Archeoloog: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Archeoloog: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Dus je wilt misschien wel werken als Archeoloog? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je Archeoloog wilt worden.

Informatie over omscholing, wat je gaat doen als Archeoloog, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het werken als Archeoloog


Vacatures Archeoloog

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...


Wat is een Archeoloog?

Als Archeoloog is het belangrijk om een interesse in geschiedenis te hebben en (zelf) te willen ontdekken hoe het vroeger was, antwoorden te vinden die alleen nog maar aan de hand van tastbare overblijfselen te ontdekken zijn. Het voornaamste werk van Archeologen gebeurt bij opgravingen, waar de relieken van het verleden voorzichtig worden blootgelegd. Je bent als Archeoloog veelal projectmatig bezig en dient dus overzicht te kunnen houden.

Archeologen zijn vaak gespecialiseerd in een bepaald tijdperk, onderwerp of een regio. Ze gebruiken hun kennis om voorwerpen of andersoortige overblijfselen te identificeren en dateren en hiermee meer inzicht te krijgen in het verleden. Dit kunnen skeletten zijn (van mensen en dieren), gebruiksvoorwerpen (potten, wapens), gebouwen, maar ook geologische zaken als afwijkingen in aardlagen (door bijv. een voregere overstroming of meteorietinslag) en flora. Hierbij is het belangrijk dat een Archeoloog systematisch werkt, en een goed, gedetaileerd verslag maakt van de bevindingen.

De Archeoloog is echter niet alleen maar in de buitenlucht bezig. Een belangrijk deel van het werk vindt plaats in bijvoorbeeld laboratoria, waar gevonden voorwerpen onderzocht en (o.a.) gedateerd worden. De precieze werkzaamheden zijn afhankelijk van het specialisme van de Archeoloog. Voorbeelden van onderzoeksmethoden zijn het gebruik van röntgenstraling om voorwerpen intact te laten en toch van binnen te bekijken (denk hierbij aan bijvoorbeeld mummi's), chemische processen om voorwerpen te dateren en het ontcijferen en/of vertalen van teksten. De Archeoloog is dus een echte onderzoeker.

Behalve bij bekende historische vindplaatsen worden Archeologen ook ingezet door de overheid om bij nieuwbouwprojecten te voorkomen dat eventueel historisch materiaal verloren gaat.

Naast het blootleggen en duiden van voorwerpen (het doen van wetenschappelijk onderzoek) kunnen Archeologen ook meewerken aan het vormgeven van tentoonstellingen (in musea), publiceren in (wetenschappelijke) tijdschriften en hebben zij vaak onderwijzende taken.


Past het beroep Archeoloog bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.

Bekijk jouw baansuggesties

Heb je wel eens gedacht aan?

Omscholen naar een beroep met baankansen?
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...



Vacatures Archeoloog per stad

Vacatures Archeoloog Alkmaar

Vacatures Archeoloog Almelo

Vacatures Archeoloog Almere

Vacatures Archeoloog Alphen aan den Rijn

Vacatures Archeoloog Amersfoort

Vacatures Archeoloog Amstelveen

Vacatures Archeoloog Amsterdam

Vacatures Archeoloog Apeldoorn

Vacatures Archeoloog Arnhem

Vacatures Archeoloog Assen

Vacatures Archeoloog Bergen op Zoom

Vacatures Archeoloog Breda

Vacatures Archeoloog Capelle aan den IJssel

Vacatures Archeoloog Delft

Vacatures Archeoloog Den Bosch

Vacatures Archeoloog Den Haag

Vacatures Archeoloog Den Helder

Vacatures Archeoloog Deventer

Vacatures Archeoloog Doetinchem

Vacatures Archeoloog Dordrecht

Vacatures Archeoloog Ede

Vacatures Archeoloog Eindhoven

Vacatures Archeoloog Emmen

Vacatures Archeoloog Enschede

Vacatures Archeoloog Gouda

Vacatures Archeoloog Groningen

Vacatures Archeoloog Haarlem

Vacatures Archeoloog Haarlemmermeer

Vacatures Archeoloog Heerlen

Vacatures Archeoloog Helmond

Vacatures Archeoloog Hengelo

Vacatures Archeoloog Hilversum

Vacatures Archeoloog Hoogeveen

Vacatures Archeoloog Hoorn

Vacatures Archeoloog Katwijk

Vacatures Archeoloog Leeuwarden

Vacatures Archeoloog Leiden

Vacatures Archeoloog Lelystad

Vacatures Archeoloog Maastricht

Vacatures Archeoloog Middelburg

Vacatures Archeoloog Nieuwegein

Vacatures Archeoloog Nijmegen

Vacatures Archeoloog Oss

Vacatures Archeoloog Purmerend

Vacatures Archeoloog Roermond

Vacatures Archeoloog Roosendaal

Vacatures Archeoloog Rotterdam

Vacatures Archeoloog Schiedam

Vacatures Archeoloog Spijkenisse

Vacatures Archeoloog Terneuzen

Vacatures Archeoloog Tilburg

Vacatures Archeoloog Utrecht

Vacatures Archeoloog Veenendaal

Vacatures Archeoloog Venlo

Vacatures Archeoloog Vlaardingen

Vacatures Archeoloog Westland

Vacatures Archeoloog Zaanstad

Vacatures Archeoloog Zeist

Vacatures Archeoloog Zoetermeer

Vacatures Archeoloog Zwolle

Meer steden Minder steden

Salarisschaal Archeoloog

Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wat verdient een Archeoloog?

Aangezien het werk van Archeologen nogal kan verschillen, zijn de arbeidsvoorwaarden ook afwisselend. De salarisindicatie is moeilijk te geven. Het kan per project verschillen, al is het wel zo dat overnachtingen bij en/of overtocht naar de archeologische sites vaak vergoed worden en maaltijden en onderdak meestal geregeld zijn. Van de onderzoeker wordt het salaris door de werkgever bepaald, afhankelijk van het soort organisatie en de reputatie van de Archeoloog (gepubliceerd of niet, de kwaliteit van de publicaties etc.). Dit komt overeen met de meeste onderzoeksfuncties. Het starterssalaris ligt rond de €1628, wat kan oplopen tot €4378 in een seniorfunctie.


Meer weten over het salaris Archeoloog

Salaris aankomend Archeoloog Salaris junior Archeoloog Wat is het salaris van een medior Archeoloog? Welk salaris krijgt een senior Archeoloog?


Hoe word je een Archeoloog? 

Om Archeoloog te worden moet men een Universitaire opleiding in de Archeologie volgen. Hierbij kan men zich specialiseren in een tijdsperiode (bijv. prehistorie, Klassieke periode) of een onderzoeksmethode. Na een driejarige Bachelor (WO) in Archeologie kan men ofwel een Research Master of een gewone Master volgen. De Research Master heeft in het algemeen een striktere selectieprocedure en is meer gericht op Archeologen die hun eigen onderzoek willen gaan doen. Deze Master duurt dan ook twee jaar, terwijl de onderwijsmaster maar één jaar duurt.

Opleidingen Archeoloog

Archeologie
Met de cursus Archeologie dompel jij je onder in de wereld van de oudheidkunde. Leer meer over de voorbereidingen van veldwerk, het daadwerkelijke veldwerk en de diverse technie... Cursus Archeologie …
Archeologie



Omscholen tot Archeoloog

Je kan op verschillende manieren omscholen tot Archeoloog. Zelfstandig of georganiseerd.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Archeoloog

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Archeoloog

Als je Archeoloog wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Archeoloog zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Archeoloog

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.

Wat doet een Archeoloog?

Ga naar de omschoolwijzer


Competenties Archeoloog

Een Archeoloog heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Accuratesse
Accuratesse

Steekwoorden Competentie Accuratesse:

precies, netjes, oog voor detail, kritisch, perfectionisme

Omschrijving

Deze mensen leveren werk waarin geen fouten naar voren komen. Deze mensen werken gestructureerd en corrigeren meerdere malen het werk. In het werk van anderen, zien deze personen ook vaak de fouten. Deze personen hebben vaak oog voor detail en zien snel verbanden tussen zaken. Ook onder werkdruk blijven deze mensen accuraat werken.

Sterke punten
Hun oog voor detail zorgt voor foutloze documenten en goed voorbereide taken en gebeurtenissen.

Zwakke punten
Accuraat werken zorgt voor foutloos werk, maar kan ook veel tijd kosten. Dit kan voor de omgeving frustrerend zijn. Daarnaast wordt deze competentie weleens gekoppeld aan de term ‘muggenziften’.

 

Analytisch
Analytisch

Steekwoorden Competentie Analytisch:

analyseren, systematisch denken, problemen bekijken vanuit verschillende oogpunten, kritisch 

Omschrijving

Hoofd- en bijzaken van elkaar scheiden, dat ligt deze mensen wel. Zij pakken de kern van het probleem aan en bekijken dit vanuit verschillende oogpunten. Daarnaast leggen zij verbanden tussen deze verschillende perspectieven. Deze analytische mensen beginnen bij de hoofdzaak en pakken vervolgens de bijzaken aan. Hierbij worden gevolgen op korte en op lange termijn in de gaten gehouden. Uiteindelijk komen zij met een duidelijke conclusie.

Sterke punten
Deze mensen zijn vaak pro-actief. Als zij een probleem constateren, pakken zij dit aan en proberen dit op een goede manier op te lossen. Verder zijn deze mensen vaak gestructureerd. Ze bekijken eerst de hoofdlijnen, de details komen later aan bod. Daarnaast zijn deze mensen in staat om zaken duidelijk te beoordelen. Ze bekijken problemen vanuit verschillende perspectieven en trekken daaruit een heldere conclusie.  

Zwakke punten
Een valkuil kan de hoeveelheid aan hoofd- en bijzaken zijn. Soms kunnen deze personen dan door de bomen het bos niet meer zien. Daarnaast kan de hoeveelheid aan analyses teveel zijn, deze analist verliest dan het resultaat uit het oog. Als laatste kan deze persoon behoorlijk theoretisch zijn, dit kan soms leiden tot een langdradig verhaal met lange stukken tekst.

Inzicht in omgeving
Inzicht in omgeving

Steekwoorden: luisteren, doelstellingen, motiveren, zelfontwikkeling, resultaatgericht

Omschrijving

Deze personen zijn op de hoogte van alle ontwikkelingen binnen de organisatie en proberen hun kennis in te zetten waar dat mogelijk is.

Sterke punten
Mensen die inzicht hebben in de omgeving kunnen weloverwogen beslissingen nemen. Ze zijn resultaatgericht en maken beslissingen die helpen het doel te bereiken. Ze ontwikkelen zichtzelf en kunnen anderen motiveren zich ook te ontwikkelen. 

Zwakke punten
Soms hebben mensen zoveel informatie over hun omgeving, dat ze moeite hebben hoofd- en bijzaken te scheiden. Ze kunnen zich dan verliezen in details en geen heldere beslissingen nemen.  

Omgaan met details
Omgaan met details

Steekwoorden: structureel, plannen en organiseren, resultaat, perfectionistisch

Omschrijving

Deze mensen hebben details en procedures goed in hun hoofd zitten. Deze personen letten bij opdrachten op de details, zij controleren bijvoorbeeld de spelling en houden zich bezig met de vormgeving. Daarnaast houden deze mensen zich vaak bezig met de planning en organisatie van werkzaamheden.

Sterke punten
Deze mensen zijn precies en werken structureel. Zij kijken met een kritisch oog naar opdrachten. Daarnaast beschikken deze mensen ook vaak over de competentie ‘plannen en organiseren’. Zij hebben een goed beeld in het hoofd van het resultaat en de taken die uitgevoerd moeten worden.

Zwakke punten
De kritische houding kan ervoor zorgen dat de omgeving hen ziet als ‘pietluttig’. Verder kan het zijn dat ze zo opgaan in details dat de creativiteit van deze mensen eronder lijdt. Ook kunnen ze doorslaan en hoofdzaken uit het oog verliezen.

Samenwerken
Samenwerken

Steekwoorden: samenwerken, resultaten, assertiviteit

Omschrijving

Goed samenwerken is bijdragen aan het samenwerkingsproces, de resultaten en de harmonie binnen een team. Deze personen willen niet alleen een goede bijdrage leveren aan de opdracht, maar ook aan de sfeer binnen het team. Onder deze competentie vallen verschillende aspecten: respect hebben voor andere groepsgenoten, elkaar helpen met taken en meedenken.

Sterke punten
Een sterk punt is dat deze personen vaak een goede mensenkennis hebben, zij kunnen anderen goed inschatten en houden daarbij het resultaat en de taken in het achterhoofd. Deze mensen zijn vaak assertief, zij houden hun persoonlijke doel en het doel van de ander goed in de gaten. Ook goed kunnen netwerken is te benoemen als sterk punt.

Zwakke punten
Mensen die teveel samenwerken, kunnen hun onafhankelijkheid verliezen. Ze vinden het moeilijk om nog alleen te werken, omdat ze altijd reactie/feedback krijgen van groepsgenoten. Ook zijn de relaties van deze mensen soms belangrijker dan de werkzaamheden. Het moet vooral gezellig zijn.

Vaardigheden Archeoloog

  • Zorgvuldigheid
  • Analyseren
  • Oog voor detail
  • Nauwkeurigheid
  • Systematisch denken
  • Problemen vanuit verschillende oogpunten bekijken
  • Luisteren
  • Verbanden leggen
  • Gestructureerd werken
  • Accuratesse
  • Sensitiviteit
  • Harmonie creëren
  • Gezamenlijk resultaat bereiken
Bekijk meer Bekijk minder

Wat voor persoonlijkheid heeft een Archeoloog nodig? 

De Archeoloog moet goed kunnen waarnemen om accuraat te kunnen werken en de nodige ontdekkingen te kunnen doen (Waarnemer). Naast een goede wetenschappelijke basis heeft een Archeoloog vaak ook een meer romantisch-idealistische kant. Dit heeft een positieve uitwerking op het doorzettingsvermogen van de Archeoloog. Hij heeft daarnaast een eigen manier van kijken, die maakt dat hij daadwerkelijk nieuwe, onbekende dingen kan begrijpen en verduidelijken (Romanticus).


Eigenschappen Archeoloog

  • Originaliteit
  • Creativiteit
  • Passie
  • Waarnemendheid
  • Gedetailleerdheid
  • Leergierigheid



Wat zijn de baankansen voor een Archeoloog?

Er zijn meerdere opties voor een beginnende Archeoloog. Als men voor de Universitaire route gaat, kan de Archeoloog uiteindelijk opklimmen tot Hoogleraar. Bij de overheid kan een Archeoloog een belangrijke rol gaan spelen in stadsplanning of als projectontwikkelaar. Vooral monumentenzorg verdient hierbij de aandacht. Naast werken als ambtenaar of leraar, kan een Archeoloog ook in het museum aangesteld worden als curator, beheerder van een bepaalde afdeling of zelfs directeur van het museum.

De actuele kans op werk voor een Archeoloog

Het beroep Archeoloog is onderdeel van de beroepsfamilie Filosofen, historici en politicologen. De kans op werk voor de beroepsfamilie Filosofen, historici en politicologen is in de huidige periode gemiddeld

Huidige aantal vacatures

0

Baankans Archeoloog

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Doorgroei mogelijkheden Archeoloog

Het beroep Archeoloog is onderdeel van de beroepsfamilie Filosofen, historici en politicologen.


Waar werkt een Archeoloog?

Zoals gezegd kan een Archeoloog bij de Universiteit, een museum of de overheid en dus bij non-profit instanties aan het werk. Daarnaast zijn er ook steeds meer particuliere bedrijven die aan archeologisch onderzoek doen en kan zo op projectbasis in de profit gewerkt worden.


Met wie werkt een Archeoloog samen? 

Samenwerken is belangrijk. Bij een opgraving zijn meestal meerdere personen betrokken. Vooral met de opzichters moet rekening gehouden worden, omdat die de opgraving mogelijk maken en in de toekomst mogelijk meer werk kunnen bieden. Verder is het belangrijk dat er contact blijft bestaan met de Universiteit en collega's, om aanbevelingen te krijgen voor projecten of banen en de laatste ontwikkelingen te volgen. Verder werk kan worden geregeld via de overheid of musea; ook belangrijke punten in het netwerk.


  • Archeoloog
  • (Wetenschappelijk) Onderzoeker
  • Museummedewerkers
  • Ambtenaren
Archeoloog

Verwante beroepen Archeoloog:

Onderzoeker
Salaris: €2495 tot €4295
Opleiding: WO Postdoc
Baankans: Onbekend

Baankans

Dus je wilt misschien wel werken als %1$s? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je %1$s wilt worden. Informatie over omscholing, wat je gaat doen als %1$s, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Geoloog
Salaris: €4000 tot €7000
Opleiding: WO
Baankans: Goed

Baankans

Dus je wilt misschien wel werken als %1$s? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je %1$s wilt worden. Informatie over omscholing, wat je gaat doen als %1$s, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het beroep Archeoloog in één oogopslag

Beroepsgroep:

Persoonstype:

Netwerk:

  • Archeoloog
  • (Wetenschappelijk) Onderzoeker
  • Museummedewerkers
  • Ambtenaren

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €1628 tot €4378

Baankans:

Aantal vacatures:

0

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

0



Zoek een ander beroep

Bekijk ook

Ga direct naar