Leren

Leren is belangrijk, zeker binnen je werk. Als je een nieuw beroep wilt uitoefenen moet je heel veel leren. Maar ook als je gewoon bij wilt blijven is het belangrijk dat je blijft leren. Voor beroepspecialisatie wordt dit vaak doorleren genoemd.

De 3 leergebieden

Er zijn volgens ons 3 verchillende hoofdgebieden van leren die relevant zijn binnen de beroepsfeer en werken.

Je kunt een beroep leren.

Dit is de meest intensieve vorm van leren. In de meeste gevallen leren mensen een nieuw beroep als ze naar school gaan in het beroepsonderwijs. Maar je kan ook een nieuw beroep leren door je om te scholen.

Je kunt een nieuwe vaardigheid leren

Dit is veelvoorkomende vorm van leren, zowel voor werk als prive. Zoals bijvoorbeeld leren administreren, of leren photoshoppen

Bekijk opleidingen per onderwerp

Je kunt een nieuwe competentie leren

Je kunt bijvoorbeeld leren assertief te zijn. Dat is een zeer belangrijke compententie voor eigenlijk iedereen, zowel op het werk als in je privéleven.

Competenties zijn samenbundelingen van specifieke kennis, inzicht, vaardigheden en attitude die nodig zijn om een bepaalde beroepstaak te voltooien. Voorbeelden zijn analytisch en klantgericht.

Er zijn opleidingen die zich richten op het ontwikkelen van bepaalde competenties. Op die manier wordt geprobeerd de koppeling met de praktijk directer te maken. Wij hebben in totaal 48 opleidingspagina's per competentie. 

 Bekijk opleidingen per competentie

Soms is een vaardigheid leren gelijk aan het beroep leren, zoals bijvoorbeeld in het geval van leren verkopen, of leren verplegen.

Er zijn dus 3 hoofdgebieden waarop je kunt leren: Je kunt skills/vaardigheden leren, je kunt inhoudelijke (theoretische) vakkennis leren of zaken aanleren voor jouw persoonlijke ontwikkeling en/of effectiviteit. 

De 3 leervormen

Er zijn verschillende manieren om te leren:

  • vanuit ervaring: dit is leren in de pratijk
  • praktijkgericht leren: dit zijn trainingen gericht op vaardigheden
  • onderwerpgericht leren: dit zijn cursussen en opleiding met een focus op de theoretische inhoud, maar hier valt ook zelfstudie onder wat je kunt doen via boeken en artikelen.

 

 


Ga direct naar: