholen tot Radiotherapeut is het mogelijk dat er meerdere wegen zijn. Het komt namelijk steeds vaker voor dat er specifieke vacatures met omscholing zijn. Op dat moment wordt jouw opleiding Radiotherapeut door de werkgever georganiseerd. Wanneer er omschoolvacatures Radiotherapeut zijn vind je die hier direct onder.

Vacatures met (Om)scholing tot Radiotherapeut

Omscholen met salaris is natuurlijk wel zo prettig, je verdient gelijk vanaf het begin van je nieuwe baan. Ook worden vaak de opleidingskosten door de werkgever betaald. Wij kennen totaal 4 verschillende typen (om)scholingsvacatures. Directe omscholing, BBL (Beroepsbegeleidende Leerweg) opleidingsvacatures, Leerling vacatures en Traineeships. Als er voor Radiotherapeut dit type vacatures zijn vind je ze hieronder.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Radiotherapeut

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Radiotherapeut

Als je Radiotherapeut wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Radiotherapeut zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Radiotherapeut

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen. De inhoudelijke beschrijving van het beroep vind je bij Wat doet een Radiotherapeut?

Competenties en Vaardigheden Radiotherapeut

Naast de interesse en motivatie is het belangrijk dat je over de competenties beschikt die een Radiotherapeut nodig heeft om succesvol te werken. Sommige van deze competenties zal je van nature hebben, maar de meeste kan je gewoon aanleren. Hieronder vind je de opleidingen, cursussen en trainingen voor de competenties die een Radiotherapeut nodig heeft.

Competentiegerichte cursussen en trainingen voor de Radiotherapeut

Trainingen & cursussen Analytisch
Analytisch
Trainingen & cursussen Besluitvaardigheid
Besluitvaardigheid
Trainingen & cursussen Luisteren
Luisteren
Trainingen & cursussen Omgaan met details
Omgaan met details
Trainingen & cursussen Stressbestendigheid
Stressbestendigheid

Persoonlijkheid van een Radiotherapeut

Voor ieder beroep is het belangrijk dat het bij jou als persoon past. Hieronder vind je de twee belangrijkste persoontypen voor het beroep Radiotherapeut. Als Radiotherapeut wilt worden moet minimaal één van de persoonlijkheidstypen sterk bij je passen, het tweede persoonstype moet in ieder geval herkenning geven.

De persoonstypen Radiotherapeut:


zie volledige beschrijving persoonstype Radiotherapeut

Vakkennis voor een Radiotherapeut

Het is voor een Radiotherapeut ook erg handig en vaak ook vereist om de specifieke vakkennis en inhoud te snappen. Veel vakgerichte opleidingen Radiotherapeut zijn een combinatie van theoretische achtergrond en praktijkgerichte kennis en vaardigheden.

Online Training & Opleidingen Radiotherapeut


Werkervaring Radiotherapeut

Het is voor een startend Radiotherapeut die net de opleiding heeft afgerond minder belangrijk dat ze de nodige ervaring heeft. Maar voor iemand die zich wil omscholen of doorgroeit tot Radiotherapeut is het een pluspunt wanneer er wel relevante ervaring is. Dit kan ervaring zijn in een beroep dat overeenkomsten vertoont, zoalsGeen opleiding Radiotherapeut, maar iets anders?

Is een opleiding Radiotherapeut het misschien toch niet voor je? Je kan via deze zoekbalk ruim 30.000 opleidingen, trainingen en cursussen vinden van zeker 1000 onderwerpen.


Weten hoe het is om als Radiotherapeut te werken? Lees het interview

Wanneer je overweegt om een Radiotherapeut te worden is het een goed idee om te lezen hoe het is om als Radiotherapeut te werken. Bekijk hier het interview.
Er is helaas nog geen interview geplaatst. Wil je worden geïnterviewd of ken je iemand waarvan je het interview zou willen lezen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Ben jij geschikt om Radiotherapeut te worden?

Zou je graag Radiotherapeut willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, ga dan naar onze Baansuggestie tool en vind kansrijke vacatures die bij jouw baanprofiel passen. Zo kom je erachter of een opleiding Radiotherapeut voor jou een goede keuze is. Misschien zijn er zelfs omschoolvacatures... bekijk het nu!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties!

Ga direct naar