websitebouwer (hoger) Taken, Verantwoordelijkheden, Vacatures en Opleidingen

`

Wat is een websitebouwer (hoger)?

Het beroep websitebouwer (hoger) is een variant van het beroep webdeveloper (hoger) en is onderdeel van de beroepsfamilie web- en multimediaontwikkelaars (technisch)

Beschrijving van het moederberoep web developer

Een Web Developer is iemand die websites en mobiele applicaties bouwt. Zijn focus is om de website visueel aantrekkelijk en gebruiksvriendelijk te maken. Dit doet een Webdeveloper met verschillende technieken, programmeertalen en/of digitale bouwstenen.

Er zijn veel verschillende typen Webdevelopers te vinden, elk met hun eigen expertise. Er zijn Web Developers die de zichtbare kant van de website of applicatie maken, dat zijn de Front-End Developers. Ze richten zich de op gebruiksvriendelijkheid, de lay-out en de interactieve elementen die de gebruikerservaring verrijken.

Een Web Developer die zich vooral richt op de technische werking van de website heet een Back-End Developer, omdat hij aan de "achterkant" van de website werkt. Back-End Developers werken aan de functionaliteit, de databases en de serverkant van een webapplicatie. Ze zorgen ervoor dat alles soepel werkt en veilig is.

Er zijn ook Webdevelopers die zicht zowel met de voor- als achterkant bezig houden, dit noemen we Full Stack Developers. Een Full Stack Web Developer heeft kennis van zowel de technische aspecten als de gebruikerservaring. Hij of zij is instaat om een volledig website te kunnen ontwikkelen en is daardoor ook zij breed inzetbaar. 

De meeste Web Developers zijn gespecialiseerd in een bepaalde techniek of programmeertaal. Een voorbeeld is een PHP Developer, of bijvoorbeeld een JavaScript Developer.

Tegenwoordig komen er steeds meer systemen waarbij een website vrijwel volledig gebouwd kan worden met digitale bouwstenen, zonder dat de Developer zelf code moet programmeren. Degenen die hiermee websites bouwen noemen we LowCode Developers of NoCode Developers. Dit is een mooi instapberoep omdat je geen code hoeft te schrijven. 

Er zijn ook nog App Developers die zich volledig richten op mobiele applicaties. Hier heb je dan nog de specialsatie tussen de mobiele operating systemen, dus een IOS developer of een Android Developer. Maar dus ook een Full Stack App Developer, die beide voor beide systemen kan ontwikkelen

Het beroep Web Developer wordt ook vaak Programmeur of Software Ontwikkelaar genoemd. De taal of techniek specialisatie bepaald de naam. Dus zo heb je een PHP Programmeur, een Full Stack JavaScript Developer, of een Android Ontwikkelaar.

Wat doet een web developer?

Het precieze werk van een Web developer is erg afhankelijk van zijn of haar specialisatie. Maar over het algemeen kunnen we zeggen dat een Web Developer websites of applicaties maakt door code te programmeren. 

Er zijn Webdevelopers die zelfstandig werken en een gehele website of App ontwikkelen. Deze ontwikkelt hij of zij op basis van de functionele wensen van de opdrachtgever. De Web developer moet bedenken hoe de gewenste functionaliteit en design kan worden ontwikkeld door het schrijven van de code in een specifieke programmeertaal, of door gebruikt te maken van bouwblokken en webtechnieken.

Een Back-end developer houdt zich vooral bezig met de technische werking van de website of applicatie. Hij is vooral bezig met het ontwikkelen van features die waardevol zijn voor de bezoekers van de website. Deze features of functionele wensen zijn vaak door een Product Owner of klant beschreven en het is de taak van de Web Developer om te bedenken hoe dat gemaakt kan worden en het daarna te bouwen.

Vaak werkt een Web Developer in een team met andere Developers en andere specialisten. Gezamenlijk zijn zij bezig met de continue doorontwikkeling van de website of applicatie. Het kan ook zijn dat de Webdeveloper bij een webontwikkelbureau werkt en nieuwe websites bouwt. In de meeste gevallen heeft de Web Developer zijn/haar specialisatie die bepaalt welk onderdeel van de website hij of zij maakt.

Het werk van een Web Developer is dus heel divers, het is zowel uitzoeken, code schrijven, overleggen, samenwerken, bedenken en vooral nieuwe dingen ontwikkelen.

Wat zijn de meest voorkomende taken en verantwoordelijkheden van een Web Developer?

Hier zijn enkele veelvoorkomende taken van een Web Developer:

Zoals he hierboven hebt kunnen lezen is het werk van een Web Developer erg divers. Dit zijn de meest voorkomende taken en verantwoordelijkheden:

  • Analyseren van functionele specificaties: Een Web Developer begint vaak met het analyseren van de functionele specificaties en wensen van de opdrachtgever of Product Owner. Webdevelopers moeten begrijpen wat er van de website of applicatie wordt verwacht en hoe deze functionaliteit kan worden gebouwd.
  • Ontwerpen en bouwen van de gebruikersinterface: Een Web Developer is verantwoordelijk voor het ontwerpen en bouwen van de gebruikersinterface van een website of applicatie. Ze maken gebruik van HTML, CSS en JavaScript om ervoor te zorgen dat de gebruikersinterface er aantrekkelijk en functioneel uitziet. Dit stuk wordt meestal door een Front-End of Full Stack Webdeveloper gedaan.
  • Ontwikkelen van back-end functionaliteit: Backend Developers richten zich op het ontwikkelen van de technische logica en functionaliteit van een website of applicatie. Ze schrijven code in programmeertalen zoals PHP, Python, Java of Ruby om databases te beheren, serverlogica uit te voeren en interactie met externe systemen mogelijk te maken.
  • Implementeren van databasefunctionaliteit: Web Developers zijn verantwoordelijk voor het opzetten en beheren van databases die worden gebruikt door websites of applicaties. Ze creëren databasestructuren, schrijven query's om gegevens op te halen of bij te werken, en zorgen voor de juiste opslag en beveiliging van gegevens.
  • Testen en debuggen: Een belangrijk onderdeel van het werk van een Web Developer is het testen en debuggen van de ontwikkelde code. Ze identificeren en verhelpen bugs, optimaliseren de prestaties en zorgen ervoor dat de website of applicatie correct functioneert op verschillende apparaten en browsers.
  • Samenwerken met een team: Web Developers werken vaak samen met andere Developers, Designers, Project Managers of Product Owners en andere stakeholders. Ze communiceren en overleggen om ervoor te zorgen dat het eindproduct voldoet aan de vereisten en verwachtingen.
  • Onderhoud van de websites: Een Web Developer is verantwoordelijk voor het onderhouden en updaten van bestaande websites of applicaties. Ze voeren regelmatig updates uit, lossen eventuele problemen op en voegen nieuwe functionaliteiten toe op basis van de behoeften van de gebruikers of de opdrachtgever.
  • Op de hoogte blijven van nieuwe technologieën: Als Web Developer is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen en trends in de webontwikkelingsindustrie. Webdevelopers moeten nieuwe programmeertalen, frameworks en tools verkennen om hun vaardigheden en kennis up-to-date te houden.

 

Voor het werk van een Web Developer heb je technische vaardigheden, creativiteit en probleemoplossend vermogen nodig. Je moet als Webdeveloper in staat zijn om complexe technische uitdagingen aan te gaan en tegelijkertijd gebruiksvriendelijke en aantrekkelijke websites en applicaties te ontwikkelen.


Andere beroepen binnen de beroepsfamilie web- en multimediaontwikkelaars (technisch)



Past het beroep websitebouwer (hoger) bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.

Bekijk jouw baansuggesties

Vacatures websitebouwer (hoger)

Wil je een beter salaris verdienen als websitebouwer (hoger)? Misschien kan je via deze vacatures een loonsverhoging krijgen

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...



Vacatures websitebouwer (hoger) per stad

Vacatures websitebouwer (hoger) Alkmaar

Vacatures websitebouwer (hoger) Almelo

Vacatures websitebouwer (hoger) Almere

Vacatures websitebouwer (hoger) Alphen aan den Rijn

Vacatures websitebouwer (hoger) Amersfoort

Vacatures websitebouwer (hoger) Amstelveen

Vacatures websitebouwer (hoger) Amsterdam

Vacatures websitebouwer (hoger) Apeldoorn

Vacatures websitebouwer (hoger) Arnhem

Vacatures websitebouwer (hoger) Assen

Vacatures websitebouwer (hoger) Bergen op Zoom

Vacatures websitebouwer (hoger) Breda

Vacatures websitebouwer (hoger) Capelle aan den IJssel

Vacatures websitebouwer (hoger) Delft

Vacatures websitebouwer (hoger) Den Bosch

Vacatures websitebouwer (hoger) Den Haag

Vacatures websitebouwer (hoger) Den Helder

Vacatures websitebouwer (hoger) Deventer

Vacatures websitebouwer (hoger) Doetinchem

Vacatures websitebouwer (hoger) Dordrecht

Vacatures websitebouwer (hoger) Ede

Vacatures websitebouwer (hoger) Eindhoven

Vacatures websitebouwer (hoger) Emmen

Vacatures websitebouwer (hoger) Enschede

Vacatures websitebouwer (hoger) Gouda

Vacatures websitebouwer (hoger) Groningen

Vacatures websitebouwer (hoger) Haarlem

Vacatures websitebouwer (hoger) Haarlemmermeer

Vacatures websitebouwer (hoger) Heerlen

Vacatures websitebouwer (hoger) Helmond

Vacatures websitebouwer (hoger) Hengelo

Vacatures websitebouwer (hoger) Hilversum

Vacatures websitebouwer (hoger) Hoogeveen

Vacatures websitebouwer (hoger) Hoorn

Vacatures websitebouwer (hoger) Katwijk

Vacatures websitebouwer (hoger) Leeuwarden

Vacatures websitebouwer (hoger) Leiden

Vacatures websitebouwer (hoger) Lelystad

Vacatures websitebouwer (hoger) Maastricht

Vacatures websitebouwer (hoger) Middelburg

Vacatures websitebouwer (hoger) Nieuwegein

Vacatures websitebouwer (hoger) Nijmegen

Vacatures websitebouwer (hoger) Oss

Vacatures websitebouwer (hoger) Purmerend

Vacatures websitebouwer (hoger) Roermond

Vacatures websitebouwer (hoger) Roosendaal

Vacatures websitebouwer (hoger) Rotterdam

Vacatures websitebouwer (hoger) Schiedam

Vacatures websitebouwer (hoger) Spijkenisse

Vacatures websitebouwer (hoger) Terneuzen

Vacatures websitebouwer (hoger) Tilburg

Vacatures websitebouwer (hoger) Utrecht

Vacatures websitebouwer (hoger) Veenendaal

Vacatures websitebouwer (hoger) Venlo

Vacatures websitebouwer (hoger) Vlaardingen

Vacatures websitebouwer (hoger) Westland

Vacatures websitebouwer (hoger) Zaanstad

Vacatures websitebouwer (hoger) Zeist

Vacatures websitebouwer (hoger) Zoetermeer

Vacatures websitebouwer (hoger) Zwolle

Meer steden Minder steden

websitebouwer (hoger) worden: Opleidingen tot websitebouwer (hoger)

Wil je websitebouwer (hoger) worden? Hieronder vind je de opleidingen voor de websitebouwer (hoger).

Opleidingen, cursussen en trainingen tot websitebouwer (hoger)

Er zijn geen opleidingen websitebouwer (hoger) aanwezig.


Doorgroei mogelijkheden websitebouwer (hoger)

Het beroep websitebouwer (hoger) is onderdeel van de beroepsfamilie Web- en multimediaontwikkelaars (technisch).


Hoofd beroepsgroep websitebouwer (hoger)

Het beroep websitebouwer (hoger) valt binnen de hoofdberoepsgroep Onderzoekers, ingenieurs, docenten en specialisten

De hoofdgroep onderzoekers, ingenieurs, docenten en specialisten betreffen beroepen waarin kennisvergaring en toepassing van theoretische wetenschappelijke kennis centraal staat om een specifiek doel te bereiken.

Deze beroepen hebben een sterk analytisch karakter en vaak staat conceptontwikkeling en het toepassen van nieuwe en experimentele kennis centraal. Binnen deze beroepen staat wetenschappelijk handelen centraal om nieuwe inzichten toe te passen en/of te onderwijzen.

Onder de specialisten vallen ook de gezondheidszorg specialisten en wetenschappelijk adviseurs.

Het opleidings- en werk- denkniveau van onderzoekers, ingenieurs, docenten en specialisten ligt gemiddeld genomen op (Post-)HBO en WO niveau. In meerdere gevallen kunnen de kennis en vaardigheden ook via werkervaring en additionele training worden opgedaan.

Veelvoorkomende taken & werkzaamheden van onderzoekers, ingenieurs, docenten en specialisten.

  • het uitvoeren van analyses en onderzoek en het ontwikkelen van concepten, theorieën en operationele methoden
  • het adviseren over of toepassen van bestaande wetenschappelijke kennis
  • het doceren van theorie en praktijk van een of meer disciplines op verschillende onderwijsniveaus (MBO,  HBO, Universitair)
  • het onderwijzen en opleiden van personen met leermoeilijkheden of speciale behoeften
  • het verstrekken van diverse zakelijke, juridische en sociale diensten
  • het maken en/of uitvoeren van kunst
  • het geven van spirituele of psychologische begeleiding
  • het opstellen van wetenschappelijke artikelen en rapporten

 

Het begeleiden van andere werknemers kan bij de verantwoordelijkheden horen.

Subhoofd beroepsgroepen onderzoekers, ingenieurs, docenten en specialisten

Beroepen in deze hoofdgroep worden ingedeeld in de volgende subhoofdgroepen:

  • 21 Ingenieurs en onderzoekers wis-, natuur- en technische wetenschappen
  • 22 Specialisten gezondheidszorg
  • 23 Docenten
  • 24 Specialisten bedrijfsbeheer en administratie
  • 25 Specialisten informatie- en communicatietechnologie
  • 26 Juristen, sociaal wetenschappers en kunstenaars


Solliciteren op de functie websitebouwer (hoger)

Wanneer je gaat solliciteren voor een baan als websitebouwer (hoger) dien je te letten op welke zaken er voor dit beroep specifiek gelden. Per beroepsgroep en functie verschilt bijvoorbeeld het taalgebruik en zijn bepaalde vaardigheden voor websitebouwer (hoger) belangrijker dan voor een ander beroep. Bij een sollicitatie is jouw CV een van de belangrijkste punten waar naar wordt gekeken, naast ook jouw motivatiebrief. Sta je op het punt te gaan solliciteren als websitebouwer (hoger). Bekijk dan onze tips.

Bekijk onze CV en sollicitatietips

Is het beroep websitebouwer (hoger) iets voor je?

Zou je graag websitebouwer (hoger) willen worden? Of weet je nog niet welk beroep bij jou past? Als je wilt weten hoe je jouw eigenschappen en competenties kunt gebruiken op de arbeidsmarkt, vul dan onze beroepskeuze test in en kom erachter of een baan als websitebouwer (hoger) bij jou past.

Doe de gratis beroepskeuzetest

Ga direct naar