Web Developer: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Web Developer: Salaris, Opleiding, Taken & Vaardigheden

Zou jij iets willen maken wat nog niet bestaat? Ben jij altijd geïnteresseerd in de nieuwste technieken? Denk jij in oplossingen en wil jij een baan met goede toekomst? Dan is werken als Web Developer mogelijk wel iets voor jou.

Een Web Developer maakt “vanuit het niets” websites en applicaties met verschillende technieken, programmeertalen en/of digitale bouwstenen. Een Web Developer bedenkt hoe hij of zij iets kan bouwen dat waardevol is voor degenen die het product gebruiken. 

Het werk van een Developer is veelzijdig en uitdagend! Je bedenkt niet alleen de technische oplossing, maar je bouwt hem ook. Dit doe je zowel zelfstandig als met je collega’s, die verschillende andere disciplines hebben.

Alles over het werken als Web Developer


Vacatures Web Developer

Nationale Beroepengids

Vacatures laden...


Wat is een Web Developer?

Een Web Developer is iemand die websites en mobiele applicaties bouwt. Zijn focus is om de website visueel aantrekkelijk en gebruiksvriendelijk te maken. Dit doet een Webdeveloper met verschillende technieken, programmeertalen en/of digitale bouwstenen.

Er zijn veel verschillende typen Webdevelopers te vinden, elk met hun eigen expertise. Er zijn Web Developers die de zichtbare kant van de website of applicatie maken, dat zijn de Front-End Developers. Ze richten zich de op gebruiksvriendelijkheid, de lay-out en de interactieve elementen die de gebruikerservaring verrijken.

Een Web Developer die zich vooral richt op de technische werking van de website heet een Back-End Developer, omdat hij aan de "achterkant" van de website werkt. Back-End Developers werken aan de functionaliteit, de databases en de serverkant van een webapplicatie. Ze zorgen ervoor dat alles soepel werkt en veilig is.

Er zijn ook Webdevelopers die zicht zowel met de voor- als achterkant bezig houden, dit noemen we Full Stack Developers. Een Full Stack Web Developer heeft kennis van zowel de technische aspecten als de gebruikerservaring. Hij of zij is instaat om een volledig website te kunnen ontwikkelen en is daardoor ook zij breed inzetbaar. 

De meeste Web Developers zijn gespecialiseerd in een bepaalde techniek of programmeertaal. Een voorbeeld is een PHP Developer, of bijvoorbeeld een JavaScript Developer.

Tegenwoordig komen er steeds meer systemen waarbij een website vrijwel volledig gebouwd kan worden met digitale bouwstenen, zonder dat de Developer zelf code moet programmeren. Degenen die hiermee websites bouwen noemen we LowCode Developers of NoCode Developers. Dit is een mooi instapberoep omdat je geen code hoeft te schrijven. 

Er zijn ook nog App Developers die zich volledig richten op mobiele applicaties. Hier heb je dan nog de specialsatie tussen de mobiele operating systemen, dus een IOS developer of een Android Developer. Maar dus ook een Full Stack App Developer, die beide voor beide systemen kan ontwikkelen

Het beroep Web Developer wordt ook vaak Programmeur of Software Ontwikkelaar genoemd. De taal of techniek specialisatie bepaald de naam. Dus zo heb je een PHP Programmeur, een Full Stack JavaScript Developer, of een Android Ontwikkelaar.


Past het beroep Web Developer bij jou?

Wil je een baan vinden die echt bij jou past? Bekijk actuele vacatures die passen bij jouw interesse, competenties en persoonlijkheid.

Bekijk jouw baansuggesties

Wat doet een Web Developer?

Het precieze werk van een Web developer is erg afhankelijk van zijn of haar specialisatie. Maar over het algemeen kunnen we zeggen dat een Web Developer websites of applicaties maakt door code te programmeren. 

Er zijn Webdevelopers die zelfstandig werken en een gehele website of App ontwikkelen. Deze ontwikkelt hij of zij op basis van de functionele wensen van de opdrachtgever. De Web developer moet bedenken hoe de gewenste functionaliteit en design kan worden ontwikkeld door het schrijven van de code in een specifieke programmeertaal, of door gebruikt te maken van bouwblokken en webtechnieken.

Een Back-end developer houdt zich vooral bezig met de technische werking van de website of applicatie. Hij is vooral bezig met het ontwikkelen van features die waardevol zijn voor de bezoekers van de website. Deze features of functionele wensen zijn vaak door een Product Owner of klant beschreven en het is de taak van de Web Developer om te bedenken hoe dat gemaakt kan worden en het daarna te bouwen.

Vaak werkt een Web Developer in een team met andere Developers en andere specialisten. Gezamenlijk zijn zij bezig met de continue doorontwikkeling van de website of applicatie. Het kan ook zijn dat de Webdeveloper bij een webontwikkelbureau werkt en nieuwe websites bouwt. In de meeste gevallen heeft de Web Developer zijn/haar specialisatie die bepaalt welk onderdeel van de website hij of zij maakt.

Het werk van een Web Developer is dus heel divers, het is zowel uitzoeken, code schrijven, overleggen, samenwerken, bedenken en vooral nieuwe dingen ontwikkelen.

Wat zijn de meest voorkomende taken en verantwoordelijkheden van een Web Developer?

Hier zijn enkele veelvoorkomende taken van een Web Developer:

Zoals he hierboven hebt kunnen lezen is het werk van een Web Developer erg divers. Dit zijn de meest voorkomende taken en verantwoordelijkheden:

  • Analyseren van functionele specificaties: Een Web Developer begint vaak met het analyseren van de functionele specificaties en wensen van de opdrachtgever of Product Owner. Webdevelopers moeten begrijpen wat er van de website of applicatie wordt verwacht en hoe deze functionaliteit kan worden gebouwd.
  • Ontwerpen en bouwen van de gebruikersinterface: Een Web Developer is verantwoordelijk voor het ontwerpen en bouwen van de gebruikersinterface van een website of applicatie. Ze maken gebruik van HTML, CSS en JavaScript om ervoor te zorgen dat de gebruikersinterface er aantrekkelijk en functioneel uitziet. Dit stuk wordt meestal door een Front-End of Full Stack Webdeveloper gedaan.
  • Ontwikkelen van back-end functionaliteit: Backend Developers richten zich op het ontwikkelen van de technische logica en functionaliteit van een website of applicatie. Ze schrijven code in programmeertalen zoals PHP, Python, Java of Ruby om databases te beheren, serverlogica uit te voeren en interactie met externe systemen mogelijk te maken.
  • Implementeren van databasefunctionaliteit: Web Developers zijn verantwoordelijk voor het opzetten en beheren van databases die worden gebruikt door websites of applicaties. Ze creëren databasestructuren, schrijven query's om gegevens op te halen of bij te werken, en zorgen voor de juiste opslag en beveiliging van gegevens.
  • Testen en debuggen: Een belangrijk onderdeel van het werk van een Web Developer is het testen en debuggen van de ontwikkelde code. Ze identificeren en verhelpen bugs, optimaliseren de prestaties en zorgen ervoor dat de website of applicatie correct functioneert op verschillende apparaten en browsers.
  • Samenwerken met een team: Web Developers werken vaak samen met andere Developers, Designers, Project Managers of Product Owners en andere stakeholders. Ze communiceren en overleggen om ervoor te zorgen dat het eindproduct voldoet aan de vereisten en verwachtingen.
  • Onderhoud van de websites: Een Web Developer is verantwoordelijk voor het onderhouden en updaten van bestaande websites of applicaties. Ze voeren regelmatig updates uit, lossen eventuele problemen op en voegen nieuwe functionaliteiten toe op basis van de behoeften van de gebruikers of de opdrachtgever.
  • Op de hoogte blijven van nieuwe technologieën: Als Web Developer is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen en trends in de webontwikkelingsindustrie. Webdevelopers moeten nieuwe programmeertalen, frameworks en tools verkennen om hun vaardigheden en kennis up-to-date te houden.

 

Voor het werk van een Web Developer heb je technische vaardigheden, creativiteit en probleemoplossend vermogen nodig. Je moet als Webdeveloper in staat zijn om complexe technische uitdagingen aan te gaan en tegelijkertijd gebruiksvriendelijke en aantrekkelijke websites en applicaties te ontwikkelen.

Heb je wel eens gedacht aan?

Omscholen naar een beroep met baankansen?
Nationale Beroepengids

Vacatures laden...


Jouw werkdag als een Web Developer

Jouw werkdag als Web Developer is erg afhankelijk van jouw specialisatie en de rol die je hebt. Als je bij een bedrijf in in developersteam werkt kan het er ongeveer zoals dit uitzien:

Je begint jouw dag met de check-in met jouw team. Tijdens de check-in vertellen jij en je collega’s elkaar wat je die dag van plan bent te doen. Zo ben je betrokken bij elkaar en kan je gelijk hulp vragen bij zaken waar je je collega’s voor nodig hebt. 

Na de check-in ga je samen met jouw Teamlead en de Front-end developer kijken naar de feature waar jij op dit moment mee bezig bent. Jullie tekenen op een whiteboard de schematische werking van jouw feature. Terwijl je uitlegt waar je tegen aanloopt zie je ineens zelf de oplossing. Je overlegt deze met je collega’s en je krijgt hun support en advies.

Hierna ga je de code schrijven die je net hebt besproken. Je zet je koptelefoon op en duikt er volledig in. Het is nog een aardig gepuzzel, maar anderhalf uur later heb je het klaar staan. Kort daarna checkt jouw Teamlead de code, het staat goed en de feature kan worden gelanceerd. Je voelt voelt trots en voldoening… tijd voor een lekkere lunch!



Vacatures Web Developer per stad

Vacatures Web Developer Alkmaar

Vacatures Web Developer Almelo

Vacatures Web Developer Almere

Vacatures Web Developer Alphen aan den Rijn

Vacatures Web Developer Amersfoort

Vacatures Web Developer Amstelveen

Vacatures Web Developer Amsterdam

Vacatures Web Developer Apeldoorn

Vacatures Web Developer Arnhem

Vacatures Web Developer Assen

Vacatures Web Developer Bergen op Zoom

Vacatures Web Developer Breda

Vacatures Web Developer Capelle aan den IJssel

Vacatures Web Developer Delft

Vacatures Web Developer Den Bosch

Vacatures Web Developer Den Haag

Vacatures Web Developer Den Helder

Vacatures Web Developer Deventer

Vacatures Web Developer Doetinchem

Vacatures Web Developer Dordrecht

Vacatures Web Developer Ede

Vacatures Web Developer Eindhoven

Vacatures Web Developer Emmen

Vacatures Web Developer Enschede

Vacatures Web Developer Gouda

Vacatures Web Developer Groningen

Vacatures Web Developer Haarlem

Vacatures Web Developer Haarlemmermeer

Vacatures Web Developer Heerlen

Vacatures Web Developer Helmond

Vacatures Web Developer Hengelo

Vacatures Web Developer Hilversum

Vacatures Web Developer Hoogeveen

Vacatures Web Developer Hoorn

Vacatures Web Developer Katwijk

Vacatures Web Developer Leeuwarden

Vacatures Web Developer Leiden

Vacatures Web Developer Lelystad

Vacatures Web Developer Maastricht

Vacatures Web Developer Middelburg

Vacatures Web Developer Nieuwegein

Vacatures Web Developer Nijmegen

Vacatures Web Developer Oss

Vacatures Web Developer Purmerend

Vacatures Web Developer Roermond

Vacatures Web Developer Roosendaal

Vacatures Web Developer Rotterdam

Vacatures Web Developer Schiedam

Vacatures Web Developer Spijkenisse

Vacatures Web Developer Terneuzen

Vacatures Web Developer Tilburg

Vacatures Web Developer Utrecht

Vacatures Web Developer Veenendaal

Vacatures Web Developer Venlo

Vacatures Web Developer Vlaardingen

Vacatures Web Developer Westland

Vacatures Web Developer Zaanstad

Vacatures Web Developer Zeist

Vacatures Web Developer Zoetermeer

Vacatures Web Developer Zwolle

Meer steden Minder steden

Salarisschaal Web Developer

Bovenstaande bedragen zijn bruto maandsalarissen.

Wat verdient een Web Developer?

Het salaris van een Webdeveloper loopt erg uiteen. Het salaris voor een startend Web developer ligt tussen de €2400 en €3200 per bruto per maand. Dit salaris is erg afhankelijk van het opleidingsniveau, maar vooral de kennis, kunde, motivatie en het leervermogen.

Het salaris van een Senior Web Developer kan zelf oplopen tot ruim €7000,- bruto per maand. Hiervoor moet je wel een lange ervaring hebben, zelfstarter zijn, initatief nemen, begrijpen wat er ontwikkeld moeten worden én hoe. Je bent bij zo'n salaris of de Lead developer of zelf de afdeling development. Het salaris van een senior developer begint vaak rond de €4800,- bruto per maand, afhankelijk van de organisatie en je takenpakket.

Een medior Webdeveloper verdient dus gemiddeld genomen tussen de €3000,- en de €5000,- bruto per maand. De grenzen tussen junior, medior en senior niveau zijn niet in steen gegoten, dus ook de salarisindcaties kunnen in bepaalde situaties net even anders uitvallen. 

Hoe de verdere arbeidsvoorwaarden precies geregeld zijn, is afhankelijk van het dienstverband en vooral ook van de organisatie zelf. Een freelance Webdeveloper zal hele andere arbeidsvoorwaarden krijgen dan iemand in vast dienstverband, waarbij vaak ook geldt dat de freelancer zijn eigen tarief bepaalt.


Meer weten over het salaris Web Developer

Salaris aankomend Web Developer Salaris junior Web Developer Wat is het salaris van een medior Web Developer? Welk salaris krijgt een senior Web Developer?


Hoe word je een Web Developer? 

Er zijn vele wegen om Web Developer te worden. Je kan zelf leren programmeren door gebruik te maken van verschillende websites, blogs, howto's en Youtube video's. Er is ontzettend veel te vinden, over vrijwel alles tot aan de meest geavanceerde technieken kan je iets vinden. Deze weg is alleen niet voor veel mensen weggelegd, je moet een echte autodidact zijn en een flinke ambitie en discipline hebben om via deze route Web Developer te worden.

Een opleiding tot Webdeveloper via het regulier onderwijs.

Je kan ook webdeveloper worden door een MBO opleiding Webdeveloper (niveau 4) te volgen. Dit is een Beroeps Opleidende Leerweg waarbij je drie jaar naar school gaat. Deze opleiding web development vind je bij het ROC of een andere MBO instelling.

Er zijn ook HBO opleidingen web development of software ontwikkeling. Of al meer gespecialiseerde HBO opleidingen als Front-end Design & Development die je kan volgen bij een Hogeschool. Deze HBO opleidingen hebben naast het praktijkgedeelte ook een stuk theorie over software development en IT in het algemeen. Er zijn meer HBO ICT of Informatiekunde studies, maar die leiden je niet direct op tot Web Developer.

Er zijn ook universitaire studies Web Ontwikkeling, zoals de Master of Science in de Informatica of MSc in Webdesign en -ontwikkeling. Dit zijn vooral theoretische studies die de technologie tot in detail bestuderen. Je leert hier ook ontwikkelen, maar deze studies geven je vooral ook een theoretisch, wetenschappelijk en management kader.

Een Opleiding Web Development via particulier onderwijs.

Er zijn vele particuliere opleiders waar je een opleiding webdevelopment kan volgen. Klassikaal, Thuisstudie, Online, Blended learning, Bootcamps, iedere leervorm is beschikbaar. Vaak kan je met een dergelijke opleiding in een korte tijd de basisbegrippen en vaardigheden leren. Via deze weg kan je vaak ook modules leren waarmee je jezelf kunt specialiseren. Zo kan je bijvoorbeeld een opleiding/module front-end developement volgen wanneer je als Back-end developer graag wilt doorgroeien naar Full Stack Developer.

Omscholen tot Web Developer (zelfs met baangarantie en/of salaris)

Heb je al wat langer werkervaring en vind je IT toch eigenlijk wel erg interessant? Dan zijn er voor jou vele mogelijkheden voor omscholing tot webdeveloper. De meest aantrekkelijke variant is is een Traineeship Web developer met baangarantie en salaris. Deze begint met 8 weken intensieve training waarin je wordt opgeleid in de allernieuwste technieken. Je leert de basis van HTML, CSS, JavaScript, Databases, andere programmeertalen, technieken, tools en frameworks. Na deze 8 weken ga je aan de slag als leerling of junior Webdeveloper bij jouw nieuwe werkgever. Jouw opleiding wordt betaald en je krijgt zelfs salaris! Dit krijg je niet zomaar, je moet wel eerst solliciteren. 

Je hoeft voor omscholing tot webdeveloper geen IT opleiding of achtergrond te hebben. Wat je wel nodig hebt is interesse, technisch inzicht, motivatie, leervermogen, geduld en doorzettingsvermogen. Als je dat hebt is de kans groot dat je een traineeship webdeveloper met salaris kan volgen!

Welke onderdelen moet ik leren wanneer ik Web Developer wil worden?

Als je een Web Developer wilt worden, zijn er verschillende kennisgebieden en vaardigheden die je moet leren. Dit zijn de meest belangrijke onderwerpen:

  • Programmeertalen: De kennis van programmeertalen zoals HTML, CSS en JavaScript is essentieel voor webontwikkeling. HTML wordt gebruikt voor het structureren van webpagina's, CSS voor het stylen en vormgeven ervan, en JavaScript voor het toevoegen van interactiviteit en functionaliteit.
  • Webontwikkelingsframeworks: Wanneer je kennis hebt van de populaire webontwikkelingsframeworks zoals React, Angular of Vue.js kan dit je helpen bij het efficiënt ontwikkelen van complexe webapplicaties.
  • Backend-ontwikkeling: Je hebt een goed begrip van server-side technologieën zoals Node.js, PHP, Python of Ruby nodig voor het bouwen van de backend van een website. Bijvoorbeeld ook voor het opzetten van databases en het implementeren van functionaliteit zoals gebruikersauthenticatie.
  • Databases en querytalen: Je hebt kennis van databasesystemen zoals MySQL, PostgreSQL of MongoDB nodig, evenals de bijbehorende querytalen zoals SQL of NoSQL. Deze technieken zijn belangrijk voor het opslaan en ophalen van gegevens in webapplicaties.
  • Version Control Systems: Als je kan werken met versiebeheersystemen zoals Git ben je in staat om wijzigingen in je code bij te houden, samen te werken met andere ontwikkelaars en problemen op te lossen.
  • Responsief ontwerp: Inzicht in responsive web design en kennis van CSS frameworks zoals Bootstrap zorgen ervoor dat je websites kunt ontwikkelen die zich aanpassen aan verschillende schermformaten en apparaten.
  • Security: Je hebt een goed begrip van webbeveiliging en best practices nodig om kwetsbaarheden te vermijden en de privacy en integriteit van gebruikersgegevens te waarborgen.
  • Terminal: Als web developer is het belangrijk om vertrouwd te raken met het werken met terminal. Terminal is een programma op een computer waarmee je opdrachten kunt uitvoeren en toegang kunt krijgen tot het besturingssysteem van de computer. Het wordt ook wel een command-line interface (CLI) genoemd. Met de terminal kun je taken automatiseren, bestanden beheren, software installeren en allerlei andere nuttige handelingen verrichten.
  • Probleemoplossing en debuggen: Het vermogen om problemen in de code te identificeren, te analyseren en op te lossen is een cruciale vaardigheid voor een Web Developer. Dit betreft oonder andere het gebruik van ontwikkelingstools, foutopsporingstechnieken en het begrijpen van programmeerlogica.
  • Persoonlijke vaardigheden (Soft skills): Naast technische vaardigheden jeb je ook soft skills nodig, zoals communicatie, samenwerking en probleemoplossend vermogen. Deze vaardigheden heb je nodig om effectief samen te werken in teams en met klanten of stakeholders om te kunnen gaan.

 

Waarmee moet ik beginnen als ik Web Developer wil worden?

Als je wilt starten met webontwikkeling, is het meestal het beste om te beginnen met de basis van HTML, CSS en JavaScript. Dit is omdat je met beperkte kennis al in staat bent om een webpagina te maken. Je kan dit het beste leren in de volgende stappen:

  1. HTML: HTML is de taal waarmee webpagina's worden gestructureerd en inhoud wordt gemarkeerd. Het is de basis van elke website. Door te beginnen met HTML leer je de fundamentele structuur en elementen van een webpagina begrijpen, zoals koppen, paragrafen, links, afbeeldingen en meer. Dit geeft je een solide basis om op voort te bouwen.
  2. CSS: CSS wordt gebruikt om de visuele stijl en lay-out van webpagina's te definiëren. Door CSS te leren, kun je de vormgeving van je webpagina's aanpassen, kleuren, lettertypen, marges, uitlijning en meer beheren. CSS stelt je in staat om je ontwerpen aantrekkelijker en professioneler te maken. Het is belangrijk om te begrijpen hoe CSS werkt voordat je dieper ingaat op geavanceerde frameworks en stylingtechnieken.
  3. JavaScript: JavaScript is een programmeertaal die wordt gebruikt voor het toevoegen van interactiviteit en dynamische functies aan websites. Met JavaScript kun je gebeurtenissen manipuleren, formulieren valideren, inhoud dynamisch wijzigen en nog veel meer. Het leren van JavaScript stelt je in staat om interactieve elementen aan je webpagina's toe te voegen en meer geavanceerde functionaliteit te implementeren.

 

Door te beginnen met deze basisconcepten krijg je een goed begrip van de bouwstenen van webontwikkeling. Je leert hoe de structuur, stijl en interactiviteit van een website samenwerken. Bovendien zijn HTML, CSS en JavaScript de essentiële bouwstenen die je in staat stellen om verder te gaan met het leren van frameworks, bibliotheken en meer geavanceerde technologieën.

Na het verkrijgen van een solide basis in HTML, CSS en JavaScript, kun je je verder specialiseren in specifieke technologieën of frameworks, afhankelijk van je interesses en doelen, zoals het leren van een frontend-framework zoals React of Angular, of het verkennen van backend-technologieën zoals Node.js of PHP.

Als je Web Developer wilt worden zijn consistentie, oefening en praktijkervaring essentieel om het vak te leren. Blijf oefenen, bouw projecten en blijf jezelf uitdagen om je vaardigheden te verbeteren.
 
 

Opleidingen Web Developer

Uitgelicht
Gratis infosessie omscholing naar de IT
Java Web Development
In deze training leer je hoe je webapplicaties kunt ontwikkelen met Java Web technologie. Het werken en leren omgaan met een web-"container" staan centraal. Je leert hoe je een veelgebruikte …
Java Web Development
PHP Programmeren Basis
Met PHP zorg je voor meer dynamiek en interactiviteit op jouw pagina's. PHP is een krachtige, open source scripttaal waarmee de link tussen website en database (bijvoorbeeld: MySQL of PostgreSQL) …
PHP Programmeren Basis
Masterclass PHP
Tijdens de cursus PHP heeft zich ontwikkeld tot een van de grote programmeertalen in de markt. Er is veel vraag naar PHP-programmeurs, die volgens state-of-the-art geavanceerde programmeertechnieken werken. Tijdens de …
Masterclass PHP
Opleiding PHP Professional
PHP is een van de belangrijke programmeertalen in de markt. PHP wordt veelal gebruikt om webapplicaties te ontwikkelen. Bekende software zoals Wordpress en Magento is ontwikkeld in PHP. Tijdens de …
Opleiding PHP Professional



Omscholen tot Web Developer

Je kan op verschillende manieren omscholen tot Web Developer. Zelfstandig of georganiseerd.

Op dit moment zijn er geen omschoolvacatures voor Web Developer

Zelfstandig omscholen of doorgroeien tot Web Developer

Als je Web Developer wilt worden vanuit een bestaande baan, dus je wilt omscholen of doorgroeien naar Web Developer zijn de volgende zaken belangrijk:

Interesse en Motivatie Web Developer

Om je werk goed te kunnen doen moet je het leuk vinden. Je moet jouw beroep inhoudelijk interessant vinden en het moet bij jouw motivatie passen.

Wat doet een Web Developer?

Ga naar de omschoolwijzer


Competenties Web Developer

Een Web Developer heeft de volgende competenties nodig om zijn of haar beroep goed te kunnen uitoefenen.

Analytisch
Analytisch

Steekwoorden Competentie Analytisch:

analyseren, systematisch denken, problemen bekijken vanuit verschillende oogpunten, kritisch 

Omschrijving

Hoofd- en bijzaken van elkaar scheiden, dat ligt deze mensen wel. Zij pakken de kern van het probleem aan en bekijken dit vanuit verschillende oogpunten. Daarnaast leggen zij verbanden tussen deze verschillende perspectieven. Deze analytische mensen beginnen bij de hoofdzaak en pakken vervolgens de bijzaken aan. Hierbij worden gevolgen op korte en op lange termijn in de gaten gehouden. Uiteindelijk komen zij met een duidelijke conclusie.

Sterke punten
Deze mensen zijn vaak pro-actief. Als zij een probleem constateren, pakken zij dit aan en proberen dit op een goede manier op te lossen. Verder zijn deze mensen vaak gestructureerd. Ze bekijken eerst de hoofdlijnen, de details komen later aan bod. Daarnaast zijn deze mensen in staat om zaken duidelijk te beoordelen. Ze bekijken problemen vanuit verschillende perspectieven en trekken daaruit een heldere conclusie.  

Zwakke punten
Een valkuil kan de hoeveelheid aan hoofd- en bijzaken zijn. Soms kunnen deze personen dan door de bomen het bos niet meer zien. Daarnaast kan de hoeveelheid aan analyses teveel zijn, deze analist verliest dan het resultaat uit het oog. Als laatste kan deze persoon behoorlijk theoretisch zijn, dit kan soms leiden tot een langdradig verhaal met lange stukken tekst.

Conceptueel denken
Conceptueel denken

Steekwoorden: creativiteit, analytisch vermogen, legt verbanden, concepten

Omschrijving

Deze mensen hebben het vermogen om in concepten te denken. Bij een probleem zien zij vrijwel meteen verschillende oplossingen en vormen ze hierbij een duidelijk beeld. Zij bekijken het probleem vanuit verschillende oogpunten en komen met die informatie tot de beste oplossing. Naderhand evalueren zij deze oplossing grondig en kijken ze wat er eventueel nog meer mogelijk is. Ze bedenken constant nieuwe concepten voor verschillende problemen.

Sterke punten
Een sterk punt van deze mensen is hun creativiteit. Daarnaast hebben ze over het algemeen een goed ontwikkeld analytisch vermogen. Zij bekijken het probleem vanuit verschillende hoeken en komen dan met meerdere creatieve oplossingen.

Zwakke punten
De creatieve ideeën die deze mensen hebben, kunnen onpraktisch zijn. Zij hebben veel verschillende oplossingen en concepten in hun hoofd, maar deze zijn niet altijd uitvoerbaar. Deze creativiteit kan ook er ook voor zorgen dat deze mensen ‘zweverig’ overkomen.

Creativiteit
Creativiteit

Steekwoorden: durf, lateraal denken, initiatief, verfrissend

Omschrijving

Bij een project of opdracht is het handig om er een creatieveling bij te hebben. Deze mensen komen vaak met verfrissende ideeën input. Wanneer werkzaamheden vastlopen, kan deze creatieveling met goede oplossingen komen. Creatievelingen kunnen omspringen met veranderende omstandigheden op de werkvloer.

Sterke punten
Deze mensen zijn goed in out-of-the-box denken, zij kunnen vaste patronen of ideeën loslaten en komen met een compleet nieuw perspectief. Deze mensen hebben vaak lef en zijn initiatiefrijk. Zij komen vaak zelf met andere oplossingen.

Zwakke punten
Creatieve mensen hebben vaak veel verschillende ideeën, maar dit kunnen er ook teveel zijn. Deze mensen kunnen dan ook vaker nogal chaotisch overkomen. Hun ideeën bestaan voor het overgrote deel uit losse flodders en duidelijkheid ontbreekt dan. Deze mensen hebben vaak wel een goede sfeer of inspiratie nodig. Ontbreekt het hieraan, dan kan de creatieveling nog weleens vastlopen. Bepaalde creatievelingen kunnen erg eigenwijs zijn, zij hebben dan het idee dat hun plan het beste is.

Innovatief
Innovatief

Steekwoorden: ideeën, creatief, conceptueel denken

Omschrijving

Deze mensen zijn in staat om patronen en randvoorwaarden los te laten en oplossingen of nieuwe manier van denken te ontwikkelen. Zij kijken eerst naar het resultaat, bedenken vervolgens oplossingen en betrekken vervolgens pas de randvoorwaarden en regels. Tijdens brainstormsessies komen deze mensen vaak met heel veel ideeën.

Sterke punten
De competentie ‘innovatief’ heeft veel overeenkomsten met de competentie ‘creativiteit’. Deze mensen hebben vaak veel verschillende creatieve ideeën. Daarbij houden ze het resultaat wel voor ogen. Verder kunnen deze innovators vaak goed conceptueel denken, zij zien oplossingen voor problemen en kijken hierbij niet direct naar de regels en randvoorwaarden.

Zwakke punten
Hierbij geldt dat creativiteit een valkuil kan zijn, veel verschillende ideeën kunnen zorgen voor chaos. Deze mensen hebben zoveel verschillende ideeën en soms bestaan deze enkel uit losse flodders. Daarbij kunnen de ideeën onrealistisch zijn, omdat ze geen rekening houden met regels en randvoorwaarden.

Leervermogen
Leervermogen

Steekwoorden: analytisch, zelfontwikkeling, zelfsturing, resultaatgericht, netwerken

Omschrijving

Deze personen weten op een effectieve manier nieuwe informatie tot zich te nemen. Hierbij maken ze gebruik van verschillende middelen, zoals eigen ervaring, informatie van hun netwerk en theoretische kennis. Verder leggen ze verbanden tussen de verschillende informatiestromen. Ze houden zich bezig met veranderingen en de oorzaken en de gevolgen daarvan.

Sterke punten
Deze mensen werken zelfstandig en zijn dan ook onafhankelijk. Ze hebben een duidelijk doel voor ogen en ze kunnen deze nieuwe informatie tot zich nemen en toepassen. Deze personen beschikken dan ook over voldoende zelfontwikkeling en zelfsturing. Deze personen weten wat ze kunnen en wat ze niet kunnen en werken aan verbetering.

Zwakke punten
Mensen die teveel leren kunnen zich verliezen in details en de belangrijke zaken en prioriteiten daardoor uit het oog verliezen.

Omgaan met details
Omgaan met details

Steekwoorden: structureel, plannen en organiseren, resultaat, perfectionistisch

Omschrijving

Deze mensen hebben details en procedures goed in hun hoofd zitten. Deze personen letten bij opdrachten op de details, zij controleren bijvoorbeeld de spelling en houden zich bezig met de vormgeving. Daarnaast houden deze mensen zich vaak bezig met de planning en organisatie van werkzaamheden.

Sterke punten
Deze mensen zijn precies en werken structureel. Zij kijken met een kritisch oog naar opdrachten. Daarnaast beschikken deze mensen ook vaak over de competentie ‘plannen en organiseren’. Zij hebben een goed beeld in het hoofd van het resultaat en de taken die uitgevoerd moeten worden.

Zwakke punten
De kritische houding kan ervoor zorgen dat de omgeving hen ziet als ‘pietluttig’. Verder kan het zijn dat ze zo opgaan in details dat de creativiteit van deze mensen eronder lijdt. Ook kunnen ze doorslaan en hoofdzaken uit het oog verliezen.

Resultaatgerichtheid
Resultaatgerichtheid

Steekwoorden: doorzetters, zorgvuldig, eigenwijs, ambitieus

Omschrijving

Bij deze mensen staat het resultaat centraal. Zij spannen zich in om dit resultaat te behalen. Zij laten zich niet van de wijs brengen door extra werk, tegenvallers of tijdsdruk. Onderweg weten ze problemen op te lossen en daarbij het resultaat voor ogen te houden.

Sterke punten
Deze mensen gaan net zo lang door totdat ze hun doel behaald hebben. Ze werken accuraat en zorgvuldig. Deze mensen hebben vaak ook veel discipline en doorzettingsvermogen, ze voelen zich goed wanneer het beoogde doel behaald is. Deze personen hebben een bepaalde mate van prestatiedrang, hierdoor kunnen ze zowel zichzelf als anderen goed motiveren.

Zwakke punten
De manier waarop deze mensen tot het resultaat komen is niet zo belangrijk. Hierdoor kunnen er wel fouten gemaakt worden. Andere mensen kunnen door deze persoon ook benadeeld worden. Deze resultaatgerichte mensen zijn teveel met het resultaat bezig, zodat ze hun omgeving vergeten. Maar ook bij henzelf kan de prestatiedrang leiden tot problemen. Zij willen zo graag presteren dat ze een verhoogd risico lopen op bijvoorbeeld een burn-out. 

Samenwerken
Samenwerken

Steekwoorden: samenwerken, resultaten, assertiviteit

Omschrijving

Goed samenwerken is bijdragen aan het samenwerkingsproces, de resultaten en de harmonie binnen een team. Deze personen willen niet alleen een goede bijdrage leveren aan de opdracht, maar ook aan de sfeer binnen het team. Onder deze competentie vallen verschillende aspecten: respect hebben voor andere groepsgenoten, elkaar helpen met taken en meedenken.

Sterke punten
Een sterk punt is dat deze personen vaak een goede mensenkennis hebben, zij kunnen anderen goed inschatten en houden daarbij het resultaat en de taken in het achterhoofd. Deze mensen zijn vaak assertief, zij houden hun persoonlijke doel en het doel van de ander goed in de gaten. Ook goed kunnen netwerken is te benoemen als sterk punt.

Zwakke punten
Mensen die teveel samenwerken, kunnen hun onafhankelijkheid verliezen. Ze vinden het moeilijk om nog alleen te werken, omdat ze altijd reactie/feedback krijgen van groepsgenoten. Ook zijn de relaties van deze mensen soms belangrijker dan de werkzaamheden. Het moet vooral gezellig zijn.

Technisch inzicht
Technisch inzicht

Steekwoorden: technische processen doorzien, ruimtelijk inzicht, logisch redeneren, probleemoplossend vermogen

De competentie Technisch inzicht betreft het vermogen om technische processen te kunnen doorzien. Iemand met een sterk technisch inzicht kan de oorzaken van technische problemen doorgronden en de onderlinge verbanden bepalen. Op basis daarvan kan hij/zij een relevant oordeel vormen en oplossingen of verbeteringen bedenken, voorstellen en/of uitvoeren.

 

Hoe kan Technisch inzicht worden ontwikkeld?

De basis van technisch inzicht is vaak technische aanleg. Dit houdt in dat iemand van nature kan inschatten welke technische handelingen hij/zij moet verrichten in bepaalde situaties en hoe hij/zij dit moet uitvoeren. Deze technische aanleg wordt in de vroege kinderjaren gevormd, door bijvoorbeeld de vader te helpen met klussen in het huis, maar ook door met Lego of ander technisch speelgoed te spelen.

Daarna komt de technische kennis. Dit houdt in hoeveel iemand weet en begrijpt van zaken die met techniek te maken hebben. Deze kennis is aangeleerd via theorie en ervaring.  Deze kennis breidt zich stapsgewijs uit en wordt o.a. gevoegd door wiskundige en natuurkundige kennis. Hogere technische kennis is niet op te doen zonder een basis van de wiskundige en natuurkundige principes. Vooral voor zaken als bouwconstructies of elektrotechniek is een gedegen natuurkundige kennis en de competentie logisch redeneren noodzakelijk.

Zelfsturing
Zelfsturing

Steekwoorden: processen, ontwikkeling, ambitieus, flexibel

Wat is Zelfsturing?

Deze mensen willen graag op de hoogte blijven van voor hen relevante ontwikkelingen. Zij zoeken proactief naar nieuwe informatie. Zij voelen zichzelf verantwoordelijk voor hun ontwikkeling of een bepaald proces. Deze mensen kijken hierbij naar het resultaat dat ze willen behalen.

Sterke punten
Deze mensen zijn vaak ambitieus en resultaatgericht. Ze stellen voor zichzelf doelen op en proberen deze doelen te behalen. Daarbij zijn deze mensen vaak flexibel, ze zijn verantwoordelijk voor zichzelf en kunnen zich aanpassen aan de situatie en de omgeving. Hierbij houden ze hun doelstellingen voor ogen. Daarbij hebben deze mensen vaak een goede zelfkennis. Ze weten hun zwakke en sterke kanten te benoemen en houden nemen deze dan ook mee in het maken van beslissingen of het stellen van doelen.

Zwakke punten              
Mensen die zichzelf teveel proberen te sturen, worden soms bestempeld als star. Zij wijken niet af van hun ideeën en hierdoor wordt de spontaniteit aangetast. Zij hebben precies uitgestippeld waar ze naar toe willen en spontane (creatieve) uitspattingen worden ontweken.

Vaardigheden Web Developer

  • Creatief denken
  • Nieuwe oplossingen bedenken
  • Doelgericht werken
  • Verbanden leggen
  • Buiten kaders denken
  • Durf
  • Vernieuwend zijn
  • Verbeeldingskracht
  • Doorzettingsvermogen
  • Ambitie
  • Proactiviteit
  • Wendbaarheid
  • Analyseren
  • Systematisch denken
  • Problemen vanuit verschillende oogpunten bekijken
  • Zelfontwikkeling
  • Concentratievermogen
  • Resultaatgerichtheid
  • Gestructureerd werken
  • Accuratesse
  • Zorgvuldigheid
  • Sensitiviteit
  • Harmonie creëren
  • Gezamenlijk resultaat bereiken
  • Technische processen doorzien
  • Logisch redeneren
  • Ruimtelijk inzicht
  • Oplossingsgericht
Bekijk meer Bekijk minder

Wat voor persoonlijkheid heeft een Web Developer nodig? 

De Webdeveloper zit vaak overal tussen en moet zich snel aan kunnen passen. Ook moet de Webdeveloper het leuk vinden om steeds een nieuwe uitdaging aan te gaan en daarbij met andere mensen samen te kunnen werken (Levensgenieter). Om een goede website in elkaar te zetten (vooral bij het programmeren), moet de Webdeveloper nauwkeurig kunnen werken en moet hij goed op alle details kunnen letten (Waarnemer).


Eigenschappen Web Developer

  • Optimisme
  • Energiek
  • Vindingrijkheid
  • Enthousiasme
  • Zelfverzekerdheid
  • Ondernemendheid
  • Waarnemendheid
  • Gedetailleerdheid
  • Leergierigheid



Wat zijn de baankansen voor een Web Developer?

Er zijn voldoende mogelijkheden om als Webdeveloper een baan te kunnen krijgen, zolang men maar competent genoeg is. Het helpt soms ook om een specialisme te ontwikkelen, aangezien veel vacatures op een een bepaald softwaresysteem zijn ingericht. Als Webdeveloper is het vervolgens mogelijk om door te groeien naar een positie zoals Senior Webdeveloper of Projectleider.

De actuele kans op werk voor een Web Developer

Het beroep Web Developer is onderdeel van de beroepsfamilie Web- en multimediaontwikkelaars (technisch). De kans op werk voor de beroepsfamilie Web- en multimediaontwikkelaars (technisch) is in de huidige periode zeer goed

Huidige aantal vacatures

11

Baankans Web Developer

logo uwv

Deze indicatie is gebaseerd op de spanningsindicator van het UWV. De kans op werk voor de afzonderlijke beroepen binnen deze beroepsfamilie kan verschillen


Doorgroei mogelijkheden Web Developer

Het beroep Web Developer is onderdeel van de beroepsfamilie Web- en multimediaontwikkelaars (technisch).


Waar werkt een Web Developer?

Een Webdeveloper kan bij vele soorten bedrijven aan de slag, zolang die maar een website hebben die ontwikkeld moet worden en onderhoud nodig heeft. Dit kan zowel bij een groot als een klein bedrijf, een particulier of publiek bedrijf, en op freelance of vaste basis. Vaak komt men dan op de communicatie- of marketingafdeling  van de organisatie terecht.


Met wie werkt een Web Developer samen? 

De voornaamste contacten van een Webdeveloper zijn zijn werkgevers. Veel Webdevelopers werken bij internetbedrijven of bij webdevelopment bureaus Daarnaast kan het soms handig zijn om feedback van gebruikers te krijgen, om een idee te krijgen van wat bezoekers eigenlijk willen van de website. Verder is er contact met de ICT'ers waarmee de Webdeveloper de website in elkaar zet en onderhoudt.


  • Werkgever
  • Gebruiker
  • ICT'er
Web Developer

Verwante beroepen Web Developer:

Programmeur
Salaris: €2300 tot €4800
Opleiding: Geen Cursus / Bijscholing MBO HBO
Baankans: Zeer goed

Baankans

Lijkt het je mooi om softwareproducten te ontwikkelen, implementeren en beheren? Vind je digitale ontwikkeling mooi en wil je graag een baan met goede toekomst? Dan is een carrière als Programmeur wellicht iets voor jou. Als Programmeur speel…
Webdesigner
Salaris: €1800 tot €5000
Opleiding: Geen Cursus / Bijscholing MBO HBO
Baankans: Goed

Baankans

Dus je wilt misschien wel werken als %1$s? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je %1$s wilt worden. Informatie over omscholing, wat je gaat doen als %1$s, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.
Webmaster
Salaris: €2300 tot €3500
Opleiding: Geen HBO WO
Baankans: Zeer goed

Baankans

Dus je wilt misschien wel werken als %1$s? Je vindt hier alles wat je moet weten wanneer je %1$s wilt worden. Informatie over omscholing, wat je gaat doen als %1$s, wat je gaat verdienen, wat je moet kunnen, nieuwe banen en omschoolvacatures.

Alles over het beroep Web Developer in één oogopslag

Sector:

Netwerk:

  • Werkgever
  • Gebruiker
  • ICT'er

Opleidingsniveau:

Salarisindicatie:

  • Van €2400 tot €7000

Baankans:

Aantal vacatures:

Aantal opleidingen:

Baankans

Huidige aantal vacatures

11



Zoek een ander beroep

Bekijk ook

Ga direct naar