restaurantkok (basis) Taken, Verantwoordelijkheden, Vacatures en Opleidingen

`

Wat is een restaurantkok (basis)?

Het beroep restaurantkok (basis) is een variant van het beroep basiskok en is onderdeel van de beroepsfamilie basiskoks restaurant

Beschrijving van het moederberoep basiskok

Een Basiskok werkt in de keuken van een restaurant, eetcafé, hotel, cateringbedrijf of bijvoorbeeld verzorgingstehuis. De Basiskok begint overdag met de voorbereidende werkzaamheden voor het klaarmaken van de gerechten, zoals het wassen en snijden van de groenten, het maken van sauzen of het voorkoken van soepen. Hierbij wordt de versheid en de houdbaarheid van de producten door de Basiskok gecontroleerd. Tijdens de lunch of het diner bereidt hij de gerechten. Het is zijn verantwoordelijkheid de gerechten op de juiste manier bereid worden, zodat het vlees bijvoorbeeld de juiste gaarheid heeft.

De Basiskok past zijn werktempo aan aan de drukte in het bedrijf waar hij werkt. Het is immers belangrijk dat de gasten hun eten op tijd geserveerd krijgen. De kok maakt de gerechten klaar zoals omschreven op de menukaart en maakt de juiste porties op het bord klaar voor presentatie. Hierbij worden de wensen van de gasten altijd in het oog gehouden. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat een gerecht aangepast wordt omdat een gast het verzoek heeft ingediend om een bepaald ingredient weg te laten vanwege een allergie.

Ook de hygiëne staat bij het bereiden van de gerechten hoog in het vaandel. Wanneer de gasten uitgegeten zijn reinigt de Basiskok de gebruikte keukenapparatuur. Ook helpt hij met het ontvangen en opslaan van geleverde voedingsmiddelen.

Andere beroepen binnen de beroepsfamilie basiskoks restaurant


Past het beroep restaurantkok (basis) bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Wil je omscholen maar weet je nog niet wat? Met baansuggestie krijg je actuele vacatures te zien die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid. Je kunt Kansrijke banen en omschoolvacatures de voorrang geven. Na 3 stappen zie je gelijk jouw unieke baansuggesties op basis van jouw baanprofiel!

Bekijk jouw persoonlijke baansuggesties

Vacatures restaurantkok (basis)

Wil je een beter salaris verdienen als restaurantkok (basis)? Misschien kan je via deze vacatures een loonsverhoging krijgen

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...

restaurantkok (basis) worden: Opleidingen tot restaurantkok (basis)

Wil je restaurantkok (basis) worden? Hieronder vind je de opleidingen voor de restaurantkok (basis).

Opleidingen, cursussen en trainingen tot restaurantkok (basis)

Er zijn geen opleidingen restaurantkok (basis) aanwezig.


Doorgroei mogelijkheden restaurantkok (basis)

Je kunt als restaurantkok (basis) een beter salaris verdienen wanneer je doorgroeit binnen jouw beroepsgroep. Je kunt stapsgewijs doorgroeien naar beroepen die dichtbij jou beroep liggen door steeds kleine stappen bij te leren.

Het beroep restaurantkok (basis) is onderdeel van de beroepsfamilie Basiskoks restaurant. Hieronder vind je verschillende dichtbij liggende doorgroeimogelijkheden voor een restaurantkok (basis)


Hoofd beroepsgroep restaurantkok (basis)

Het beroep restaurantkok (basis) valt binnen de hoofdberoepsgroep Dienstverlenend personeel en verkopers

Dienstverlenend personeel en verkopers bieden verschillende diensten met betrekking tot reizen, huishouden, persoonlijke verzorging, of beveiliging. Of het demonstreren en verkopen van goederen in groothandels- of detailhandelszaken, of op beurzen en markten. 

Het opleidings- en werk- denkniveau van dienstverlenend personeel en verkopers ligt gemiddeld genomen op VMBO tot MHBO niveau. In de meeste gevallen kunnen de kennis en vaardigheden ook via werkervaring en additionele training worden opgedaan.

De werkzaamheden van dienstverlenend personeel en verkopers

Taken die worden uitgevoerd door dienstverlenend personeel en verkopers omvatten meestal: 

  • het organiseren en verlenen van services tijdens het reizen
  • het verlenen van huishoudelijke diensten
  • het bereiden en serveren van eten en drinken 
  • de zorg voor kinderen 
  • het verlenen van persoonlijke en basisgezondheidszorg aan huis of in instellingen. Hierbij horen ook kappers- en schoonheidsbehandelingen
  • Het verlenen van beveiligingsdiensten en het beschermen van personen en eigendommen tegen brand, diefstal en vandalisme 
  • De handhaving van de wet en orde 
  • het verkopen van goederen in groot- of kleinhandelszaken, beurzen en markten
  • het demonstreren van goederen aan potentiële klanten 

 

Het toezicht houden op andere werknemers kan bij de verantwoordelijkheden horen.

Subgroepen binnen dienstverlenend personeel en verkopers

Beroepen in de hoofdgroep dienstverlenend personeel en verkopers kunnen worden ingedeeld in de volgende subhoofdgroepen:

  • Medewerkers persoonlijke dienstverlening
  • Verkoopmedewerkers
  • Verzorgend personeel
  • Beveiligingswerkers


Solliciteren op de functie restaurantkok (basis)

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als restaurantkok (basis) dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor restaurantkok (basis) belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als restaurantkok (basis). Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep restaurantkok (basis) iets voor je?

Zou je graag restaurantkok (basis) willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als restaurantkok (basis) bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Ga direct naar