Bruto Netto Salaris

Je wilt het verschil tussen jouw bruto en netto salaris in 2023 berekenen. Dit kan met de bruto/netto caclulator die we hebben geleend van Raet. Na één minuut weet je hoeveel netto loon er binnen gaat komen. 

Hier vind je alles over het berekenen van jouw bruto en netto loon in 2023. Je kan ook gelijk checken of jouw bruto salaris wel marktconform is, doe daarvoor de Salaricheck.

 

Het netto salaris is verbetert in 2023!

Het modale netto salaris ligt in 2023 gemiddeld €88,- per maand hoger dan in 2022 bij een gelijk bruto salaris. Als je in 2023 bijvoorbeeld €3000,- per maand verdient krijg je netto €2498,- uitgekeert i.p.v. de €2410,- die je in 2022 kreeg.

Wat is het Netto Salaris?

Het Netto Salaris is het bedrag dat er per periode wordt uitbetaald. Alle loonheffing, de belasting en premies zijn reeds van het bruto loon ingehouden. Ook zijn de andere zaken verrekend, zoals de pensioenbijdrage of een auto van de zaak. 

Voor een goede bruto/netto berekening is het dus belangrijk dat je weet welke zaken er verrekend gaan worden. Dit kan je in de bruto/netto calculator hieronder invullen.

Wil je jouw Bruto Salaris verhogen?

Kijk dan of er banen zijn die echt bij jouw competenties en persoonlijkheid passen. Deze vind je via Baansuggestie.

Ga naar Baansuggestie

Van Bruto naar Netto Loon berekenen

De belangrijkste berekening is hoeveel er netto van je bruto salaris overblijft. Dat is wat je per maand kunt besteden, dus dit getal wil je zeker weten.

Hoeveel houdt jij netto over van je bruto salaris? Bereken het hier. 

Bruto Netto Salaris 2023 berekenen 

Is jouw Bruto Salaris wel marktconform?

Doe nu de salarischeck! Je vindt direct het minimale en maximale salaris van bijna 2600 beroepen, dus ook van jouw beroep.

Check je Bruto Salaris

Bruto salaris en Netto loon

Het is eigenlijk heel raar, want waarom hebben we het in de volksmond altijd over bruto salaris en netto loon? De woordkeuze netto salaris en bruto loon kloppen ook, maar worden op één of andere manier gewoon minder gebruikt.

Wat is het Bruto Loon? 

Het Brutoloon is het bedrag dat in jouw contract staat vermeld. Dit is het bedrag dat jouw werkgever beloofd heeft jou periodiek te betalen; jouw salaris. Bij het bepalen van het brutoloon wordt rekening gehouden met het wettelijke minimumloon, maar bijvoorbeeld ook met de richtlijnen die in een cao staan. Een ander element waar rekening mee wordt gehouden in de bepaling van het brutoloon is of het overeenkomt met het gemiddelde in de markt, oftwel of het een marktconform salaris is.

Waaruit bestaat het bruto salaris?

Het bruto salaris bestaat eigenlijk niet uit onderdelen, maar er bestaan wel wettelijk vastgestelde afdrachten die van het bruto loon worden afgetrokken. Welke zaken worden afgetrokken voordat jouw bruto salaris netto wordt?

Voorbeeldberekening 2013 → Bruto Salaris naar Netto Salarisstoring 

Bruto salaris  € 2700,-
+/+ Bonus €  200,-
+/+ Toeslagen (overuren, weekendtoeslag)  €  125,-
-/- Pensioenpremie (indien van toepassing) -/- €  187,-
-/- Loonheffing (Premie Zwf, Belasting) -/- €  437,-
= Netto Loon  € 2401,-
+/+ Reiskosten +/+ €   80,-
= Netto Salarisstorting  € 2481,-

 

N.b. deze bruto netto berekening is een voorbeeld dus de exacte bedragen voor jouw persoonlijke situatie kunnen anders uitvallen. Wil je jouw bruto salaris netto berekenen?

 

Andere salaris informatie vinden?

Wij bieden je meer salarisinformatie dan alleen de bruto netto berekening. Bekijk ook onze salarischeck en het overzicht beroepen per salaris 

Salaris Check Beroepen per Salarisschaal

Bruto Netto berekening voor zelfstandigen

De bruto netto berekening voor zelfstandigen, dus voor ZZP'ers en ondernemers ziet er een stuk anders uit dan voor werknemers in loondienst.

bruto netto berekening

 

Foto van Kelly Sikkema 

Allereerst verdient een zelfstandige geen loon, maar maakt hij/zij omzet. Ook maakt de zelfstandige ook kosten om deze omzet te behalen. Deze omzet minus de kosten betreft de brutowinst. Dit bruto winst bedrag zou je in principe kunnen zien als het bruto salaris bedrag, dit bedrag is de basis voor de belastingsheffing berekening.

De belastingberekening voor de ondernemer ziet er in de basis ongeveer hetzelfde uit als de tabel Bruto Salaris naar Netto Salarisstoring Berekening de je hierboven kan zien staan. Er gelden alleen andere aftrekposten zoals bijvoorbeeld de zelfstandigen aftrek. Ook betaald een zelfstandige geen sociale premies, maar "gewone belasting".

Bruto Salaris Verhogen?

Doe inspsiratie op en bekijk het overzicht beroepen per salaris. Of kijk hoe je binnen jouw beroep je martkwaarde kunt verhogen door je kennis en competenties te versterken, dit vind je in onze Omschoolwijzer.

 

Hoe kan je Netto meer overhouden van hetzelfde Bruto Salaris?

Als je netto meer over wilt houden van je bruto salaris is slim om je wat meer te verdiepen in de Nederlandse Belastingwetgeving. Ieder jaar moet je namelijk je belastingaangifte doen en daarin staan verschillende aftrekposten waardoor je van hetzelfde bruto salaris meer netto inkomsten kan overhouden. 
 
Zo kun je aan het einde van het jaar bijvoorbeeld jouw hypotheekrente van je bruto salaris aftrekken. Hierdoor verandert jouw bruto-netto berekening achteraf, waardoor je minder belasting hoeft te betalen. Omdat jouw bruto loon al vaststaat en jouw netto salaris al is overgemaakt krijg je hierdoor achteraf geld terug van de belastingdienst. 
 

Wat zijn de belangrijkste aftrekposten in 2023? 

  • Hypotheekrente aftrek voor bestaande hypotheken
  • Onvergoede ziektekosten
  • Reiskosten woon-werkverkeer
  • Giften (bijvoorbeeld aan goede doelen)
  • Partneralimentatie
  • Lijfrente 

Zoek een ander beroep