Veiligheidsdeskundige Salaris, Taken, Vacatures, Opleiding, Toekomst & Skills

Wat doet een Veiligheidsdeskundige? Lees de functieomschrijving.

De Veiligheidsdeskundige heeft een grote kennis van de Nederlandse veiligheidswetgeving en gebruikt die kennis om bedrijven advies te geven op het gebied van hun veiligheidsbeleid. Naast de adviezen van een Veiligheidsdeskundige op het gebied van de veiligheidswetgeving, de Arbowet, inventariseert hij ook risico’s en beoordeelt hij hoe veilig de werkomgeving voor werknemers is. Als blijkt dat er maatregelen genomen moeten worden om de veiligheid binnen een bedrijf verder te verbeteren, zorgt de Veiligheidsdeskundige ervoor dat die maatregelen doorgevoerd worden. Ten slotte organiseert de Veiligheidsdeskundige trainingen en cursussen voor de werknemers van een bedrijf, zoals de cursus BedrijfsHulpVerlening (BHV).

De meeste Veiligheidsdeskundigen zijn in vaste dienst bij grote en middelgrote bedrijven. Zij krijgen tijdens hun dienstverband opdrachten mee om zich nadrukkelijk mee bezig te houden. Deze opdrachten zijn net zo veelzijdig als de werkzaamheden die de Veiligheidsdeskundige moet uitvoeren. Omdat de Nederlandse wet- en regelgeving vaak veranderingen ondergaat, wordt er van de Veiligheidsdeskundige verwacht dat hij deze wijzigingen in de gaten houdt en zo nodig het Veiligheidsbeleid in een bedrijf aanpast aan de nieuwe regels.

Iedere Veiligheidsdeskundige heeft een persoonlijke deskundigheid en zal voornamelijk advies geven aan ondernemingen die bij zijn kennis aansluiten. Er zijn allerlei verschillende soorten deskundigen; sommigen zijn gespecialiseerd in het adviseren van jongerenverenigingen, anderen in bedrijven met veel lopende band werk, en weer anderen weten precies hoe het veiligheidsbeleid bij chemische bedrijven in elkaar zou moeten zitten.

Wil je werken als Veiligheidsdeskundige?

Werk je al als Veiligheidsdeskundige en zoek je een nieuwe baan? Of wil je Veiligheidsdeskundige worden? Wil je het gemiddelde salaris weten? Op nationaleberoepengids.nl staat alles wat je nodig hebt. Hieronder vindt je de vacatures en de opleidingen voor Veiligheidsdeskundige, maar ook informatie over het salaris, de baankansen, de beste werkgevers en nog veel meer!


Alles over het beroep Veiligheidsdeskundige in één oogopslag

Sector:

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

 • Werknemers
 • Management
 • Ondernemingsraad
 • Trainers

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

 • Van €2300 tot €4750

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0


Salaris en Arbeidsvoorwaarden Veiligheidsdeskundige

Wat verdient een Veiligheidsdeskundige?

De salarissen van Veiligheidsdeskundigen zijn de afgelopen jaren flink gestegen. Waar Veiligheidsdeskundigen een decennium geleden nog een relatief laag salaris kregen, kunnen zij nu rekenen op een startsalaris van ongeveer € 2300. Dit kan oplopen tot € 4750. Daarnaast zijn er een aantal secundaire arbeidsvoorwaarden zoals een leaseauto en een dertiende maand.

Salarisschaal Veiligheidsdeskundige

 • Maximaal
 • Gemiddeld
 • Minimaal
Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Vacatures Veiligheidsdeskundige

Er zijn geen vacatures aanwezig.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden Veiligheidsdeskundige

Hoe goed is de toekomst voor de Veiligheidsdeskundige? 

Hoewel er veel bedrijven zijn die een eigen Veiligheidsdeskundige in dienst hebben, zijn de baankansen voor nieuw afgestudeerd Veiligheidsdeskundigen niet heel groot. Er zijn simpelweg niet zo heel veel Veiligheidsdeskundigen nodig. Ook de doorgroeimogelijkheden zijn gering. Bij bedrijven die meerdere Veiligheidsdeskundigen in dienst hebben, kan men doorgroeien tot de functie van Hogere Veiligheidsdeskundige. Dit is de eindverantwoordelijke en het hoofd van de afdeling.

Baankans Veiligheidsdeskundige

Powered by arbeidsmarktkansen.nl

Huidige aantal vacatures

0


Wil je weten wat jouw arbeidsmarktwaarde is?

Plaats nu je cv en kom erachter

Veiligheidsdeskundige worden: Opleidingen tot Veiligheidsdeskundige

Hoe word je een Veiligheidsdeskundige? 

Om als Veiligheidskundige aan de slag te kunnen moet men een opleiding Veiligheidskunde met succes afgerond hebben. Dit is een opleiding op HBO niveau.

De 1 beste opleidingen, cursussen en traningen tot Veiligheidsdeskundige

Veiligheidsaspecten voor de arbomedewerker I
Raak vertrouwd met de basis veiligheidsaspecten uit het werkveld. Als preventiemedewerker heb je te maken met een breed scala aan onderwerpen. Veiligheid is voor veel preventiemedewerkers een ‘zwarte vlek’. Toch …
Meer opleidingen Veiligheidsdeskundige

Weet je nog niet of je Veiligheidsdeskundige wilt worden? Of wil je doorgroeien? Misschien is er wel een vervolgopleiding Veiligheidsdeskundige of specialisatie cursus te vinden.

Zoek in alle opleidingen, cursussen en trainingen


Netwerk Veiligheidsdeskundige

Met wie werkt een Veiligheidsdeskundige samen? 

De Veiligheidsdeskundige heeft een uitgebreid netwerk. Hij moet op de hoogte zijn van alle eventuele gevaren binnen een bedrijf. Hiervoor moet hij regelmatig het gehele bedrijf doorlopen en bereikbaar zijn voor alle werknemers. Hij brengt adviezen uit aan het management en de ondernemingsraad. Daarnaast geeft hij zelf cursussen aan werknemers, of heeft hij contact met een extern bedrijf die bepaalde cursussen, zoals de Bedrijfshulpverlening-cursus, aanbied.


 • Werknemers
 • Management
 • Ondernemingsraad
 • Trainers
Veiligheidsdeskundige


Organisaties waar een Veiligheidsdeskundige werkzaam is

Waar werkt een Veiligheidsdeskundige meestal? 

Veiligheidsdeskundigen komen bij zowel profit als non-profit organisaties en bedrijven terecht. Veel grote en middelgrote bedrijven hebben een eigen veiligheidsdeskundige in dienst. Maar ook bij veel ziekenhuizen en overheidsinstanties zijn Veiligheidsdeskundigen aan de slag gegaan.

Meer weten over werken in de Kwaliteit & Veiligheid?

Bekijk werken in Kwaliteit & Veiligheid

Best beoordeelde werkgevers Veiligheidsdeskundige

Waar kun je het beste werken als Veiligheidsdeskundige? Hieronder vindt je de best door de Veiligheidsdeskundige beoordeelde bedrijven, en/of die met de meeste vacatures.

Op dit moment zijn er geen bedrijven gevonden voor het beroep Veiligheidsdeskundige.

Competenties, Skills en Vaardigheden Veiligheidsdeskundige:

Welke competenties heeft een een Veiligheidsdeskundige nodig? Hieronder vind je ze met de beschrijving ervan.


Persoonstypen Veiligheidsdeskundige

Wat voor persoonlijkheid heb je als Veiligheidsdeskundige nodig? 

De Veiligheidsdeskundige houdt zich niet alleen bezig met de wet- en regelgeving, maar kijkt ook naar de risico’s die werknemers op de werkvloer (denken te) lopen. Hiervoor voert hij gesprekken met die werknemers. Hij kan zich goed inleven in het werk dat anderen doen, en de risico’s die dat werk met zich meebrengt (Gever). Daarnaast is de Veiligheidsdeskundige specialist op het veiligheidsgebied en kan hij goed de veiligheid en eventuele risico’s analyseren (Waarnemer).

Bekijk de persoonstypen voor Veiligheidsdeskundige


Gever


Lees meer

Waarnemer


Lees meer

Interview met een Veiligheidsdeskundige

Er zijn nog geen interviews geplaatst. Wil je worden geïnterviewd en jezelf of je bedrijf onder de aandacht brengen? Laat het ons weten en stuur een mail.


Beoordeling van het beroep Veiligheidsdeskundige

Bekijk hoe onze bezoekers dit beroep beoordelen. Nog geen beoordeling? Help onze bezoekers en geef jouw beoordeling of mening over het beroep Veiligheidsdeskundige

Functie inhoud:
Salaris en arbeidsvoorwaarden:
Doorgroeimogelijkheden:
Arbeidsmarktperspectief:
Bedankt voor uw feedback.

Solliciteren op de functie Veiligheidsdeskundige

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als Veiligheidsdeskundige dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor Veiligheidsdeskundige belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als Veiligheidsdeskundige. Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep Veiligheidsdeskundige iets voor je?

Zou je graag Veiligheidsdeskundige willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als Veiligheidsdeskundige bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Actuele blogposts


reacties op Veiligheidsdeskundige

Gus

Hierboven staat dat het perspectief van veiligheidskundigen (dat is de gebruikelijke term, niet veiligheidsdeskundige) beperkt is. Momenteel is dat niet het geval; dat is ook te zien aan het aantal vacatures. Ik weet niet of er een duale opleiding bestaat, maar het is vrij goed te doen om in de avonduren een MVK of HVK-diploma te halen. Wil je meer de kant op van adviseren over gevaarlijke stoffen, geluid en andere gezondheidsbelastende factoren, dan valt een cursus arbeidshygiëne te overwegen. PHOV is een goede opleidingsinstantie. Het is even een behoorlijke investering, maar dat verdien je dubbel en dwars terug.

Simon

In grote lijnen klopt  de geschreven tekst met de werkelijkheid.Een beetjje vreemde naam"" ïkke"voor een veiligheidskundige..En Gus over de naam is men al jaren lang niet eens.Groeten,Simon,een veiligheids(des)kundige.

Ebru

Momenteel zit ik in het laatste jaar van mijn opleiding Bouwkunde (HBO).  Hierna zou ik werkzaam willen zijn als veiligheidsdeskundige op bouwplaatsen. Is het mogelijk om na mijn studie een duale opleiding te volgen voor hogere veiligheidskunde??

Edo

Kan zeker,zo is mijn loopbaan begonnen.Klik naar Springest,die bieden verschillende opl.aan.Sucses.

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist

Het formulier kan nog niet worden verzonden omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.


Ga direct naar